Az elmúlt észázad legjobb nyelvtani vicce
2024. február 09. írta: fofilozofus

Az elmúlt észázad legjobb nyelvtani vicce

Ezt nem hiszem el, ha nem ha nem a saját szememmel látom.

A mai Indexen olvastam egy cikket. Alulra belinkelem, de ne olvassák el, a lényeget úgyis elmondom.

Szóval az úgy van a magyar nyelvben (pontosabban a nyelvtanban), hogy ROHADTUL nem mindegy, hogy hová tesszük a vesszőt. Mindenki ismeri a híres példamondatot:

A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha ti beleegyeztek én nem ellenzem. Aztán attól függően, hogy hová tesszük a vesszőket, teljesen ellentétes értelme lesz a mondatnak:

A királynőt megölni nem kell, félnetek jó lesz, ha ti beleegyeztek, én nem, ellenzem.

A királynőt megölni nem kell félnetek, jó lesz, ha ti beleegyeztek, én nem ellenzem.

Nos ez talán megtörtént, talán anekdota, de a mai hír biztosan megtörtént.

A gyermekvédelmi törvényben ugyanis sikerült a következőket leírni:

"a termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható." 

Pedig valójában ezt akarták írni:

a termék a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásban forgalmazható.

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 

Ugye a 2. változat azt jelenti, hogy a terméket el kell különíteni ÉS zárt csomagolásban kell lennie. Míg az első változat meg azt jelenti, hogy amennyiben a terméket elkülönítve forgalmazzák, akkor azt csak zárt csomagolásban tehetik meg. De ugye ha nem elkülönítve forgalmazzák, akkor ez a mondat nem érvényes, azaz arra nincs szabály.

A legdurvább az az esetben, hogy bíróságra mentek a homokönyv forgalmazói, és megnyerték a pert.

De miért is vigyorgok ezen annyira? Hiszen a gyerekeinket megvédeni hivatott törvény nem vicc.

Először is azért, mert biztos vagyok benne, hogy ezt a sort hamarosan javítani fogják a törvényben, sokáig nem fog kárt okozni. Másodszor meg azért, mert mindig mindenkit intek a helyesírási szabályok betartására, és sokszor megkapom, hogy ne kötekedjek, meg az úgyis mindegy stb. Most egy kis kárörömöt érzek, hogy mégiscsak nekem van igazam, pontosnak kell lenni. 

"a vessző az vessző. A magyar nyelv szabályai legalább olyan köztudottak, mint maguk a társadalom jogviszonyait szabályozó jogszabályok. Nem volt a bíróságnak kétsége, hogy mit jelent a mondat, alternatív értelmezés nem merült fel" – mondta a Fővárosi Törvényszék a HVG-nek.

:-))))

Ház ez meg egy jó kis trollkodás a bíróság részéről a jogalkotók felé. Gondolom, unják már, hogy egy csomószor rossz minőségű törvényekből kell dolgozniuk, és most egy kis fricskát osztott ki a bíróság, szintén kárörömmel. Nyilván tudták, hogy mi volt a jogalkotó szándéka, de nem hagyták ki ezt a ziccert.

Azért érdekes kérdés, hogy kik írják a törvényeket. Mert kötve hiszem, hogy ez nyomdai hiba lenne. Nem. Sokan úgy jönnek ki a középiskolából, hogy bizonyos dolgokat nem tudnak, amiket ott kellene megtanulniuk. Mert utána szükségük lehet majd rá, de már sosem lesz lehetőségük bepótolni. Ilyenek az idegen nyelvi alapok, a helyesírás, földrajz, matematika, fizika, biológia stb. Ezért kell ott jól tanulni. És ezért nem vicc, hogy a politikusok milyen j-vel írják a sújt igét és a többi baki. Mert kiderül belőle, hogy ezek az emberek nem olvasnak könyveket, nem veszik észre a világ általános törvényeit, mert nem figyelik meg alaposan azt. Az ilyenek nem látják át az elektromos autók, napelemek, az önvezető autók stb. mögött húzódó sanda szándékokat. Mert semmit sem értenek a világból. És nem is azért teszik őket oda, hogy értésék. Ha véletlenül valaki érti, azt meg legszívesebben eltakarítanák. Mert sokszor, sokan mondogatják, hogy a nagytőkének elbutított birkák kellenek, de leginkább birka politikusok kellenek, akik nem ellenkeznek, hanem felmondják a szájukba rágott marketingszövegeket, és aztán meg persze megszavazzák azt, amit meg kell.

  

https://index.hu/kultur/2024/02/08/lira-konyvesbolt-birosag-dontes-jogszabaly-buntetes-homoszexualitas/

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr4718322257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.02.10. 06:20:26

Teljesen egyetértek veled.

Hogy ma hogy van, nem tudom, de nem is oly régen a JAT, azaz a jogalkotási törvény külön szólt arról, hogy a folyamatában hol kell megtartani a nyelvhelyesség ellenőrzést, amit olyan nyelvész-jogászok és jogász-nyelvészek hajtottak végre,bakik bőven túlmutattak munkájukkal mindenféle választási cikluson.

De álljon itt Mátyás király igazsága!
"Kevés, de jó törvény kell az országnak, amit mindenki be tud tartani!"

vektortér 2024.03.01. 11:13:19

Réges rég be kellett volna vezetni a matematikai szintaktikát a törvények egyértelmű leírásához, akkor nem lehet belemagyarázni minden baromságot.
süti beállítások módosítása