A legdemokratikusabb tudomány
2013. november 24. írta: fofilozofus

A legdemokratikusabb tudomány

Megtanít önbecsülést adni, megtanít arra, hogy hatalmasságok nem uralkodhatnak feletted. Vajon melyik lehet az? Nem kellenek hozzá dollármilliárdok, drága műszerek, távoli utazások.

Elég hozzá papír meg ceruza. Meg persze ész, de az kell a többi másikhoz is, csak azoknál még sok egyéb feltétel is van. Ha nincs nagy hadronütköztetőd, akkor a fizikában labdába sem rúgsz. Ha nincs pénzed gyógyszerkísérletekre, vagy egy új, szuper motor kifejlesztésére, akkor így jártál. De itt nem kellenek ilyesmik.

Nem nehéz kitalálni: ez a matematika.

De nem ez a legjobb benne.

Minden más tudományban el kell fogadnod a tapasztaltabbak állításait: ez így van és kész. Hidd el, mert mi lemértük. Itt viszont nemcsak, hogy lehetőséged van ellenőrizni a tanultakat, hanem egyenesen kötelességed is: minden sort be kell bizonyítanod. Ha kell, akkor minden nap. Mert minden következmények láncolata. Megtanítja neked, hogy nincs olyan, hogy fogadd el, hanem csak olyan van, hogy ne fogadd el, győződj meg róla. Ezt megtanította nekem, nagyon köszönöm neki.

Egy baj van: nem sok mindenre jó ezen kívül.

Akkor végezetül egy vicc:

A Matematikus, a Fizikus, és a Mérnök Skócián keresztül utaztak, mikoris
megpillantottak egy fekete bárányt.
- Hohó! - szól a Mérnök. - Tehát a Skóciában minden  bárány fekete!
- Nem úgy van! - korrigál a Fizikus. - Skóciában van legalább egy bárány, amely fekete.
-Grr - leplezi undorát a Matematikus:
- Csak annyit tudunk, hogy Skóciában van legalább egy bárány, amelynek legalább az egyik oldala fekete.

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr405654415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása