Az azonnali fizetési rendszer körüli kreténkedés
2019. május 31. írta: fofilozofus

Az azonnali fizetési rendszer körüli kreténkedés

Tudtam, hogy ez lesz. Két év ezeknek a szellemi fogyatékosoknak kevés felkészülési időnek.

Először olvassuk el:

Nyolc hónapot csúszik az azonnali fizetés

Ugye a MasterCard és a Visa rohadt nagy monopolhelyzetben van, ezért az MNB-nél kitalálták, hogy csinálnak egy saját kártyatársaságot, és az majd jó lesz. A kollégákkal sokat gondolkoztunk, hogy hogy fog működni, mert ezek cégek valahogy akkor sem maradtak volna ki a rendszerből, továbbra is le tudták volna a jutalékukat akasztani. Szerencsére az MNB is rájött közben (egy kicsit azért lassan esett le nekik), hogy ennek nem sok értelme van. És egy óriási ötlettel rukkoltak ki: az azonnali fizetéssel. Ez azt jelenti, hogy minden átutalásnak éjjel-nappal, minden nap legfeljebb 5 másodperc alatt teljesülnie kell. Hülye angol jelölésrendszerben: 24/7/365. :-)

És ez akkor miért olyan nagy durranás? A lényege, hogy ezzel majd kiváltják a kártyás fizetési rendszereket, és akár még verseny is kialakulhat. Persze külföldi fizetésnél még mindig fog kelleni a kártya, de bankszámlája és NFC-s mobilja mindenkinek van (vagy lesz a közeljövőben), és így semmi különöset nem kell majd tenni, hogy tudjál fizetni mondjuk a piacon a kistermelőnek. A 20 ezer alatti utalásokra gyorsan el is törölték a tranzakciós illetéket. Tényleg jó ötlet!

Azt tudtuk, hogy júl. elejére nem lesznek kész, de azt hittem, hogy mondjuk szeptemberre tolják az indulást. De nem,zdmeg, márciusra! Az plusz 3/4 év !!! Az a helyzet, hogy a bankok hihetetlenül kényelmesek itthon. Nincsenek versenyre kényszerítve igazán. Azt vettem észre, hogy ami a kommunizmusban nagyon "jól" menő üzlet volt, a mostani rendszerben a legrosszabbak közé tartozik. Elég, ha a foci, filmgyártás, vendéglátás hármasára gondolunk, de a bankok is beillenek a sorba. Hogy ezt nem csak én gondolom így: az MNB tanulmánya kimutatta, hogy nálunk a legdrágábbak a lakossági banki pénzforgalmi szolgáltatások EGÉSZ Európában!

Hogy mennyire nincs verseny: pár éve felvásárolta egy nagy bank az én bankomat, ahol a számlát vezettem, ezért dühömben elhatároztam, hogy váltok. Elkezdtem összehasonlítani az egyes pénzintézetek ajánlatait, és elkeseredtem, mert majdnem egyformák voltak! Valahogy mindig az jött ki, hogy ha mondjuk az átutalás olcsóbb, akkor a havi számlavezetési díj magasabb stb. Feladtam, de még valami sugallatra megnéztem egy igazán kicsi bankot, hátha az jó lesz majd. És láss csodát: nulla számlavezetési díj (de nem csak az akciós időszakban), 5 átutalás ingyenes havonta, és még a vállalkozói számlára is! Azóta minden ismerősömet áttereltem a Gránit Bankhoz. A lányom úgy nyitott ott számlát, hogy a telefonja kameráján (!!!) kellett bemutatnia az iratait, és személyes megjelenés nélkül megnyitották neki!!! Ez innováció, rugalmasság meg hatékonyság. Persze nincsenek márvánnyal kivert fiókjai, mint a többi banknak. Sőt, egyáltalán nincs fiókja, csak egy. (Kezdenek rájönni a többiek is, hogy ez baromság).

