A nyugati népesedési helyzet audis hasonlattal
2015. szeptember 07. írta: fofilozofus

A nyugati népesedési helyzet audis hasonlattal

A múltkori cikkemben fejtegettem, hogy miért van Németországnak vége (http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2015/09/03/deutschland_deutschland_unter_alles). Most folytatom, egy kis népesedési példával.

Azt megvan, hogy a németek kimazsolázzák a bevándorlókat, és kiszemezgetik belőlük a jobbik részt, a többit meg visszaöntik hozzánk? Erről sok cikk megjelent, még Bayer Zsolt is írt róla.

 Namármost, ha még nem esett volna le, akkor elárulom, hogy ez egy rücskös, szemenszedett baromság. Ugye ha valakit át akarunk verni, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy a rossz tulajdonságaira alapozunk. Ekkor biztos a győzelem. És melyik a leghasznosabb rossz tulajdonság? Hát a kapzsiság. Mikor a cigányok gagyiztak még az átkosban, akkor is erre építettek. A sok hülye, aki meg bevette, szégyellhette magát. (Több formája volt, a lényeg, hogy rézből készült "aranyat" sóztak rád. Pl. találtál a földön egy aranygyűrűt, de mikor felvetted volna, akkor egy ürge odapattant, hogy az az övé, mert ő látta meg először. Aztán meg nagy kegyesen egy kis pénz fejében átengedte neked :-) ) Szóval ez a duma is a németek kapzsiságára épít: tkp. jó lesz ez nekünk, mert majd jól járunk, a többiek (magyarok, csehek stb.) meg majd szívnak. Hát nem. Gondoljunk csak bele! Ha én tényleg mazsolázni akarnék, akkor meghirdetném a érintett országokban, hogy kellenek ilyen meg ilyen végzettségű emberek, pontrendszerrel, pályázattal, nyelvtudással stb. Aztán adnék nekik egy repülőjegyet meg vízumot, és ennyi. A családjukkal kényelmesen felülnének, és mennének a boldogságba. De nem. Végigszivatják őket a fél világon gyalog, hogy utána meg kiválogassák őket. Nagyon hihető.

A valóság azonban más: ezzel a mesével csak a saját töketlenségüket próbálják palástolni az EU-s, főleg a német vezetők.

 De nem is ezt akartam eredetileg, hanem: tegyük fel, hogy tényleg pótolni akarják a hiányzó munkaerőt képzett keletiekkel. Vajon ez működhet? Vegyünk egy példát?

Az Audi gyárban minden évben x %-ot a nyereségből elköltenek amortizációra.  (Most ez nem tudom mekkora pontosan, de biztosan nem kevés. Mondjuk 20%?) Ebből újítják felé az elhasználódott gépeket, ingatlanokat. Sőt költenek fejlesztésre is, új gépeket stb. állítana be. Most tegyük fel, hogy kitalálja valamelyik vezető, hogy nem kell ez a hülyeség, osszuk ki az összes lóvét a részvényeseknek (A való világban ilyen hülye nem nagyon akadna egyébként.) OK, jövedelmező a biznisz, dől az osztalék, szeretik a vezetőt. Aztán megkérdezi valaki, hogy akkor az elhasználódott gépekkel mi lesz? Mire a válasz: majd hozunk olcsón Afganisztánból gépeket, azokkal pótoljuk.(Itt már kezdjük elveszíteni a komolyságot). És akkor megjönnek a fából faragott fogaskerekes szupi afgán meg szír gépek :-)))))))),  az Audi meg összeomlik.

Ugye a valóságban ez nem nagyon hihető történet, pedig valójában megtörténik, csak nem gépekkel, hanem emberekkel. Ui. a nyugati társadalmak megspórolják, pontosabban felélik a munkaerő újratermelésének költségeit (most a konkrét miérteket hagyjuk, egyszer majd azt is leírom, az árarányokkal, a nők "felszabadításával" (szabad dolgozni) stb. együtt). És azt képzelik, hogy az afgán munkaerő VALAHA is olyan lesz, mint a német. Nem lesz. Mint ahogy az afgán fejlesztésű robot is fából készülne. Ha valaki esetleg nem értene ezzel az állítással egyet, akkor nézzük, hogy mi miatt is rossz az élet Nigériában vagy Afganisztánban? A víz miatt? A levegő miatt?  A napsütés miatt? Nem, az emberek miatt. Mert afgánok élnek ott. Ha itt élnek, itt lesz rossz. Gondoljunk csak bele, mikor téli mínuszos időkben felkelünk 6 órakor, felöltözünk, és elmegyünk munkába, mikor lehetne az ágyban pihenni délig, akkor abban az összes ősünk erőfeszítése benne van. Ők is felkeltek, elmentek Ferenc Jóska seregébe harcolni, mert az volt a parancs, dolgoztak napi 12 órát, túrták a földet. Ez mind beépült a kultúránkba, ez mind mi vagyunk: az összes ősünk élettapasztalata. Az mondja, hogy tanulni kell, mert az a jövő. Az ő őseik élettapasztalata valami egészen más lehetett. Nincs felhatalmazásom megítélni, hogy rossz vagy jó, de más, az biztos. Hogy nem lehet vele az Audi gyárban dolgozni, az is biztos. (Max. robothelyettesítőként, de ahhoz is fel kell kelni 6-kor, az sem biztos, hogy menne nekik hosszútávon.)

(Egy kis kitérő: ezért nem dönthetünk arról, hogy az országunkat átengedjük-e nagyvonalúan idegeneknek. Mert nem a miénk. Az őseinké és a gyerekeinké is, ezért mi nem dönthetünk úgy, hogy elajándékozzuk. Mint ahogy a Földet sem szennyezhetjük be annyira, hogy a jövő nemzedékeknek ne legyen lehetőségük élni rajta.)

Szóval, ami megy a gépek ügyében, hogy azokat meg kell őrizni, az nem megy az emberek esetében. Fel sem merül még felvetés szintjén sem egy komoly cégnél, hogy egyre olcsóbb, gyengébb gépeket vegyenek vagy spóroljanak az előállításukon,de az emberek esetében ez szinte evidencia.

 

Őszintén: normális ez a társadalom?

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr17768034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

homoródkarácsonyfalváért 2015.09.07. 20:33:22

Nagyon jót írtál.

Teljesen érthetetlen, amit a Nyugat-Európai sajtó lehoz az ottani fejesektől és egyéb politikusoktól.

Alatta meg persze a jónép kommentjei, amelyek pont az ellenkezőt mondják. Egyenlőre szép, kulturált hozzászólások vannak, de mi lesz,ha kitör a baj?

bacsi.laszlo 2015.09.08. 11:49:03

Merkel kancellára ráragadt Orbán Viktor kettős beszéde!Mást mond az irodában és mást.mond a nyilvánosság előtt!Hamar és könnyen tanul!Csak vissza kapjuk a diplomáciai kapcsolatokat viselkedési formákat!Mi a baj?

Untermensch4 2021.07.16. 01:05:13

" Fel sem merül még felvetés szintjén sem egy komoly cégnél, hogy egyre olcsóbb, gyengébb gépeket vegyenek vagy spóroljanak az előállításukon,de az emberek esetében ez szinte evidencia."

Van egy papírgyár, vszeg te is veszel ott gyártott vécépapírt és konyhai papírtörlőt (különbség a szeletelési méret...). Egy kínaiak által koppintott gép csinálja ezeket amit a cég korábbi tulajdonosai egy ócskavas-telepen láttak meg egyszer az autójuk ablakából... és megvették. Vszeg azért lett kidobva mert egy másik cégnél nem akartak a viszonylag olcsó munkaerő ellenére annyit bütykölni rajta amennyit a működtetéshez kell.
Nem audi de egyéb ismert autómárkák (és márkás kerékpárok) különféle alkatrészei is készülnek olyan gépekkel/szerszámokkal amiket a) széthullásig használnak b) a távol-keleten készítenek (a kontroll-csoportban másik márka nem távol-keleti gyártóeszközei, ugyanazzal a gyárral és melósokkal, egységnyi gyártásra jutó töredék időnyi javítgatás-karbantartás-meghibásodás). A gépeken, alapanyagon, humánerőforráson mindig jó ötlet spórolni mert több a haszon.
A bejegyzés megírása óta semmi javulás mindezekben.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.07.21. 14:23:54

@Untermensch4: "A gépeken, alapanyagon, humánerőforráson mindig jó ötlet spórolni mert több a haszon."

Ez igaz. Rövid távon. És olyankor meredeken megugrik a vállalat profitja, mert kevesebbet költ, de ugyanannyiért adja el. Aztán a vevők rájönnek, hogy már nem olyan a szolgáltatás, mint régen, és lecsökken a profit, és már el sem lehet a régi érni. Szív a tulajdonos, a melós, a vevő is, de a MENEDZSER felveszi a jutalmat, mert ő rohadtul nagy koponya, lám milyen jól megdobta a részvényárfolyamot. És akkor továbbáll csodamenedzser címkével, és másokat tesz "naggyá".
süti beállítások módosítása