Miért nyer a Fidesz 2022-ben?
2021. január 13. írta: fofilozofus

Miért nyer a Fidesz 2022-ben?

Sosem szerettem az önteltséget, mert hibákhoz vezet, így a címbéli kérdésben lévő állításban sem vagyok 100%-ig biztos, de szerintem a jelek jó irányba mutatnak. Meg is próbálok érveket felsorakoztatni mellette. Persze a jövőről csak egy biztos dolgot tudunk: hogy nem lehet látni. Azaz lesz, ami lesz, de azért bizakodjunk. Ha meg nem, akkor jöhet elalváshoz az üveg vodka, mint 2002-ben a választás éjszakáján. :-)

 

(Aznapi vicc, még kora délutánról: -Mi lesz a vacsora?  Meggyesbukta! Haha, nagyon jó vicc volt. :-( )

Érvelésem azon alapul, hogy összehasonlítom a feltételeket egy korábbi választásnál adottakkal. OK, de melyikkel? 2018 és 2014 nem jöhet szóba, mert ott részletekben indult az ellenzék, azaz az egyéni körzeteket meg lehetett nyerni bőven 50% alatti eredményekkel. 2010 speciális volt Gyurcsány orbitális baromsága miatt (utólag is: köszi :-) ). Marad a 2006-os és a 2002-es. A 2006-os viszont annyiban nem hasonlít a mostani helyzetre, hogy akkor nem a Fidesz várhatta kormányzati pozícióból a választást. Azért ismerjük el, hogy a konzervatív Magyarországon a kormány valamilyen szinten előnyből indul a konformizmus okán. Ezt nem tartom feltétlenül hibának, hiszen egy változással többet kockáztatunk, mint egy váltással. Így ha nem totál lehetetlen az éltet, akkor az emberek inkább a folytatásra szavaznak. Szerintem a legjobb összehasonlítási alap a 2002-es választás. Írtam már, hogy Viktor a két forduló között mondta, hogy a 2. forduló azoknak való, akik meggondolták magukat. És ez a 2. forduló majd 22-ben jön el!

Azt a választást a Fidesz elvesztette. Igaz, nem sokon múlott, de elbukott. Most felsorolom a körülményeket, amik megváltoztak azóta, és mindegyik a Fidesz-győzelem irányába. Ezért gondolom, hogy 22 is meglesz majd nekik. Akkor kezdjük!

 

Először is eloszlatnék egy népszerű téveszmét, miszerint az embereket meg lehet győzni a választáson, hogy kire szavazzanak. Kevés embert igen, ennél több embert is meg lehet ÉVTIZEDES munkával, de itt sem a többségről beszélünk. A választás ugyanis CSALÁDI kérdés. Állítom, bár bebizonyíthatatlan, hogy ma azok a családok a fideszesek, akik 46-ban kisgazdák voltak. Ezért volt hiába a kitelepítés, az agymosás a történelemkönyvekben, a terror: a végén a tudat megmaradt. Szerencsére. Ezért volt "könnyű" :-), na jó, inkább nem lehetetlen a Fidesznek a megerősödés: történelmi osztály állt mögötte. Nem a semmiből alakult ki, ahogy azt sokan hiszik. Ha viszont elfogadjuk ezt az állítást, akkor már látszik, hogy nem olyan meredek a 22-es választást a húsz évvel azelőttiből levezetni. Mert csak mérsékelt mozgások történtek. Ott volt erős a Jobbik, ahol régen az MSZP, mert alapvetően a prolik voltak a bázisuk. Ezért nem nehéz most a munkásőrpárt (DK) mögé beállniuk. A sok mozgás, amit láttunk a pártok versenyében az előző 30 évben, valójában arról szólt, hogy a pártok mozogtak, megszűntek, irányt váltottak, de az emberek nem (nagyon). Még egy apró bizonyításféle: nézzük meg a 2019-es önkormányzati választásokat! Összefogtak ellenünk, mint 2022-ben, és kb. ugyanott nyertek nagyjából: Szombathely, Eger, Budapest stb. Győrben meg Debrecenben még véletlenül sem.

Tehát nagyjából ugyanaz várható most is, mint akkor az alábbi sok, apró különbséggel. Akkor vegyük sorra őket!

1. Aránytalan körzetek

A baloldal (most hívjuk így egyszerűsítve a baloldal + liberálisok összefogását) hagyományosan a nagyobb városokban erős. És 2002-ben a népességmozgások miatt a budapesti körzetekben SOKKAL kevesebb választópolgár választhatott meg egy képviselőt, mint most. Vegyük figyelembe, hogy nem sokkal nyertek, tehát ilyen kisebb, de fontos részletek is számítanak. Volt olyan körzet, ahol feleannyi ember küldhetett egy képviselőt az országházba, mint máshol. Ez igazságtalan volt egyértelműen.

2. Túlzottan kompenzációs rendszer

Az ellenzéki kerekasztalon kialakítottak egy rendszert a választásokra. Fogalmuk sem volt, hogy hogy fog működni, mert Magyarországon élő ember még nem látott igazi választást akkor. Úgyhogy másolták a németektől és valamit még vuduztak rajta. Nem lett rossz, az biztos. Azonban a balosok két részletben indultak: a 2. fordulóban legyőzték a Fidesz jelöltjeit együtt, de az SZDSZ meg megkapta az első fordulóból a kompenzációs szavazatokat. A választási törvény kiagyalói nem látták előre évtizedekre, hogy mit okoz a rendszerük, tehát ez nem volt szándékos vagy igazságtalan, csak egyszerűen azokban az években a baloldalnak kedvezett.

3. Városi választókörzetek

Mint tudjuk, a városokban általában a baloldal van többségben. Az új választási törvény a körzeteket úgy alakította ki, hogy nem nagyon van tisztán vársosi körzet, hanem egy nagyváros egy része a mellette lévő falvakkal van egybekapcsolva. Természetesen ebben szándékosság van. Persze ha tehette volna, a baloldal úgy alakította volna ki ezeket a körzeteket, hogy a Fidesznek legyen jó. :-) Ez a Fidesznek kedvez egyértelműen. Nagyon sok múlhat ezen, mert ugye a körzet nem arányos, pár szavazat is dönthet az elsőségről.

4. Kétfordulós választás

Ez ugye segítette a baloldalt a kompenzáció miatt, azonban a könnyűvé tette az összefogást: a 2. fordulóban már látszódtak az erőviszonyok, könnyen el lehetett magyarázni a képviselőjelölteknek, hogy lépjenek nyugodtan vissza, nem veszítenek semmit (akkoriban az első 3 jutott be a 2. fordulóba). Most elvileg megvalósult a teljes összefogás, de ne tudhatjuk, hogy egyrészt minden körzetben tényleg megvalósul-e (azért lehetnek nagy összeveszések), másrészt mennyire hajlandó átszavazni egy kisebbségben lévő választópolgár. A régi rendszerben könnyebb volt neki, mert egyszer már támogatta a saját pártját, aztán meg egye fene alapon az MSZP-t, csak nehogy a Zorbán nyerjen. De most egyáltalán nem szavazhat a sajátjára. Lehet, hogy úgy dönt, hogy azért ez már nem éri meg neki.

5. Társadalmi csoportok megnyerése

Ne feledjük, hogy az előző évek jó kormányzása jelentős társadalmi csoportokat nyert meg a Fidesz számára. Említhetném a cigányság részeit, akiknek a közmunkaprogram még úgy is tetszik, hogy dogozni kell ( :-) ), vagy a most házasuló fiatalokat, de talán a legegyértelműbb a katonaság pálfordulása. 2002-ben nem volt szerintem egy ember sem a hadseregnél, aki ne lett volna baloldali: ők azt látták, hogy a régi rendszerben megbecsült volt a szakmájuk, a rendszerváltással pedig mind megbecsültségük, mind a felszerelésük minősége porba hullott. (Az érzelmeknél tök mindegy a valóság, ugyanis a rendszerváltást az MSZP vezetői tervezték meg, hajtották végre, és a hadsereg már a nyolcvanas években is a tönk szélére sodródott, de ugye ha egyszer az agyakba ez égett be, azt az Isten sem fogja onnan kitörölni.) Nem véletlen, hogy a jobboldal MINDEN VÁLASZTÁSON 2,2 millió szavazót tudhatott magáénak (2010 az extrém kivétel), és 2018-ban megtörtént a csoda! Egyszerre lett 2,6 millió szavazója a jobboldalnak, ami ugrásszerű, történelmi növekedés. Ez a nagy társadalmi csoportok támogatásának változásából ered. Remélem, hogy nem egyszeri változás volt. Majd két év múlva meglátjuk.

