Mi a fene az a szabadnap???
2024. április 04. írta: fofilozofus

Mi a fene az a szabadnap???

Mármint a menetrendben. Mert köznapi értelemben rendben van, nem kell dolgozni aznap, ennyit jelent.

De nézzük meg a Volán jelenlegi jelmagyarázatát:

 

Látjuk az üres kört, ami a szabadnapot jelenti.Bár ez nem tudom, hogy hol van hivatalosan leírva, de az emberek általában tudják, hogy ez a szombatot jelenti.

Azt hogy vasárnap helyett munkaszüneti napot írnak, egész egyszerűen meg lehet magyarázni: mivel ünnepnapokon is ez a menetrend érvényes általában, nem hívhatják vasárnapnak. Pl. péntekre esik március 15., ami minden évben ünnepnap, ezért megtévesztő lenne vasárnapnak hívni az aznapi menetrendet. Tehát a munkaszüneti nap elnevezés indokolható.

De miért van ilyen külön neve a szombatnak, miért nem írnak csak egyszerűen szombatot?

Ha valaki idősebb, akkor az talán emlékszik rá. Történt ugyanis, hogy 1981-ben a kommunista  pártvezetés bevezette az ötnapos munkahetet! Milyen rendesek ezek! Persze nem tudjuk, hogy ez mennyire volt saját elhatározásuk, és mekkora szerepet játszott benne az, hogy mivel egy évtized alatt a devizahitelekkel tönkre tették az addig viszonylagosan működőképes gazdaságot, kellett az embereknek valami hangulatjavító intézkedés. Ami persze tovább mélyítette a gazdasági válságot...

De a lényeg: nem egyszerre vezették be ezt az engedményt. Először csak minden második szombat volt szabad. Sőt ennél is bonyolultabb volt, mert az iskolákban meg a termelőüzemekben is máshogy volt. De én ugye csak az iskolára emlékszem: pár évig (1-2?) minden 2. szombat volt szabad, aztán már mindegyik! Emlékszem, kellett készítenünk valami trükkös órarendet technikaórán (amit csak apám tudott megszerkeszteni :-) ),  és volt benne rövid hét meg hosszú hét. (Sőt később a sok gyerek miatt volt olyan, hogy kevés volt az iskolai férőhely, ezért egyik héten délelőtt jártunk iskolába, másikon meg délután, a tanárok meg duplán dolgoztak, de ez nem tartozik ide).

Ezért nem minden szombaton volt szombati menetrend, csak a "szabad" szombatokon. Mikor a szombat munkanap volt, nem volt érvényes a szabadnapi menetrend. Ezért nem írhatták rá, hogy szombat, és ki kellett találniuk egy módszert. Tehát a szabadnap olyan szombat, ami nem munkanap. De mivel ez kb. negyven éve értelmét vesztette, szerintem a Volán átgondolhatná ezt a dolgot. (Mint ahogy pl. a BKK és a MÁV.)

Vagy esetleg arra gondolnak, hogy hátha újra bevezetik a szombati munkanapot, és akkor ne dolgozzanak potyára? Esetleg tudnak már valamit? :-) :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr918370741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.04.04. 23:46:14

Ady után szabadon:
Kód és Dekód fia vagyok én...

odod94 2024.04.10. 10:35:33

Szerintem a megoldást a munkaszüneti nap és vasárnap példájával le is írtad. Ha március 15-e csütörtökre esik, akkor a péntek is szabadnap lesz, míg valamelyik szombat az ünnep környékén munkanap lesz.
Így nem teljesül, sem az, hogy a szabadnap csak szombat lehet, és az sem, hogy a szombat az szabadnap.
Abban viszont igazad van, hogy ezek a kifejezések ebben a formájukban erősen elavultak. Az eredetüket szépen összefoglaltad.

gigabursch 2024.04.10. 13:08:43

@odod94:
Amúgy alkalmazásból nézel dátumra menetrendet, ott még úgyis csak az látszik, ami van.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2024.04.15. 18:05:53

@odod94:
Itt találtam egy példát, a szabadnap pontosan megegyezik a szombattal ezek alapján. Nincs olyan, hogy mondjuk csütörtökre esik márc. 15. és akkor a péntek szabadnap. Akkor péntek is munkaszüneti nap.

www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/41891-orszagos_kozlekedesi_rend_az_ev_vegi_unnepi_idoszakban_es_a_teli_iskolaszunet_idejen
süti beállítások módosítása