Dzsudzsák Balázs pénzéhes
2020. szeptember 23. írta: fofilozofus

Dzsudzsák Balázs pénzéhes

Legalábbis az irigy prolibunkók szerint.

 

Tegyük egy kicsit tisztába az ő ügyét!

Bármikor Balázs neve szóba kerül az internetes fórumokon, akkor előjön, hogy elcseszte a karrierjét és pénzéhes, meg mit tudom én milyen negatív dolgok. Fel nem foghatom, hogy miért van ez, de azért ötletem van. Mielőtt tovább mennénk, egy alapvetést tennék:

Ha Európa-bajnokságon már lőttél 2 gólt a portugáloknak és játszottál már legalább 108-szor a válogatottban, akkor esetleg van jogod Balázst bírálni. Addig bár megemlítheted, hogy nem értesz bizonyos dolgokkal egyet vele kapcsolatban, de azt sem habzó szájjal, hanem szerényen!

 

Karrier

Kezdeném a karrierjével kapcsolatos vádakkal.

Ehhez felidézek egy történetet, amit tőle hallottam. Mikor kiment Hollandiába, akkor az első napokban azt mondták neki, hogy ha egy focista szervezetében gyulladás van, akkor sokkal kisebb teljesítményre képes. És biztosan van benne. A fogaiban. Úgyhogy pár napot a fogászaton töltött, és mindent kijavítottak rajta. Ezen ő akkor nagyon meglepődött, sosem hallott ilyenről. Ezt azért fontos tudni, mert megvilágítja, hogy a magyar futballszakma még 12 éve is kőkorszaki színvonalon mozgott. Egyszerűen annyira lemaradtunk a világtól, hogy ilyen apróságokról sem volt halvány fogalmunk sem. És ilyen színvonalon álltak (részben még állnak) az edzők, az erőnléti edzők, a pályakarbantartás, a klubmarketing, a gazdálkodás, a biztonsági szolgálatok stb.

És a menedzserek is.

Mikor az Anzsit választotta, biztos vagyok benne, hogy a menedzsere szava is döntő volt. Azért elbeszélgetnék vele egy bézbólütő kíséretében. :-)))) Jó, nem, de morcosan megkérdezném tőle, hogy milyen tanácsokat adott? Bár utána Balázs Moszkvában játszott, és szakmailag azt sem nevezném bukásnak. De valahogy kiment a nyugati "divatból", onnan már csak lefelé vitt az útja, Buraspor, arabok. Nem tudjuk, hogy volt-e több egyáltalán a karrierjében. Lehet, hogy nem, és jól választott. PBKU, ahogy szoktam mondani. :-) Pénz beszél, kutya ugat. De lehet, hogy igen, és elvesztegette a tudását. Nincs jogunk megítélni őt. De még egyszer mondom, hogy minden alacsony színvonalon állt akkoriban, és a menedzserek tudása is. Igen, én is szerettem volna, ha a Milanba meg a Bayernhez igazol, de így történt. Szóval a karrierjét illető kritikáknak van, hangsúlyozom, minimális alapjuk

Pénz

Nyilván a fórumokon azért támadják sokan, mert sok pénzt keresett. Szerintem ez Gerára meg Királyra meg Dárdaira is igaz, ezért nem értem, hogy miért pont őt pécézték ki az irigyek.

Jut eszembe az egyik népdal:

Irigyeim sokan vannak
mint a kutyák úgy ugatnak
csuhajja, de csuhajja
/: dobok nekik egy-egy csontot
had ugassák ki magukat
csuhajja, de csuhajja:/

Újfent egy sztorit osztanék meg, amit viszonylag régen olvastam. Akkoriban Dárdai még játszott a Herthában. Tudjuk, hogy nem volt kiemelkedő játékos, mindig az igahúzó szerepét vitte. Néha kirakták a keretből, mikor jött egy új edző, de szorgalmával mindig visszaverekedte magát. Így ő lett klub legtöbbet játszott játékosa. És a Hertha elég csóró csapatnak számít a Bundesligában. Viszont egy akkori újság megírta, hogy Dárdai mennyit keresett akkor: havi 33 millió forintot! Egy csóró csapat nem világhíres játékosa. Aki nem volt akkoriban focirajongó, nem is ismerte a nevét! Ezt csak viszonyítási pontként mondom. Mikor pár éve, évtizede szidták az NB 1-es játékosokat, hogy túl sokat keresnek a teljesítményükhöz képest, akkor az minimum megmosolyogtató állítás volt. Ez egy ilyen sport, ilyenek a fizetések. Ez van. A magyar NB 1-es labdarúgóknak még a német harmadosztály is maga volt a Kánaán. Egyszer olvastam egy interjút egy talán válogatott játékossal, hogy ott legalább megkapják a fizetést rendszeresen. :-(

Szóval Balázs pénze nem kirívó, megdolgozott érte. (Ráadásul a prolik azt hiszik, hogy a sok pénz nagyon jó dolog ,de erre most ne térjünk ki!) Azonban ne feledjük, hogy nálunk negyven évig kommunista agymosás volt, ahol a proletárt állították ideálnak az emberek elé, és minden nap azt harsogták, hogy az a jó és igazságos társadalom, ahol nincsenek gazdagok. Bár most hosszan lehetne elemezni, hogy milyen a jó társadalom (és majd egyszer ezt is megteszem), annyiban bizonyosak lehetünk, hogy a kommunizmusban azért nem voltak gazdagok, mert mindenki csóró volt. Nem egyenlően gazdag, hanem egyenlően koldus. (Bár a pártelitnek volt pénze rendesen, de egyrészt ezt tilos volt az emberek felé közvetíteni, másrészt pedig nyugati mércével még ők is csak a felső középosztály anyagi szintjét ütötték meg.) Ez a hamis világkép lehet az oka, hogy sokan támadják őt. De azt még most sem értem, hogy miért nem Gerát például, de biztos volt valami egyedi semmiség, ami miatt kijelölték őt célpontnak. Talán az, hogy Gera vagy Király pénzéről sosem esett szó a sajtóban, az ő Anzsihoz szerződése kapcsán pedig átlagembernek mesésnek tűnő számok jelentek meg. Lehet, hogy innen eredeztethető az ő fekete báránysága.

Válogatott

Ez a legfájóbb pont.

Balázs mindig jött, mikor szólította a haza.

Ezt sosem feledjük el neki! Tudok olyan nevet mondani, pl. Huszti, aki jöhetett volna, de akinek tényleg fontosabb volt a klubja, mint a válogatott. Ezek után minden szidalom egy korbácsütés. Mivel érdemelte ki?

Emberek! Dzsudzsák Balázs a legtöbb magyar válogatottsággal büszkélkedhet (Királlyal karöltve), ami 108 lejátszott mérkőzést jelent! Hogy merészelitek őt ilyen alpári módon bántani??? Ez tisztességtelen és galád eljárás.

 

 

 A mai napon készült vele ez az interjú, melynek apropója, hogy hazaszerződött Debrecenbe:

 https://index.hu/sport/2020/09/23/dzsudzsakkal_visszaterhetnek_debrecenbe_a_regi_szep_idok/

Ebben mondja:

"Nem biztos, hogy bizonyos sajtótermékek egy 108-szoros válogatott játékoshoz méltón bántak velem. Én soha nem engedtem volna meg ezt magamnak senkivel szemben. De ezt most már lezártam, itt vagyok, és senkit nem szeretnék eltolni magamtól. Egyszer, majd ha eljön az ideje, és befejeztem a futballt, talán kibeszélem vagy kiírom magamból. De most vettem egy nagy levegőt, és Debrecenben tiszta lappal beleállok a futballba!"

 

Látszik, hogy bántja őt ez a hozzáállás, amit nem érdemelt meg.

 

Mindenkinek figyelmeztetésül üzenném: sosem leszünk nagyszerű, csodás és boldog ország, ha a saját tehetségeinkkel így bánunk! A jó országhoz az szükségeltetik, hogy a jó embereinket ne eltiporjuk irigységből, hanem felnézzünk rájuk, és inspiráljanak bennünket, hogy szárnyaljuk őket túl. Ha ez majd nem is fog sikerülni, de az életnek azon a szegletében, ahol ami helyünk van, nagyszerű dolgokra leszünk majd képesek.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr4916212256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.09.23. 22:19:21

Le se tagadhatnád, hogy szereted a focit. Most törölgetem a könnyeimet éppen.

Falshang 2020.09.23. 22:24:13

tehát, ha beülök egy étterembe, és szar brassóit kapok, de mivel mondjuk nem tudok főzni, így nem is véleményezhetem. Értem.

2020.09.23. 22:41:11

Prolik az emberek vagy sem, én ha véletlen megy a tv és kénytelen vagyok elszenvedni, és pont foci megy, de hálisten senkit se érdekel, ezt látom:
-lötyörörgés
-valaki elesik
-még ha a világ legjobbjai is csapnak össze, előfordulhat, hogy 2-0
Ezért a 90 perc?
Ennél még egy szappanoperát is jobban megéri nézni.

Szóval az van, hogy kocogni, elesni, fájlalni a térdemet, tupíroztatni, göndöríteni én is tudok. Csak gólt lőni nem, de ha a vesztes csapat 0 gólt lő, akkor már én is mehetek a pályára.

Azoknak is csak gratulálni tudok, akikF1-et néznek.

Azért a legtöbb sportban van valami, ezt a focit nem is értem. Sosem fogok magamnak értelmes magyarázatot találni, hogy mi van a nézővel, mikor szívrohamot kap, hogy miért nem lőtt gólt a spanyol vagy miért az olasz igen? Ez mégis milyen kihatással van a néző életére?

Lorrh 2020.09.23. 23:19:50

"a kommunizmusban azért nem voltak gazdagok, mert mindenki csóró volt."
Csak éppen azt felejted el, hogy egy világháború után sok százezer halottal és szétlőtt országgal, marsall segély nélkül kellett ujjáépíteni az országot, hogy még háborús jóvátétel címén sokat elvittek az oroszok is.
Egy erőforrás korlátos ország épült itt fel. Úgy hogy még rákosiék a saját népüket is irtották, nem volt elég a megelőző történelmi poklok.
Ez nem összehasonlítható azzal ami nyugat európában történt.

Nekem nagyon nem tetszik, hogy divat lett leprolizni a rengeteg kínlódást túlélt ország lakóit.

Amúgy ez a végtelen kapzsiság és vagyoni egyenlőtlenség szétcincálja a bolygónkat. Ez igenis nagyon rossz dolog.

Emmett Brown 2020.09.24. 07:25:22

Aki pénzéhesezi, az nem azért teszi, mert sokat keresett (nyilván se Gera, se Dárdai esetében nem merült ez fel), hanem az Anzsis váltásért, ott és akkor a pénzt választotta, pedig ott és akkor benne volt bőven egy rendes topligás csapat (ami akár nemzetközi kupaaspiráns).

chrisred 2020.09.24. 09:09:46

Dzsudzsák a magyar foci lagzilajcsija. LL is lehetett volna trombitaművész, de inkább a mulatóst választotta. Az ő karrierje, azt csinál, amit akar, de nehogy már ne lehessen véleményt mondani róla.

chrisred 2020.09.24. 09:11:42

@Fagyi a napon: Ha először látsz egy Seagal filmet, akkor is mindig ugyanazt látod, mint az előző filmjeiben. Aki előre tudja egy mérkőzés végeredményét, annak tényleg nem lehet túl élvezetes élmény a meccsnézés.

MEDVE1978 2020.09.24. 12:44:10

Viszonylag sok NBA-t nézek, szeretem a kosárlabdát. Azért jó példa talán, mert szintén nagyon áthatja az üzleti szemlélet. Vannak fizetési korlátozások, fizetési plafonok csapatonként, játékosonként.
A lényeg, hogy egy kiemelkedően tehetséges játékos egy idő után válaszút elé kerül az esetek többségében. Rámehet az úgy nevezett szupermax contract-ra, ami általában többéves szerződés nagyon jelentős fizetéssel (dollárban 20-30 mo / év körüli) vagy elkezdhet tárgyalgatni a csapatvezetéssel arról, hogy mi a jövő, esetleg mindkettő. Általában sokan rámennek szupermaxra, ami az átlagos csapatnál annyit jelent, hogy kap maga mellé egy közepesen erős vagy gyenge csapatot, csapattársakat. Játszanak 2-3 évet, szállnak az évek. A jobb csapatoknál 1-2 ilyen kimaxolt szerződéses játékos is van egyszerre. A baj az, hogy az ilyen 1 tehetséges játékosos csapatok döntő többsége nem jut el a playoffban messze, általában a konferenciadöntőig sem. Egyszer, kétszer, háromszor, sokszor. Ha elég jó, tehetséges a játékos, akkor tartja őt a csapat, próbál az anyagi lehetőségeken belül jó csapatot csinálni mellé olcsóbb játékosokból. Előbb-utóbb sokaknál eljön az a pillanat, amikor választania kell: összebeszél mondjuk egy másik klubban pár jó játékossal. Megegyeznek abban, hogy kevesebb pénzt kérnek, cserébe a csapat bajnokesélyes lesz.
Ezt csinálta Lebron James, James Wade és Chris Bosch a 2010-es évek elején kétszer bajnok Miaminél vagy 2017-ben Stephen Curry, Kevin Durant és Klay Thompson a Golden State Warriorsnál. Mindannyian lemondtak a pénzről, hogy jobb esélyük legyen a győzelemre.

Van nagyon sok olyan játékos, aki ezt nem lépte meg, kimaxolta a jól fizető szerződéseket, aztán egy rossz csapatban végezte, bajnoki cím nélkül.

Dzsudzsák Balázs is a pénzt választotta. Egy nagy lehetőség, tehetség volt, aki félrecsúszott és utána már mindig a pénzt választotta. Ettől még nem lesz kisebb focista, de a lehetséges sikerek egy része is elmaradt.

Drizari 2020.09.24. 16:16:00

Jó fogalmazás: "Dzsudzsák a magyar foci lagzilajcsija."

108 válogatottság? Ebből a magyar választékból? :)

Aranylabda, aranycipő, világválogatottság ... ez lehet mérce. Tudtad, hogy volt egy világválogatott mérkőzés, amin négy (4!) magyar játékos is pályára lépett? Világklasszisok voltak. Ilyen világklasszisunk volt, Détári Lajos. Azóta nem született hozzá hasonló világklasszis tehetségű futballistánk. Dzsudzsák messze volt és van a klasszistól. Mindössze egy jó lagzilajcsi. Ha gólt is lőtt, mondjuk a portugáloknak. Mert teljesen más a Rio De Janeiro-i Maracanã-stadionban, 93 ezer néző előtt játszani Brazília válogatottja ellen. 1968-ban négy magyar játékost láthatott a brazil közönség, közülük egyet nem feledtek, mert bődületes gólt rúgott nekik két évvel előtte a világbajnokságon.

Valamit ne felejtsünk: világklasszis színvonalat edzésekkel nem lehet elérni, ahhoz született tehetség kell. Dzsudzsák nem ilyennek született.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.09.24. 16:25:34

@Falshang:
"tehát, ha beülök egy étterembe, és szar brassóit kapok, de mivel mondjuk nem tudok főzni, így nem is véleményezhetem. Értem. "

Már értem, hogy miért vagyunk rossz helyen a PISA-teszteken a szövegértési részben. A cikkben ezt írtam:

"Addig bár megemlítheted, hogy nem értesz bizonyos dolgokkal egyet vele kapcsolatban, de azt sem habzó szájjal, hanem szerényen!"

Ebből te hol a retekben olvastad ki, hogy nem lehet bírálni????? Nem tudom, minden mondatomhoz, ami bár magyarul van és érthető, másik hármat fűzzek értelmezésként, hogy a magadfajták is megértsék???

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.09.24. 16:27:21

@MEDVE1978: Pont erről írtam a cikkben, hogy lehet bírálni kulturált módon, érvekkel alátámasztva. Mondjuk így.

Falshang 2020.09.24. 17:10:00

@fofilozofus: értem. Tehát csak óvatosan, kellő alázattal bírálhatom a világklasszist.

Ubul80 2020.09.24. 19:37:34

Én úgy tudom Dárdai évi 100 millió Ft körül keresett a herthánál. Persze hogy pénzéhes a Dzsudzsák, de mi ezzel a baj? Christiano Ronaldo is pénzéhes, attól még a világ egyik legjobb játékosa, vagy talán pont ezért. A teljesítményhez motiváció kell, ha kell neki a pénz, azért képes hajtani. Ez egy biológiai tulajdonság. Olyan mint a kutyaidomításban a kaja. Amelyik kutya nagyon kajás, azt lehet jól idomítani. Amelyik leszarja, az csak fekszik az árnyékban és nem fog neked ugrálni. Puskás Öcsi is megmondta, kis pénz, kis foci. A profi focit a pénz mozgatja. A prolik minden magyar csapattól vagy játékostól irigylik a pénzt, elvárják hogy a NYugat európai klubok költségvetésének negyedéből gazdálkodva verjék ellenfeleiket a magyar csapatok a kupákból, és azt hazudják túl sok pénz van a magyar fociban.
A Mahacskalába igazolni 25 évesen a karrierje szakmai fejlődésének megtörését jelenti, ezáltal nem hozta magából a benne rejlő talentumokat, így a válogatottban sem tudott annyit segíteni. Bár a hozzáállásával valóban nem volt gond.

chrisred 2020.09.25. 07:58:28

@fofilozofus: Szerintem inkább ebből: "Ha Európa-bajnokságon már lőttél 2 gólt a portugáloknak és játszottál már legalább 108-szor a válogatottban, akkor esetleg van jogod Balázst bírálni. "

Vagyis lehet bírálni, csak joga nincs hozzá. Értem.

Hungry horse 2020.09.25. 08:47:16

Ismét egy szar poszt.

Gondolom a poszter tud tojást tojni, mert enélkül a tojásról nincs sem joga, sem morális alapja a záptojás felismerésére és a véleményalkotásra.

Írhatnék még párezer példát, miként alkothat valaki véleményt anélkül, hogy a rossz, a büdös, a szar teljesítmény/szolgáltatás terén minimum ugyan olyat teljesítsen/nyújtson.

Ez elég beteg gondolkodásra vall.

kotyesz 2020.09.25. 22:59:14

Nem találkoztam sok ilyen Dzsudzsák kritikával nem is értem miről szól ez az egész , itt a blogon ?? A sajtó termékek szaporítói nem olvassák ezeket balázs egy azok közül akinek a tehetség meghozta a sikert is , anyagilag is ! De Minek szivatod a prolikat még te is amikor az egész rendszer ötven éve őket szívatja ? Ha nem így lenne, szerinted ha itt a proli pl nemet bérekért melózna szerinted ki foglalkozna a futball béreivel, megsúgom senki ! Csakhogy itt minden sz@rra a lenézett kihasznált prolik pénzét qrja el a rendszerfőúr! Mi lenne ha a futball ő finanszírozó lenne ? Dzsudzsák meg a többi befektetik a pénzüket kirúgják a szar edzőket meg a fölösleget és annyi csapat lesz amennyit el tud tartani a szponzor és a szurkoló ? És a főnök nem túrkál a prolik zsebében , hogy a csapatait kifizesse ? Csak ennyit akartam mondani ! Üdv .

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.09.28. 17:23:51

@chrisred: Ez már előjött egyszer. Szövegértési problémáid vannak. Folytatnám az idézetet: "Addig bár megemlítheted, hogy nem értesz bizonyos dolgokkal egyet vele kapcsolatban, de azt sem habzó szájjal, hanem szerényen!". PISA teszteken bukik a magyar. Sajnos itt az élő példa. (a 2. a kommentek között.)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.09.28. 17:25:11

@kotyesz: Nem tudom, hol élsz. Jó lehet neked. Sajnos nagyon sok helyen jön a támadás felé. Ezek szerint te nem találkoztál még vele.

chrisred 2020.09.29. 08:15:02

@fofilozofus: Igen, a PISA teszttel kapcsolatos kitétel végre olyasmi, amivel egyet tudok érteni. De azért a helyedben megvizsgálnám a gerenda esetleges előfordulását a saját szemedben. Mert a 2. komment is arról szólt, hogy az étterem vendége a jelek szerint nem minősítheti az ételt (ezt jelenti a bírálat), legfeljebb az egyet nem értését fejezheti ki. És ha nem tűnt volna fel, ez nem a "már előjött egyszer", hanem még pontosan ugyanaz a gondolatfolyam, ha rákatitntasz, hogy ki mire reagált.,

kotyesz 2020.09.29. 12:40:46

@fofilozofus: ??? Sportújságokat nem szoktam olvasni, igazából a bulvárokat is kerülöm ! Talán ha ilyen helyeken jelenik meg a kritika akkor értem , miért nem ismerős a stílus !
süti beállítások módosítása