Tánc
2012. november 13. írta: fofilozofus

Tánc

Hogy mennyire fejezi ki egy nép karakterét a (nép)tánca? Nézzünk pár példát:

-magyar

Adott egy pár alaplépés, azt mindenkinek tudnia kell. Van kb. 10 figura, aminek a nagy részét ismerni kell. A tánc közben bármikor, bármelyik figurát SZABADON lehet váltogatni és van pihenőlépés is. Akinek nagyon megy, saját figurákat talál ki. Párban táncolják. Lehet közben énekelni, minden tánchoz több (sok) dal létezik. Bár sok helyen kiveszett, de ápolják, egyre népszerűbb.

- német (erdélyi német táncokról tudok csak nyilatkozni)

Bár párban táncolják, a párok egymás után körben állnak. Egy dal=egy tánc. A lépések szigorúan követik egymást (a tanárom azt mondta, hogy ő már tudja, hogy melyik hangra mit kell lépni). TILOS AZ ELŐZÉS, nincsenek új figurák! A németek már rég elfelejtették (már akkor is, mikor még voltak ott németek), a magyarok őrzik meg ezeket a táncokat.

-balkáni (pl. görög)

A férfiak összekapaszkodva táncolnak, a nők meg nézik :-)

Ennyit ismerek. Ha még tud valaki néplélekkel egy húron pendülő táncolási módokról, szóljon.

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr244905968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása