Választási béremelés, 2017
2016. december 16. írta: fofilozofus

Választási béremelés, 2017

Láttuk, olvastuk a híreket a 2017-es béremelési programról. A minimálbér emeléséről és a hozzá kapcsolódó állami fizetésemelési programról. Jön a választás, már most fel kell készülni rá. Akkor ez most csak blöff, és később isszuk meg a levét?

Nem.

Miért? Lássuk a részleteket!

Biztosan mindannyian emlékszünk Viktor savanyú ábrázatára, mikor 2010-ben kijött Barrosso KISZ-titkártól. A Fidesz gazdasági programja azon az ésszerű, szinte minden normális közgazdász által ismert, de nem hitt tételen alapul, hogy tkp. Münchausen báróként, saját hajunknál fogva húzhatjuk ki magunkat a bajból. Ha alacsony a növekedés, akkor költeni kell, és nagy lesz. De nő az adósság! Igen, de a GDP is, tehát mégsem adósodunk el. Erre mondtam, hogy "nem hitt" tétel. Tudják, olvassák, de azért nem mernék megpróbálni a valóságban, mert félnek. Mert a fősodor a megszorításban hisz, és persze a háztartási szintű logika nem támasztja alá. Csak az ország nem háztartás. Egyik fő különbség pl., hogy otthon te nem tudsz pénzt előállítani (pontosabban tudsz, de nem sokáig :-))  ), éppen ezért a te magánéletedben érvényes szabályok nem pont ugyanúgy működnek makroszinten.

Szóval bement Viktor, és a kommunista EU-elnök megmondta neki, hogy nem: a hiányt le kell szorítani minden áron. Eddig adtak nekünk időt, de most már (hogy nem Gyurcsányék kormányoznak) elfogyott a türelem, most már MEGSZORÍTÁÁÁÁS kell.

Megszorítás kell? OK. Akkor lesz bankadó, távközlési adó meg egyéb finomságok. Ácsi, megállj. Hát a megszorítás az az, mikor a gonosz néptől megvonjuk a meg nem érdemelt juttatásait! Ez nem megszorítás, hanem diktatúra! - ordították a bankok, hogy közben kifordult a szájukból a kaviár. Akkoriban még ilyennel zsarolhattak minket, mint túlzottdeficit-eljárás. Ugye ez az egyetlen, amiért  pénzmegvonás járt volna, ezt nem engedhettük. Ők is tudták, mi is tudtuk, hogy nem lesz 3% fölött a hiány, de tovább szorították a gatyaszíjunkat. A 2012-es növekedés rá is ment. De megcsináltuk. (Viktor híres nyilatkozatánál fogtam a hasam a röhögéstől, mikor még mindig erősítették, hogy magas lesz a hiány, akkor benyögte, hogy kérjenek bármit, ők a bankadó és tranzakciós adó emelésével beszedik. :-))))))))))     ) Onnantól már kevésbé revolverezhettek minket. Persze az IMF-től kért hitel óriási trükk volt. Gratula érte.

 

:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

De miért is soroltam ezeket fel?

Egy egyszerű ok miatt: a mostani fizetésemelés NEM TRÜKK, hanem a Fidesz EREDETI PROGRAMJA. 2010-ben EZT akarták megvalósítani, de nem lehetett. Mihelyst kijöttünk a szorításból és a hiány "csillagászati" MÉLYSÉGEKBE szállt alá, el lehetett kezdeni az eredeti programot megvalósítani. És ez nagyon szomorú, elkeserítő. Igen, hat KIBASZOTT év kellett hozzá, hogy a kormányzás kezdetétől bele lehessen fogni. És igen, "elmúltnyolcévezek", mert nem 8, hanem 20 évre cseszték el az elvtársak a jövőnket. Meg a kedves lakosság, aki szellemi fogyatékos módon, 2002-ben a sínen lévő gazdaság irányítását ezeknek a bűnözőknek a kezébe adta.

"Ha egy bolond beledobja a kútba a követ, száz okos sem veszi ki onnan" - szól a nem túl közismert, de annál jobb magyar közmondás.

 Tehát nem választási trükk ez, hanem az ígéret betartása. Hogy a Münchausen-hatást érzékeltessem: A fizetésemelések bejelentése után olvastam az OTP elemzőinek jövő évi prognózisát (mondjuk ők a legoptimistábbak): ezen intézkedések miatt a 17-es GDP növekedés szerintük 4% közelében lesz.

Ennyi?

Igen, ennyi.

Akarat kérdése. Nem vagyok voluntarista, nem hiszek abban, hogy bármit el lehet érni, csak akarni kell. (lásd: amerikai TV-film, a csapat kiesik a bajnokságból, de jön egy új bézbóledző, megmondja, hogy  akarni kell, aztán mindenki lelkes, mint állat, keményen dolgozik, aztán a végén egy góllal nyernek. A valóságban persze kiesnének, mint a szar.) De ezt csak akarni kellett.

Megemelem a fizetéseket, az megemeli a GDP-t, és mindjárt jobban meg a gazdaságnak, és akkor még lehet emelni. Természetesen ezt nem lehet a végtelenségig csinálni, és száz előfeltétele van. Pl. az MNB élére kinevezni egy okos embert. De egy olyan országban, ahol a hetvenes évek óta a GDP többszörösére nőtt (2 vagy 3, nem emlékszem pontosan) a reálbér pedig UGYANAZON a szinten van, mint akkor, bátran meg lehet lépni. NEM LESZ BELŐLE SEMMILYEN PROBLÉMA. Sipákolhatnak, hogy a termelékenységünk rossz, meg a többi baromság. Egyszerűen csak sajnálják tőlünk, kéne az a pénz nekik is.

És ezeket a lépéseket azért tehetjük meg, mert tényleg forradalom volt Magyarországon, az egyik (de lehet, hogy nem első, csak a történelemből a lényegtelen dolgokat tanuljuk, és ezért nem tudunk róla, hogy volt-e több) sikeres és vértelen forradalmunk. EZT KIHARCOLTUK MAGUNKNAK, ezért érdemeljük meg. A hideg éjszakákban a plakátragasztások, 2002-ben a szocik kéjes vigyora, a mozgósítások fáradalmai, az elkeserítő években a kitartás, a sok hülyével lefolytatott vita: ez volt az ára a mai sikereknek.
 

Tehát ennek semmi köze a választáshoz?

Dehogy nincs!

Egy ismert vicc:

A nagymama megy az unokájával az úton, mikor látják, hogy kefének a kutyák az út szélén:

-Nagyi, mit csinálnak azok a kutyák?

-Tudod a fiúkutyának megsérült a lába, és a lánykutya hazaviszi.

- Milyen ügyesek, közben még basznak is. - így az unoka.

 

Ez a helyzet most is, pontosan ugyanaz, mint a rezsicsökkentés esetében. Akkor is akartak egy fontos célt: a külföldi pénzszivattyú leállítását. És közben még népszerű is. Micsoda pofátlanság! Igen, választás is lesz, és kell a szavazat. IS. De miért lenne baj az, hogy egy elméletileg jó és nemes célt úgy valósítunk meg, hogy még népszerű is? Tudom, az elvtársaknak ez magas, ők csak olyat ismertek, hogy rossz az embereknek és egyébként semmilyen értelme nincs. De ez egy másik kormány. Gyorsan eszembe is jutott valamelyik Veres-év (azt hiszem, ő volt akkor a pénzügyminiszter), mikor totál törvénytelenül nem adták vissza az ÁFÁ-t a vállalkozásoknak egy fél évig. Mert milyen jó, az év végi hiányt így csökkenteni lehet. Nézzük a mérlegét:

-A vállalkozók belerokkantak (biztos vagyok benne, hogy rengeteg csőd volt emiatt (és ők pofáznak kiszámíthatatlan gazdasági környezetről), de szerintem még öngyilkosságok is voltak.)

