Kiss László lemondása és az úszók az Olimpián
2016. augusztus 11. írta: fofilozofus

Kiss László lemondása és az úszók az Olimpián

Nyerő csapaton ne változtass - mondja a népi bölcsesség.

Emlékszünk, milyen médiakampány volt Kiss László ellen. Még a lemondása után sem állt le a gépezet, hetekkel később is melegen tartották a témát, sőt más úszókra is kiterjesztették. Most ne foglalkozzunk azzal, hogy milyen bűnt követett el és mikor. A börtönbe került utolsó koszlott bűnözőről is mindig azt halljuk a liberális médiában, hogy meg kell adni az esélyt stb. De ebben a történetben ez most másodlagos. Tegyük fel a kérdést:

Ki az a barom, aki a sikerkapitányt 3 hónappal az Olimpia előtt leváltja? Láttuk az eredményeket: Katinkán kívül, aki egyébként független entitás a magyar szövetségtől, szinte senki sem ért el eddig értékelhető eredményt. Na jó, ez nem igaz (bocs, Kenderesi, Kapás), fogalmazzunk úgy, hogy mélyen a várt alatt teljesítettek. Nem tudjuk az összefüggést a kettő között, de azért ötletem az van.

A régi vicc:

Kérdezik a székely bácsit:

-Aztán bátyám, iszik-e a hal vizet?

-Azt nem tudom, de alkalma az vóna rá.

Igen, ami valószínű, az általában úgy is van, ha valaki nem értené.

 

Elmondom, hogy mi következik az Olimpia után: követelik Gyárfás lemondását  a sikertelenség miatt. Erre mérget vehetünk, és igen, médiakampány is lesz. Nem mintha ezt az embert annyira védeni kellene. Az ő múltja talán még sárosabb, mint Kiss Lászlóé, bár börtönben nem ült. Tehát az embert nem sajnálom. De ugye ez is hasonlóan jó ötlet, hátha a vizes VB szervezése is hasonló sikerességű lesz. Egy új emberrel belevágni egy ekkora szervezésbe (+neki a kapcsolatai is megvannak): újból valószínűsíthető a bukta.

És utána szeptemberben lesz a döntés a 2024-es Olimpia helyszínéről.

Amiről tudjuk, hogy a VB-szervezés minősége hihetetlenül fogja befolyásolni. Tartanak kicsit Magyarországtól a döntéshozók, de mi hirtelen ugrottunk be, és ha sikerül, nagyban nőnek az esélyeink.

Ha hasonlatot kellene mondanom, akkor ez az összes döntés, támadás, lemondás ugyanolyan jó ötlet lenne, mint Trianon előtt feloszlatni a hadsereget és lelőni az épkézláb vezetőnek való embert.

 

Már csak az a kérdés, hogy kinek jó ez?

 

Az biztos, hogy sportszakmai körökből jött ez a támadás, hiszen ők ismerték Kiss László múltját. Valószínűleg egy olyan emberről vagy csoportról van szó, aki át akarja venni a szakmai irányítást a szövetségnél. De mivel nem ismerem az ottani személyeket, nem tudom megítélni, hogy kik ezek.

 

Tudjuk, merjük, tesszük - szólt 90-ben az SZDSZ-kampány szlogenje. Valami ilyet ígértek 1918-ban is az embereknek. Akkor is szét kellett verni (akár vér, áldozatok árán is) a régit, hogy egy új jöjjön. Csak hát sosem tudni, hogy az új milyen lesz.

Járt utat járatlanért el ne hagyj! - ez is egy népi bölcsesség.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6910224292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n3spr3ss0 2016.08.11. 08:57:52

Kiss László azokat támadta akik tisztességesen dolgoztak,versenyeztek,és eredményt értek el.Lásd Hosszú Katinka.Az erőszak nyilvánosságra hozása szükséges volt,mert különben az Isten sem mozdította volna el a helyéről.

fél(re)értelmiségi 2016.08.11. 09:53:12

Hát, elég látványos és elgondolkoztató ami az úszóink többségével történik. (bár, már 4 érmet szereztünk a medencében) Az tény, hogy zavar keletkezett egy tartósan sikeres sportág szövetségében és gondolom, az úszó társadalomban. Szomorú, hogy mennyi tehetség tűnt fel az úszók között, és mennyire nem tudtak a versenyzői visszavonulásuk után "helyzetbe kerülni" Az elmúlt évtizedekben sportolóként és egyéniségükkel is bizonyított tehetségek közül nem sikerült kinevelni az úszó társadalomnak karizmatikus, tekintélyt sugárzó, a sikert jó eséllyel garantáló,a kor elvárásait ügyesen követő szakembereket sem az edzők, sem potenciális szövetségi kapitány jelöltek sem a szövetségi funkcionáriusok területére. Kiss László sok sikert hozott, de az ő ideje botrányok nélkül is lejárt. Jöjjenek a nemrég versenyzésből kiöregedett, intelligens, úszást jól ismerő, kapcsolatokkal is rendelkező fiatalabb edzők, vezetők. Csalódtam Hargitai Andrásban, mert olyan súlytalan és a háttérben maradó ezen az olimpián, ami példa nélküli a korábbiakhoz képest. Úgy érződik, hogy ő csak egy kényszer megoldás, de nem az igazi. Kár.

Vanek_úr 2016.08.11. 10:04:20

Az írást nézve csak az jött le nekem belőle, hogy Kiss volt az "übermájer". Nem az úszók, nem az edzőik, nem a felkészítőik, .....; hanem a kapitány. Mintha csak és kizárólag rajta múlt volna, hogy az úszóink a medencében mit csinálnak, és milyen eredményeket érnek el. Pedig ez messze nem így van; sőt, aki ilyent állít, az nincs tisztában a versenysporttal, mint 'olyannal'. Sőt, szerintem Kiss még jól is járt, hogy leváltották, mert így most nem neki kell elvinnie a balhét (már Gyurta edzői is egymásnak estek, és egymást vádolják - nem a kapitányt, mert Ők tudják, amit tudnak).

Ami a jelenlegi kapitány számlájára írható, az például a 2*200-as női vegyesváltóban történt csere; hiszen Jakabos rosszabb időt úszott, mint Verrasztó - de persze nem tudjuk, mi volt a háttérben. Mert az is elképzelhető, hogy Evelinnel egyeztetve hozták meg a döntést, hiszen nem zárható ki, hogy Ő már teljesen kiúszta magát, és érezte, hogy csak hátrányára lenne a csapatnak.

Vagyis az egész bejegyzés messze kerüli a szakmaiságot, és érzelmek alapján íródott (meg feleslegesen politika lett belehozva). Talán ha fofilozofus alszik még rá párat, akkor meg sem íródik; de így viszont csak tények nélküli fröcsögés (és már majdnemhogy 'megint' Gyurcsányozás) lett. Persze, az is érdekes, hogy a "liberális" médiára keni az egészet, hiszen a) alig van 'ellenzéki' média; b) ezek nézettsége/olvasottsága/hallgatottsága nem túl nagy, így ezért nem is igen foglalkoznak vele a kormánypártiak; c) Kiss dolgait addig védték, amíg 'fentről' (nem az 'ellenzék' részéről) valaki végre fel nem nyitotta a szemét, és le nem szólt. Mert a Fidesz meg tudja védeni azokat, akiket meg akar - még a minimális jelentőségű "liberális" médiával szemben is (sőt!). De akiket nem akar, .....

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2016.08.11. 11:22:14

@Vanek_úr: Egészen addig komolyan vettem a bejegyzést, amíg az "alig van 'ellenzéki' média" állítás el nem hangzott.

Ha megnézzük az internetes sajtót, a kormány gyakorlatilag nincsen jelen. Márpedig a fiatalok csak innen tájékozódnak. Mondjuk az index az összes többinél több eléréssel rendelkezik.

Tényleg nélkülözi a szakmaiságot a bejegyzésem, mivel nem értek hozzá. Én csak egy dolgot tudok: nem bolygatok meg egy csapatot a nagy erőfeszítések előtt. Lásd Sztálin és a tábornokai.

"A gyümölcseikről ismeritek meg őket" (hogy a Mestertől is idézzek egyet.): engem nem érdekelnek a szakmai finomságok, hogy ki kiről mit állít, az eredményt nézem. Az pedig minősíti a kapitányváltást. Csak annyit akarnék, hogy még mélyebbre ne süllyedjünk.

Vanek_úr 2016.08.11. 17:28:13

@fofilozofus: A politikai vonalat Te hoztad be, mert meg akartál magyarázni vele egy olyan dolgot, ami nem úgy van. Én legszívesebben kihagytam volna az egész utolsó bekezdést, és lezártam volna a másodiknál; de .....

Persze abban igazad van, hogy az interneten már több az ellenzéki(nek mondható) média; de oda gyűlnek, ahol van hely. Ott próbálnak meg valamit kezdeni, ahol nem kell milliókat költeni arra, ha valaki (most tekintsünk el ezek valóságtartalmától) állításokat akar közreadni a másik oldallal szemben.

És nem védtem a mostani kapitány döntését sem (mégha ezt láttad az írásomban), csak leírtam, hogy nem látunk a döntései mögé, és nem tudhatjuk (jelenleg legalábbis még), hogy miért döntött úgy, ahogy. Lehet, hogy rossz döntést hozott, de lehet, hogy 'jobb' döntést hozott (mint lehetett volna). Majd talán egyszer kiderül; aztán majd lehet tovább szidni, vagy örülni, hogy nem a 8. helyen végeztek a lányok. De ennek sem sok köze van ahhoz, hogy Kiss eltávozott.

Vanek_úr 2016.08.13. 16:18:07

Kiegészítés: közben az úszóink is rácáfoltak az írásra. Cseh Laci megmutatta, hogy nem a kapitányon múlik a dolog - és szerzett egy ezüstöt, mert tudott (és akart) küzdeni. Persze, Verrasztó meg hazament. De egyiknek sem a kapitány mondta meg, mit kell tennie; egyiknek sem a kapitány segített dönteni; hanem a saját stábukkal együtt döntöttek (amit a kapitány csak tudomásul tudott venni). Laci újra felépítette magát pár napon belül, míg Dávid meg feladta. Mondjuk Lacinak vélhetően ez volt az utolsó olimpiája, így nem véletlen a 'nehezebb' út; míg a fiataloknak meg még biztosan lesz 1-2 hasonló helyzet.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2016.08.14. 09:13:22

@Vanek_úr:
Látom, nem ment át a cikk tartalma. Megpróbálom egyszerűbben: nem az úszók szerepléséről szól, hanem arról, hogy hasonlóan Kiss Laci félreállításához, nehogy elcsesszük megint, hogy a vizes VB és az olimpiai döntés előtt kirakjuk a "kudarcok" vagy egyéb más miatt mondjuk Gyárfást. Mert lehet, hogy nem múlt Kiss Lacin semmi (bár nehezen hiszem), de mi a francnak kockáztassunk.

Egyébként régi tapasztalatom, hogy ha egy rendszer működik valahogy, aztán belepiszkálsz, és rosszabbul működik, akkor a belepiszkálás okozta. Ez olyan, mint a 80-20-as szabály: nem lehet bebizonyítani, de az élettapasztalat ezt mutatja.
süti beállítások módosítása