 6. Médiafölény

Aki emlékszik, hogy mi ment a TV-kben akkoriban, így utólag nem is csodálkozik, hogy akkor kikaptunk. Tulajdonképpen minden fontos sajtótermék a kormányt gyalázta, aki el sem mondhatta az álláspontját. Szerencsére ez az állapot már megváltozott. Most már mondhatjuk, hogy a hagyományos sajtóban megvan az 50-60%-os rész. Azonban a facebook és társai sejtjük, hogy hová állnak majd azokban a napokban. Maradjunk annyiban, hogy tényleg egy fele-fele szituáció van, ami óriási előrelépés.

 7. Határon túli szavazatok

Ne felejtsük el, hogy bevezetésre került a határon túl élő magyarok szavazati joga azóta. OK, csak listára szavazhatnak, ami kis súllyal esik a latba, de azért fix 200 ezer listás szavazat azért nem hangzik rosszul. Persze jó lenne, ha nem ez döntene (meg az egy szem német nemzetiségi képviselő, aki persze fideszes :-) ), de ha kell, egye fene, elfogadom, csak nyerjünk.

8. MIÉP és SZDSZ

Hogy minden tényező ellenünk esküdött, látható abból is, hogy a MIÉP minimálisan maradt le a parlamenti küszöbről, az SZDSZ meg átvitte azt. Ha pl. bejut a MIÉP, akkor ők simán támogatták volna Orbán kormányát továbbra is.

Ehhez a ponthoz írnék egy elgondolkodtatót. Lehet, hogy összeesküvéselmélet szaga van, de némi alappal. Aki volt már szavazókörben, tudhatja, hogy a végső összesítés után különféle hülye nevű rubrikákba kell beírni az eredményeket, A, B, C, ilyenek. Ha ebben a pillanatban felcseréled a beírt számokat, pl. a MIÉP és az SZDSZ eredményeit (ha az SZDSZ kevesebbet kapott, mint a MIÉP és nincs a MIÉP-nek delegáltja abban a szavazókörben), akkor a hasonló eredmények miatt szinte fel sem tűnik. Miért mondom ezt? Mert a 2002-es választás után nem sokkal volt valamilyen népszavazás (EU???), ahol az igenek sokkal többen voltak, mint a nemek, és minden szavazókörben. És pont a mi választókerületünkben történt, hogy két helyen kimagasló eredménnyel győztek a nemek! Ilyen nem lehet, kiáltottak fel sokan, és újraszámlálást kértek. Kiderült az igazság, hogy tényleg fel voltak cserélve a számok. Kérdem én! Lehetséges, hogy egy körzeten belül kétszer is előfordul ilyen VÉLETLEN? Vagy csak a kezek voltak bejáratódva a csalásra, és senki sem szólt nekik, hogy most feltűnő, nem kéne, már nyertünk? Ellene az szól, hogy sok embernek tudnia kellett volna erről, és az ugye nem szokott titokban maradni, mellette meg az egymáshoz közeli távolságban megtörtént 2 eset szól. Mindegy, a vége akkor is az, hogy a MIÉP-szavazatokat akkor elbukta a jobboldal.

 

9. Elaludt a Fidesz

És akkor jöjjön a legvégső, és legfontosabb tényező! A naiv mesekönyveken felnőtt jobboldal, és a dörzsölt izraeli kampánytanácsadó, Ron Werber küzdelme. A két forduló között felébredő Orbán a második fordulóban megmutatta, hogy ha feltüzeli a szavazótáborát, akkor a teljes választást megnyerheti. Sokan -akár fideszes ismerőseim is- számonkérik mostanában a Fidesz szánalmasan primitív kampányfogásait, hogy őket ne nézzék hülyének! Sajnos volt olyan idő, mikor nem néztük hülyének a szavazókat, hanem felnőtt, értelmes embereknek, akik patikamérlegre teszik az egyes pártok tevékenységét, és az annak alapjáén ítélnek. :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) 

Ha akkor nem játszanak mindent vagy semmit a szocik, akkor talán ma lenne esély egy kicsit együttműködőbb hozzáállásra az ellenzékkel. De ez a vonat elment 2002-ben. Egyszer volt Budán kutyavásár! - ahogy a mondás tartja. Nem fogjuk még egyszer ezt a szívességet megtenni nekik, nem lesz elalvás, puhánykodás. Igenis gusztustalanul a választás előtt megígérjük a nyugdíjasoknak, hogy kapnak 19 500 forintot, ha a Fidesz nyer, rémisztgetjük őket migránsokkal stb. nem leszünk még egyszer balek "úriemberek"!

 

 

Ha összeszámoljuk, akkor kilenc olyan tényezőt soroltam fel az előbbiekben, amelyből akár egy is elég lehetne a 2022-es sikerhez. Húsz éve is a határán voltunk a győzelemnek, és ha ahhoz még ezeket a tényezőket hozzávesszük, biztosan átbillen a mérleg nyelve. OK, még álmunkban sem gondoljuk, hogy milyen ocsmányságot fognak ezek kitalálni addigra. Borkai meg Szájer ügye sejteti, hogy mindenképpen személyes lejáratókampányokban fognak utazni vélhetően. De az előbbi 9 érv szerintem elég erős ahhoz, hogy egy kicsit bizakodóak legyünk.

 

És ha a csodafegyverrel, az összefogással is kikapnak, akkor nagyon, de nagyon nem lennék a helyükben, mert ezen kívül nincs már jó ötlet a választások megnyerésére. Még nekem se lenne a helyükben. :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6516387160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2021.01.13. 19:04:38

2002-ben akkora balek volt az Orbán és a Fidesz, hogy ilyet még a világ nem látott!

Nagyon remélem ebből is tanult a Fidesz, és jön az a 3-4 millió levélszavazat a határon túli magyaroktól, mint ahogy az ámerikások a Bident megválasztották.......

Orbán legalább ennyit tanuljon az ámerikai DEMOKRATÁKTÓL......

Rodney_2 2021.01.13. 20:06:56

a 9. ponthoz annyit, hogy a már emlegetett The Economist évkönyv 2002-re azt "jósolta" hogy Orbán simán nyeri a választásokat, mert a választók díjazzák a 4 év jó kormányzást. Hát igen... Londonból így látszott, de nem számoltak a posztkádári proli csőcselékkel.

Ha a fidesz marad, azért is jó lett volna, mert nem kúrják el. A Gyurcsány korszakban kumuláltan több mint 10%-kal maradt el a növekedés a környező országoktól és az egyetlen időszak volt 1990-2019 között amikor nem volt felzárkózás az EU átlaghoz. Persze akkor nekik kellett volna megoldani azt a marhaságot amit az államilag támogatott forint lakáshitellel csináltak, az nem volt fenntartható (Csányi lobbiza ki, az OTP elképesztően sokat kaszált rajta egy trükkel)

"a választás előtt megígérjük a nyugdíjasoknak, hogy kapnak 19 500 forintot, ha a Fidesz nyer"
ellenzékből könnyebb idióta igéreteket tenni, lásd Fegyőr mostani javaslata, hogy mindenki aki beoltatja magát kapjon 100 ezer Ft-ot (nem 10 ezret, merjünk nagyot álmodni), majd lesz 24.havi nyugdíj igérete. Láttál már ballibet, az anyjáról eladja a vastüdőt... Azért számold ki: be kellene oltani kb 5 millió embert, őőő izé nincs elég digit a számológépemen...

ulpius66 2021.01.13. 20:18:57

@Rodney_2:

Ne legyünk kicsinyesek, mint ez a vadbarom Fegyőr András!

Fizessünk mindenkinek, aki beoltatja magát 1.000.000.- Ft-ot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(mondjuk mindezt csak azután, ha a ballibsik 2022-ben hatalomra kerülnének........)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.01.13. 21:00:26

@Rodney_2: "Csányi lobbiza ki, az OTP elképesztően sokat kaszált rajta egy trükkel"

Én máshogyan emlékszem. A Fidesz meghozta a törvényt, hogy lehet adni lakáshitelt, és a bankok szartak az egészre. megszokták, hogy a magas jegybanki alapkamat mellett csak annyit kell dolgozniuk, hogy beszedik a pénzt, oszt beteszik kamatozni a jegybankhoz, és leveszik a hasznukat. Hogy a bank feladata a hitelezés? :-) Ilyen hülyeséget még ki hallott? :-)
És akkor meg kellett vennie az államnak az FHB-t, ahol kézi vezérléssel elérték, hogy adjon lakáshitelt. És a sok hülye bank csak utána vette észre, hogy jé, ezzel még pénzt is lehet keresni. Rugalmasak voltak nagyon.

Sir Galahad 2021.01.13. 21:24:33

A szerző felsorolt néhány érvet, ami látszólag alátámasztja az älláspontját és figyelmen kívül hagyott mindent, ami azzal ellentétes. Ezt hívják vágyvezérelt gondolkodásnak. Ez a legolcsóbb önbecsapás. A világ nem így működik.

ulpius66 2021.01.13. 21:33:30

@Sir Galahad:

Szőröm!

A "vágyvezérelt gondolkodás" a ballibsik sajátja, akik szerint 11 éve minden kedden és pénteken meg fog bukni az Orbán......

Egyebekben pedig mit vártál?

Írja azt, hogy 11 éve szarul kormányoz a Fidesz, de 2002-2010 között itt volt a mézzel folyó Kánaán?

ulpius66 2021.01.13. 21:38:41

Teljesen más téma, de bennem van......

Mi a hülyeség?

Magyarországon párját ritkítja, de az egész EU-ban is ritkaság, hogy egy házaspár, Apró-Dobrev Klára és Dobrevné gyurcsányi Ferenc is Parlamenti képviselő!!!!

Magyarországon évtizedekkel ezelőtt Torgyán ültette be a feleségét a Parlamentbe.....

Rodney_2 2021.01.13. 22:15:32

@ulpius66: Mind a ketten nagyon tehetségesek, egyszerűen nem lehet beléjük folytani sem a politkai tehetséget, sem a nép szolgálatáért érzett erős vágyat.
Nahát...

Rodney_2 2021.01.13. 22:22:09

@fofilozofus: Tényekről nem vitatkoz. Ígyvoltéskész :)
OTP mind a két oldalon (hitelkihelyezés és forrásoldal) lerabolta a dolgot, ezt más bankok nem tudták megcsinálni.
Pont az volt a lobbi, hogy nem nagyon ment a hitelezés mert nagyon magas a kamat, legyne állami támogatás a kamaton. Nem tudom mennyit értesz a banki dolgokhoz, de elég egyszerű dolog hogy ha nagyon magas a kamat, akkor nem lehet jelzáloghitelezést folytatni, mert nem jön ki a matek a hitelfelvevő számára. A UK pl azért ragaszkodott a GBP-hez, mert ott az egész lakosság (kivéve segélyes majmok) benne ül a hitelekben és muszáj volt megtartani a kamatszint feletti uralmat.

Rodney_2 2021.01.13. 22:40:00

@Sir Galahad: De hát arról szól a blogbejegyzés, hogy felsorolja hogy mik azok amík segítik a fidesz győzelmét. Funkcionális analfabéta-e vagy??
Arról is lehetne írni, hogy mi szól ellene. Nyugodtan írhatsz egy felsorolást. Segítek:
1. Sokat lopnak és kurváznak
2. Már régen vannak hatalmon és a csőcselék unja, hogy jól mennek a dolgok
3. Covid frusztrálja az embereket és ez kedvez a protest szavazásnak (én is úgy vagyok vele, hogy ha Orbán még sokáig tartja fenn a határzárat csak azért hogy olcsón fel tudják vásárolni a szállodákat, akkor rakja őt böribe a Gyurcsány, majd ott megtanulja, hogy milyen érzés az ha nem lehet szabadon mászkálni :))) )
4. Az emberek egy jelentős része valami elképesztően idióta (lásd 2. és 3. :))) )
5. Soros pénze és befolyása (ami a pénzéből jön, gondolj bele hogy van olyan nyugateurópai EP politikus aki évi 20 ezer eurós mellékállásért hazaárul, cheap...)
6. Megbukott a centrális erőtér, az ellenzéki politikusok + holduvar már annyira szeretnék, hogy végre ők lophassanak, hogy a zsidók összefekszenek az antiszemita nácikkal. Van az a pénz... (sonka ingyér...)
7. Nincsen már Heller Ágnes és Konrád György, hogy megszólalásaikkal egyben tartsák a fidesz-tábort :)))

cicmen 2021.01.14. 16:14:21

Kihagytad a krumpliosztást a fideszfegyverek felsorolásából! :DDDDDD
A kretén libsik mindig ezt nevezik meg a vereségük okaként, lásd Jakab urat, akinek ez négy millájába került!

Ubul80 2021.01.14. 18:07:18

Úgy legyen! :) Eszembe jutott még két szempont. Az egyik, hogy most Viktorék 12 éve lesznek hatalmon. Van egy jelentős réteg, akik alapvetően ballibsi háttérrel rendelkeznek, megkapják a ballibsi médiából a mantrát, de a rendszer haszonélvezői. Dolgoznak, szja-t fizetnek, gyerekeket nevelnek. Felvették a csok-ot, az új kocsira a 2,5 milliós támogatást, és pontosan tudják hogy ha kormányváltás lesz, ezek meg fognak szűnni. Az ellenzék képességeivel, tisztességével is alapvetően tisztában vannak, tudják hogy nem szabadna ezekre bízni az országot, tudják hogy nekik is rossz lenne ha ezek visszajönnek. Viszont érzik a zsigerekben hogy Orbánra mégse kéne szavazni. Több ilyen ismerősöm van, és nem akarom elkiabálni de most úgy tippelnék hogy vagy nem mennek el szavazni, vagy ha igen, inkább behúzzák a Viktorra… A pénztárcájuk miatt. És ebben a fidesz 12 évi munkája van. A másik jelentős különbség (ami nem tudom hogy hat a választásokra), hogy jelenleg Orbán európai szinten meghatározó politikus. 2002-ben messze nem volt az.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.01.14. 18:31:28

@Ubul80: Szerintem az 5-ös pont, a társadalmi csoportok megnyerése pont erről szólt. Azonban ez az európai szinten meghatározó politikus tényleg kimaradt. Mondjuk ez önmagában nem hoz sokat a konyhára, mert az emberek azt fürkészik örökkön-örökké, hogy mit akar a többség, hogy ahhoz húzzanak. És itt egy kicsit tetszhet nekik, hogy Viktor meghatározó, de egy csomónak meg az nem tetszik, hogy "minek annyit harcolni".

Ubul80 2021.01.14. 19:32:00

@fofilozofus: Talán ez az ellenzékkel való összehasonlítás során segíthet. Ki Orbánhoz képest egy Jakab, vagy a Fegyőr. Mit tudnak ezek megoldani, elintézni? Másik tényező akiket megnyert, a vállalatok. Hazai és külföldi cégek, akiknek jó az alacsony munkát terhelő adó, tao, stb. Ok se akarhatjak Ferit, szuperbruttót stb ismerjük. Nekik is zsebre megy. Ez is talán a 12 év vívmánya.

a nagy hohohorgász 2021.01.14. 20:14:43

azt valaki amúgy meg tudja mondani hogy az ellenzéki szavazók miért szavaznak az ellenzékre azon kívül hogy bárki csak nem orbán???? Én egy ellenzéki szavazót nem hallottam hogy azt mondta volna, hogy azért szavazok az összefogásra mert pl. rendbeteszik az egészségügyet, vagy emelik a fizetést vagy.... Csak azt hallom hogy O1g és bárki más jobb mint O1g....

Politológus Mihály 2021.01.14. 20:46:17

"Borkai meg Szájer ügye sejteti, hogy mindenképpen személyes lejáratókampányokban fognak utazni vélhetően. "

Képzelem milyen nehéz lehetett a baloldalnak a példás családapa Borkait behúzni a csőbe a húszéves prostikkal a yachton. De még ennél is nehezebb lehetett rávenni szegény Szájert a homo gang bang partyra. Most meg szegény Boldog Pistát járatják le ezzel a vesztegetési üggyel, amire még a Polt is 6 évet adna :(((

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.14. 21:00:39

Látom nagyon fostok hogy ilyen posztokat írtok. :-))

a nagy hohohorgász 2021.01.14. 21:02:44

@Politológus Mihály: képzelem milyen nehéz lehetett rávenni a qurcsányt hogy hazudjon reggel délben meg este... és vigye csődbe az országot!!!!!!! miközben ő a válság alatt 1 Mrd huf osztalékot vett ki....

cicmen 2021.01.14. 21:32:16

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Látom nagyon fostok hogy ilyen posztokat írtok. :-))......................

A fosás azért túlzás, de a büdösbunkó libsi háttérhatalom világosan megmutatta, hogy mire képes! Emiatt nagy az arcod neked is ugye? :D
Itt van még azért egy év a választásokig és akikből áll ez az ellenzék, azokban ne nagyon bízz, hogy nem csinálnak baromságot!

cicmen 2021.01.14. 21:37:55

@Politológus Mihály: Képzelem milyen nehéz lehetett a baloldalnak a példás családapa Borkait behúzni a csőbe a húszéves prostikkal a yachton........

Hogyne öcsipók de látod, még így is legyőzte az ellenzéki jelöltet és csak utána mondott le! Szerintem ezt inkább engedd el, mert ott kurvára kiderült, hogy mekkora szarok vagytok!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.01.15. 05:38:17

@cicmen: Na mesélj! Mit mutatott meg a háttérhatalom? Az látom hogy a ti háttérhatalmatok már készül a katonai diktatúrára, mert II. Orbán katonai elitképzőbe jár.

MEDVE1978 2021.01.15. 11:40:49

Kulcsfontosságúnak tartom a COVID válság kezelését.

1. Ha Orbán jól kezeli a COVID válságot (+ a külső tényezők is megfelelők). Ez azt jelenti, hogy ha a COVID járvány őszre lényegében lecseng, akkor elindulhat újra az élet. Kinyitnak az éttermek, középiskolák, szórakozóhelyek, lesz színház, mozi, koncert stb. Ez egy általános kedélyjavulást és munkaerő*keresletet, fellendülést fog eredményezni. A helyzet a következő: a járvány gyakorlatilag tavaly március óta tart. A tavalyi második negyedéve a legtöbb embernek kuka. Nyáron volt egy többé-kevésbé elviselhető időszak, de mégis rengeteg korlátozással. Aztán ősszel az egész elviselhetőbbé válása helyett visszatért a COVID, szeptembertől rengeteg embernek ismét szenvedés, ami várhatóan folytatódik egészen nyárig. A jó kezelés a felnőtt lakosság beoltása lenne szeptember elejéig. Ezzel gyakorlatilag a vírus "eltűnne", az élet újraindulása pozitív viselkedést hozna és azt, hogy a billegő szavazók nem / Orbánra szavaznak. Ha Orbánnak sikerül így kezelnie a helyzetet, szerintem nyer. A bázis szemében ő lesz a nemzeti katasztrófa elhárítója, a legtöbb aktívan politizáló ember meg örül majd, hogy végre kiszabadult és lyuk van a seggén. Azt meg eleget fogja hallani a kormánykommunikációban, hogy mindezt a FIDESZ-nek és Orbánnak köszöheti.
2. Elhúzódó COVID. Ha elhúzódik a COVID járvány, míg mondjuk az EU-ban visszaszorítják, akkor Orbán rosszul vizsgázik, ez széles néptömegeket mozgósíthat ellene. Ez esetben jó esély van rá, hogy egy ellenzéki összefogás meg tudja verni.

MEDVE1978 2021.01.15. 11:46:11

@cicmen: Ennek se tulajdoníts túl nagy jelentőséget. Haverom győri, mondta, hogy hánynia kell Borkaitól, de ő 20 éve konzervatív szavazó, ezért nem fog másra szavazni. Győr egyébként is gazdaságilag jól prosperáló, mindig is jobboldali város.
Borkai botránya nem Győrben vetett hullámokat, hanem inkább Budapesten.

a nagy hohohorgász 2021.01.15. 14:13:35

én úgy látom Orbánnak csak azokat a szavazókat kell megnyernie akik az elqurt 8 év alatt még nem érték el a 20. évüket. Ebben jelenleg jobban áll az ellenzék, de Orbán belengette a 25 év alatti szja adómentességet, ami valljuk be nagy segítség lenne nekik.. Kíváncsi vagyok. Szerintem aki 2018ban a fideszre szavazott az most is a fideszre fog szavazni vagy nem szavaz. Aki 2018ban az ellenzékre szavaz az most is oda fog szavazni. Annak kicsi esélyét látom hogy a 2018ban nem szavazók közül nagy mértékben elmennének most bárkire szavazni. Tehát a kulcs az új szavazók megnyerése!!!! Ezzel kapcsolatban viszont a poszter fenti érvei semmit nem számítanak, Mert ők még nem tapasztalták meg az elmúlt 30 évet. És már túl hülyék ahhoz hogy felfogják azt hogy a szüleik mitől szenvednek.... Meg kell nyerni az idióta 20-onéveseket( a legegoistább generációt amit látott eddig a föld). Ezt konzervatív értékkel behúzni nem kis feladat lesz. Ezek a fiatalok semmi mást nem akarnak csak fogyasztani. Erre valóban jó fogás lehet az szja kedvezmény (legalább dolgozzanak) Ha nem sikerül megyünk a levesbe.....

cicmen 2021.01.15. 17:59:51

@MEDVE1978: Ennek se tulajdoníts túl nagy jelentőséget. Haverom győri, mondta, hogy hánynia kell Borkaitól, de ő 20 éve konzervatív szavazó, .......................

Nem is Borkait méltattam, bár én nem vagyok prűd, egy ilyen yachtos buliban bármikor benne lennék! Arra próbátam rámutatni a kollégának, hogy ne kell vergődni, mert még így sem rájuk szavaznak!
Egyébként ilyen pozíciókban, mint Borkai, meg Szájer, nem engedheti meg magának senki az ilyen húzásokat, de ez az ellenzék még ezt sem tudja kihasználni, mert annyira látványosan undorító módon csámcsognak ezeken az eseteken, hogy a végén a jónépnek belőlük lesz elege!

cicmen 2021.01.15. 18:05:40

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Az látom hogy a ti háttérhatalmatok már készül a katonai diktatúrára, mert II. Orbán katonai elitképzőbe jár.......

Szerintem, ha Orbán fia polcfeltöltő lenne a tecsóban és elküldenék targoncás továbbképzésre, ti akkor is korrupciót, meg protekciót emlegetnétek!
Ha el tudta végezni, akkor alkalmas volt rá, az meg, hogy kinek a fia, normális emberek számára nem releváns, ti meg csak vonyítsatok!

Lorrh 2021.01.19. 08:50:29

@MEDVE1978: a konzervativizmusba belefér a hányingerkeltő embereket ültetnek maguk fölé vezetőnek? Mekkora végtelen gyökérség ez?
Ha nincs kedvére való jelölt akkor maradjon otthon, de a szartrágyára ne szavazzon már!

Rodney_2 2021.02.08. 18:52:36

@Lorrh: Az ellenzéki politikusok között mindenki hányingerkeltő, kontraszelektált, debil, pszichopata, "bárkivelösszefekszemcsakmárvégreénlophassak", stb.
Akkor gondolom 2022-ben nem fogsz az Összefogás jelöltjeire szavazni :)))

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2021.03.30. 11:14:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: de ezt a többi 99% libsi fosposzthoz miért nem írod oda? az a fosás nem zavar?

Lorrh 2021.03.30. 11:18:11

@Rodney_2: igen, sajnos az ellenzék is katasztrófa. Csak a kétfarkúak az egyetlen valódi lehetőség. Ami súlyos az ország elmeállapotára nézve.
Büntetés magyarnak születni, ez a nép egy csődtömeg.
süti beállítások módosítása