Nincsenek már írogató értelmiségiek
2014. október 17. írta: fofilozofus

Nincsenek már írogató értelmiségiek

Válasz.

A Paranoid Android névre hallgató, általam kedvelt blogban (itt: http://ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/2014/07/27/egyszer_nekunk_is_lehet_szerencsenk) a következő mondatot olvastam:

"Ma Magyarországon nincs sajtó. Újságírók sincsenek és írogató értelmiségiek sincsenek (ez utóbbi entitásból azt hiszem az értelmesség veszett ki végleg)."

Bocs, hogy ezt az egy mondatot ragadtam ki, de mit csináljak, hogyha ez ragadta meg a figyelmemet legjobban. Ez annyira igaz, hogy már akkor elhatároztam, hogy válaszolok rá röviden, amire csak most lett időm.

A mondat első felével nem vitatkozom, de hogy ne lennének írogató értelmiségiek? Szerintem meg tele van a blogtér magamhoz hasonló értelmiségivel, akik ontják magukból a sok hülyeséget. :-) Csak nem az index szánalmas, politikai hátsó szándékkal megszűrt blogjaiból kell kiindulni. Számtalan szakmai oldal van, amin csak kapkodom a fejem; hadd írjam ide a kedvencemet: nagyhaboru.blog.hu, ha már úgyis most van a 100 éves évforduló. De sorolhatnám a jobbnál jobb oldalakat. És akkor nem beszélek a félelmetes számú főzőblogról (mondjuk itt már nem csak értelmiségiek vannak).

Persze, nem minden értelmiségi írogat, de egy felmentést hadd adjak. A Kádár-rendszer olyan mélységben égette bele az emberek agyába a társadalom iránti felelősségtől való félelmet, hogy egy jó körzetben megüresedő önkormányzati képviselői helyre alig lehetett találni értelmes embert, mert mindenki retteg a  politikától. Nem meri felvállalni senki nyíltan a közéleti munkát. Pedig nálunk nincsenek véres viták, és mégiscsak presztízs elöljárónak lenni. Biztos vagyok benne, hogy pl. Svédországban kifejezetten megtiszteltetésnek tartják az emberek, hogy foglalkozzanak a köz ügyeivel.

És igen, vannak olyan értelmiségiek, akik a saját szakmájukon kívül semmit sem látnak. Őszinte érdeklődéssel hallgatták, hogy voltak olyan Trianonban elcsatolt területek, amiket egy időre ugyan, de vissza tudtunk szerezni. Pedig tananyag. De ez természetes, nem kell hogy mindenkit érdekeljen a, mondjuk úgy, filozófia.

Egy kérésem van: ne írjuk le az értelmiséget egy mondattal!

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr386803353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása