Hogy lehet a hatalmat megszerezni?
2015. december 27. írta: fofilozofus

Hogy lehet a hatalmat megszerezni?

Sok ember van/volt /lesz a világon, aki hatalmat szeretne. Hogy miért, ezt most hagyjuk. Biztosan nagyon jó dolog, azért kell. De nem olyan könnyű ám megszerezni, kell az azoknak is, akik ott vannak jelenleg, és valljuk be, nekik könnyebb dolguk van. Mert van egy rendszerük, ami működik. Nem kell változtatni, hogy megtartsák, de változtatni kell a hatalomváltáshoz.

 

Hogy is kell akkor csinálni?

Megpróbálom általánosítva vázolni. Azaz mindegy, hogy diktatúrában vagy választáson akarsz győzni, ugyanazt kell csinálni, esetleg más módszerekkel: de a vezérfonal mindig ugyanaz.

 

1. lépés (táptalaj)

Először is: kellenek elégedetlen emberek, tömegek. Enélkül nem megy. Mert mindegy, hogy forradalmat akarsz csinálni vagy csak simán választást nyerni, keveseknek nem megy. A jólétben élők, azaz a gazdagok vagy a középosztály jól elvan, őket aztán fel nem lázítod. Akkor kiket? Hát persze, hogy a szegényebb rétegeket. Az emberi nemben benne van az elégedetlenség, azaz a gazdag boltos fia is lázadhat, ahogy azt sok kommunista esetében láttuk, de az igazi mag a szegények.

2. lépés (mag)

Ezeket az embereket lázítgatni kell. Ehhez pedig sajtó szükséges. Egy diktatúrában ezért nehezebb ezt elérni. Tehát kell ehhez "szabad" sajtó, azaz viszonylag sok mindent megengedjenek neked. Példa az I. Vh., mikor a frontra kiküldött haditudósítók között is szép számmal akadt izgató. Nézzük csak meg a korabeli Népszavákat. Jó példa még a budapesti agglomerációs településeken a frissen beköltözöttek, akiket a Facebookon könnyen lehet mozgósítani az ilyen-olyan polgármester ellen. Csak kell egy jól hangzó ügy. De ALAPVETŐEN mi kell a szegényeknek? Persze: PÉNZ. Alapjövedelem, mert te megérdemled, 19500 Ft stb. Hitler első intézkedései között volt, hogy bevezette a 8 órás munkaidőt és feloszlatta a szakszervezeteket. Valami jól hangzó ígéret. A legjobb az irigységre, gyűlöletre és a többi emberi rossz tulajdonságra alapozni, az a leghatékonyabb. A szemét kulák csak egész nap ül, míg te kidolgozod a beled. Zsírt zabál, pedig neked is jobb járna. A tőkés cilinderben jár, húst zabál, a te zsírodat süti. Azt a munkát te is meg tudnád csinálni, csak írogatja a papírokat. Egyenlő munkáért egyenlő bért. Egyszer beszélgettem egy ismerősömmel: a kommunizmus alapvetően szép eszme volt, csak nem sikerült megvalósítani. Hát nem. Marx és a többi szarházi alapvetően a mások vagyonát akarta, arra találták ki. Csak valahogy meg kellett magyarázni. Emlékszem, a forradalomban a szovjetek kivezették a katonai rangokat, mert az gyűlöletes, nem méltó a kommunizmushoz.

3. lépés (aratás)

Ha megvan a két első feltétel, akkor sem biztos a bekövetkezése. Ugyanis kell még nagy adag szerencse is. A dolgoknak az a természete, hogy változatlanságban álljanak. A változtatáshoz nagyon sok mindennek össze kell jönni. Bejársz minden nap a munkahelyedre, mindig ugyanaz jön. De te vállalkozást indítasz. Ehhez meg kell változtatni sok mindent, főleg önmagadat. Ez a legnehezebb. Ezért a dolgok sokáig mozdulatlanok. Berlin már be volt kerítve, de te még mindig a parancsnokodnak engedelmeskedsz, pedig tudod, hogy marhaság. Mert félsz az ismeretlentől, a változtatástól. Ezért működik a gépezet még akkor is, mikor a vezért már elégették. Szóval szerencse. Nem garantált semmi, de ezerből egynek sikerül. És akkor aratás van.Egy jó kis háború utáni helyzet segít, akkor nagyobb a zavar, abban meg jól lehet halászni, ugye.

 

4. lépés

Ez egy kritikus lépés. Ha sikerül megszilárdítanod a hatalmadat, akkor nyertél, te vagy nyeregben. A változtatáshoz ismét óriási erők és szerencse kellene. Azonban fontos, hogy legalább te ne hidd el a sok baromságot, amivel az embereket hülyítetted. Ugyanis az a munka nem csak papírírogatásból áll, csak alulról látszik annak, az igenis kemény munka. És bunkókkal nem megy. Úgyhogy legjobb, ha végzel azokkal, akik idáig segítettek, főleg ha ők is elhiszik. A Hosszú Kések Éjszakája is erről szólt. Demokratikus rendszerben is van ilyen, csak egy kicsit finomabbak a módszerek. (Jó példa Novák Előd kipenderítése.) A végén a középosztályra kell támaszkodnod. A gazdagok cserélődhetnek, ők kevesen vannak. Csinálhatsz földosztást, de csak trükkből, a végén úgyis visszaszerzed a földet. Leviheted az ÁFÁ-t, majd a választás után visszaviszed. Megemelheted a minimálbért, majd elinflálod. Ja, és a végén a szovjetek is visszavezették a rangokat. Ha kihagyod ezt a lépést, akkor véged. Csak úgy stabilizálhatod a rendszeredet, ha visszatérsz a régi útra. Mert valójában nem ér annyit a hőzöngő proli munkája, csak ideiglenesen kellettek neked a hatalom megszerzéséhez.

 

És ez a Római Birodalomtól kezdve (vagy még régebb óta) mindenhol így működik. Csak jó ha tudjuk.

 

(Mi ez a sok írogatás? Aki nem dolgozik, ne is egyék! :-) )

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr878205106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása