Póker
2011. augusztus 29. írta: fofilozofus

Póker

Keressünk a póker szóra az indexen:

http://index.hu/24ora/?s=p%C3%B3ker&tol=2010-08-29&ig=2011-08-29&p=1

Ilyen címeket találunk: 

Két magyar 63 milliót szakított a hétvégén

Nem volt alku, 27 milliót nyert a magyar

Alkut kötöttek, a magyar 82 milliót nyert

 

Ha valaki olyan hülye, mint én és sűrűn klattyan az indexre, akkor ezeket nem csak a keresőben, hanem majdnem minden nap a főoldalon is láthatja. Nem olyan régóta van ez így, hirtelen alakult ki. Vajon miért?

Gondolom, nem kell mondanom, hogy nem bonyolult összeesküvés-elmélet áll a háttérben. Egyszerűen a Csárdáskirálynőből idézném a lakáj válaszát, mikor megkérdezte a gróf, hogy mivel hálálhatná meg a szolgálatait:

-Gróf Úr, úgy gondolom, hogy mióta a főníciaiak feltalálták a pénzt, ez már nem jelenthet problémát.

Gusztustalan, ahogy a gyanútlan embereket behúzzák a csőbe. Persze akkor szoktak valakit átvágni, ha ő is rossz szándékkal közelít. Itt a kapzsiság ez a rossz tanácsadó. Tehát a legjobban úgy védheted meg magad, ha levetkőzöd a rossz tulajdonságaidat. Érdekes, de működik.

 Gondolom, nem kell külön elmagyarázni, hogy miért rossz dolog a póker (a fentiekben ezt automatikusan feltételeztem), de azért következzen két példa.

A játékgépeket úgy programozzák, hogy a lehető legtöbb pénzt szedje ki a játékosból. Pszichológusokat alkalmaznak, akik ebben adnak tanácsokat. Gondolom valami olyasmi lehet a stratégia, hogy az elején egy kicsit nyerhetsz, aztán jó sokáig veszítesz, aztán mielőtt végleg kiakadnál, visszanyersz egy kicsit, hogy játsszál tovább. Erről többet itt:

http://index.hu/belfold/2011/08/12/nyertem_de_azt_ereztem_meghalok/

 

Egyik ismerősöm kaszinóban dolgozott. Megjelent ott egy házaspár, akik elkezdtek rulettezni. A feltett pénzt hamarosan elveszítették. Ekkor sírva könyörögtek az igazgatónak, hogy adja vissza a pénzüket, mert ez volt az utolsó lehetőségük, eladták a lakásukat, hogy "visszanyerjék" a veszteségeiket. Mint kiderült egy tanár házaspár volt, akik egy hónappal azelőtt kezdtek el játszani, mikor egy újságból kivágtak egy ingyenes kupont. Az igazgató válasza az volt, hogy tudták a szabályokat, dehogy jár vissza bármi is.

Szomorú történet. Hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket, ahhoz józan paraszti ész, kapzsiságmentes gondolkodás és szerencse kell. Én például --hasonlóan  a házapárhoz -- kuponok által ismerkedtem meg ezzel a világgal. Persze egyetemistaként kidolgoztunk egy stratégiát, hogy a tízmárkás kupont hogyan tesszük készpénzzé. Aztán vagy valamit sikerült ebből megvalósítani vagy nem, már nem emlékszem, de engem a legnagyobb szerencse ért, ami egy kezdőt érheti egy kaszinóban: egyből vesztítettem.

 

Még egy szerencsejátékos gondolat. Az egyik társunk --pedig matematikusként járt a játékteremben -- hangosan bizonygatta,  hogy:

-Eddig hatszor volt egymás után a fekete, most már biztosan piros jön, mert egyszerűen annak nagyon kicsi a valószínűsége, hogy HÉTSZER egymás után fekete lesz.

Persze a fekete jött megint. Szomorú, hogy egy matematikusnak kell magyarázni, hogy a fekete valószínűsége (most a zöldtől tekintsünk el) 50%. MINDEGY, hogy eddig mennyiszer jött ki, az már a múlt, a valószínűség nem függ a  múlttól (legalábbis itt). Ez a valószínűségi változó örökifjú tulajdonsága. Erről az a vicc jut eszembe, mikor a repüléstől rettegő tudóst megkérdezik, hogy miért mert mégis felülni a repülőgépre. Mire ő:

- Kiszámoltam, hogy nagyon kicsi a valószínűsége, hogy egy gépen egyszerre két bomba legyen.

-És honnan gondolja, hogy két bomba lenne a gépen?

-Mert én vittem magammal egyet.

Szóval: ne dőljünk be a pókerreklámozó cikkeknek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr643187262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizitor 2014.01.15. 00:59:43

miért rossz dolog a póker?
süti beállítások módosítása