Hódmezővásárhely: ezért kellett Novákot és Schiffert eltakarítani
2018. február 26. írta: fofilozofus

Hódmezővásárhely: ezért kellett Novákot és Schiffert eltakarítani

Sajnos este, még elalvás előtt belenéztem a hírekbe. Nem kellett volna. 2002 villant be, az akkori elkeseredettség, aludni is ugyanolyan jól tudtam. Pedig azt hittem, lesz egy nyugodt évünk...

Aki érti a politikát, mindig is tudta, hogy a Fideszt csak egy összellenzéki összefogással lehet legyőzni. Persze kérdés, hogy minek, de ez most másodlagos jelentőségű.

Itt pontosan megírtam, még 2016-ban, hogy a választási rendszer logikájából hogyan következik ez:

http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2016/05/09/akkor_tisztazzuk_hogy_mi_az_a_centralis_eroter

 

Itt pedig, hogy mit veszíthetünk:

http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2017/12/28/mit_veszithetunk_egy_fidesz-bukassal

 

Röviden: ma is érvényes Orbán Viktor régi mondása, hogy sokan vagyunk, de nem vagyunk elegen. Igen, a Fidesz a mindenkori szavazatok olyan 45%-ára számíthat, azaz ha összefog mindenki ellenünk, akkor ők győznek. Pár éve még távolinak tűnt, hogy a Jobbik, az LMP, az MSZP és a DK közös jelölttel vágjon neki a választásnak. De nem kellett sok idő, hogy már ne legyen ez annyira elképzelhetetlen. Nemrégen kérdezte egy ismerősöm:

-Te, miért is mondott le Schiffer?

-Nemtom. - válaszoltam.

De mára lassan összeállt a kép. A Jobbikban vélhetően Novák Előd elhitte az igazi nemzeti radikális pártról szőtt álmokat (hajdan az is volt a Jobbik), és sosem ment volna bele egy olyan alkuba, hogy majd a választáson összefognak a liberális, baloldali pártokkal. Schiffer elhitte a Lehet más a politika jelszavát, és komolyan egy 21. századi, friss liberális pártot akart létrehozni. Amit sikerült is egy ideig. De mindkettejüknek menniük kellett. Így írhatta ma lelkendezve az index, hogy milyen jó, ezek között a pártok között már nem lehetetlen az összefogás. Valahogy ebbe a sorba illik bele Botka is, de azt nem látom még pontosan, hogy hogyan.

De a legszörnyűbb az egészben, hogy ezek az események ÉVEKKEL EZELŐTT VOLTAK!!!!! Tehát valaki tudatosan irányította az eseményeket, és ami szomorú, sikerült is neki. Elkeserítő, hogy emberek százezreivel így lehet játszadozni, csak egy kis pénz kell mellé. De persze nincsenek összeesküvések, ezeket csak magányos elmebetegek terjesztik.

És vajon ki lehet ez a valaki, aki ilyen jól szervezi a dolgokat? Tippjeim Ron Werber és Simicska között pattognak. Soros túl távol van a magyar politikai tértől, hogy értse az itteni folyamatokat. Természetesen pénzzel támogathatja is, de én az előbbi két nemúriemberre szavaznék.

Simicska mellett szól, hogy ott volt, mikor a Fidesz a centrális erőtér koncepcióját kidolgozta, tehát nyilván a gyengeségeit is ismeri. Erősíti ezt a feltevést, hogy a Jobbikot nyíltan támogatja, irányítja. (Felteszem a kérdést: aki azért szavaz a Fidesz ellen, mert pfuj, csúnya Pénztáros Lőrinc, az mit gondol, Simicska miért ilyen lelkes ebben az ügyben? :-) ) Megjegyzem, ez volt a Fidesz sok rossz személyi döntésének (pl az alkotmánybíróságba Stmpf stb.) legrosszabbika.

Werber mellett szól, hogy 2002-ben is pont ilyen események történtek, mint most: hirtelen nagyon magas választási részvétel, az ellenzéki jelölteket megfenyegették (akkor akasztással, most "kamerával"). Aki ért a választáshoz, egyből átlátja, hogy mik a szabályok, és hogyan lehet győzni. Lehet, hogy a 2 szereplő egyszerre dolgozik és érvényesül, de biztosan sosem fogunk tudni.

 

Biztos voltam abban, hogy eljön a nap, hogy megpróbálnak a Fidesz ellen összefogni a választásokon. De azt nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar. Legkorábban a 2022-es választásokra gondoltam, de nem kaptunk ennyi időt. Egyszer úgyis át kellett ezen esni, legyen akkor most. Ami biztos, hogy Hódmezővásárhely után vérszemet kapnak, ez tkp. egy bizonyítás volt a hitetleneknek, hogy érdemes próbálkozni az összefogással.

Szóval mik az esélyek?

Ha abból indulunk ki, hogy 2002-ben a MIÉP éppen csak, hogy kiesett, miközben elvitt 4,9%-ot, és a végén csak 5 körzeten múlt az eredmény, akkor azt kell mondanom, hogy most sokkal jobbak az esélyeink: most van tévénk, internetes médiánk, van 8 év sikeres kormányzás a hátunk mögött, sokkal rutinosabb választási csapat, és egy nem ellenséges választási törvény. (Akkor pl. az első fordulóban elvitte az SZDSZ a listás szavazatokat, a másodikban meg összefogott, azaz tkp. "duplát" ért a szavazatuk.) 

Fontos, hogy az ellenzéki szavazatokat nem lehet automatikusan összeadni. Persze ezen dolgoznak, és megpróbálják addig puhítani a közvéleményt, de egy jobbikos automatikusan nem fog az LMP jelöltjére szavazni, egy DK-sra meg senki sem fog, még az MSZP-sek sem. Ha tippelnem kellene, akkor azt mondanám, hogy nyer a Fidesz, de még az is elképzelhető, hogy a határon túliak lesajnált pár mandátuma is fontos lesz.

És mi lesz, ha sikerül az ellenzéknek 50% fölé mennie? Mindenki azt mondja, hogy akkor majd nem tudnak kormányozni. Ez igaz, csakhogy ez nem lesz szempont. Ugyanis utána szépen megváltoztatják majd a játékszabályokat. Hogy nem lesz kétharmaduk? Kit érdekel majd, a Velencei Bizottság és a többi sóhivatal kb. úgy fogja majd nézni, ahogy Törökországban az ellenzékiek letartóztatásait: egy pisszenés nélkül.

 

 Frissítés:

Bővítettem egy kis számolással a dolgot. Itt van a 14-es listás eredmény (recsicsökkentésestől, mindenestől):

http://www.valasztas.hu/dyn/pv14/szavossz/hu/orszlist.html 

Tehát a részvétel 62% körül volt, és a Fidesz itthon kapott 43,5%-ot. Tegnap 

http://www.valasztas.hu/helyi-onkormanyzati-valasztasok/hodmezovasarhely-20180225

62,45% volt a részvétel, és a Fidesz kapott 41,3%-ot. Tehát kb. ugyanaz volt az eredmény, mint 14-ben az országgyűlésin. A Fidesz csak azért nyert akkor, mert egyéniben megoszlott az ellenzék szavazata. Ha ez nem történik meg, akkor kikap. A kérdés arra redukálódott, hogy sikerül-e minden körzetben összefogni a Fidesz ellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5513700212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NekemNemEzKell 2018.02.26. 19:54:32

Sajnos nagy a veszély.
Annak a veszélye, hogy akár Magyarország pusztulása árán is, de a az ellenzék bármi áron, akár a kormányozhatatlanság árán is, de többséget akar szerezni! Ez esetben Magyarország újbóli gazdasági csődbe vitele árán is de kell a hatalom nekik!

mehemed 2018.02.27. 00:42:12

@NekemNemEzKell: csakhogy ez nem ellenzék hanem belső ellenség.
süti beállítások módosítása