Hová lett 800 ezer Fidesz-szavazó?
2014. december 11. írta: fofilozofus

Hová lett 800 ezer Fidesz-szavazó?

Olvastuk (http://mandiner.hu/cikk/20141211_ipsos_800_ezer_tamogatot_veszitett_a_fidesz_erosodik_a_jobbik), hogy a Fidesz a nagy Jóbarát-tüntetések és egyéb intézkedések hatására vesztett a népszerűségéből, konkrétan 800 ezer szavazót.

"további 5 százalékponttal csökkent a támogatók aránya, így most a választókorúak 25 százaléka áll a kormánypárt mögött."

Ebből már le is lehet vonni a következtetést, hogy MEGBUKOTT A KORMÁNY, sőt legyen előrehozott választás (persze jobb lenne, ha nem az lenne, csak nevezzék ki mondjuk Bajnait miniszterelnöknek, mint Ukrajnában. Hisz mindenki látja a TARTHATATLAN helyzetet, ilyenkor aztán nem kell mérlegelni, csak gyorsan cselekedni).

Megértem én, sok lesz az a 8 év ellenzékben, és még a jegybankot sem mi irányítjuk, meg ugye megszoktuk, hogy az irodalomban is mi mondjuk meg, hogy ki legyen a tankönyvekben. De mielőtt a túlzott lelkesedés miatt az ellenzék örömtáncra perdülne, vegyenek már egy számológépet, ígérem, nem leszek hosszú, nem fogom az általános 4. osztály szintjét túllépni.

Szóval: tavasszal volt a Fidesznek 2 142 142 darab szavazója (a külföldi szavazatokat nem számítva, de ugye a közvéleménykutatás sem valószínű, hogy méri azokat).  (http://hu.wikipedia.org/wiki/2014-es_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1s) (itt már benne vannak a külföldi szavazatok is, de a valasztas.hu-n meg lehet nézni külön is, azt meg nem lehet linkelni). Kb. van 8,2 millió választópolgár (ezt meg aztán a hülye Google sem tudta kikeresni, ez becslés, de nagyot nem tévedhetek), azaz kapott 26,1%-ot a választásokon a Fidesz a teljes választókorú népesség arányában. Most meg 25%-ot mért az Ipse. Ezt nem nevezném drámai változásnak, tkp. még a statisztikai hibahatárban is benne van.

Akkor mi a helyzet?

Ha jól megnézzük a történelmi adatokat (most ehhez nincs időm idegyűjteni, de évek óta figyelem, le lehet ellenőrizni), a Fidesz mindig sokkal kevesebbet kap a választáson, mint amit a közvéleménykutatók mondanak. Nem százalékban, darabban. Ennek oka, hogy van valamilyen győzteshez húzás érzése az emberekben, és úgy gondolják, hogy ha a legnagyobbat mondják, abból baj nem lehet. Ez olyannyira igaz, hogy a választás után közvetlenül jóval többen emlékeznek arra, hogy a győztesre szavaztak, mint amennyien valójában elmentek. "Tkp. én el akartam menni és a győztesre szavaztam volna csak ÉPP nem értem rá. Jó lesz, ha azt mondom, hogy a győztesre szavaztam, most nem égetem magam, hogy erre a fontos dologra én nem értem rá. De legközelebb persze elmegyek" -- kb. ez van az egyszeri választó fejében. És nem csak itthon van ez a jelenség.

Tehát akkor kiket veszített el a Fidesz, mi ez a 800 ezres szám? A válasz: statisztikai értelemben nem mutatható ki a szavazatvesztés. És tegyük hozzá azt is, hogy ez a 2,2 milliós szám 1998 óta (!) (kivéve 2010-et, de az különleges volt) a jobboldalon stabil szám: sosem kaptak többet, de kevesebbet sem. A választások kimenetele a TÖBBI párt szereplésén múlt. Persze 98-ban még a kisgazdák meg az MDF is benne voltak, később meg mások. Az energia nem vész el, csak átalakul -- mondja ki az energiamegmaradás törvénye. A választó nem vész el, csak a pártok átalakulnak és azokhoz igazodnak a szavazók. -- látjuk mi egy ideje.

Javaslom az okosoknak, hogy vegyék elő a negyedikes számtanfüzetet, és kezdjék az osztásnál az ismétlést!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr956974439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása