Az LMP rátér-e a Fidesz-útra? II.
2018. május 07. írta: fofilozofus

Az LMP rátér-e a Fidesz-útra? II.

Schiffer lemondásának margójára

A 14-es választások előtt írtam egy cikket, amiben az LMP életútját próbáltam megjósolni. Ugyanis annyira ördögi a hasonlóság az SZDSZ-ével, hogy lehetetlen volt nem felfigyelni rá. Az akkori kérdésre ma már tudjuk a választ: nem.

 

Ha megnézzük, hogy a rendszerváltás utáni pártok közül melyik ért el tartós sikereket, akkor egyértelműen a Fideszt nevezhetjük meg. És -szerintem- a sikerének a kulcsa az önállóság, az önálló gondolatok. A többi párt csak egyszerűen Soros vagy Brüsszel (esetleg Simicska) végrehajtóbirkái. Erre az útra léphetett volna az LMP is, de valami ördögi híd a múlttal összekötötte őket az SZDSZ-szel, és az ő kirívóan gusztustalan és KONTRAPRODUKTÍV árulásukkal, amit 94-ben követtek el.

 

 Érdekes, hogy a Fidesszel is legalább háromszor történt meg, hogy a pesti értelmiség be akarta őket darálni. Egy régóta fideszes barátom szerint még a hírhedt Fodor Gábor-féle kiválás előtt is többször meg akarták Viktort buktatni. A bázisdemokrácia jelszava alapján a budapesti országos elnökségi ülésekre bejártak az itteni fideszesek, miszerint ez demokratikus párt, bárki beletekinthet bárhova. Csak ők ugye egy utcányira laktak, ők bementek minden nap, egy kaposvári fideszes meg nem. Úgyhogy az igazi demokrácia nevében be lettek szüntetve ezek a látszatdemokratikus intézkedések (amik kezdetben az állampárt elleni félelem miatt voltak az alapszabályban). Lett is nagy sivalkodás. AZ azonban látszik, hogy mindig a budapesti liberális túlsúly küzd az ország vidéki, józanabbik felével. Ezt a menetet Viktor megnyerte többször is.

 

De nézzük az SZDSZ-t. Kezdetben hihetetlen erős volt vidéken. A 2. legerősebb párt volt a választáson 90-ben. A sok kommunistaellenes, szabad magyar odagyűlt, és ott akartak világot megváltani. Persze itt is nagy volt a liberális nyomás Budapest felől. De a tagság megválasztotta Tölgyessyt, aki állítólag ezután egyedül üldögélt az irodájában, mert a kutya sem szólt hozzá. Aztán persze átvették a libsik teljesen a pártot, és 80-ben elkövették a legnagyobb baklövést, ami persze ne volt független a vezetők KAPZSISÁGÁTÓL: beléptek a Horn-kormányba, de úgy, hogy előtte még 2 héttel Magyar Bálint azt nyilatkozta, hogy ilyet sosem tesznek majd. A választók szemen köpése. Itt volt az SZDSZ utoljára nagy párt, innentől elindult a lejtőn, mentek a lecsóba 16 év múlva, de addig is rétegpárttá süllyedtek. Csak a választási rendszer logikája miatt kellettek koalíciós társnak. (Ha akkor nem bsszák el, ma ők a Fidesz, de 98-ban biztosan ők nyernek.)

 

És jött az LMP, aki ugyanúgy megpróbálta a mutatványt, onnan is megvoltak a hangzatos kilépések, puccsolások (pl. Karácsony G.). 14-ben még tudta Schiffer tartani a plafont, de 16-ra már elfogyott az ereje. Ők (Tölgyessy, Schiffer) bár látták a helyes utat, de Viktor politikai erőszakossága, zsonglőri képessége hiányzik belőlük. És ezek ellen csak az segített volna. Az LMP-nek is vége, ha még nem tudják, akkor is. Most még többet kaptak, mint 14-ben, de a baloldali liberálisok halálos csókja ilyen: a rétegpárti szavazatszámhoz elég.

 

 

Elgondolkodtató, hogy harminc év telt el kb. a rendszerváltás óta, de mindig ugyanaz ismétlődik más és más felállásban. Mindig megmérgezik a ballibsik az ő térfelükön alakuló pártokat (a kisgazdákat meg a MIÉP-et nem, hiszen azokat nem szerették, ez csak a szimpatikus pártokkal működik). Vajon valaha lesz másik, nem mérgezett nemzeti liberális párt Magyarországon, mondjuk a Fidesz ellenpólusának?Nehéz elképzelni, pedig a magyar választási rendszer 2 pártra van kitalálva, azaz egyszer ki kell alakulnia. De lehet, hogy az a váltópárt majd egy baloldali vagy radikális nemzeti párt lesz, amibe be se lépnek egyáltalán majd ezek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8213897142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása