Baloldali
2013. január 20. írta: fofilozofus

Baloldali

Sokszor gondolkoztam, hogy mit jelent az a szó, hogy baloldali. Mi lehet a közös bennük, a Kun Bélékban, Kádár Jánosokban, a Fekete Jánosokban, Medgyessykben, Gyurcsányokban. Hisz az egyik írógépműszerész és megteremtette a kisembernek a SZOT-üdülők rendszerét, a másik a simán eladósította az országot, a másik nagytőkés és a teljes liberalizált kapitalizmus képviseli, ami ellen elvileg a 19. században kitalálták a kommunizmust. Akkor mégis, mi a közös bennük?

Beszélgettem nemrég egy ismerősömmel, aki mondogatta, hogy a kommunizmus alapvetően egy szép eszme, csak rossz volt a végrehajtás. Egy kicsit gondolkodtam és rávágtam, hogy nem.

Nem, a kommunizmust nem azért találták ki, hogy jó legyen nekünk, hanem azért, mert rohadtul irigyelték a kitervelői, a létrehozói a sok jó palotát, a szép nőket, az egész napos henyélést, ami jut egyeseknek nekik pedig nem. Azért lett kifosztás a vége, mert eredetileg is arra találták ki.

OK, megvan az ötlet, el kell venni a gazdagoktól a pénzt. De kit lehet erre mozgósítani? Azt biztosan nem, aki jól érzi magát a maga helyében, van rendes foglalkozása, megbecsült tagja a társadalomnak, vagy esetleg küzdelmes az élete, de látja maga előtt a fejlődés lehetőségét. Nem mondok meglepőt, ha azt állítom,  itt bizonyosan a rossz emberi tulajdonságokra kell építeni, az fog beválni. A legfőbb ezek közül az IRIGYSÉG. És ez a proli jellemzője. Sajnos magam is ismerek ilyen embereket, nem egyet. Teljesen normális ember, jól lehet vele beszélgetni, aztán valamiért elkezdi szidni a másikat. Sok rosszat mond róla. Aztán dicséri, mert éppen attól kapott munkát vagy pénzt. Aztán megint szidja, ahogy az érdeke kívánja. Ül otthon a TV-előtt, bámulja és közben szid mindenkit. Sok év kellett, mire rájöttem, hogy az embereket az irigység vezérli. Főleg. Persze van más is, de sokkal több rossz ember van, mint gondoltam volna. Talán túlságosan naiv voltam. Hamvas Béla jobban leírja, mint én, érdemes ott olvasgatni.

19500 forintot kell az ilyennek ígérni, mert az ilyennek csak az számít, hogy Ő jól járjon. Mesélte egy közeli rokonom, hogy földosztáskor a szegények kaptak földet, de eltelt két év és a földek pár lejért a JÓ gazdákhoz kerültek. Mert ő nem azért volt szegény, mert a gonosz tőkések kizsákmányolták stb. stb., hanem azért mert hülye. Erről is vitatkozgattam egyszer egy munkatársammal, aki meg volt győződve róla, hogy valaki azért jómódú, mert a másik szegény, azaz a mai divatos szóhasználattal ez egy zéró összegű játszma. Jó, tegyük fel, hogy 1415-öt írunk, két parasztnak (jobbágynak) egymás mellett van a földje, ugyanolyan minőségű, minden ugyanaz. Csak az egyik szorgalmasabb, mint a másik, ezért ott 20%-kal több termény keletkezik. Na jó, belátta a kollégám a tévedését. Lássuk be mi is! Nem tagadom, hogy van kizsákmányolás, de alapvetően azért élnek emberek rosszabbul, mint a másik, mert rosszabb döntéseket hoznak. Egy életben elég 4-5 döntési helyzetben a jó utat választani és minden flottul megy utána, de ha azt a 4-5 döntést elrontod, véged. Aláírod a Suzukira a hitelszerződést. Érzed, hogy nem engedheted meg magadnak, de az egyik erre billen, a másik meg arra. Érzed azt, hogy ez a nő megbízhatatlan, de olyan szép, elveszed. Mint a viccben: a nő olyan, mint a hurrikán, mikor jön, meleg és nedves, mikor megy, viszi a házat meg a kocsit. Egy kicsit kéne még tanulnod, de inkább elmész dolgozni, mert olyan jól jön az a kis pénz, inkább hagyod a felvételit.Utána már sokszor elronthatsz sok mindent, ha a fő pontokban jó voltál: átvernek a boltban tízezer forinttal elcsúszol a járdán és egy hónapig nem tudsz dolgozni. Ez mind mindegy. Csak az a 4 fő pont legyen jó!

És hogyan keletkeznek a jó gazdák és a rossz gazdák? Evolúcióval. Az is járható út, hogy a szegények gyerekei nagy nehezen kikecmeregnek a mocsokból, és nagy lassan középosztályivá válnak. De a másik, könnyebben járható út, hogy a jó gazdáknak több gyereke lesz, akinek nem kell megküzdeni a jó döntési kultúráért, mert benne van a családi légkörben, a szegényeknek meg kevesebb. (De sajnos, most nem így van.) És mi marad a szegényebbeknek? Az irigység.

Na, ők a baloldali szavazók. Ők tudják, hogy a maguk érdeme szerint nem járna nekik több, ezért csak egy út marad: elvenni a jobbaktól. Ha elegen vannak, sikerül. (Ezért fontos, hogy egy országban a középosztály legyen többségben).

És ez a közös a bejegyzés elején említett "baloldali" vezetőkben: mindegyikük a hatalmát a "baloldali", az "elvevő" rétegre alapozta. Ez az egy közös pont van bennük.

(Megjegyzés: a magyar nyelvben a bal a jó ellentéte. Nem csak a jobb-bal a párhuzam, hanem a: balsors, balfasz, balul üt ki, baljós stb. Tehát a jobb oldali magyarul: jó oldali, a baloldali: rossz oldali: Bár ez csak nyelvészkedés, mégiscsak érdekes, hogy miért nekik maradt a rossz oldal?)

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr495021457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása