Székely önrendelkezés helyett
2013. október 28. írta: fofilozofus

Székely önrendelkezés helyett

Mielőtt belefognék a kissé provokatív mondandómba, leszögezem a következőket:

- használjunk magyar szavakat! Sok szóra nem tudok magyar megfelelőt, de az autonómiára pont van. Lehet, hogy a románok miatt van, hogy jobban megértsék, de én inkább a latinmániát sejtem mögötte. (Erről bővebben itt: http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2011/09/13/latin_3),

- igen, én is ott voltam a budapesti menetben, mert alapvetően egyetértek a szándékkal,

- a székelyek történelme kb. arról szól, hogy ők az adómentességüket szeretnék visszakapni. Ha valamelyik király elvette, akkor addig harcoltak (szó szerint is), amíg visszakapták. Majd elvették tőlük, aztán kezdődött elölről az egész. Ezek alapján van esély arra, hogy valamilyen területi önkormányzatot kaphatnak, ha nem is most rögtön.

Tehát:

1. Folyamatos fogyókúra

Antall József nyilatkozata nagy port kavart fel annak idején, mikor kijelentette, hogy ő tizenötmillió magyar miniszterelnöke. Akkoriban (kerekítve húsz éve) két és fél millió magyar élt Romániában, amelynek lakossága is 22 millió körül lehetett. Mostanra a magyarság lélekszáma másfél millióra apadt. Igaz, hogy a legutóbbi népszámláláson alig tudták a 19 milliós összlakosságszámot összekaparni, ami egyébként az EU-s csatlakozás egyik következménye. (Spanyolországban és Olaszországban hihetetlen mértékben van jelen a román népesség, újságjaik, negyedeik, képviselőik stb. vannak.) Ezért van, hogy a magyarok részaránya nem nagyon csökkent. De mi okozta a magyar népesség ilyen arányú (abszolút értékben vett) csökkenését? Azon felül, hogy a magyaroknál is hasonló a gyerekszületések száma, mint a románoknál, náluk hamarabb megindult a kivándorlás Magyarországra, mert itt mindenféle akadály (nyelvi, meglévő rokoni, baráti kapcsolatok, jogi (az talán nem ) kisebb volt. Mielőtt elszörnyülködnénk a tényen, vegyük elő a nemrég elhunyt Für Lajos nagyszerű művét (http://bookline.hu/product/home.action?id=11502&type=22&_v=Magyar%20sors%20a%20K%C3%A1rp%C3%A1t-medenc%C3%A9ben)! Hosszasan boncolgatja, hogy míg 1600-ban a magyarok, románok, németek aránya Erdélyben rendre, 60,30 és 10% volt, addig 1750-re, azaz 150 évvel későbbre 35,60 és 5 lett ez az arány. A németek aránya a borzasztó népesedési mutatóik miatt csökkent, de a magyaroké a románokénál is jobb volt egy picivel. Nem csigázok senkit, a hosszú elemzés vége az lett, hogy a magyarok elköltöztek Magyarországra, mivel a török kiűzése után ott jóval jobb minőségű földeket kaptak. (Azaz a könnyebb, jobb megélhetésért.) Helyükre pedig románok költöztek.

Ebből is látszódik, hogy a történelem ismétli önmagát, akkor is ugyanaz történt, mint manapság: a jobb megélhetés reménye hajt mindenkit. Azonban azt a következtetést is levonhatjuk, hogy ez a folyamat tartós, nem lesz vége egyhamar, a jövőben is számolnunk kell vele. Ha lesz önrendelkezés, akkor lassabban, de akkor is folytatódni fog.

2. Az önrendelkezés megszerzése után

Tegyük fel, kivívták a székelyek az önrendelkezés jogát. Képzeljük el, hogy mi lesz ennek a következménye! Nem kell nagy jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy kijelenthessük: ha ez bekövetkezne, a székely területek pár évtized alatt a legjobb gazdasági részei lennének Romániának. És ebből mi következne? Ugye emlékszünk még a több milliós román kivándorlási hullámra? Pedig ott nem országon belül kellett váltani, hanem ezer kilométerekre elutazni idegen nyelvi környezetbe. Mert az ugye sejtjük, hogy az ügyintézés (legalábbis egyik) nyelve továbbra is a román maradna, és tanulhatnának iskolában románul a gyerekeik stb. Egyszóval ide könnyebb lenne kivándorolni, még ha ismerjük is a hagyományos székely vendégszeretetet, már ami a románok felé megnyilvánul. Amit nem sikerült Ceau-nak és a többi román nacionalistának elérnie, azt elég hamar meg tudnánk valósítani: óriási mértékű román bevándorlást Székelyföldre.

Akkor nincs semmi megoldás?

Dehogy nincs.

Nemrégiben járt ismerősöm Törökországban. Feltűnt neki, hogy mindenhol sokan vannak, és főleg a GYEREKEK vannak sokan. Csak pár idézet a Wikiről: "A lakosság fele 28 éven aluli" vagy "1960 és 2000 között a népesség egyenletesen évi 1 millióval gyarapodott." (http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6r%C3%B6korsz%C3%A1g#N.C3.A9pess.C3.A9g) 40 év alatt kb. 2,5-szeresére nőtt a népesség.

Most gondoljuk el, hogy Erdélyben a magyarok száma az 1990-es 2,5 millióról mára  4,1 millióra nőtt volna (a török népesedési adatok alapján). Nem ugyanakkora lenne a súlyuk a választásokon, mint most. Ha ez megtörténne, az általam említett két tényező sem lenne olyan katasztrofális: az elvándorlás nem jelentene gondot, mert van helyette más, és a beözönlő románok sem jelentenének gondot, hiszen nem kell oda emberimport, ahol sokan vannak.

Persze megvalósítani jóval nehezebb, mint mondani, hiszen nálunk, itthon sem működik. De nem arról írtam, hogy mi lenne könnyű, hanem arról, hogy mi lenne JÓ.

És utána majd jöhetne az önrendelkezés is.

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr285603744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása