Csésze
2011. szeptember 01. írta: fofilozofus

Csésze

Hajózzunk most egy kissé könnyedebb vizekre!

A szolgaalelkűséget próbálom meg szemlélteni a WC-csészék példáján keresztül.

Először is --hogy a gondolatmenet érthető legyen-- be kell mutatnom eme csészék két alapvető fajtáját: a lapos- és a mélyöblítésűt. Ugye már ez is meglepő, sokan nem is gondolnak bele, hogy kétféle létezik. Ezek az eufémisztikus nevek nem biztos, hogy sokat mondanak, úgyhogy megvilágítom a különbséget. A laposöblítésű csészében egy vízszintes kialakítású felület található, amelyre a "szállítmány" rápottyan. Innen csak az erőteljes vízáradat távolítja el. A másik változatban egy lyuk található, amely vízzel töltött. Ebbe esik bele a széklet, amelyet egyúttal el is nyel a folyadék, miközben kellemesen simogatva lemossa alsó felünket az előző száz ember által a csészében hagyott baktériumos nedűvel. Magyarul csak "loccsantós budinak" hívjuk.

Kiváltképpp a hölgyeknél veszélyes ez a megoldás: konkrétan van olyan nőismerősöm, aki arról panaszkodott, hogy a kollégiumban ettől fertőződött meg. A gusztustalan, okádék, primitív jelzők csak dicséret lehet a mélyöblítésű világra. Ennél a hagyományos gravitációs budi az istálló oldalában sokkal higiénikusabb. A kiötlőjének minden nap tízszer ezzel mosatnám le a valagát.

Kérdésem van: feltűnt-e valamilyen jellemző a mélyöblítésű elterjedésével kapcsolatban? Nekem igen: manapság mindenhova ilyet szerelnek be. Ha szétnézünk szüleink fürdőszobájában, ilyen mélytengeri szörnyet nem találunk. A rendszerváltás után kezdett el elterjedni az új módi. (Lassan közelítünk a szolgalelkűség felé. Türelem.)

Mikor elkezdtem érdeklődi ismerőseimtől, akik mostanában építkeztek és ilyen élménnyel gazdagítottak (aquapark), megkérdeztem, hogy ugyan miért vettek ilyen csészét? A válaszok:

  • ezen nem is GONDOLKODTAK,
  • mostanában ezt ajánlják, mindenki ezt veszi, mondhatnám, ez a menő
  • ez sokkal HIGIÉNIKUSABB (értik? HIGIÉNIKUSABB).

 

Azt, hogy az emberek nem gondolkodnak, nem újdonság számomra, ezt az érvet ezért teljes mértékben elfogadom.

Ez a menő: elértünk a konformizmushoz. Igen, ilyenek az emberek. Mindegy, hogy mit adsz el nekik, lehet az egy borzasztó badarság, csak a másiknak is olyan legyen, az BIZTOSAN NEM ROSSZ. A szomszédnak is Skodája van, akkor az nagyon jó autó.

Viszont ez a higiénikusabb szöveg nagyon kizökkentett. Ez a pofátlaanság teteje, ez a meztelen a király esete. Megtudakoltam, hogy miért is olyan tiszta ez a megoldás? Kiderült, hogy azért, mert nem olyan büdös, hiszen egyből elmerül a fekália és nem nagyon kell kefélni, mert kevésbé hagy féknyomokat. Értem én, de közben szarral mossa a seggeteket, ez nem zavar???

Sokat gondolkodtam, hogy milyen szóval lehetne leírni azt az emberi tulajdonságot, amely elősegítette a mélyöblítésű elterjedését. Idővel rájöttem: szolgalelkűség.

Idézet a Katolikus Lexikonból:

"szolgalelkűség, szervilizmus: ... mely által az ember a nála hatalmasabbnak feltétlenül és meggondolás nélkül engedelmeskedik, akkor is, ha a parancsolt dolog önmagában rossz. A ~ rombolja az objektív erkölcsi rendet és az emberi kapcsolatokat, mert a felettessel szemben megalkuvóan hajlongóvá, a vele egyenrangúval vagy aláredeltjével szemben kegyetlenné teszi az embert."

(Tehát aki ezt elterjeszette Magyarországon az kegyetlen ember. Na jó, ez csak vicc volt.) A fejlett Nyugaton (ezt a szót csak nagybetűvel szabad írni, hiszen ott olyan fantasztikus kultúra és fejlettség van ám) mindenki ezt használja, CSAK JÓ LEHET.

 

El kell fogadnunk a mélyöblítésű térhódítását, de azért fel kell tennünk a kérdést, hogy mit lehet tenni ellene egyénileg, milyen technikákat fejleszettek ki a használatára? 

Szerencsére a régi típust nem irtották ki teljesen, mindenhol megtalálható, tehát a legfontosabb, hogy építkezéskor ezt szereltessük be és ismerőseinknek is ezt ajánljuk! Azonban ha mégis egy ilyen szörnnyel kell megküzdenünk, akkor a javallat a következő: jó sok papírt tekerjünk össze, dobjuk be a csészébe. Ez védőréteget képez a víz és alsófelünk között, miáltal megakadályozza a loccsanást. Ez környezetszennyező és költséges megoldás ugyan, de aki ilyen csészét szereltetett fel, megérdemi a büntetést.

Felhívom a figyelmet továbbá, hogy a "távolról célzás" névvel jellemezhető technikával ne próbálkozzon a Kedves Olvasó, mert a mélyöblítésű a fizikai törvények semmibe vételével hatványozottan magasabbra lövelli ki mérgét, mint amilyen magasról mi indítani tudunk!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr653196403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nitro1 2016.02.05. 00:02:51

Nem vagyok a téma szakértője, így inkább csak kérdéseket teszek fel:
1. A laposöblítésűből nem loccsanhat vissza? Úgy értem abban is megáll valamennyi víz, legfeljebb olyan kevés loccsan vissza, hogy nem érzed. De attól még rajtad lesz. De ez nem olyan nagy baj, mert:
2. Te nem szoktál feneket törölni a produkció után? Akkor meg nem mindegy, ha mélyöblítésű, és LEHET, hogy kicsivel többet loccsant vissza? Úgyis meg kell törölni...

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2016.02.16. 15:41:33

@nitro1: A kezedre se kened rá idegen emberek szarát, hogy utána úgyis letörlöd + a nőknél ez egy kicsit kényesebb dolog. De a lényeg az, hogy az emberek nem gondolkoznak, csak mennek a többi után, mint a birkák. Inkább erről szól ez a bejegyzés.

nitro1 2016.02.16. 20:57:04

@fofilozofus: Nem kened rá? Akkor lábbal nyomod le a kilincset, amikor kimész a fülkéből? :-) Vagy a kilincsre is papírt teszel...

blogollol · http://hasznoslinkek.blogspot.com/ 2018.06.28. 17:14:36

@nitro1: A laposöblítésűnél nem loccsan fel, mert kevés víz van benne. Az a kevés oldalra fröccsen. ;-) Sokkal jobb, mint a fenekünkön érezni a fröccsöt.

nitro1 2018.06.28. 17:37:29

@blogollol: Nekem 40 évig laposöblítésű volt, és elhiheted, volt már, hogy felloccsant. Persze nem mindennapos, de ahogy írtam is, attól még hogy nem érzed, apró részecskék akkor is lehet, hogy felloccsantak. :-)

Newguy33 2019.02.06. 23:26:23

Örülök, hogy végre ezzel a méltatlanul mellőzött problémával is foglalkozik valaki. :)
süti beállítások módosítása