Nem old meg semmit a Fidesz családtámogatási rendszere
2022. február 23. írta: fofilozofus

Nem old meg semmit a Fidesz családtámogatási rendszere

Nemrég olvastam egy összefoglalót egy évente megrendezett közgazdasági fórumról. (Talán Közgazdász-vándorgyűlés a neve, de nem emlékszem pontosan). És ott összegyűjtötték a nagy tudást, amit összetudományoskodtak, és leírták, hogy melyek Magyarország legfőbb bajai. És szerepelt ott minden, infláció, infrastruktúra, képzés stb. Csak egy téma nem volt közte: a demográfiai helyzet.

:-)

Most erre mit mondjak? Az összes lényegtelen dolgot összeszedték, ami rövid távon érdekes lehet, csak a leglényegesebbről nem beszéltek.Ennyit az értelmiségről.

Már sokszor írtam demográfiai kérdésekről, pl. itt vagy itt. Most viszont valamiféle összegzését adnám a kérdéskörnek.

Mielőtt belemennénk az érvelésbe, ismerkedjünk meg pár fontos adattal!

Itt van pl. a teljes termékenységi arányszám:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Teljes_term%C3%A9kenys%C3%A9gi_ar%C3%A1nysz%C3%A1m

 

Nem túl bonyolult, azt mondja meg, hogy egy termékeny korban lévő nőnek átlagosan hány gyereke van (pl. egy országban).

"A népesség középtávú fennmaradásához a rátának el kell érnie vagy megközelítenie a 2,1-es szintet," -- ez is érthető, mivel van ugye egy férfi is van a képletben és betegségek, magányosság miatt nincs mindenkinek gyereke. Tehát a 2,1 a fennmaradás, egy fontos sarokpont.

"1,3-es érték alatt a népesség gyors ütemű fogyása valószínűsíthető, belátható időn belül bekövetkezhet teljes eltűnése". -- egy másik fontos sarokpont.

Akkor most nézzük meg térképen, hogy mit látunk:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Fertility_rate_world_map_2.png

 

Ugye nem nehéz észrevenni, hogy a teljes fejlett világ kék színnel van feltüntetve. Japán, Korea, a nem fehér fejlett országok is no meg persze a fehér országok: az oroszok, németek, USA, mindenki. Egy kivételt látok, Franciaországot. Nagyon jó lenne tudni, hogy itt esetleg csak a bevándorlók adják-e ezt a többletet vagy az eredeti francia őslakosság is. Ha erre van valakinek adata, azt szívesen veszem, ha megosztja.

És akkor itt vannak a 2019-es adatok (sajnos a magyar wikilap eléggé elavult, ezért az angol oldalt linkelem be) számokkal is (kiragadtam a sok rangsor közül az egyiket, a Világbankét):

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependencies_by_total_fertility_rate

Induljunk ki innen: Magyarország 1,49.

Nézzük a V3-akat:

Lengyelország 1,42

Szlovákia 1,56

Csehország 1,71

A környező országok:

Románia 1,76

Szerbia 1,52

Ausztria 1,46

Ukrajna 1,228

Horvátország 1,47

Szlovénia: 1,61

Ezen országcsoportból csak Lengyelország, Ukrajna, Ausztria és Horvátország van mögöttünk minimálisan, a többi előttünk helyezkedik el.

Ez azért van, mert nálunk nagy a szegénység, a nyugati országokban sokkal jobb a helyzet. Sokszor hallom, hogy ebben a gazdasági helyzetben nem lehet gyereket vállalni. Akkor nézzük:

Dánia 1,7

Franciaország 1,87 (ez már a 2019-es világbanki adat, itt már Fr. sincs 2 felett.).

Németország 1,54

Spanyolország 1,24

Finnország 1,35

Szerintem nem kell tovább sorolni, hogy rájöjjünk, hogy mekkora hazugság a fenti állítás, miszerint az alacsony jövedelmek miatt születik kevesebb gyerek. Nem ez az oka.

