A világ IQ-térképe
2018. március 18. írta: fofilozofus

A világ IQ-térképe

Bizony, ilyen is van. Persze rejtegetik, mert nem beszélnek róla, de ha beírjuk a Gugliba, hogy "world IQ map", akkor rohadt sok találatot ad ki.

Én most éppen ezt találtam, de mindegyikben ugyanaz van:

https://iq-research.info/en/average-iq-by-country

 Gyorsan nézzük is meg Magyarországot: 98-as értékkel a 9. helyen állunk több másik országgal egyetemben. Nem rossz. Mondjuk Kína meg Dél-Korea és Japán a világ elég nagy részét adják, és ők jóval előttünk vannak. Ehhez a rangsorhoz azonban két megjegyzésem lenne elsőre. Ebben a felmérésben az adott ország minden egyede benne van, nemzetiségtől függetlenül. A magyarban is, azaz az adatok nem a magyarok, hanem a magyarországiak IQ-ját adja meg. A másik egy érdekes dolog: olvastam egy távol-keletre szakadt magyar munkavállaló blogját, ahol egyenesen megírta, hogy arrafelé nagyon mérik az iskolákat, tanulókat. Nagyon számít, hogy ki milyen képet mutat magáról. Teljesítményelv van. A lényeg, hogy tulajdonképpen ezeken a felméréseken csalnak. Egyszerűen az ilyen teszteket mindig a jobb tanulókkal töltetik ki, mintha az lenne az átlag. A PISA-teszteknél biztosan így van, az IQ-tesztet nem tudom, milyen szisztémában végezték el. Valószínűsíthető, hogy az igazi átlag ez alatt van, de az is biztos, hogy sokat azért nehéz csalni, legfeljebb 4-5 pontot lehet. Hogy arrafelé nem hülye emberek élnek, az abból is látszik, hogy ott van elől Mongólia, ahol pedig nincs ilyen teljesítménykényszer.

Régebben megírtam (Miért ne legyünk dogmatikusak), hogy hogyan működik a modellalkotás. És általában az emberek, ha a világról alkotott képükbe nem fér bele a világ, akkor a világot gyömöszölik bele az elvükbe. Ez a térkép is ilyen a világ jelenlegi vezető erejének, a liberálisoknak. (Már én is elcsúsztam: összekeverem a világot a fehér világgal. Mert Irán meg Kína meg India vezető ereje nem pont a liberálisok.)

Ha megnézzük jobban a térképet  (javaslom a Wikit nagyban), akkor egyből érteni fogjuk, miért kell a liberálisoknak repülősó: a világ agyi teljesítményben vezető ereje a Távol-Kelet egy része (Kína, Japán, Mongólia, Vietnam stb.) és azok a helyek, ahol a FEHÉR EMBER többségben van. Na mármost ez TÉNY. Ezzel nem lehet vitatkozni. Minden egyéb MAGYARÁZAT persze megengedett: ez nem is olyan fontos kérdés, rossz a mérés, csak el vannak nyomva, de különben ők is nagyon okos emberek lennének stb. stb.

 Akkor most olvassuk el Karinthy nagyszerű novelláját, aminek a címe az, hogy MAGYARÁZOM  a bizonyítványom :-)):

http://boldogsag.net/index.php?option=com_content&view=article&id=15445:karinthy-magyarazom-a-bizonyitvanyom&catid=1032:a-jorossz-iskola-a-boelcsoedetl-a-boelcseszkarig&Itemid=677

Egy-két jó idézet:

"A bélyeghatósági szabályrendelet szerint, sajnos, így is ki kell adni a bizonyítványt, de kérnelek kell, kedves Bauer, közöld a szülővel, miszerint ez csak olyan okirat, aminek az adatai nem jelentenek semmit."

"Ő csak helyettes osztályzatot adhat, amit másképpen kell érteni - egyes helyett kettest, kettes helyett négyest"

:-))))))))))))))))

 

 A színek alapján jól láthatóan 3 részre lehet osztani a világot:

-az előbb felsorolt országok, a krém,

-a köztes szint: India, az arabok, Irán, egyes Közép- és Dél-Amerikai országok,

-Afrika nem arab része.

(Ez egy elnagyolt felosztás, de azért annyira nem durva, nagyjából ez a helyzet.)

 

Mielőtt tovább mennénk, nézzük meg, hogy mi az a normális eloszlás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Norm%C3%A1lis_eloszl%C3%A1s

Nem kell megijedni, elég csak a haranggörbét nézni (néhol Gauss-görbének is nevezik). Nagyon sok tulajdonság ilyen eloszlású. Például a testmagasság: a legtöbb ember átlagos magasságú. Ahogy növekszik a magasság, úgy csökken a populációban az egyedek száma, és lefelé is így van. Azaz nagyon magas és nagyon alacsony emberből kevés van, de az átlagos felé közeledve egyre több. Ilyen eloszlású az emberek IQ-ja is. Vegyük most a példáért Egyenlítői Guineát, ami a fényes utolsó helyet szerezte meg a rangsorban 59-es értékkel. Ha most vesszük a Gauss-görbét, akkor sejthetjük, hogy nagyjából a lakosság 20% vélhetően olyan 45 és 40 között lehet. A Down-szindrómás emberek átlag IQ-ja a források szerint 50 körül van nagy szórással. Ez annyira elképesztő, hogy erre nem találok szavakat! (Arról most ne ejtsünk szót, hogy innen (mármint Afrikából) akarnak milliószám importálni embereket az európai (!) munkások pótlására.)

Persze tényekről beszélgetni az rasszizmus. És akkor megint jönnek, hogy nem is számít a genetika, mert csak az elnyomás miatt van ez stb. Akinek van gyereke, esetleg több is, az tudja, hogy ez hazugság: a gyerek legkisebb korától benne van pl. az éneklési vagy a matematikai képesség. HIÁBA magyarázod, már az asztalt is felhasogathatod fejszével, akkor sem érti azt a kurva matematikát. A másik meg mosolyogva megoldja és nem is érti, hogy mi ebben a nehéz. Igen, oktatással lehet javítani az IQ-n, EGY KICSIT. De nagyon egyszerű a képlet: okos embereknek lesz okos gyereke, a hülyéknek meg hülye.

És pont a liberálisok kezdték el Darwin tanait isteníteni meg hülyézni az egyházat. Aztán meg mikor már nem tetszik nekik, akkor meg terelnek. Mert miért is okosabb az egyik nép a másiknál? A világ legegyszerűbb kérdése. Mi vezérli az evolúciót? Hát a kiválasztódás: mindig a jobb szaporodhat. És mi a jobb? Hát ez az. Északon a k nagy hidegben vélhetően a szorgalom és kitartás volt az, míg délen a mértéktelen szaporodás. (Jó példa Argentína, ahol nagyon sok európai bevándorló volt, látszik is az ország IQ-térképén.) Mondjuk ez nem magyarázza a Távol-Kelet jó eredményeit. Akkor általánosabban fogalmazok: az egyik esetben a kiválasztódás az értelmi képességek felé ment el, a másik helyen meg a fizikai képességek felé. (Lásd olimpiai bajnok futók.) És ezt nem lehet a gyarmattartásra kenni, mert ez évszázados, évezredes folyamat.

Akkor most ebből mi következik? 

Alapvetően semmi. Folytatódik az evolúció az eddigi medrében és a végén győz a jobb. OK, de mi a jobb? Hát ez megint jó kérdés. Ugyanis az evolúcióban utólag lehet megmondani, hogy mi a jobb: amelyik győzött és kiszorítja a másikat, az a jobb. Nincs erkölcsi mérce, színes álmodozások, idealista eszmények: az evolúció érzelemmentes. Az a jobb, aki győz. Szomorú, sőt elkeserítő, de így van. Nincs olyan, hogy a fehérek szép házakat építenek és nagyszerű mérnöki teljesítményt mutatnak fel, ezért ők megérdemli, hogy éljenek. De olyan sincs, hogy szegény feketéket kizsákmányolták a mocskos gyarmatosítók, ezért nekik kell győzniük. Csak a puszta harc van, amit nem úgy kell elképzelni, hogy elvágja az egyik a másik torkát vagy rádob egy atomot drónnal, hanem az egyik élettere fokozatosan kezd szűkülni, a másiké meg nő. (Persze néha el kell torkokat vágni majd valamelyik félnek).  

 

Józan ésszel gondolkodva és a világ törvényszerűségeiből azért meg lehet jósolni, hogy ebből a "harcból" a végén mi lesz a győztes stratégia. Sokszor van olyan, hogy egy élőlény "zsákutcás" evolúciós stratégiába kezd: már nincs visszaút, mert előre mindig egy kicsit kedvezőbb az út, mint megfordulni, a végén meg már nem lehet. (Egy picit ilyen volt az európai gyártók dízelmotorfejlesztése is.) Egy kicsit úgy érzem, hogy a fehér ember ebben a zsákutcában halad, mert annyira roppantul "okos", hogy elfelejtett szaporodni. A fekete emberek meg túlzottan a fizikai érvényesülés és szaporodás útját választották. Ha engem kérdeznek, akkor szerintem a középút fog nyerni hosszabb távon: egy nem ennyire magas IQ-jú társadalom, de nagyobb szaporulattal. A térképen az arab és sárgával jelölt világ ennek a feltételnek megfelel, esetleg Dél-Amerika egyes részei. Persze ez csak megérzés, semmilyen tudományos alapja sincs. Ugyanis a világ sűrűn változik, még a fehér ember is megtanulhat addig hideg fejű mérlegelés nélkül baszni. De ez nem valószínű.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9413749950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ledniczky Zsolt 2019.11.18. 23:28:41

nagyjából igaz, de egy hiba van az írásban: a fehérek és az ázsiaiak magasabb intelligenciája nem a kiválasztódás miatt van, hanem a neander-völgyi gén miatt, ami a feketében nincs!!!!

Billy Hill 2020.10.28. 12:03:43

Pedig ha ma valakire azt mondják, hogy neandervölgyi, akkor az nem éppen hízelgés. :-)

Rodney_2 2020.11.08. 17:42:12

@Ledniczky Zsolt: @fofilozofus: @Billy Hill:
Bangladeshben a legmagasabb a Neandervölgyi gén aránya, állítólag a lakosság 60%-ában van. Azért annyira nem teljesítenek jól. Valamiért a Távol Kelet a csúcs. Én dolgoztam nagyon nemzetközi környezetben (5 földrészről voltak) és döbbenet volt látni hogy mennyire hozta mindenki a "rasszista" sztereotípiákat. És hát a kínaiak voltak a legokosabbak (pedig több országból jöttek, volt szocialista kínai, taiwani és szingapúri kínai is). Ezek az IQ felmérések visszanyúlnak a hetvenes, nyolcvanas évekig és meglepően konzisztensek, pedíg azóta sok minden változott az országokban (oktatás, gazdagság, stb)
A Neandervölgyi gén úgy élt tovább, hogy bár a neandervölgyi "típus" kevésbé volt fejlett és kipusztult, de a génjeik valamivel ellenállóbbá tették bizonyos betegségekkel szemben a mai ember "típust" és így maradt meg. Ebben az az érdekes hogy a két ősemeber "típus" között volt keveredés :)

Más: érdemes haplogoup térképeket is nézni. Pl az olasz észak-dél ellentét is rasszista magyarázatot kap, ha megnézzük hogy mennyire eltérő származásúak az ott élő emberek. Sziciliában és a "csizma" legdélebbi részén ugyanaz a gén domináns, mint Észak Afrikában. Észak Olaszországban meg germán törzsek telepedtek le a római birodalom bukása környékén. Kb ennyi...

A balliberálisokkal tényleg az a legnagyobb probléma, hogy naponta szembejön velük a valóság, de annyira agymosottak hogy mindíg valahogy megmagyarázzák maguknak. Ettől persze hülyének tünnek, de hát mit lehet tenni??

mezolitikum 2022.08.05. 16:38:14

Ez a Banglades nem oké. Bár a 10000 évvel ezelőtti etnikai térképen van itt minden , még fehér is. A gyeniszovaiakat ne hagyjuk ki!
süti beállítások módosítása