Amerika a lehetőségek hazája
2018. június 27. írta: fofilozofus

Amerika a lehetőségek hazája

Legalábbis ezt szeretik magukról marketingelni. (És persze Amerika = USA :-)   )

Most találtam ezt az ábrát, jól nézzük meg. Az látható rajta, hogy a leggazdagabb férfiak gazdag családban születtek-e? Nyilván, minél kisebb a szegény szülőktől származó gazdagok aránya, annál statikusabb egy ország, annál kevésbé használja ki a gyerekek tehetségét, és annál jobban számít a születési státusz. Aminek nagyon örülhetünk, hogy Magyarország jó helyen áll ezen a táblázaton (persze jó lenne látni a többi régiós országot is). Nem meglepő ez, hiszen nálunk jó az oktatási rendszer, tandíj nélkül is tanulhat bárki, aki tehetséges. És jó iskolákban is tanulhat. (Vélhetően a szomszédos országokban is így van ez.) (A fekete csíkot érdemes nézni, mert az jelenti azt, hogy a szegények milyen százalékban lehettek gazdagok. Az, hogy a gazdagok gyerekei milyen százalékban maradtak gazdagok, kevésbé fontos ebből a szempontból.)

USA a másik véglet. Persze nem csodálkozhatunk rajta, ha a szegénységből legfőbb kihajtóerőt nézzük, az oktatást. Láttunk mi is sok amerikai high schoolos filmet, láttuk, hogy micsoda színvonal van ott. (Persze nem ebből kell megítélni, de sok egyéb részletinfóból összerakható.)

Állítom, hogy ennél még Magyarországon a középkorban is több szegény gyerek tört ki a szegénységből, ha jó katona volt.

Azaz a saját magukról a saját filmjeikben vetített kép, amely a tőkések érdekeit szolgálja, teljesen hamis: Amerika nem a lehetőségek hazája, hanem hűbérúri feudalizmus.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8114076393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása