Az első és a második világháború (nagyon) rövid története
2018. augusztus 22. írta: fofilozofus

Az első és a második világháború (nagyon) rövid története

A Discovery Channel, Spectrum és a többi angolszász ismeretterjesztő csatorna minden nap legalább egy II. világháborús, hányingerig unalmas, öntömjénező alkotást mutat be a történelemnek erről a szeletéből. A legjobb, mikor Hitler hatalmas tévedései kerülnek sorra. Tegyük rendbe!

Régi, elcsépelt szemléltető példám: ha nagyon közelről megnézel valamit, akkor látod, hogy az elektron. Ha távolabb mész, akkor látod, hogy hidrogén. Ha még távolabb, akkor aminosav, sejt, izom stb. Majd ha teszel még 2 lépést, akkor látod, hogy ez kutya, vazze.

Így vagyunk minden dologgal a világon: ha túl közelről, részletesen nézzük, akkor csak pont a lényeg sikkad el. A történelem is ilyen. ha a napi hőstetteket, a tankok műszaki tulajdonságait, a hadvezérek cselekedeteit nézzük, akkor nem biztos, hogy megértjük a az igazi mozgatórugókat.

 

Akkor a 2 világháború rövid története:

I.

Az erős európai hatalmak egymásnak estek. 3 év után belépett a háborúba az USA az antant oldalán, és az antant nyert.

 

II. 

Németország elég erősnek érezte magát, hogy ezúttal tényleg legyőzze a korábbi ellenfeleit. Jól legyengítette az ellenfeleit. Ekkor belépett a háborúba az USA, és legyőzte őket.

 

Ennyi.

Tudom, hogy ez így nagyon leegyszerűsítőnek hangzik, de nem az. Ez  lényeg. Egy könyvben olvastam, hogy a szerző apja falusi tanító volt. Mikor megtudta, hogy beléptünk a háborúba (2.), akkor vett egy atlaszt, összeadta a hadviselő országok gazdasági adatait, majd ezt mondta a családjának: vesztettünk. Ez az államférfihoz méltó gondolkodás, és nem Horthy meg a többi ezért felelős idealista idiotizmusa.

 

Idézet egy fórumból:

"A II. világháborúban volt egy erődítményekből álló védvonal, melyet a később legyőzhetetlennel minősített szovjet haderő sem tudott áttörni. Árpád-vonalnak hívták…"

Az ilyen sötét emberek, remélem, sosem kerülnek a hatalom közelébe (egy jobbikos kommentelőtől származik az idézet). Sajnos a vezetőik is ezen a színvonalon állnak. Harcosan vitatkoznak, hogy a GPR1 vagy a FIPS3 (kitalált nevek) géppuska jobb-e (aztán rádszólnak, hogy gépkarabély), és ezzel biztosan visszavennénk Erdélyt. Semmit sem tanultak és értettek meg a történelemből. Márpedig nagyon egyszerű a szabály: az erősebb nyer. Pontosabban: az erősebb és a szövetségesei nyernek. Az erősebb pedig nem a jobb Tigris tank, hanem a minőség szorozva a mennyiséggel. (A hülye dízelautósok szokták nyomatni, hogy milyn jó a dízel, mert nagy a nyomatéka. Csakhogy a teljesítményt a nyomaték szorozva a fordulatszámmal adja. Tök mindegy, hogy a szorzat egyik tagja milyen nagy, a végeredmény a lényeg.)

Nem szeretném nagyon alátámasztani a véleményemet, mert a napnál is világosabb, hogy mindkét esetben az USA döntötte el a háborút. De azért egy pár érvet leírok (de messze nem az összeset), talán egy kicsit rendszertelenül.

-Churchill könyvében (A II. Világháború) leírja, hogy Sztálin hetente basztatta, hogy mikor küldik már a következő szállítmányt. A SZU békebeli réztermelésének háromszorosát leszállították minden évben hajón.

-Nézzük csak a hadihajógyártást: Japán és Németország együttesen 2165 hadihajót gyártottak a háború alatt, míg a másik oldal 10550-et, amiből csak az USA kilencezret.(Wiki)

 -Nézzük az áldozatokat a 39-es lakosság arányában: Németország 8,5% körül, USA 0,32%, Nagy Britannia 0,94%!!!!!   Azt hiszem ebből látszik nagyon, hogy mennyire észre sem vették a háborús pusztítást ezek az országok. Vajon, ha a németek erősebbek, akkor ők mennyit tudtak volna még emelni a termelésükön??? Költői kérdés volt. (Wiki)

-Olajtermelés 1943-ban. Németország 8.9 millió tonna, USA 200 millió tonna. :-))))))))) (Statisztikák)

 

Szerintem nincs értelme ezt tovább feszegetni. A szövetségesek az USA belépése után óriási fölényben voltak. A háború kimenetele nem volt kérdéses, csak az időpont, hogy mikor.

Az persze egy érdekes, és természetesen érthető dolog, hogy az oroszok a mai napig valamilyen óriási katonai pontenciálként tekintenek önnönmagukra. Pedig csak kellettek egy szövetségbe húsnak. Visszatekintve, az oroszok mindig csak akkor voltak félelmetesek, ha legalább egy nyugati szövetségesük volt. Persze ezzel nem dicsekednek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2214196029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.22. 21:42:17

Amerikát saját maga győzi le végül, túlhajtották hatalmi éhségüket.

2018.08.23. 07:12:28

hát igen, olyan mint az óvodában, nagy veszekedés a homokozóban, aztán jön az óvónéni ( USA ) és mindenkit kizavar

szekertabor · provo.blog.hu 2018.08.23. 10:22:07

Nem csak az a kérdés egy háborúban, hogy kik a szövetségeseid, hanem az is, hogy kiben bízhatsz. A háború kimenetele csak akkor matematikai képlet, ha a résztvevő országok menet közben nem állnak át. A II. világháborúban pl. Romániának sikerült átállni, Magyarországnak ezt nem engedték. Ha az USA-t Hitler meg tudta volna győzni. hogy érdeke fűződik Németország győzelméhez, akkor a mai győztesek vesztesek lennének, a Szovjetunió pedig csak egy rövid lábjegyzet.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2018.08.23. 15:52:44

@szekertabor: Elvileg igazad van, de úgy látszik, hogy a történelmi hagyományok sokkal mélyebbek, mint azt gondolnánk. Vélhetően nem sikerült volna meggyőzni az USA-t Hitlernek, főleg miután a zsidók ellen fordult, semmiképpen sem. Bár az is igaz, hogy az angol-francia ellentétet elég jól félre tették az I. Világháborúban. Mindenesetre jobb konzervatívan gondolkodni ilyen esetekben: arra kell számítani, hogy aki ellenünk fordulhat, az ellenünk is fog. Pl. az USA, de a monarchiában pl. Olaszország és Románia. Elvileg az olaszok szövetségesek voltak, a románok meg semlegesek, de mégis mindenki sejtette, hogy nem marad ez így. És jól sejtették. Szerintem mikor megtámadta Hitler a SZU-t, sokan megmondták, hogy ebbe hamarosan beleavatkozik Amerika.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.10.13. 14:14:37

Dolfi nem mert volna belevágni a 2. világháborúba, ha nem lett volna megkötve a Molotov - Ribbentrop paktum. A furcsa háború időszakában szerzett 6+6 országgal (németek is és a szojvetek is ennyit szereztek) együtt ez a szövetségi rendszer gazdaságilag, katonailag, emberszámban (ha belépnek az amik, ha nem) a kontinensen legyőzhetetlen lett volna. Ez is csak egyszerű számtan.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.11.16. 13:38:56

Elfelejtettem beírni a ikbbe, hogy az USA 0,32%-os veszteségében benne van az is, hogy közben a németekkel összemérhető erejű Japánt is ledózerolta. :-)
süti beállítások módosítása