- Teljesen törvénytelen, mivel adóellenőrzéskor vissza lehet tartani az ÁFÁ-t de ehhez KONKRÉT ellenőrzést kell lefolytatni, nem úgy általánosságban mindenki, oszt jó napot

-Totálisan értelmetlen, hiszen az EU eredményszemléletben számolja a hiányt, azaz neki mindegy, hogy mikor, kinél van a pénz,a  lényeg, hogy melyik időszakot érinti.

Milyen jó, mindenkinek több lesz a fizetése (az nyilvánvaló, hogy a minimálbér feljebb tolja az egész bérstruktúrát). Akkor nézzük meg egy másik szemszögből: ezt az összeget a vállalkozóknak ki kell gazdálkodniuk. És ha alacsony haszonkulccsal dolgoznak és nem lehet már kigazdálkodni?  Akkor mi lesz? Megmondom: tönkre mennek. Az alacsony haszonkulcs azt jelenti, hogy valami olyan szektorban dolgoznak vagy esetleg olyan rossz hatékonysággal, hogy kevés a hasznuk. De hát pont azt szeretnénk, ha mindenki olyan színvonalon élne, mint Nyugaton. De akkor nem lehet száz emberrel fogpiszkálót faragni! Pontosan ezt jelenti az, mikor azt halljuk a hírekben, hogy fel kell zárkózni hatékonyságban. Az nem megy szar technológiával. Csirkefeldolgozással meg ilyenek. Akkor lehet versenyezni a kínaiakkal meg a vietnamiakkal. Ott meg nem annyi a bér, mint ahová szeretnénk eljutni. De akkor az emberek az utcára kerülnek. Nem. A hírekben minden nap olvashatjuk, hogy mekkora a munkaerőhiány. Pontosan EZÉRT lehet most meglépni ezt az emelést, mert az így keletkezett szabad munkaerőt hamar felszívja majd a gazdaság. Nem fog emelkedni a munkanélküliség, ebben biztosak lehetünk. Egy pár elavult technológiára alapuló vállalkozónak rossz lesz. De az országnak meg jó. Sőt! Az emberek általában nem szeretnek mozdulni. Lehet, hogy egy munkahelyen, azért mert ismeri, meg közel van stb. kevesebb fizetésért is hajlandóak dolgozni, ezért  a hatékonyabb vállalkozóhoz nem mennek át, ezzel késleltetve a hatékonytalanabb termelés megszűnését. Ezzel a lépéssel pedig gyorsítható a folyamat, tehát egészen üdvözlendő. Sokan nem értik, hogy miért kitűzött cél a 3%-os infláció. Pontosan ugyanebből az okból. Lefelé nem mennek általában a bérek, és így egy hatékonytalan vállalat sokáig eléldegélhet abból, amit csinál. De ha évente 3%-kal csökkent a reálértéke annak, amit csinál, és nem tudja emelni, akkor ez sietteti a jobban működő cégek térnyerését.

Akkor végezetül egy bónusz cikk a portfolioról (nem linkelek, mert nálunk egy idő után úgyis letiltják a cikkeket), azoknak, akik szeretnek röhögni:

 

Külföldről szóltak be keményen az Orbán-kormánynak

"Első ránézésre, egy külső szemlélő számára talán minden rendben van, belülről azonban szép lassan rohad..."
(anyád rohad, az, megmondjam, mi rohad? Molenbeeck meg a többi no go zóna, ami nincs is)

"A lapnak nyilatkozó szakértők szerint hiába a költségvetési fegyelem és a felminősítések" (sajnos a számokba nem lehet belekötni, de mindjárt írunk valami megfoghatatlan dolgot, azzal mindig lehet érvelni

"emiatt pedig folyamatosan csökken Magyarország növekedési potenciálja" (az meg mi a pöcs? Ja a kutatóintézetben kiszámolnak valami vuduszámot, arra mindig lehet hivatkozni)

" A legfontosabb feladat az urambátyám-rendszer felszámolása" (menj el Németországba, és próbálj egy cégnél megrendelést szerezni úgy, hogy nem ismernek ott személyesen téged, nem fog sikerülni, elárulom)

"az országban zajló gazdasági folyamatokat nézve elég lehangoló a kép." (igen a rabszolgák fizetésemelése (még ha a nyugati töredéke, akkor is) mindig fájdalmas dolog, nekik lehangoló)

Egyszerűen csoda ez a cikk, minden mondata tömény liberális bullshit, a híres generátorral előállítva. Van itt minden, Transparency International, és személyesen Chikán Attila is megszólal, a csodaminiszter, akik Viktornak úgy kellett kirúgnia 2 év után, mert nem csinált semmit. (Ugye, aki tanítja...)

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8812052963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szubrina 2016.12.17. 14:28:46

Ez még mindig marha kevés emelés. Inkább a bérterheket és az adókat kéne csökkenteni és nem elszarni stadionokra meg haverokra milliárdokat. Mivel a sok rohadék vállalkozó nem szeretne kevesebb nyereséget zsebre vágni, ki fog rúgni dolgozókat vagy még 4 órára sem jelenti be őket. Köszönjük a semmit, a mindenkori kormányunknak. Már évek óta vergődik a kereskedelem az emberhiány miatt, de még mindig nem lépte meg a becsületes emelést, mondjuk netto 200/fő/hó/8óra munka fejében, pedig még ez is a fele lenne a nyugati országoknak, de erre legalább azt mondaná az ember végre nem döglik éhen.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2016.12.17. 15:02:24

@Szubrina:
A nyugati országokban nem volt 40 év szovjet megszállás. Nem orosz, szovjet. Az minősített eset. Nem azért kapunk ennyi fizetést, mert sokkal rosszabban dolgozunk őtőlük, hanem mert sokkal alacsonyabb szintről indulunk. nemrég láttam egy képet a hatvanas évek elejéről egy osztrák sípályáról. Hát, mit mondjak? Ők is lentről kezdték, csak nekik nem voltak iszonyú tőkeerős versenytársaik, mert egész Európa le volt bombázva. Akkor hamar felpörögtek, megalakultak a nagy vállalataik, a nagy kereskedelmi láncaik.
A kommunisták velük tették a legjobbat, mert minket visszatartottak 40 évig, aztán mikor már a Nyugat jó erős volt, akkor: álljunk ki, mint férfi a férfival.

Szóval nincs olyan, hogy ezt most sok emelés, mert több járna. Csak az van, amit kiharcolunk magunknak. Ehhez pedig 2 dolog kell:
-ész (azaz jó döntések)
-idő.

Sajnos ki lehet számolni, hogy ha nagyon jó döntéseket hozunk és rohadt jól megy a gazdaságunk, akkor már "csak" 25-30 év kell utolérni őket.
De ebbe nem fér bele a 2002-eshez hasonló öntökönszúrás. Mert az még plusz 20 év.

Szubrina 2016.12.17. 18:42:08

@fofilozofus: Nem értek egyet, véleményem szerint egy gombnyomással meg lehet emelni a minimálbért 200 ropira tisztán, egyszerűen azzal a hihetetlenül elképesztő mennyiségű pénzszórással kell leállni. Szinte felfoghatatlan összegeket basznak el jobbra balra...könyörgöm egy-két milliárdból egy egész lakóparkot, cakkumpakk bútorostul fel lehet építeni. Ezek meg pár kilométer kerítést építettek több milliárdból. index.hu/belfold/2015/10/13/mennyi_volt_egy_allami_hatarkerites-drotozo_oradija/

Hányinger az egész, ez a nép pénze, vissza kéne adni nekik.

Jöhetsz nekem a 40 év elnyomással érdekes, ha az árakra nézek nem látok semmilyen elnyomást, csak a fizetéseknél...nem véletelen, hogy nyomorban akarnak minket tartani, de valódi oka nincs a dolognak.
süti beállítások módosítása