Hurrá, a tálibok győztek!
2021. augusztus 18. írta: fofilozofus

Hurrá, a tálibok győztek!

Több örömteli dolog is van a tálibok győzelmében: egy apró és egy nagyobb. 

De először is szögezzük le, hogy a tálib kultúra NAGYON messze áll a mi világfelfogásunktól. Mondjuk a bacsa bázi vagy a kecskék megkefélése. Aki azt hiszi, hogy ez csak a népi folklór része, annak ajánlom egy magyar idegenlégiós blogját, aki Afganisztánban is szolgált. Én az összes posztot elolvastam, de emeljünk ki részeket:

"A leggusztustalanabb része az volt, ahogy a kislányokkal bántak, őket a velük egykorú meg az idősebb fiúk is ütötték-rúgták minden ok nélkül, ha meg kaptak tőlünk csokit, rögtön kitépték a kezükből. Ezt azért már mi sem hagytuk annyiban, általában még a környékükről is elrugdostuk a fiúkat, amíg meg nem ették.

Míg a nőket állatokként kezelték, addig az állatokat nőként. Az éjszakai őrségben tisztán láttuk éjjellátóval, amikor a birkáikat vették kezelésbe hátulról. A nagydolgukból sem csináltak nagy ügyet, sokan ott könnyítettek magukon, ahol rájuk jött a szükség, az utcáik tele voltak ürülékkel. A fenéktörlés is csak homokkal ment, aztán csodálkoztak, hogy miért csak kesztyűben vagyok hajlandó velük kezet fogni. A kutyákat a legtöbb helyen simogatni szokták, itt verték őket. Csak úgy szórakozásból."

A tálibok győzelme feletti örömöm elméleti megalapozású, sosem mennék oda lakni, de még turistáskodni se, és azt se szeretném, ha ők ide jönnének. És nem is szeretem őket. Nézzük sorban, hogy akkor miért is az örömöm!

 A kis apró öröm a kuruc énemből következi, ami mindig a gyengébbnek szurkol. Bármilyen undorító is egy kultúra, mégiscsak azt gondolom, hogy az ott élőknek joguk van a szabadsághoz, joguk van úgy élni, ahogy ők szeretnének. Mint ahogy nekünk is jogunk van az LMBTQXYZ-t elutasítanunk, úgy nekik is joguk van a Coca kóla és a McDonald's elutasításához. És főleg a fehér ember legnagyobb tömeggyilkosságának elutasításához, ami az abortusz. Már csak emiatt is joggal nézhetik le a kultúránkat ők is. Bár nálunk nem volt ekkora kitörő öröm a ruszkik kivonulásakor (mert nekik nem kellett 40 évig fegyveresen közbeavatkozniuk, mivel Kádár elintézte helyettük, és a magyar mégsem annyira kuruc, tökös nép, mint az afgán (ami nincs, hanem helyette van pastu, tádzsik, hazara, üzbég stb.)), jó látni a hódítók eszeveszett menekülését. Pont mint Vietnámban.

 

De az igazi örömöm az, hogy most jól láthatóan bebizonyosodott, hogy mit jelent az a szó, hogy kultúra, hogy az mennyivel fontosabb, mint a szabályok és a mechanikus eljárások. Felettük áll. Mi ugyanis a baj? A sok ostoba ember azt hiszi, hogy egy ország attól működik, hogy van benne alkotmány, bíróságok, törvények, kormány, adózás és a legfontosabb, a megfélemlítés.

És miért hiszik ezt sokan?

Azért mert az időnek a nagy részében ez tartja össze az országokat. A legjobb példa az O--M Monarchia,  Jugoszlávia, a Szovjetunió. Megalkottak egy rendszert, mindig erőszakkal, majd kialakítottak egy struktúrát. Ami működött. A kommunizmus esetén iszonyatosan rosszul, ezért csak 70 évig húzta. (Elég szomorú ebbe belegondolni, de így van. Ha egy fokkal hatékonyabban működik, akkor több száz évig bírja). Nap mint nap azt látták sokak, hogy ezektől működik egy ország. És akkor azt hitték, hogy ezek elégséges feltételek. Egy kicsit a kargó-kultuszokra hasonlít, ahol az óceániai őslakosok látták, hogy az amerikai csapatoknak az égből jön a sok jó cucc, ezért fából irányítótornyokat meg leszállópályákat építettek és "apró repülőgépeket készítettek, hogy oda csalogassák a valódi repülőgépeket." :-)))))))))))

Egyszóval azt hitték, hogy a külsőségek a lényeg.

Na mármost ezt hitte az a sok rohadt idióta amerikai döntéshozó is, hogy ha elkészítik az alkotmányt, a választásokat meg a kezdeti kormányzatot, akkor az működni fog, mint a fa irányítótorony. :-)))))) Ezeknek sincs több eszük, mint a bennszülötteknek volt.

Mert mocskos dolog a megszállás, ha az ottaniak földi javait akarod megszerezni: olajat, érceket stb. De miért mentek oda az amcsik? Elmondom. Vagy öt éve hallottam egy neves magyar biztonsági szakértőt, hogy vagy 20 éve összecsődítették az amerikaiak a jó szakembereket, és felvázolták nekik, hogy akkor most ők a demokráciát exportálni fogják az arab világba, mi a véleményük. Mindegyikük megmondta, hogy ez irtózatos állatság. Mire az amcsik mondák, hogy OK, akkor megcsináljuk. Tehát megérteném, ha olajért mentek volna oda, de nem, ezek tényleg elhitték (mármint a döntéshozók, voltak akik tudták, hogy baromság, de sokat kereshetnek rajta, és csendben mosolyogtak csak). Ezek tényleg azt hitték, hogy faalkotmánnyal meg fahadsereggel lehet igazi országot építeni. Mondjuk az megérne egy misét, hogy ezek az emberek milyen iskolákban hogyan szocializálódtak. Hogy kell nevelni egy gyereket ahhoz, hogy ennyi önteltség, gőg legyen benne, ekkora hiánya az alázatnak? Voluntarizmus, ha jól emlékszem a szóra Rákosi idejéből, mikor gyapotot akartak itthon termeszteni meg kohászatot kiépíteni. Az amerikai elit iskolarendszer vélhetően tényleg úgy működik, mint a filmjeikben láthatjuk, hogy elhitetik velük, hogy ha keményen dolgozol, akkor minden sikerülhet. Csak akarni kell. :-) Lehet, hogy jó lett volna feladni nekik egy-két keményebb matekpéldát, hadd okuljanak belőle, hogy elég-e az akarat. :-)

És pontosan ott követték el a hibát, hogy a külsőségek miatt nem látták a lényeget, hogy egy országot a közös kultúra tart össze. Emiatt hiszik ezek a szellemi fogyatékosok azt, hogy ha a gyáraikba majd pastu munkaerőt toboroznak, akkor az majd ugyanolyan jól fog működni, mint német munkással, hogy az USA ugyanolyan jól fog működni mexikói lakosokkal, mint európai származásúakkal, egy cég attól fog jól működni, hogy jó gépeket veszünk bele és kibaszott jó szabályzatot írunk. Ők a géphívők, akik szerint a világ nem csak hogy leírható szabályokkal, de akkor lesz majd jó. Ők a szabályhívők. Én meg maradok emberhívő.

 

És ezért örülök a minapi tálib győzelemnek, mert feketén-fehéren bemutatta nekünk, hogy végül csak ez számít, a közös kultúra. Ezért egyesült Németország 40 év után is, ezért esik szét Jugoszlávia és a Szovjetunió. Azt hitték, hogy majd most egy elhúzódó polgárháború jön Afganisztánban. Aztán meg csodálkoztak, hogy két perc alatt Kabulban, az elnöki palotában voltak a tálibok. Mert semmit sem értenek a világból.

 

 

De sajnos ezek a barmok biztosan sokat tanultak belőle, állítom, már kovácsolják az újabb világmegváltó tervüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3116663656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lorrh 2021.08.18. 13:23:30

"ott élőknek joguk van a szabadsághoz, joguk van úgy élni, ahogy ők szeretnének"
És a tálib uralom alatt szeretnének élni? Ezt megszavazta a többség?
Nem inkább az Irán által felfegyverzett tálib banda terrorizálja a békés néptömeget, akik nem akarnának középkori kecskebaszó szinten élni?

Lorrh 2021.08.18. 13:28:49

" Vagy öt éve hallottam egy neves magyar biztonsági szakértőt, hogy vagy 20 éve összecsődítették az amerikaiak a jó szakembereket,"
Ez is biztos a münchausen szindrómás nógrádigyörgytől hallottad. LOL
Egész biztos így zajlott!!!!!
Persze az amcsi külpolitika szemétláda ebben nincs vita. De a tálibok tömeggyilkosságának és terrorjának tapsolni... beszarás
Te olyan buta ember vagy, hogy az már fájdalmas. Itt is hagyom ezt a blogot, mert csak szellemileg lehúzó.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.08.18. 14:09:24

@Lorrh: Azt mondd meg, hogy ha annyira "terrorizálják a békés néptömeget" állítólag, akkor mi a szarért nem álltak ki a kormányzat mögött? Nem lehet, hogy ez nem igaz? Nem lehet, hogy tetszik nekik?

chrisred 2021.08.18. 14:25:50

"Vagy öt éve hallottam egy neves magyar biztonsági szakértőt, hogy vagy 20 éve összecsődítették az amerikaiak a jó szakembereket, és felvázolták nekik, hogy akkor most ők a demokráciát exportálni fogják az arab világba, mi a véleményük."

A neves biztonsági szakértő bizonyára nem hallott a WTC-ről. Azért mentek oda, hogy seggberúgják bin Ladent, aki az ő sorosgyörgyük volt, hogy ne ő nevessen a végén. Állítólag meg tudták volna oldani pár emberre egy-két hét alatt is, de hogy néz az már ki, hogy a főellenség meghal, amikor a film főcímzenéje még be sem fejeződött. Ezért kreáltak egy terror elleni háborút, ami a választásokig kitart.

chrisred 2021.08.18. 14:26:29

@fofilozofus: Mert jobban féltek a fanatikus torokvágóktól, mint a korrupt városi bürokratáktól.

Lorrh 2021.08.18. 14:36:15

@chrisred: azért ez a binladenes sztori ezer sebből vérzik.
Mert mi történt amikor "állítólag" rajtaütöttek pár éve és megölték?
Hazavitték az usába bizonyítékként?
Neeeeeeeeeeeem
Kidobták a repülőből a tengerbe a holttestét. Ez mennyire átlátszó hazugság.
Olvass utána a sztorinak ha nekem nem hiszel.

chrisred 2021.08.18. 14:37:56

@Lorrh: Szerintem ez inkább megerősíti azt, amit írtam.

Fikalnyik Eugén 2021.08.18. 16:12:23

@Lorrh:
"Kidobták a repülőből a tengerbe a holttestét. Ez mennyire átlátszó hazugság."

Pedig ez az igazság, megszereztük a filmfelvételt is:
coub.com/view/sn1g

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.08.18. 18:27:01

@Lorrh: Őt én sem tisztelem annyira, nem ő volt, de nem emlékszem már rá, hogy ki. Végül is mindegy, mert biztos vagyok benne, hogy majdnem minden normális szakértő elmondta, hogy ez hülyeség.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.08.19. 00:44:38

Savanyú képpel mondhatjuk, most aztán lesz rend Afganisztánban! Vége a megosztottságnak, a törzsi széthúzásnak, a milíciák uralmának.

Lesz egyfajta rend, csak nem messze nem olyan, amire az ország lakossága és az egész világ várt.

Untermensch4 2021.08.19. 00:45:28

@fofilozofus: "Azt mondd meg, hogy ha annyira "terrorizálják a békés néptömeget" állítólag, akkor mi a szarért nem álltak ki a kormányzat mögött? Nem lehet, hogy ez nem igaz? Nem lehet, hogy tetszik nekik? "
Ahogyan a szovjet népnek is tetszett a szovjetúnió, ugye? A vietnámos párhuzam nem csak a kabuli reptéren tolongók és a saigoni evakuáció kapcsán találó hanem a kultúrák találkozása és a két diktatúra közötti választás "szabadsága" tekintetében is. A külföldiek által támogatott, korrupciója miatt működésképtelen rezsimet legyőzi egy hadászatilag hatékonyabb másik elnyomó csapat.

"A kis apró öröm a kuruc énemből következi, ami mindig a gyengébbnek szurkol. "
""A leggusztustalanabb része az volt, ahogy a kislányokkal bántak, őket a velük egykorú meg az idősebb fiúk is ütötték-rúgták minden ok nélkül, ha meg kaptak tőlünk csokit, rögtön kitépték a kezükből."
"Bármilyen undorító is egy kultúra, mégiscsak azt gondolom, hogy az ott élőknek joguk van a szabadsághoz, joguk van úgy élni, ahogy ők szeretnének."
Lehet hogy arrafelé minden nő született mazochista csak nem vettük észre?!

midnight coder 2021.08.19. 08:06:13

@Lorrh: "Nem inkább az Irán által felfegyverzett tálib banda terrorizálja a békés néptömeget, akik nem akarnának középkori kecskebaszó szinten élni? "

Nem. Ahhoz, hogy a tálib banda oda jusson ahová, az kellett hogy a helyi lakosság támogassa õket. Õk ott nem a kisebbség, hanem a lakosság. Hátország nélkül a táliboknak esélyük sem lett volna. Az, ami ma ott zajlik kb. az mint amikor a baráti szovjet hadsereg elhagyta kis hazánkat.

A liberráltak igazi nagy tévedése, hogy csak egy kultúra létezik, és ez a zsidó-keresztény gyökerû, északnyugati emberek által kitalált rendszer maga a tökély minden kultúra számára, és a többi nép csak azért nem él ebben, mert elnyomják vagy mert nem ismeri.

chrisred 2021.08.19. 08:12:33

@midnight coder: "Ahhoz, hogy a tálib banda oda jusson ahová, az kellett hogy a helyi lakosság támogassa õket. "

Az nem kellett, csak az, hogy ne forduljanak ellenük. Arról meg ők tettek, hogy mindenki megbánja, aki ellenük fordul.

"Az, ami ma ott zajlik kb. az mint amikor a baráti szovjet hadsereg elhagyta kis hazánkat."

Inkább az, ami akkor zajlott, amikor a 1919-ben a Károlyi-kormány feladta, és lényegében lemondott a hatalomról, és a hatalmi vákuumban a legerőszakosabb politikai erő, Kun Bélák szerezték meg a pozíciókat.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.08.19. 08:36:39

Nem értettétek meg sokan, hogy ez a cikk nem is igazából a tálibokról szól, hanem arról, hogy a hagyomány a kultúra, a családi szokások az erősebbek egy társadalomban. Erősebbek, mint az írott törvények. De ez konkrétan benne van a cikkben. Ennek örültem, hogy esetleg ez nyilvánvalóvá vált ezáltal. És igen, a lakosság támogatja őket. ha nem így lenne, akkor nem tudtak volna ilyen gyorsan győzni. és nem győzték volna le a szovjeteket is. Sőt, olvastam egy idézetet az afgánok kegyetlen harcmodoráról, ami miatt képtelenség meghódítani őket. És ezt talán Puskin írta az 1800-as évekből, mert akkor is megpróbálták.

Lorrh 2021.08.19. 08:53:10

@midnight coder: "az kellett hogy a helyi lakosság támogassa õket."
Ez analóg a rákosi és a ceausescu rendszerre is. Támogatták őket tehát elvoltak. És milyen jó is volt! :-))))
Tudsz valami értelmesebb szinvonalon is érvelni?

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.08.19. 09:41:59

"Vagy öt éve hallottam egy neves magyar biztonsági szakértőt,"
Ezt a történetet Nógrádi mondta, biztosan emlékszem. Nem tudom már hol, de tuti, hogy ő volt.

Untermensch4 2021.08.19. 09:45:59

@midnight coder: Ami ott zajlik az kb az amikor polpoték elfoglalták kambodzsát. A kínai támogatást az ópiátok exportjának a haszna helyettesíti.
A faék egyszerűségű elméletedet hogyan alkalmazod koreára? Ugyanaz a kultúra az északi országrészben ennyire máshogy fejeződik ki a délihez képest? A németek is ilyen szépen el voltak különülve, ezért kellett az ndk-ban lakó részüket őrizni hogy ne másszanak át a berlini falon?

Untermensch4 2021.08.19. 09:52:17

@fofilozofus: " És igen, a lakosság támogatja őket. ha nem így lenne, akkor nem tudtak volna ilyen gyorsan győzni. és nem győzték volna le a szovjeteket is. Sőt, olvastam egy idézetet az afgánok kegyetlen harcmodoráról, ami miatt képtelenség meghódítani őket. "
A második mondatodat ízlelgesd kicsit még. Ha a civil lakosságnak kell fegyveres vallási fanatikusokat legyőzni, ez a kegyetlen harcmodor miatti meghódíthatatlanság mit okoz? Mind "afgánok", az axióma szerint ugyanannak a meghódíthatatlanságot okozó kegyetlen harcmodornak a birtokosai, tehát egy ilyen polgárháborús helyzetben ez ki is esik az egyenlet levezetéséből. Marad az hogy civilek vs vallási fanatikusok.

midnight coder 2021.08.19. 19:56:22

@chrisred: "Az nem kellett, csak az, hogy ne forduljanak ellenük. Arról meg ők tettek, hogy mindenki megbánja, aki ellenük fordul."

Azért nem fordult ellenük, mert alapvetõen egyet értett velük. Nyilván van egy szûk kisebbség aki nem. De a tálibok nem egy külsõ erõ, hanem az átlagpolgárok egy jelentõs része.

Kun Béláék hatalomra jutásához is kellett egy széles réteg aki támogatta õket. Ahogy 56-ban aztán ismét csak volt egy széles réteg aki pedig a pokolba kívána a komcsikat. Aztán 56-ban a baráti szovjet hadsereg megakadályozta az istenadta népet hogy elküldje õket a búsba. Na, akkor speciel jogos lett volna az usákok beavatkozása, csak épp akkor baxtak beavatkozni.

Ezeket a dolgokat egy-egy népnek, egy-egy kultúrának saját magának kell megharcolnia. És az nem feltétlenül segít ebben, ha azok akiknek nem tetszik a rendszer szedhetik a sátorfájukat és elmehetnek egy 1000x jobb országba.

midnight coder 2021.08.19. 19:58:38

@Lorrh: Rákosi elvtárs és Ceaucescu elvtárs is azért tudott hatalomra kerülni, és ott maradni mert volt egy külsõ erõ ami ott tartotta õket, a Szovjetunió. Aztán amikor ez a külsõ erõ megszûnt, szépen el is lettek zavarva - sõt, Rákosi pajtás elvtárs úgy lett elzavarva hogy közben még itt dekkoltak a ruszkik.

Lorrh 2021.08.19. 21:08:31

@midnight coder: "úgy lett elzavarva hogy közben még itt dekkoltak a ruszkik"
Ezzel pont önmagadnak mondasz ellent amikor felmented a megalkuvó néptömegeket, hogy NEM miattuk épült ki az elnyomó állam hanem az orosz megszállás miatt.
Pontosan, hogy megalkuvó, kollaboráns, besúgó rongyemberek tömege kellett mind a rákosi, mind a csau rendszer fenntartásához. ÉS akkor erre te meg kijelented, hogy ezt akarta a nép többsége ezért maradtak fenn. Analógiásan a tálibokhoz, hogy azért győzhettek mert a nagy néptömegek őket támogatják.
Érzed a hamis érvelésedet?

midnight coder 2021.08.19. 21:28:32

@Lorrh: Ezek nem megalkuvóak, csak másban hisznek mint amiben te. Akár hiszed akár nem, egy rakás valódi kommunista is létezett, én magam is ismertem anno ilyet. Ezek tényleg komolyan gondolták, hogy Kádár elvtárs jó ember, és a szocializmus sokkal faszább rendszer mint a kapitalizmus. Sõt, a mai napig létezik ilyen még idehaza is. Egy vallás illetve értékrend esetén ez sokkal inkább igaz. Egy vallástól még oktatással sem könnyû dolog megszabadulni, de arrafelé amúgy sem jellemzõ hogy az átlagpolgár túlképzett.

Untermensch4 2021.08.20. 01:44:52

@midnight coder: "De a tálibok nem egy külsõ erõ, hanem az átlagpolgárok egy jelentõs része."
Az átlagpolgárok egy jelentős része szavazott az nsdap-ra is, de nem a többség...
" Aztán 56-ban a baráti szovjet hadsereg megakadályozta az istenadta népet hogy elküldje õket a búsba. Na, akkor speciel jogos lett volna az usákok beavatkozása, csak épp akkor baxtak beavatkozni."
Tehát az nem járja hogy az usa nem kockáztatott meg egy harmadik világháborús kanócbegyújtást itt, de afganisztánból takarodjanak mert ott jó ha kiirtják egymást..? Ha létezik olyan hogy adott országok történelmi felelőssége akkor az afganisztánban pont az usa sara hogy anno túltolták a mudzshedinek feltuningolását a szu ellen.

chrisred 2021.08.20. 05:12:37

@midnight coder: "Azért nem fordult ellenük, mert alapvetõen egyet értett velük. "

Én nem látok bele minden afgán fejébe. Nyilván azokról se lehetett megmondani, akik tapsoltak és közben Rákosit éltették nyilvánosan, hogy tényleg így gondolták, vagy csak azért csinálták, hogy ne vigye őket éjszaka a fekete autó.

"Kun Béláék hatalomra jutásához is kellett egy széles réteg aki támogatta õket."

Nem volt semmilyen széles réteg.

"Ahogy 56-ban aztán ismét csak volt egy széles réteg aki pedig a pokolba kívána a komcsikat. "

Pontosan, az afgánoknál láthatóan sokan voltak, akik a pokolba kívánták az afgán kormányt, de ez nem jelenti azzt, hogy támogatták a tálibokat.

Lorrh 2021.08.20. 08:20:57

@midnight coder: hát jobb rendszer is volt. Ez a végtelen kapzsiságra épülő vadkapitalizmus elpusztítja a Földünket és csak egy pár milliárdosnak jó. A többiek szivnak. Te ezt éljenzed?

midnight coder 2021.08.20. 09:29:12

@Lorrh: A szocializmus alsó hangon is legalább úgy szennyezte a környezetet mint a kapitalizmus, a ruszkiknál ma is vannak fasza kis radioaktív tavak, a tajga pedig tocsogott az olajban a szivárgó olajszállító vezetékek miatt. De elég a hazai dolgokra gondolni: a katonai repülõterek környékén kerozint termõ kutakra, a vegyipari gyárak udvarán rohadó olajos hordókban tárolt veszélyes hulladékra, a bauxitbányászat miatt elapadt kutakra amik mostanra kezdenek helyrejönni (lásd Pl. Tata és környéke), és kismillió más dolog. És ezek mellett a polgárok életszínvonala is a béka segge alatt mozgott. Az egyetlen pozitívum az volt, hogy nem voltak hajléktalanok - helyette munkásszállások voltak, meg KMK miatt a csavargókat szarrá verõ rendõrök.

midnight coder 2021.08.20. 09:32:33

@chrisred: Nekem anno meséltek ezt-azt a nagyapámék, hidd el, megvolt a komcsik mögött is a támogatás. Az egyes afgán fejébe nyilván nem látsz bele, de ahol ennyi polgár kockáztatja a bõrét csak azért, hogy sikerre vigye a Roppant Igaz Ügyet ott bizony az átlagpolgár sem balliberális.

midnight coder 2021.08.20. 09:35:38

@Untermensch4: 56-ban jogos lett volna a világcsendõrködés, mert egy másik ország támadt ránk. A mostani helyzet viszont az afgánok belügye.

Ubul80 2021.08.20. 09:40:29

A tálibok egy kisebbség Afganisztánon belül. Évtizedekig próbált az USA temérdek pénzzel egy ellenpólust felépíteni. Kivonul az USA, és a gyáva népség még minimális ellenállást sem képes felmutatni, nőket, gyerekeket, öregeket hátrahagyva menekülnek mint a patkányok.

Lorrh 2021.08.20. 10:31:44

@midnight coder:
en.wikipedia.org/wiki/Dark_Waters_(2019_film)

Ahogy látod semmi nem fekete fehér - mindenhol vannak ellenérvek. Az 50s-60s-70s évek a gondtalan környezetszennyezésről szóltak, társadalmi rendszerektől függetlenül.

Untermensch4 2021.08.20. 12:04:33

@midnight coder: " hidd el, megvolt a komcsik mögött is a támogatás"
Azért kellett az ideiglenesen itt állomásozó szovjet hadsereg, a vasfüggöny, az ÁVH meg később a munkásőrség mert akkora támogatásuk volt. A mai napig vannak naiv idealisták meg olyanok akik mások kirablásában látnak fantáziát a saját életszínvonaluk javításához. Azt mesélték az öregek hogy miként szivárgott át a kommunista pártba a nyilasok szavazótáborának egy része?

Untermensch4 2021.08.20. 12:12:49

@Lorrh: "hát jobb rendszer is volt. Ez a végtelen kapzsiságra épülő vadkapitalizmus elpusztítja a Földünket és csak egy pár milliárdosnak jó"
De nem működött. Az innovációt nem tudja kezelni a tervgazdaság, és a marxizmus is olyan vallás ami zsákutcába vezet. Pl észak-korea.

Lorrh 2021.08.20. 12:41:57

@Untermensch4: nem működött, bizony.
"akik mások kirablásában látnak fantáziát a saját életszínvonaluk javításához." Pontosan! ezek: exonmobil, nestlé, cocacola, monsanto, procter&gamble... stb. csak itt a "mások" az más országokat, más népeket jelent.

Untermensch4 2021.08.20. 13:28:12

@Lorrh: Csak hogy ne beszéljünk el egymás mellett, a kommunista/akármista fosztogató csőcseléktől a leggazdagabbakig mindenkiben ott az önző hajlam hogy elvegyen másoktól. A "jó" társadalmi rend sztem az amikor mindenkinek vissza van fogva ez a hajlama, nem pedig amikor egymás ellen kijátszva kiegyensúlyozott a "körbe-rablás".
Nagy cégek esetében addig amíg van piacgazdaság, nincs monopólium, lehet bojkottal "szavazni". Pl az egyik magyar kereskedelmi bank nálam feketelistán van. Volt már olyan munkahelyem ahol próbaidő alatt kiderült hogy ők csak ennek a banknak a termékeit használják cafeteria-hoz. Nagyot néztek mikor mondtam hogy ez akkor nekem válóok, mert egyébként úgy munkaerő-piacilag megvolt a kölcsönös elégedettség.
Ezzel nem értem el látványos eredményt de a semminél többet.

Glokta 2021.08.21. 15:21:16

@Lorrh: @Untermensch4: @chrisred: A tálibok tényleg egy kisebbség az országon belül és nem közkedveltek.

A bloggernek alapvetően mégis igaza van.

Ugyanis az afgánok csak a tálibok és a megszállók által rájuk kényszerített kormány közt választhattak, hiszen ezek rendelkeztek megfelelő katonai erővel - és az egyértelműen látszik, hogy az előbbit választották.

Miért? Pont azért, mert az utóbbit sokkal jobban gyűlölték, az egy felülről rájuk tukmált valami volt, ami a Nyugatot jelenítette meg - míg az előbbi (a tálibok) 'kicsit sárga, kicsit savanyú', de azért mégis az övék.
Persze, az átlag afgán 'liberálisabb' az átlag tálibnál, de azért kulturálisan sokkal közelebb áll hozzá, mint az amerikakhoz vagy akár hozzánk.
Nem csoda, hogy elfordultak a megszállókhoz lojális kormánytól, bár a sebessége Nyugatról nézve megdöbbentő.

Untermensch4 2021.08.21. 18:14:32

@Glokta: " és az egyértelműen látszik, hogy az előbbit választották"
A "rájuk kényszerített" kormány mögül éppen kivonult a megfelelő katonai erő külföldi része. Érvelésed kb ez: 1956-ban a magyarok többsége kádár mellé állt...
A civilek egy része nem azért veszi a feleségének-lányának a hidzsábot mert annnyira kell még egy hogy pénz nem számít, hanem mert kulturálisan annyira állnak közel hogy így el tudják kerülni a közvetlen kiirtást. A magyar antifasiszták és ellenállók is milyen sokan lettek a '60-as évek elejére, az átlag afgán is igyekszik majd kerülni a kín(zás)os feltűnést.
A "kulturálisan közel áll" meg nem csak azt jelenti hogy elegánsan nem érdekel hogy embereket ölnek és idomítanak be egyházi rabszolgának, a polgárháborúk pont azért véresebbek az országok közöttinél mert nagyon ki kell hangsúlyozni a különbségeket.
"Nem csoda, hogy elfordultak a megszállókhoz lojális kormánytól..."
De mivel nem csak egybites a világ, ez nem egyenlő azzal hogy akkor a tálibok felé fordultak. A lakosság kis hányada által támogatott kormány mögül kivonult a katonai támogatás, a lakosság kis hányada által támogatott valláskárosultak meg ugyanannyi fegyveres erőt bírnak mint korábban.

Lorrh 2021.08.21. 19:40:52

@Glokta: Milyen jó, hogy mindenkinek szilárd véleménye van az afgán helyzetről zéró tárgyi tudás és tapasztalat hiányában is. Vágyvezérelt blogolás és kommentelés = azt írom valóságnak, amit én hiszek, amire én vágyok.

Glokta 2021.08.21. 20:16:44

@Untermensch4: "A "rájuk kényszerített" kormány mögül éppen kivonult a megfelelő katonai erő külföldi része. Érvelésed kb ez: 1956-ban a magyarok többsége kádár mellé állt..."

Hazugság. Valahogy elfelejted, hogy a rájuk kényszerített kormánynak éppenséggel volt 300 ezer képzett katonája külföldi erők NÉLKÜL is.

Ha a forradalmi kormánynak lett volna több százezer jól kiképzett magyar katonája és (korabeli) csúcstechnológiás felszerelése 56'-ban, akkor valószínűleg a forradalom is másképp alakult volna.

A Kádáros hasonlatod is emiatt hibás.
56'-ban pont a szovjet megszállók küldtek csapatokat, hogy leverjék az ellenük felkelőket - ez inkább olyan, mintha az amerikaiak most úgy döntenének hogy visszatérnének.

Untermensch4 2021.08.21. 22:18:19

@Glokta: " Valahogy elfelejted, hogy a rájuk kényszerített kormánynak éppenséggel volt 300 ezer képzett katonája külföldi erők NÉLKÜL is."
Dél-vietnámnak is volt sok katonája, meg még csúcstechnika is... ami közös a kettőben hogy ha a korrupció olyan szintű hogy a katonák "se pénz, se posztó" kellene hogy harcoljanak, akkor nem fog működni a mutatvány.

"Ha a forradalmi kormánynak lett volna több százezer jól kiképzett magyar katonája és (korabeli) csúcstechnológiás felszerelése 56'-ban, akkor valószínűleg a forradalom is másképp alakult volna."
Valahogy elfelejted hogy egy alapvetően sorozott katonákból álló ellenséges hadsereg ellen beszámold a forradalmi kormány mögött álló lakosság besorozható és már sorkatonai kiképzést is kapott férfilakosságát... vagy csak nem tartod lényegesnek hogy afganisztánnak van vmilye ami magyarországnak a legnagyobb elszántsággal sem lehet: stratégiai mélysége.
" ez inkább olyan, mintha az amerikaiak most úgy döntenének hogy visszatérnének"
Leszámítva hogy az amerikai "megszállás" nem jár azzal hogy tilos elhagyni az országot.

Glokta 2021.08.22. 11:41:07

@Untermensch4: "Dél-vietnámnak is volt sok katonája, meg még csúcstechnika is... "
A Dél-Vietnami katonák nem álltak át egyik napról a másikra az ellenhez.
De hogy egy jobb példát hozzak: a szovjetek 1989-ben vonultak ki Afganisztánból, de az afgán kommunistákat csak 1992-ben győzték le.

Szóval az, ami itt történt, egészen példátlan, a nyugati értékek teljes elutasítását jelzi - még a kommunizmusnak is több támogatója volt.

chrisred 2021.08.22. 13:33:49

@Glokta: Mert az egy igazi háború volt hadműveletekkel, tömegmészárlásokkal. Az oroszok nem azt mondták a stratégiai fontosságú akcióknál a helyi szövetségeseiknek, mint az amcsik, hogy majd mi megoldjuk, hanem belezavarták őket az ellenséges tűzbe. Ezért az oroszok kivonulásakor Nadzsibullahnak egy harcedzett, használható hadserege volt, nem olyan operettalakulat, mint a most elzavart afgán kormánynak.

Untermensch4 2021.08.22. 16:41:41

@Glokta: "még a kommunizmusnak is több támogatója volt"
Vagy volt annyi ellenzője a mudzsahedineknek akiket a kommunisták egy darabig össze tudtak fogni...

"A Dél-Vietnami katonák nem álltak át egyik napról a másikra az ellenhez."
Sokan simán levették az egyenruhát és hazamentek.
süti beállítások módosítása