Magyarország hamarosan Japán elé kerül fejlettségben
2023. december 12. írta: fofilozofus

Magyarország hamarosan Japán elé kerül fejlettségben

És a világ legfejlettebb országai közé tartozik.

 

Ez meglepő. Lehet annak, aki nem követi szorosan a tényadatokat, és a családi legendáriumból szerzi az ismereteit, miszerint milyen jó volt a Kádár-korszakban, a Videoton világhírű cég volt stb. Vagy a baloldali/liberális lapokból tájékozódik, miszerint itt minden borzasztó, gyakorlatilag el kell innen menekülni.

De inkább nézzük a tényadatokat! Persze mondhatnám, hogy statisztikai adatok, de akkor meg megint jönnek sokan a régi ostobasággal (ugye a valóság szembejön, meg kell magyarázni, lánynevén kognitív disszonancia rezolúció vagy redukció), hogy csak abban a statisztikában bízom, amit saját kezűleg hamisítottam. Az ilyen embernek nem szükséges a valóság ismerete, elég ha csak a saját benyomásaikra hagyatkoznak, azok csalhatatlanok a sok fizetésért dolgozó diplomás statisztikusok adatai ellenében, amiket az EU és egyéb matematikai összefüggések is ellenőriznek.

Szóval a tényadatok:

a Világbank listáján Japán a 37. 45 573$-os értékkel (GDP PPP per capita), Magyarország pedig a 39. 41 907-es értékkel:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

 

Nem mennék bele részletesen, hiszen én is egy remek cikket olvastam és onnan vettem az adatokat. Érdemes elolvasni teljes egészében.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20231212/magyarorszag-szep-csendben-a-vilag-legfejlettebb-orszagai-koze-kerult-656987

 

Inkább pár érdekességet emelnék ki:

1. Románia is meg fogja előzni nemsokára

Gyakorlatilag itt nem is országok, hanem régiók versenyeznek egymással. Románia nagyon mélyről indult, mi jobb helyzetből, de látszódik a KKE régió együttes felzárkózása a világhoz.

2. Nem csak mi voltunk jók, ők is rosszak voltak

Ausztriához képest is zárkózunk, de nem annyira, mint Japánhoz. Nekik is romlani kellett (relatíven) ehhez. Sinkanszenestül, mindenestül.

3. A világ első negyedébe tartozunk fejlettségben

A kb. 200 ország közül kb. a 40. hely bizony a negyede vagy inkább az első ötöde. De ha megnéznénk a szegényebb országok lélekszámát is, azaz lélekszámarányosan tán még jobb a helyezésünk.

4. De akkor miért hisszük azt, hogy rosszak vagyunk?

Erre a cikk is kitér, és két tényezőt azonosít:

1. Tényleg a világ legfejlettebb részéhez tartozunk, azonban a szomszédaink (nem szó szerint, a gondolkodásban, történelemben közeli országok, pl. Ausztria, Németország, szóval a példaképeink) a világ legfejlettebb országai közül is a legfejlettebbek. Az első 10% vagy még kevesebb. És mi hozzájuk mérjük magunkat. Ami jó, szerintem is megillet minket tudásunk alapján az első 10%-ban lévő hely (nem most, még pár évtized). Csak nem úgy kéne fogalmaznunk és gondolkoznunk, hogy nálunk minden szar, hanem nálunk minden jó, de mi a csúcsra vágyunk. Csak a csúcshoz képest vagyunk lemaradva, és tudjuk hogy miért: mert a nyugatiak szabadságát az USA a mi vérünkön vette meg, mikor a Sátánnal, azaz mikor Sztálinnal szövetkezett. Tudták, hogy szar lesz nekünk, sokunkat kivégzik majd, nem engednek majd dolgozni minket 4 évtizeden keresztül ahogy tudnánk, de mi ez ahhoz képest, hogy ők kevesebben halnak majd meg? Nem vádolom őket, én is ezt csinálnám, sőt ezt csináljuk most is Ukrajnával. Nem ez a baj, hanem az, hogy ez nem kristálytiszta mindenkinek.

De ez lassan lecseng. Ha hagynak minket dolgozni a saját utunkon, leszünk még Ausztria, Dánia szintjéhez közel.

2. A másik, amiért azt hisszük, hogy rosszak vagyunk, az a cikk szerint:

"a történelmileg gyors változások lassan mennek át a köztudatba, márpedig a magyar gazdaság felzárkózása egy nagyon friss esemény (ahogy az látszik, 2012-ben még a fasorban sem voltunk a japánokhoz képest)."

Ez is igaz, de szerintem itt nagyon nagy szerepe van a mindenszarizmusnak, amivel most nem szeretnék hangulatot rontani. Érdekes, hogy maga a cikk is pont ezért született, mert egy olvasó beírt a laphoz, hogy ezt bizonyára félrenézték, mi nem lehetünk a japánok közelében. :-) :-) :-) 

A lényeg, hogy kezdjük el ízlelgetni ezt a "friss eseményt", élvezzük és vigyük át a köztudatba:

Magyarország a világ legfejlettebb országai közé tartozik!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8418279433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2024 2023.12.12. 18:38:38

"Ez meglepő. Lehet annak, aki nem követi szorosan a tényadatokat, és a családi legendáriumból szerzi az ismereteit, miszerint milyen jó volt a Kádár-korszakban, a Videoton világhírű cég volt stb."

Lásd például a "György Csaba Nagy" nevű felhasználót.

----------

Gazdaságföldrajzilag Magyarország a fejlett gazdaságokhoz tartozik. A fejlett tömb része. Nem gazdasági nagyhatalom és nem tartozik azok alatt a legfejlettebbek széles csoportjába sem, de a fejlett világ része. Mielőtt valami moslékos csíra elkezdi megkérdőjelezni: ez közgazdasági, geográfiai tény.

-------

Mindig szívből rühelltem azokat a kijelentéseket, miszerint hány éven belül érjük utol Nyugat-Európát, az európai átlagot illetve a legkézenfekvőbb viszonyítási pontként szolgáló Ausztriát. Pedig nem kell hozzá túl nagy ész, hogy belátható legyen, ez csak abban az esetben lehetséges, ha:

1. A magyar növekedés egy bizonyos szint felett gyorsabb azokénál
2. A többiek megállnak a fejlődésben. Mondjuk 10 évig nulla gazdasági növekedést produkálnak, míg mi rendületlenül növekedünk, legalább évi 4-5%-os ütemben.

Nem valószínű, hogy a jövőben bármikor a két feltétel egyszerre valósulna meg. Az is kérdéseket vet fel, van-e értelme összevetni a magyar gazdaságot például egy nála ötször nagyobbal? Ha a miénk produkál egy évi 5%-os növekedést, míg az ötször nagyobb csak 2%-os-t, akkor nominálisan melyik termelt többet? Beérjük-e így valaha?
De nézzük meg kicsit részletesebben az első tényezőt. A magyar gazdaság nemzetközi összevetésben is kétségtelenül párját ritkító növekedést produkált nagyjából a 2013. évet követően egészen 2019-ig. 2020-ban a Covid járvány miatti kényszerű leállások következményeként több mint 6%-os visszaesés. Ezt már a következő évben sikerült teljesen ledolgozni, ami a magyar gazdaság erejét mutatta. A többi még a jelenhez tatozik: részben rajtunk kívülálló, részben hazai, a magyar fiskális politika számlájára írható tényezők (széttartó monetáris és fiskális politika) miatt elszabaduló infláció, égbe szökő alapanyagárak, újabb visszaesés. De a fény az alagút végén ismét látszik, persze még ne kiabáljuk el. Már előre mosolygok mi lesz az ellenzéki mondanivaló, mikor sikerül 5% alá (a 2-4%-os egészségesnek mondható sávba) vinni az inflációt, és a gazdaság egyértelműen biztató növekedési pályára áll. Hacsak nem lesz valami újabb, a világgazdaságra negatív hatást kifejtő gebasz a határainkon túl, ez be fog következni. Persze a GDP nem minden; vannak még ott tényezők, mint a külkereskedelmi mérleg, ill. egyenleg (erős többletet produkált a 2020-at megelőző években, 2020-ban bezuhant), a vásárlóerő-paritás és a versenyképesség. Van mit javulni minden téren. Csak az utóbbihoz: nem véletlen, hogy a kormány folyamatosan Ázsiába, Latin-Amerikába megy befektetőkért, miközben természetesen európai vállalatokkal is tárgyal. Minden egyes újabb beruházás a GDP termelésen, illetve az államkasszába befolyt adóbevételeken túl növeli a versenyképességet. A magyar gazdaság szerkezete pedig jónak mondható.

Summa summárum: fejlődünk. Az egy főre jutó GDP, vásárlóerő-paritás alapján mutatót tekintve az európai mezőny hátsó harmadában vagyunk, de annak inkább az elején, utolérve Portugáliát. Ez egy viszonyítási adat. Kimagasló a foglalkoztatottság, négy százalék körüli a munkanélküliég.

Aztán egyszer vagy utolérjük Ausztriát, vagy nem.
süti beállítások módosítása