A linkelt írásokban világosan kifejtettem, hogy a nők rövidtávú érdek szerinti munkába állítása a fő ok, azaz feláldozzuk a hosszútávú hasznot az azonnali haszonért cserébe. Persze ez rendszerszintű és egy évszázad alatt alakult ki. Ezt az okot akkor általánosítsuk, hogy egy velős állításban le tudjuk írni a probléma gyökerét:

egy működésképtelen társadalmat építettünk, aminek nincs jövője. :-(

Ízlelgessük egy kicsit! Mert fáj ugyan, de ez az igazság, nincs mit szépíteni rajta. Egy rendszer, ami nem tudja előállítani a működtetéséhez szükséges embereket, az működésképtelen szarhalmaz. A törzsi társadalmak jobbak voltak ennél. Dolgozunk keményen ezért, hogy végül ne maradjon belőlünk, a kultúránkból semmi. Igen, belőlünk végül is marad, mert majd muszlim vagy más, életképes rendszerben megmaradnak a leszármazottaink, de a kultúránk, a mérnöki, technikai társadalom elenyészik. Az evolúció azt mondja, hogy ha nem tudott fennmaradni, akkor nem kár érte. No future, ahogy a Sex Pistols énekelte.

Van egy Mikszáth-novella, már nem emlékszem a címére. Ott a gazdag földbirtokos elkártyázza a vagyon nagy részét. Ami megmaradt, azt a fia veri el. Az unoka is elpocsékol egy kis maradékot, és végül egy bérlakásba kényszerül a családjával. De az ősi földből megmarad még egy cserép virágra való föld, ott nyílik az ablakban. A pár éves dédunoka játék közben véletlenül leveri, az kiesik az utcára és összetörik. Még a dédunokának is maradt egy kis eldorbézolni való föld. :-)))))))) Ez történik a mai fejlett társadalmakkal is: amíg tart az ősi juss, az örökség, azaz az ember, addig még működik, de feléli a vagyont, hozzá nem tesz, mert képtelen rá. Az a működésének lényege.

És akkor a címhez itt kapcsolódunk: örülök a Fidesz-kormány családtámogatási rendszerének, hasznos és ki kell még terjeszteni. (Az ellenzéket meg nem is érdekli az egész kérdéskör, ők csak simán hatalmat szeretnének. De hogy minek, arra már nehezebben tudnának válaszolni. ) De csak szépségtapasz az egész. Nem oldja meg a gondokat, mert azokat ebben a rendszerben lehetetlen megoldani.

Nézzük csak a vasárnapi boltzár esetét! Nagyon rövid idő alatt feladta a kormány, mert érezte a társadalom ellenállását. Demokrácia van, na. Ennél durvább dolog az abortusz kérdése: nyilvánvalóan égbekiáltó erkölcstelenség, de A NÉP EZT AKARJA. Akkor majd választ magának olyat, aki hagyja a gyerekgyilkosságokat, ha esetleg egy kormány betiltaná.

Mi szeretjük azt a rendszert, amiben élünk, szeretjük, hogy a lányok burka nélkül kimehetnek az utcára, szeretjük a szabadságot, a jólétet. Ne vitassuk el, hogy magasabb rendű, mint a az, ahol lándzsával ugrálják körül a tüzet. Atomreaktor, gravitációs hullámok megmérése stb. Ezzel szemben áll, hogy viszont ez fenntarthatatlan rendszer. Akkor mi a megoldás? Van egyáltalán?

Azt látom, hogy egy háromosztatú besorolás létezik:

1. Fejletlen társadalmak jó reprodukciós rátával

2. Fejlett társadalmak elégtelen  reprodukciós rátával

3. Fejlett társadalmak jó reprodukciós rátával

 

A létezik túlzás volt, mert ebből a harmadikra még nem láttam példát. Szóval elméletileg létezik. Az a helyzet, hogy az ember eljutott sokszor a 2-es szintre, de a 3.-at képtelen volt megugrani. Ha a Római Birodalmat vesszük, bár az tudományosan nem volt akkora szám, de több száz éves működés után az is a demográfiai folyamatokba fulladt bele. Ez előrevetíti, hogy vagy elpusztulunk (mint társadalom, mint ember nem, de kegyetlen lesz az átmenet) vagy megpróbálunk a 3-as szintre lépni. Nem biztos, hogy ez most lesz, lehet, hogy pár ezer év múlva, de anélkül mindig újra meg újra meg fog ismétlődni a történelem: összedőlnek a jóléti államok, és a primitív, ámde a nőket a természet törvényeinek megfelelően felhasználó társadalmak kerülnek a helyükre. És ezt már többször leírtam, hogy tök mindegy, hogy jó lesz-e, szeretném-e. Lesz és kész.

 

Őszintén szólva nem nagyon hiszem, hogy ez most velünk fog megtörténni, és sikerül majd átlépni a 3-as szintre. Ilyen "apró" intézkedések kellenének, hogy lényegesen megváltozzon a társadalom reprodukciós rátája:

-abortusz tiltása,

-fogamzásgátlás tiltása,

-nyugdíjrendszer megszüntetése,

Ha ezt továbbgondoljuk, akkor hamar kiderül, hogy nem ez fog megtörténni, hanem a rendszer radikális elsöprése szaporodóképes idegenek által. És pontosan ezt látjuk most. Azért mert ideig-óráig meg fel tudjuk őket tartóztatni, ne higgyük, hogy hosszabb távon is sikerülni fog. A természet törvényei ellen nem lehet tartósan harcolni.

Kellemes további napot kívánok! :-)

 

 

Frissítés 1:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200404/olyan-negativ-spiralban-van-magyarorszag-amibol-a-szuletesszam-robbanas-sem-tudja-kihozni-423458

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6617753484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2022.02.23. 12:07:43

Hát ilyen a "SZÉP ÚJ LIBERÁLIS VILÁG"!

Tele van buzikkal, meg leszbikkel.... akiktől ne várjunk gyereket.....
..meg tele van nárcisztikus hölgyeményekkel, AKIK "NEHOGY MÁN ELCSÚFÍTSAM AZ ALAKOM EGY TERHESSÉGGEL" jelszóval nem szülnek......

Amikor - a mai korhoz képest - nagy szegénység volt Magyarországon, akkor bezzeg születtek a gyerekek!!!!! (1950-1980 között)

Éhes ló 2022.02.23. 13:06:06

Sajnos igaz.
De nem friss felismerés.
Talán a legismertebb szószólója a demográfiai összeomlásunk elleni küzdelemnek Fekete Gyula volt, akit a zsidó-kommunista antimagyarok ott fikáztak, ütöttek, ahol csak tudtak, miközben elképesztő cigányszaporításba fogtak.

barankovics.hu/fekete-gyula-demografiai-nezetei-i-a-fogyas-kovetkezmenyei/
barankovics.hu/fekete-gyula-demografiai-nezetei-ii-nyugdijvalsag/

Akik még foglalkoztak ezzel a halálos gondunkkal és a kiváló netes cikkben felhasznált irodalomként sorakoznak:
Bor Ambrus (1963a): Tizenhárom ezrelék. Kortárs, 1963 5. sz. 721–731. oldal
Bozóky Éva (1964): Magánügy vagy a köz gondja? Élet és Irodalom,.1964/január 11. 7–8. oldal
Fekete Gyula (1997): Első számú közügy. Balaton Akadémiai könyvek. Balatonboglár.
Bor Ambrus (1963b): Több kenyér – kevesebb gyerek? Élet és Irodalom, 1963. december 14. 5. oldal.
Fekete Gyula (1992): Véreim, magyar kannibálok! Vádirat a jövő megrablásáról. Magvető Könyvkiadó, Budapest.
Fekete Gyula (2007): Európa öngyilkossága. Trikolor Könyvkiadó, Budapest.
KSH: Népesség, népmozgalom (1900–) 2018. www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001b.html?down=865

Sajnos a mai nyomorunkban elért demográfiai javulás jó része is a deprivált cigányság és a tőle alig különböző elcigányosodott magyarok közül kerül ki, ami további brutális romlást vetít előre nem csak a határainkon tól, hanem a csonkaországban is.

midnight coder 2022.02.23. 13:28:49

Az elsõ kérdés, hogy az automatizálódó világban biztos hogy szükség van/lesz arra, hogy szaporodjunk mint a patkányok? A ma felnövõ gyerekek hány százalékának lesz munkája is?

A második kérdés: létezik olyan családpolitika ahol nem azok szaporodnak, akik a farkukból is megélnek? Mert ugyan papíron darab-darab, de az így felnõtt gyerekek nagy része szintén segélybõl és lopásból fog élni, és nem a te nyugdíjadat teremti elõ. Sokkal nagyobb eséllyel kell majd ugyanabból a keretbõl õt is eltartani a börtönben.

parttalan 2022.02.23. 13:40:56

Sebaj, majd az ellenzék csodaszere, a dupla családi pótlék megoldja a problémát.

(Ja, nem.)

white999 2022.02.23. 19:43:21

Fele embernek is sok lenne a föld nevű bolygó, hogy ne pusztítsa el a z ökológiai lábnyomával. A fejlett világ növekedési rátája a kívánatos jó irány ha az ember hosszú távon akar a földön élni nagyjából olyan körülmények között amit most ismerünk, vagy csak kevésbé rosszabb körülmények között. Csak erről soha senki nem beszél, mert ez egyúttal még fogyasztáscsökkenéssel is kellene hogy párosuljon.

Lehetnék én is 2022.02.23. 19:48:44

@white999: akkor már csak az van, hogy ne engedd ide azokat akik túszaporodják a bolygót
de az meg a szép lelketeknek fáj

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.02.24. 09:53:18

@Éhes ló: Emlékszem, még 90 körül a Magyar Narancsban volt egy ikonikus mondat, hogy "Fekete Gyula meg üvölt, hogy fogyik a magyar."

Kb. ennyivel intézik el a liberális elvtársak az egészet. Végül is a legjobb letagadási mód, ha viccet csinálnak belőle. Lásd Hofi.

Ehhez értenek jól. Mondjuk a szabadság azt jelenti, hogy szabad beszélni minden problémáról. De szerintük meg az, ha ők bármit megmondhatnak a színházban, a filmeken, az újságokban, a többi embernek meg kuss van.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.02.24. 10:02:41

@white999: "Fele embernek is sok lenne a föld nevű bolygó, hogy ne pusztítsa el a z ökológiai lábnyomával."

Elméletben, hangsúlyozom, elméletben igazad van. Pontosabban nem igazad van, hanem jó lenne az olyan világ, amiben kevesebben vagyunk.

Azonban van egy bökkenő: az evolúcióban az egyedek nem egy központi akaratot hajtanak végre, hanem mindenki a saját problémáját, ami összeadódik, így végül egy egészet alkot. Azaz teljesen mindegy, hogy hogy gondolod, te csak a saját életedet változtathatod meg (azt sem bárhogy), az egészet nem. A szent amerikai kormány vagy a zöld média, a Greenpeace stb. sem tudja mindenkiét. Viszont ha te nem tudod a másik szaporodását befolyásolni, akkor egyetlen racionális út van, hogy te is növekedsz, mert különben el fogsz tűnni. Tehát ez a kívánság kb. olyan, mint a kommunisták álma, hogy mindenki egyenlő lesz: olyan feltételekre alapoz, amik nem léteznek. Ennek a neve álmodozás jobb esetben.

A másik lehetőség lenne, hogy világkormányt hozunk létre, ami valamilyen kvóta szerint elosztja, hogy melyik országban mennyi ember lakhat. Ahol nagyobb a szaporulat, vagy megölik a fölösleget vagy csökkentik az élelmiszerfejadagokat. Ahol kevesebb, ott meg kötelezik az embereket, hogy szüljenek.

Köszönöm, nem kérek belőle. Ebből az újabb világmegváltásból sem.

Remélem érzékelhető, hogy mekkora baromság az egész ötlet.

Az általatok javasolt metódous, miszerint ne szaporodjanak a fejlett országok olyan, mintha a háborúban felteszed a kezed, hogy te nem akarsz harcolni. A háború attól még folytatódik, csak nélküled (vagy lelőnek vagy hadifogyoly leszel).

white999 2022.02.24. 16:46:01

@Lehetnék én is: Egyetlen amerikai nagyságrendekkel több kárt okoz az ökoszisztémában mint sok magyar és egyetlen magyar több kárt okoz, mint a rengeteg "túlszaporodott" afrikai. Azt hogy az én finom lelkem mit bír el az tökéletesen indifferens ebben a kérdésben, Ezen logika alapján lehet matematikailag úgy jön ki hogy jobban járna a föld, ha az afrikaiak irtanák ki a magyarokat élőhelyet keresve. Gondolom ebből a szempontból értékelve egyből megváltozna a véleményed, hogy mekkora szenzációs ötletet találtál ki. Olyan szempontból jogos, hogy ez is egy létező opció ami valamikor fel is fog merülni a közeljövőben, mert több millió embert senki nem fog sem befogadni sem megállítani kerítéssel. Semmi különös csak működni fog az evolúció.

white999 2022.02.24. 17:08:31

@fofilozofus: Nem elméletben van igazam, hanem 100% pontossággal, mert egy tényt állítottam, ami igaz. Ennyi embert nem bír el föld és kész.

Az más kérdés, hogy sem világkormány, sem környezetvédelmi dolgok nem lesznek amik megállítsák a folyamatot. Világkormány felállításra elég megnézni Putyinovics elvtárs mostani ténykedését. Környezetvédelemre meg bármelyik országot. Környezetvédelem drága és komfort valamint fogyasztáscsökkenéssel is jár. Amelyik ország vagy személy nem tartja be az jobban jár mint a magukat korlátozók. Ezért mindig lesznek akik nem tartják be pusztán játékelméleti törvényszerűség miatt is. Ráadásul az a puszta tény hogy aki 20 éves autóban ül nagyságrendekkel kevesebb kárt okoz a szennyezőbb és minimálisan többet fogyasztó termékkel, mint az aki 4 évente kicseréli egy hiper szuper eko autóra, az borítja az egész környezetvédelmi elképzelést. Ahogy a jelenlegi berendezkedéshez is kellenek az újonnan születők akik megtermelik a gdp-t és az öregek ellátását. Mindkettő olyan feloldhatatlan paradoxon amiben kódolva van az emberiség mai ismert formájában a pusztulása hanyatlása. Sem a környezetvédelem, sem a születésszám növelése akár csökkenése nem fog megoldani semmit. Ezért nagyjából kár is rajta rugózni. Hosszútávon pont az oldaná meg a problémát ha mindenhol mindenki jól élne, mert a fejlett országokban nem a gond a túlszaporodás, Sőt, csak a gond az, hogy mások, a föld és emberek kizsákmányolásával lehet elérni a jólétet. Marad majd a népirtás mint opció amikor már nem lesz elég víz és életre alkalmas klímával rendelkező terület meg ahol még lehet termelni esetleg élelmiszert is.

Éhes ló 2022.02.24. 17:35:38

@fofilozofus: ez még az enyhébb volt. Akkoriban a fideszes parlamenti képviselők a Fekete Gyula, agya meglágyula rigmussal kedveskedtek, amikor az öreg a parlamentben szólni mert a demográfiai gondjainkról...

Nehéz bűnnek hosszú az árnyéka, de nem szabad feledni, miként jutottunk ide.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.02.26. 12:07:12

@white999:
Alapvetően egyetértünk.
" Világkormány felállításra elég megnézni Putyinovics elvtárs mostani ténykedését." -- nyilván iszonyatos diktatúra lenne, ezért írtam, köszönöm nem. Remélem, hogy nem is lesz.
" Világkormány felállításra elég megnézni Putyinovics elvtárs mostani ténykedését." --ezt próbáltam meg fejtegetni, csak nem ennyire tömören, kicsit körmönfontabb módon azoknak, akik nem tudják, mi az a játékelmélet.
"puszta tény hogy aki 20 éves autóban ül nagyságrendekkel kevesebb kárt okoz a szennyezőbb és minimálisan többet fogyasztó termékkel, mint az aki 4 évente kicseréli egy hiper szuper eko autóra," -- pontosan. Ezért szégyen, hogy az EU erőlteti a sok hülye szabályát, amivel a SUV-ok terjednek el. :-((((( Nesze neked környezet. A modern kisautók is kiszorulnak a gyártásból. Elmebeteg barmok.

" a jelenlegi berendezkedéshez is kellenek az újonnan születők akik megtermelik a gdp-t és az öregek ellátását." -- ebben nem értek egyet, mert ez nem csak a jelenlegi berendezkedésben van így, minden termelési mód esetén kellettek a fiatalok, ez természeti törvény, ebben nincs semmi különös.

"a fejlett országokban nem a gond a túlszaporodás" -- vihar mindig akkor van, amikor nagyon felmelegszik vagy lehűl az idő. Tehát nem csak a túlzott szaporodás problémás, hanem a túlzott fogyás is: mindkettőből háború lesz sajnos.

" Sőt, csak a gond az, hogy mások, a föld és emberek kizsákmányolásával lehet elérni a jólétet." -ez nem biztos. Szándékozom majd a közeljövőben írni erről, de nem lövöm le a poént előre.

Gery87 2023.01.07. 22:29:37

"Ízlelgessük egy kicsit! Mert fáj ugyan, de ez az igazság, nincs mit szépíteni rajta. Egy rendszer, ami nem tudja előállítani a működtetéséhez szükséges embereket, az működésképtelen szarhalmaz. "

Ezt mondom én is már 10+ éve!
Akármilyen jólét is lehet, meg fejlődés ha nem csinálsz gyereket az nem jó rendszer, ha csak külföldről tudnak szerezni utánpótlást az rablógazdálkodás semmi több.
süti beállítások módosítása