Miért kellett Redlt mosdatni?
2018. január 14. írta: fofilozofus

Miért kellett Redlt mosdatni?

Mielőtt belekezdenék, előre leszögezem, hogy nem tudom. El nem tudom képzelni, hogy 1985-ben erre mi szükség volt. De azért nagyon érdekelne.

 Szóval, ki is volt ez a Redl?

Nem részletezném, itt elolvasható:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Alfred_Redl

Röviden: a monarchia egyik sikeres magas rangú tisztje volt, akit Oroszországba küldtek, hogy majd idővel az oroszok ellen kémkedjen. Ekkor szervezték be, és haláláig a ruszkiknak dolgozott. Olyan jó hatékonysággal, hogy gyakorlatilag az ÖSSZES osztrák-magyar kémet lebuktatta Oroszországban, megszűnt az ilyen tevékenység. (Nem csak a fenti Wiki cikkből tájékozódtam, hanem több helyről ollóztam az infókat, ami esetleg időközben megkopott, de nagy vonalakban tényszerű.) Ennek a legfőbb következménye, hogy az osztrák hadvezetés nem tudta, hogy az oroszoknak pontosan KÉTSZER annyi hadosztályuk van, mint hitték. A monarchia mozgósítási terve elég "vicces" volt: mivel tudták, hogy az oroszoknak és a szerbeknek, esetleg olaszoknak és románoknak nem állhatnak ellen, a számokat felszorozták olyan módon, hogy kijöjjön az, amit akarnak. (Az infó innen van: http://nagyhaboru.blog.hu. Most nem találom, de megéri megkeresni.) Mondjuk, hogy kreatívan csoportosították az adatokat. Így sikerült kihozni, hogy egy orosz támadás esetén talán sikerül ellenállni. Sokan azt mondják, hogy ha tudták volna, hogy az orosz haderő kétszerese a valóságban, nem üzentek volna háborút. Ezt nem tudhatjuk, de ha igaz, akkor tkp. Redlnek köszönhetjük az egész I. világháborút. (Persze kellett hozzá, hogy a franciák és németek meccselni akartak, de nagyon). Nem biztos, hogy így történt, de az bátran kijelenthető, hogy Redl nagyon sötét figura volt, és nagyon nagy része volt az eseményekben. A lebukás után felajánlották neki az "úriembernek" járó öngyilkosságot. Később ezt bánták, mert akkor jöttek rá, hogy sokkal nagyobb volumenű titkokat szolgáltatott ki, mint addig sejtették. De ugye, akkor már nem tudtak kérdezni tőle. :-)

Egy Pokorny nevű magyar tábornok visszaemlékezési irataiban olvastam, hogy véletlenül megtalálta a levéltárban az iratok között Przemysl várának tervrajzainál, hogy 

-Az iratokat kiemeltem, Redl.

Később Mészáros Vilmos is említi (az egyébként zseniális könyvében, https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&id=13559&type=22 ), hogy az orosz azt a részt lőtte leginkább, ami a Redl-féle rajzokon leggyengébb pont volt. Csak ők nem tudták, hogy közben sebtiben átépítettek bizonyos részeket. ( Nem sokan tudják,  hogy mi az a nagy oroszlán a Margit-híd budai lábánál: http://nemfelejtjuk.blog.hu/2010/01/24/1023_przemysl_emlekmu_budapest_ii_kerulet). Ezt most azért volt fontos kiemelnem, mert a filmben ez egy ikonikus rész.

Akkor most térjünk rá a filmre! Érdekes helyszíneken játszódik, szép képekkel. Jó lett volna, ha nem egy óriási történelemhamisítás az egész. A történet lényege, hogy a kémelhárítás szeretne eredményeket felmutatni, mert a főnökség már türelmetlen, és egy-két elvetélt próbálkozás után rátalálnak Redlre, aki homoszexuális, és egy viszonylag kis kisebbséghez tartozik (ruszin), tehát nagy baj nem lesz belőle, és egy koncepciós "per" (nem per, mert tárgyalás nem volt, de mondjuk akkor eljárásnak) keretében öngyilkosságra kényszerítik. (Sok helyen szerepel a homokosvád, de a Wikin is írják, hogy aki jól ismerte, nagy szoknyabolondnak tartotta. Nincs kétség, hogy konkrétan a PÉNZért árulta el a monarchiát. Ruszin kisebbségiként a pánszlávizmus csúcspontján ez nem is lehetett olyan nehéz.) Szegényre a filmben a szemét hatóságok rákenik, hogy ő adta ki Przemysl tervrajzait, csak azért, mert bűnbakot kellett találni. (Most már nem képezi  vita tárgyát, hogy ez így is volt.) Alapvetően tehát teljesen átírták a valóságot.

 A kérdésem tehát az, hogy ennek mi értelme volt 1985-ben, egy kommunista országban????? Nem volt már monarchia, már a rendszer is a kettővel ezelőtti volt, szinte senki sem élt már azokból az időkből. Akkor minek? Lehet, hogy csak egy érdekes filmet akartak írni, és csak ötlet kellett? Nem hiszek én az ilyenekben. Vélhetően valamit üzenni akartak nekünk ezzel a machinációval. Szabó István (rendező,  kommunista besúgó, igazi "rongyember": http://pestisracok.hu/szabo-istvan-alias-kepesi-ugynok-igazi-rongyember-volt-1956-utan/) valamit el akart érni az emberek fejében. De mit? Mindegy, oszkárt már nem kapott érte, mert azt már begyűjtötte egy másik "történelmi" filmmel, a Mephistoval. Nagy kérdés. Még egyszer, ha valaki tudja a választ, a kommentek között írja meg! Köszönöm.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1813574329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.02.16. 15:26:27

Egy szar zsidó mosdatta a másik szar zsidót.
Orbán meg a seggét nyalja egy szar zsidónak.
A szar zsidóknak és a seggnyalóiknak áll a világ.
Ez a korszellem.
süti beállítások módosítása