Ismerjük a mesét a rossz államról és a jó magánvállalatokról. Azért mese, mert többször kiderült, hogy nem igaz, és persze itt is ez a helyzet: a rossz állami Giro elékszült a fejlesztéssel, de a jó, hihetetlenül profi bankok közül párnak (elárulom, hogy a nagyok közül egy párról van most szó) nem sikerült megugraniuk ezt a lécet. Csak vegyük példának a magyar közúti fizetési rendszert, amit rekordgyorsasággal fejlesztettek le, és mindenki csodálkozott, hogy működik. Mert ezek alapvetően egyszerű rendszerek, de ha totál fogalmatlan emberek kezébe kerül, akkor persze el lehet misztifikálni. Ugye cipőt a cipőboltból, programot programozótól kellene megrendelni, nem hihetetlenül ügyes közgazdászoktól. :-)

(Általában ezek a projektek úgy néznek ki, hogy van száz fontoskodó "tanácsadó", és mikor már elfogy a projektre szánt pénz, akkor három gyereknek szólnak, hogy két hét alatt a pincében fejlesszék le. Minden jó rendszer így készül. A saját mondásom: két esetben nem lehet megvalósítani valamit: ha sok pénz van rá, vagy ha kevés. Második esetben nyilvánvaló, az első esetben meg a vérszagra rárobbannak a keselyűk. Jó dolgot akkor lehet csinálni, ha egy kicsit kevesebb pénzed van rá, mint kéne. Élettapasztalat.)

Egy sztori egy magyar bankból, ami velem esett meg 2008-ban, még a válság előtt.

Kértek két lekérdezést, ami olyan kétszer három órás meló. De az osztályvezető kijelentette, hogy NÁLUNK NINCS KIS MUNKA, minimum 5 nap. Jó, megbecsültem 10 napra a munkát. De közben a rendszert üzemeltető mediterrán :-))))))))))))))  fejlesztőcsapat is megbecsülte: 100 nap! Most erre mit mondjak??? Napi 1000 eurós díjon dolgoztak!! Felhívom az üzletnél a kapcsolattartót, hogy akkor csináljuk vagy ne? Mondta, hogy ne majd az ...-ok megcsinálják. Jó. Már majdnem letettem a telefont, mikor mondom a hölgynek, hogy azt tudjátok, hogy az ő adatbázisukban csak 60 napra visszamenőleg vannak adatok? Mi????? - kérdezte. De az nekünk nem jó!! - mondta. Mire én: akkor inkább tőlünk rendeljétek meg! Igen, de már megrendeltük az ...-tól. Na most mi legyen???

És akkor kitalálta fél perc alatt a megoldást:

-Tudod mit? Megrendeljük tőletek is, és majd az övékét nem használjuk!

:-)))))))))))))))))))))))))))

Most sírjak vagy nevessek???? Mai árfolyamon olyan 30 millió forintot dobtak ki a szemétdombra egy mozdulattal! Akkor mitől is drágák a magyar bankok??

És akkor a slusszpoén:

Minden cikkben leírták, hogy az azonnali fizetésben az lesz majd a jó, hogy a kereskedőknél fizethetünk a mobilunkkal, ezért a rendszer része a fizetési kérelem, amivel a kereskedő az ügyfél számlájáról le tudja emelni az összeget, azaz így tudja a bankkártyákat helyettesíteni.

És elkezdtem keresni, hogy a fizetési kérelmet mikor vezetik be? Ugyanakkor, mint az azonnali átutalást vagy később?? Nagy nehezen megtaláltam a választ:

a fizetési kérelem megvalósítását csak a Giro központi rendszere fogja tudni, a bankoknak azt nem lesz kötelező bevezetni, opcionális.

:-))))))))))))))))))))))))))))))))))

 

Gratulálok, csak az egész lényegét semmisítettétek meg ezzel az állatsággal!!!! Gondolom ezt a bonyolult dolgot már aztán a nagybankok visszautasították, hogy lehetetlen megcsinálni, így határideje sincs.

Megáll az eszem!

Hülye bankok, bankos hülyék!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3014872898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása