Gazdaságilag miért fejlettebbek a nyugati országok?
2018. május 06. írta: fofilozofus

Gazdaságilag miért fejlettebbek a nyugati országok?

Főleg a liberális térfélen sokszor hangzik el, hogy bezzeg a Nyugat (szigorúan nagy betűvel!). Ott aztán igen, de mi ilyen mucsai parasztok vagyunk. És ezért, mert nem követjük őket mindenben. Ha szót fogadnánk az IMF-nek meg Barrossonak (ja, most már Juncker, de tök mindegy egyébként), Sorosnak, bevezetnénk a buziházasságot, akkor itt ugyanolyan tejjel-mézzel folyó Kánaán lenne, mint ott. De mi, mucsaiak nem hallgatunk rájuk, tehát meg is érdemeljük a sorsunkat.

 

Mielőtt továbbmennék, vizsgáljuk meg, hogy az az ember, aki ilyeneket mond, a valóságban milyen tulajdonságokkal bír! Vegyük ki a mintából a megfizetett ügynököket (újságírók, politikusok), mert ők érthető, hogy ezt sugározzák magukból, hiszen ezért fizetik őket. De blogokon (azért ott is szép számmal vannak fizetett ügynökök) és főleg személyes magánbeszélgetésekben is felüti a fejét ez az álláspont. Azaz már a közlő is elhiszi ezeket. Tehát milyen emberek ezek?

Egy barátom azt szokta mondogatni, hogy gondoljunk bele, hogy az ősközösségekben együtt élhetett úgy 100-120 ember, abból 20 körüli férfi. Ha elmentek vadászni, akkor egy mondta a tutit, a többi meg végrehajtotta. Ha 19 mondta és 1 hajtotta végre, de még ha 3 mondta, és 17 hajtotta végre, az is totális fejetlenséghez vezetett. Azaz az emberiség működésében olyan 5%-os azoknak az aránya, akiknek gondolkodni, dönteni kellett, a többségnek pedig végrehajtani. Egyszerűen így működik a világ, tekinthetjük természeti törvénynek is. Azaz a társadalom azért konformista (vagy csúnyábban szolgalelkű), mert csak így tud működni. Ezért is jó megvásárolni egyébként a sajtót, mert ez a végrehajtó réteg, aki sosem gondolkozik el, csak szolgaian megismétli a hatalmasságok (régen pap, ma újságíró) véleményét, saját magáévá teszi ezeket az elveket, és ő maga is elhiszi. Ebbe a körbe a vidékről Budapestre "feljött" kisebbrendűségi komplexusos emberek jócskán beletartoznak, akik a relatív fővárosi jólét hatására ugyanúgy elájulnak az itteni libsi szellemi "elittől", ahogy pedig azok a nyugatitól. Logikus, gazdagabb, tehát igaza van.

Miután ilyen körmönfont módon lehülyéztem és lecselédeztem a liberálisokat :-)), rátérnék arra, hogy akkor a mi országunk miért is rosszabb, mint a nagybetűs nyugat, legalábbis gazdasági értelemben. Először is, mi adja az országok gazdagságát? A föld minősége? Az ásványkincsek? A munkabírás? Jó, 500 éve megmondtam volna, hogy az aranybányák meg ilyenek. (Akkor is tévedtem volna.) De manapság ez biztosan nincs így, mert Nigéria meg Svájc között az ásványkincsek nem utóbbi országban vannak, de azért tudjuk, hogy ha választani kellene, akkor hová költöznénk.

Természetesen tökéletes válasz nincs, mert számos tényező befolyásolhatja egy ország gazdagságát, de van egy alapvető, amely mindennek az alapja: az IQ.

 (Azaz folytassuk egy kicsit a múltkor elkezdett IQ-kérdéskört!)

Nézzük meg a következő tanulmányokat, de természetesen a Google végtelen számban dobja ki a találatokat az IQ GDP correlation szavak beütése után:

https://rstudio-pubs-static.s3.amazonaws.com/243680_06de8b97d70845ab8faec68433e8ac75.html#4

http://www.rlynn.co.uk/uploads/pdfs/Intelligence%20and%20the%20Wealth%20and%20Poverty%20of%20Nations.pdf

Ha utóbbiban a Discussion részre lapozunk, akkor feketén-fehéren leírják, hogy igen erős korreláció van a kettő között.

Valljuk be, azért nagyon nem lepődtünk meg!

Nyilván dolgozhatsz keményen, ha butaság van mögötte, megfeszülhetsz a tégla cipelésétől, miközben a másik ügyesen beköti az áramot, és sokkal többet keres vele (ha már építési példákat veszünk, de vehetnénk mást is.) Elgondolkodtató erkölcsi igazságosság, hogy az ember agya fogyasztja el a bevitt szénhidrátok felét. Egyszerűen sokat fogyaszt. De aki nem használja semmire, az ne csodálkozzon, hogy "éhezik".

OK, ott tartunk, hogy korreláció van a kettő között. Tehát ahol okosabbak az emberek, ott nagyobb a jólét. Nyilván nem. Ha az első linket nézzük, sok olyan országot látunk, ahol ez nem igaz. Nézzük csak a rohadt gazdag katariakat, vagy Mongóliát, Kínát! Előbbiben magas GDP párosul nem túl acélos értelmi képességekkel, és a nagyon magas mongol IQ sem eredményez magas GDP-t. Azaz annyit állíthatunk, hogy nagyon szoros az összefüggés, és hosszabb távon talán közelíti majd az életszínvonal a hasonló IQ-jú országokét, de teljesen természetes módon számos egyéb, EGYEDI tényező is hat.

 Ránézünk egy-egy kivételre, és egyből tudjuk is az az egyedi okot:

-Luxemburg, adócsaló paradicsom

-Szaúd Arábia, Egyesült Arab Emírségek, olaj

- USA, az egyetlen igazi világhatalom,

-Norvégia, olaj

-stb. 

Akkor most takarjuk le a kép nagy részét: nézzük meg azt a területet, ahol az IQ 95 fölött van, és az egy főre jutó GDP 20 000$ alatt van! Azaz leegyszerűsítve: "okos" országok, de szarul élnek. Íme:

-Kína, Mongólia,Észtország, Lengyelország, Csehország, Lettország, Magyarország, Oroszország, Belorusszia, Ukrajna, Moldávia, Szlovákia, (megjegyzem, hogy Szlovénia éppen csak kiesik innen)

-Portugália, Uruguay

Vajon mi lehet az az hihetetlen EGYEDI ok (eltekintve a 2 utolsó országtól, melynek sem a történelmét, sem egyéb adatát nem nagyon ismerem), ami miatt ezek az országok a nyomorúságos jobb alsó térfélre kerültek?  El sem tudom képzelni. :-)

 

Nemsokára jön a történelemérettségi. Tegyünk egy kísérletet, hátha ez lesz majd a kifejtős kérdés:

-Kérem, írja le Európa 1933 utáni történelmét  pár mondatban közép-európai szemszögből:

-A megerősödött Németország át akarta venni a vezető szerepet Európában, de ezt az addigi vezető országok nem hagyták. Összefogtak a németek legyőzésére a Szovjetunióval, akiknek cserébe fizetniük kellett. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás az volt, hogy cserébe odaadták a Közép-Európai országokat szabad felhasználásra fizetségül.

 

Ennyi. 

 

A sok szar halihúdi filmben nyomatják a nagy rizsákat a szabadságról, meg a hősiességről, mikor csak egyszerűen üzletet kötöttek velünk. Most nem az erkölcsiségét vitatom ennek, mert fordított esetben én is ezt tettem volna, azaz el tudom fogadni (vegyünk valamilyen példát, amiben a románok is szerepelnek, mindjárt elfogadható lesz :-) ). Szemét, mocskos disznóság, de ez kellett a nemzetük túléléséhez. Lépjünk rajta túl, most nem erről akartam írni. Hanem arról, hogy miért jobbak gazdaságilag nálunk.

Nem valami magyar sors vagy mucsa az oka, nem a buziházasság be nem vezetése, meg hogy a németek, osztrákok, franciák jobb emberek nálunk, hanem egyetlen igazi, lényeges oka van:

ITT VOLT A SZOVJET HADSEREG 45 ÉVIG.

Sok hülye ilyeneket szokott mondani, hogy az már 28 éve volt. Csak ezek a korlátolt emberek nem olvasnak, nem gondolkodnak: alulbecsülik a kommunizmus romboló hatását. Olyan ez, mintha valaki panaszkodna, hogy levágták a lábát, mire mondanám, hogy az már 50 éve volt, még mindig ezzel jössz?

 

 A jó hír, hogy ha EGYEDI események nem fognak történni, akkor elég nagy esélyünk van rá, hogy a nyugati országok IQ-jával rendelkező Magyarország is utoléri azt a gazdasági színvonalat. Persze ez még meg is fordulhat, mert az ő általuk importált munkaerő vélhetően csökkenteni fogja hosszabb távon a potenciáljukat.

 

Már csak az EGYEDI körülményeket kellene elkerülnünk. :-)

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2013895120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2018.05.06. 15:56:25

Azért ennél összetettebb és komolyabb bejegyzést is megért volna ez a dolog. :-)
Éppen mostanában néztem meg a Lamborghini Urus bemutatóját a youtube-on. És hogy miért is jön ez most ide? A bemutatón kiszállt a Lamborghini vezérigazgatója a prototípusból és elkezdett beszélni. Na és ki volt a vezérigazgatója egy tősgyökeres olasz cégnek? Egy német. :-) Ugyanis már régóta az WV konszernhez tartozó Audi birtokában vannak (bár tény hogy azóta nem is akarnak csődbe menni mint előtte). Hát a Magyar Telekomnak vajon ki a tulajdonosa? A Deutsche Telekom (bár mostanában már csak Telekom, elhagyták a "Magyar"-t előle, talán érezték hogy az már túlzás...)
Ha megnézzük a dolgokat, akkor azt látjuk, hogy szinte minden fontos tulajdon nyugati cégek kezében van. A 45 év szovjet uralom se azért baj ma már mert itt volt hanem hogy a rendszerváltás után a javak nem maradtak itt hanem vagy felszámolták őket vagy nyugati tulajdonba vándoroltak. Így aztán nehéz a gyarmati soron kívül bárhová is jutni errefelé.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2018.05.06. 21:40:09

@Sipi81: Pont nem kellett volna jobban kifejteni, mert minden pontosítás elveszi a lényeget: hogy mennyire csak a szovjet megszálláson múlik a helyzetünk.

"1870-ben az egy főre jutó magyar GDP még csak az osztrák szint 66 százaléka volt, 1910-ig 77 százalékra nőtt (és 2001-ben már csak 37 százalék volt)."
(index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/20/hany_dollar_volt_a_monarchia_gdp-je/)

Hozzáteszem, hogy 1990-ben olyan 25%-a lehetett, 1936-ban meg emlékeim szerint 95. Tehát a lényeg: a szovjet megszállás. És nem kell tovább ragozni, mert ez mindent magyaráz. Ha elkezdjük mikroszinten számolgatni, hogy nyugati cégek kezében van, akkor elvesztjük a lényeget. Mert igaz, hogy a kezükbe került a magyar vagyon nagy része a rendszerváltás után, de miért? Mert a szovjet megszállás miatt kiirtották, ellehetetlenítették a magyar vállalkozói réteget.

Olyan ez, mint a gyógyszerek hatásosságvizsgálata: nem azt bizonygatják aprólékosan, hogy a sejtekbe hogy jut be, meg ott mit tesz, mert abból ilyen középiskolai irodalomelemzés típusú cicaharc lenne egyrészt-másrészt megállapításokkal. Megnézik statisztikailag meg egy kontrollcsoporton is. Itt is ezt kell tennünk: a világ egyetlen magas IQ-jú térsége, ahol alacsony a GDP. És mind volt kommunista ország.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2018.05.07. 14:45:51

@fofilozofus: Igen én nem is tagadom hogy közrejátszott csak az a baj hogy a rendszerváltás óta már eltelt lassan 30 év. Másrészt pedig én úgy tudom voltak piacaink és vállalataink amikkel lehetett volna kezdeni valamit, ha a privatizálás nevű rablás nem úgy folyik le ahogy lefolyt.

Haloperidol 2018.05.15. 15:40:37

Hát, szerintem ez azért faszság, amit írsz, mert kb az ipari forradalom óta gazdagabb Nyugat Európa (ún. centrum) mint Kelet Európa (ún. periféria). Szóval persze hogy nem tett jót az elvtársi megszállás, de alapvetően ez az ok.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2018.05.16. 09:32:03

@Haloperidol: Ezt érdemes lenne átgondolni, de csak adatok alapján. Biztosan fejlettebb volt, és mennyivel?

blogollol · http://hasznoslinkek.blogspot.com/ 2018.06.28. 17:31:16

Jó az egy mondatos összefoglaló, ez a lényeg. Habár nem kommunizmus volt, hanem szocializmus. Ezen kívül a győztes országok kirabolták és váltságtételre kötelezték a vesztes országokat.
süti beállítások módosítása