Hogy értelmezzük a GDP-adatot?
2015. november 13. írta: fofilozofus

Hogy értelmezzük a GDP-adatot?

Kijött a friss negyedéves GDP-adat, ami nem lett a legfényesebb: 2,3%, míg a románoknál, lengyeleknél , cseheknél, szlovákoknál rendre 3,6; 3,6; 4,3; 3,5 volt ez a szám. Persze a baloldal úgy magyarázza, hogy katasztrófa, a kormány szerint meg csak a mezőgazdaság (mindig is hullámzó teljesítménye) kavart be.

Akkor ez hogy is van?

Először nézzünk pár téves hozzáállást:

- A románoknak könnyű, mert mélyebbről indulnak

Hülyeség. Mélyebbről is ugyanolyan nehéz fejlődni, mint magasabb szintről. Talán egy picit könnyebb, de annyi más zavaró tényező van, hogy nem számít. Mi is sokkal alacsonyabban vagyunk a nyugati országokhoz képest, a mi GDP-nknek is jobban kéne ilyen alapon nőni.

-Nem számít a GDP, mert úgyis csak hülye dolgokat mér, nem számolja bele a szülők otthoni munkáját, de a börtönök teljesítménye benne van

Ezért nézik főleg a változását. Nem az abszolút szám a legfontosabb, hanem, hogy merre mozog. Persze abszolút értékben is fontos, főleg PPP-alapon. Ha megnézzük országok GDP-jét és meggondoljuk, hogy mi a szubjektív véleményünk arról az országról, ki fog derülni, hogy az általunk jónak gondolt országokban jó magas ez a szám, a szar országokban meg szar. Úgyhogy mégiscsak nem olyan rossz ez a mérőszám.

- Ellenzéki újság címlapján: lassul a GDP-növekedése (vagy lassul a gazdaság)

Ebből mindenki automatikusan levonja azt, amit a cikkírók el szerettek volna érni: romlik a gazdaság teljesítménye. Persze, aki érti, tudja, hogy csak a NÖVEKEDÉS ÜTEME csökken, azaz a gazdaság növekszik.

Akkor hogy is kell ezt a GDP-számot értelmezni?

Megmondom: sehogy. Pontosabban csak nagyon óvatosan, mindjárt kifejtem, hogy hogyan. Ha valamit nagyon közelről nézünk, nem látjuk a LÉNYEGET. Azt szoktam hasonlatként felhozni, hogy ha közelről nézünk valamit, akkor mondjuk látunk egy hidrogén atomot. Kicsit távolabbról már aminosav, még hátra lépve fehérje, sejt, izom, aztán két méterről meg azt mondod: vazze, ez kutya. Szóval nem látod a fától az erdőt. Ezért rossz a  megközelítés a GDP-számok értelmezésében. Ugyanis egy negyedév adatából akarnak az okosok mindenképpen következtetéseket levonni. A helyes értelmezési tartomány kb.tíz év. Nézzük!

A rendszerváltáskor a csehek, szlovének mögött az élen voltunk. 2000-ben is. Utána a Megyó-Gyurcsány páros szuper működése következett. 2010-ben a szlovákok, lengyelek is lehagytak minket, és talán a balti államok is, a románok és bolgárok eléggé felzárkóztak. Mi vért izzadva megreformáltuk az országot 2010 után. Tavaly a 2. volt az EU-ban a magyar bővülés, most lehet, hogy csak 5. lesz. A lényeg, hogy az évtized végére hol leszünk. A negyedéves adatok lehet, hogy kijelölik az irányt, de minden negyedévben mérleget vonni botorság. A tendenciákat persze figyelni kell. Mikor az USA első iraki háborúját vívta, a tábornokok ki voltak akadva, hogy a sajtó MINDEN NAP mérleget vont, és a nyomás alatt tartotta őket, ha egy nap mondjuk 2 métert hátráltak vagy csak nem mentek előre. Ezt a hibát butaság elkövetni. Tényleg igaz az, hogy a mezőgazdaság hektikus. Azt mondta Puskás, hogy a bírók egy idényben elvesznek 10 pontot a csapattól meg hozzá is adnak, nem érdemes velük foglalkozni. Tehát a negyedéves számok csak irányjelzőnek jók. De akkor mi az irány?

A növekedés a 2011-es év után mindig pozitív volt, a tavalyi kimagasló, az idei éves sem lesz rossz. Ezt össze kell vetni a 2007-es körüli évekkel, mikor a szlovákok 2 egymást követő évben is 10 !! % körül nőttek, mi meg 1 alatt. (Ki lehet keresni, melyik volt pontosan az az év, már nem emlékszem.) Most ilyen nincs. Én az érzéseimre hagyatkozok: mindenhol életpályaprogramok (tanár, rendészeti, felsőoktatási), ide-oda jut egy-két száz milliárd (most pl. 300 körül a Balaton-programra), Városliget-projekt, ingyenes étkeztetés, tankönyvek az iskolákba, épül a vasút, megvettük a közműszolgáltatókat, alacsony az infláció, a jegybanki alapkamat, csökken a munkanélküliség, megfordult minden negatív trend, még a házasságkötések száma is. Fel sem tudom sorolni. És eközben az állam nem veszi fel nyakló nélkül hiteleket, nem "hitelből van a jólét". Én úgy érzem, hogy ez még csak a kezdet, innen felfelé visz az út. De nem tudjuk számokkal egyértelműen igazolni, egyszerűen az idő rövidsége miatt. A számok viszont nem mondanak neki ellent. Ugye ország ekkora böszmeséget még nem csinált... Hát nem. Mit gondoltak az emberek? (Egyébként semmit.) 2002-ben elrontjuk, aztán majd ripsz-ropsz helyretesszük? Hát nem. Ha egy bolond beledobja a kútba a követ, száz okos sem veszi ki onnan - szól a magyar közmondás. Ez az évtized -ha sikerül- rámegy az életünkből, hogy azt a 8 évet valahogy kijavítsuk. A szlovákokat valószínűleg már csak úgy érhetjük utol, ha ők is elkefélik úgy, mint mi.

Egyszóval: 2020-ban megmondom, hogy jó volt-e a mostani negyedéves GDP.

 

 

 

 

 

 

GDP

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr88076474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása