A hatalom három alappillére
2015. december 19. írta: fofilozofus

A hatalom három alappillére

Biztosan órákig lehetne vitákat folytatni, hogy a hatalom mit jelent pontosan. Valami olyasmi, hogy képesek vagyunk-e, hogy mások a saját akaratunk szerint cselekedjenek. Itt nem kell feltétlenül fizikai kényszerítésre gondolnunk. A klasszikus példa, mikor az elítélt cigit kér a börtönőrtől, mire az azt mondja, hogy miért adna? Erre az elítélt:

- Most beverem a fejem a falba, vérezni fog, üvölteni fogok, megmondom, hogy megvert. Vizsgálat lesz belőle, amin majd felmentik, de hónapokig fog tartani, addig ideges lesz és parkoltatják, kisebb fizetést fog kapni. Egy szaros szál cigi miatt.

A példabeszédben természetesen megkapta a cigit az elítélt.

Szóval még egy nagyon rossz helyzetben lévőnek is van hatalma másokon. De én itt a közösségi hatalomról, az országirányításról szeretnék beszélni. Szerintem három alapvető hatalom létezik ebből a szempontból:

-politikai hatalom,

-gazdasági hatalom,

-médiahatalom.

Az első a kormányban, országgyűlésben meglévő helyzetet jelenti.Tudunk óriási pénzekről dönteni, saját szájunk íze szerint változtathatjuk a törvényeket, ha a kezünkben van. Nem rossz. De ott van a gazdasági hatalom, azaz ha SOK pénzünk van. És ott a média, amivel mások gondolkodását befolyásolhatjuk. Melyik a legfontosabb, melyik uralja a másikat? Ha van pénzünk, akkor tudunk médiát venni, sőt képviselőket is befolyásolhatunk. Ha van médiánk, eldönthetjük a választásokat, amivel pénzt és politikai hatalmat szerezhetünk. És ha van politikai hatalmunk, akkor lehet pénzünk és médiánk is. Tehát nincs egységes válasz, mindig a helyzettől függ, hogy melyik az erősebb. Véleményem szerint ez egy kicsit a kő-papír-olló játékhoz hasonlít: ha megfelelő keverékünk van belőle, akkor garantált a hatalom megtartása. Mindegyik tudja a másikat gyengíteni és erősíteni is. Az nyilvánvaló, hogy ha MINDHÁROM MEGVAN, akkor vagyunk igazán királyok. A középkorban szó szerint is. Ettől olyan rohadt erős Putyin, meg Hitler, de lehetne sorolni.

Egyébként ha már a középkornál tartunk, akkor mindenképpen meg kell említenünk az egyház szerepét. A rendszeres vasárnapi miséken való részvétellel megoldották, hogy megfelelően gondold a dolgokat. Ezt vette át a kommunista párt meg a nácik is. De most már korszerű a világ. Nem kell elmenned a templomba, elég ha olvasol újságot, hallgatsz híreket, így sokkal hatékonyabban az agyadba ültethetik a tudást. És ez az oka, hogy a sajtó annyira támadja az egyházakat, főleg a Római Katolikus Egyházat, hisz az az ő konkurenciája, a véleménymonopólium birtoklása.

Általánosan téves vélemény, hogy ma mindenki a politikai hatalommal azonosítja a hatalmat, de ez óriási tévedés! Egy politikus szinte semmit sem tehet, mert ráugranak, minden lépését követik. Ki ismeri a leggazdagabb emberek életét? Mondjuk ki tudja, hogy az N. Bank vezérigazgatója kivel kefél, mennyit kokózik stb.? Pedig az mondjuk monopol cég (pl. pár éve a közműszolgáltatók francia ügyvezetői is ilyenek voltak), és a mi pénzünkből él ugyanúgy, mint egy politikus.

 

És akkor az általános elmélkedésről térjünk a konkrétumokra! A fenti gondolatmenetet valószínűleg ismeri minden komolyabb politikus, így a Fidesz vezérei is. A politikai hatalommal nincs is baj, hiszen már a második 2/3-ot (vagy ahhoz közeli helyzetet) élvezik. De a 89-ben a semmiből a szerencsével (és sok jó döntéssel) kinövő pártnak médiája sincs és a mögöttes gazdasági háttér is szegényes.

Ha a médiát nézzük, akkor látható, hogy az internetes világban a legolvasottabb portál nem áll mellette. Az index teljesen ellenséges, az origo kevésbé, de az is az. Mellette nem áll. A többi meg nem számít, mert ezt a kettőt olvassák. A TV-k közül az állami teljesen a kormány mellett áll, de a többi mind ellenséges, főleg az RTL. Egy esetlegesen elvesztett választás után ott állna a Fidesz egy szál gatyában, mert ugye az állami média azonnal elpártolna. Az írott sajtó nem nagyon számít, de ott még talán kiegyenlítettek a viszonyok. (Ami azt jelenti, hogy a harmada Fidesz-párti). Nem véletlen, hogy a TV2-t meg akarja szerezni a kormány Vajnán keresztül. Kérdés, hogy sikerül-e neki. Nem nagyon hagyják, hogy a Fidesz ezekből bevásároljon. Az origo minapi eladásáról már írtam (Hogy függ össze az Ákos-ügy és az origo eladása?), majd meglátjuk, mi lesz belőle.

Ha a gazdasági holdudvart nézzük, egy picit biztatóbb a helyzet. Nem véletlen a Mészáros és stb. -féle sztorik. kell egy biztos háttér, amiből egy váltás után a fele elpártol majd. Lásd Simicska. De még az út elején járunk.

 Ha nem sikerül ebből a három dologból egyenlően szerezni, a Fidesz hosszú távon meg fog szűnni. És sokan ezt akarják.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr68184758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2016.01.01. 23:21:28

A tv2 már szinte biztos hogy a fidesz tulajdona lesz. miért? Mert a fidesz kezében a politikai hatalom, akár visszamenőlegesen alkot(ott) törvényeket ha érdeki úgy kívánják (-ták), ennél sokkal piszlicsárébb ügyekben is.

Egy nagyon fontos dolog, amiért a viktor meg fogja nyerni 2018-at is:

nemzetstrategia.blog.hu/2015/12/04/a_szemelyisegi_kultuszrol

Az ellenzék egyszerűen NEM támadja őt. Ez hihetetlenül hangzik, de ha megvizsgáljuk a tényeket, akkor ez van.
süti beállítások módosítása