Kinek jó az infláció?
2024. március 06. írta: fofilozofus

Kinek jó az infláció?

Rekordméretű infláció volt hazánkban az előző években. Ha megnézzük az adatokat, akkor láthatjuk, hogy az utolsó 2 évben 14,54 és 17,7% volt az áremelkedés üteme, ami 34,8%-os pénzromlást jelent ilyen rövid távon. Elkeserítő. Ilyen utoljára a "szép emlékű" kilencvenes években volt. Ezt a háború, a Covid és a király választási kampány eredője adta ki. Úgy néz ki, hogy azért ez gyorsan visszaesik, pár év múlva megint 3%-os szint körül lesz. Vagy nem, de inkább valószínűbb, hogy sikerülni fog, mert egyszeri hatások okozták főként, és azok meg ugye, ahogy a nevükből is látható, egyszeriek. Majd meglátjuk, de reménykedjünk benne.

Szóval: kinek is jó az infláció?

Alapvetően senkinek. Mindenkinek lemennek a keresetei, és csak külön tárgyalással, nyomásgyakorlással, szerződések felmondásával, szóval erőfeszítéssel lehet csak ugyanolyan vagy nagyjából ugyanolyan szintre visszajutni. Az erőseknek. Mert a gyengék nem tudják érvényesíteni az akaratukat, így szépen lecsúsznak.

Azonban van egy még fájdalmasabb dolog is. Az 5 pénzfunkció közül kiemelkedik ilyenkor az értékmérő szerep (másként értékegység, elszámolási egység funkció). Mikor veszünk valamit, akkor a pénz segítségével hasonlítjuk össze, hogy egy dolog megéri-e nekünk. Pl. 5000 forint egy könyv és 1 millió egy családi nyaralás, azaz 200-szor több. Megéri ez nekem? Ezt mindenki magában el tudja dönteni bizonyos mértékig. Igen ám, de ha vihar lesz az árakban, akkor mikor látom, hogy egy hamburger mondjuk 3000 forint lett, előtte meg ezer volt, akkor hirtelen nem tudjuk, hogy most akkor ennyit ér-e vagy sem? Majd fél év múlva, ha lecsengett az infláció, fejből tudjuk nagyjából az árakat. De addig rohadt nehéz lesz megítélni dolgokról, hogy megvegyük-e. Bizonytalanságot okoz, és egy ideig nagyban csökkenti a versenyt, hiszen mivel nem tudunk hasonlítani, lehet hogy egy gyengébb árut veszünk drágán.

Tehát senkinek sem jó az infláció. Ha megnézzük a mostani eseményeket, akkor azt látjuk, hogy a lakosságnak tényleg nagyon rossz. Eléggé lecsökkent a fogyasztás szintje, ami nem meglepő ekkora infláció mellett. De legalább az állam jó sokat keresett, hiszen az emelkedő árak nagyobb ÁFÁ-t eredményeznek.

Hát nem.

Egyrészt óriási kamatokat kell fizetni az államadósságra (elég a prémium állampapírokra gondolni, ahol most olyan 18% körüli hozamok vannak, ugye ott az inflációhoz vannak fixálva a kamatok), ráadásul pont egy évvel elhalasztva, azaz most. Másrészt akkorát zuhant a fogyasztás (bunkó brókerstílusban: bezuhant), hogy az ÁFÁ-ból is sokkal kevesebb jött be, mint előzetesen várni lehetett.

Azaz mindenkinek rosszabb lett.

Hát nem.

Van egy szektor, ami kifejezetten kaszált:

https://www.portfolio.hu/bank/20240305/akkorat-kaszaltak-a-magyar-bankok-mint-meg-soha-ezt-sokaig-megemlegethetjuk-672937

Akkorát kaszáltak a magyar bankok, mint még soha -- csak hogy idézzük a címet.

Bár a cikk ingyenesen nem olvasható végig, azért a legfontosabb megállapítás olvasható benne:

"...eredményt ért el a szektor 2023-ban, ami éppen háromszorosa az egy évvel korábbinak, és a 2008-as pénzügyi válság előtti „hőskort” idéző, 21%-os tőkearányos megtérülést jelent."

A hőskorról szeretnék pár gondolatot megosztani. Emlékszem, hogy a 90-es évek elején boldog-boldogtalan bankot alapított. Jöttek a külföldi kis bankok, akik egy fiókot üzemeltettek csak. Feleségem is ilyenekben dolgozott még a gyerekek előtt, úgyhogy közelről láttuk. A tevékenységüket röviden összefoglalnám: beszedték a pénzt, betették az MNB-hez k. magas kamatra, oszt leléptek a haszonnal. Persze nem csak a kicsik csinálták ezt, az OTP meg a többi nagybank is ezt csinálta. Elvileg a bankok legfontosabb feladata a hitelezés lenne. Na, azt nem csinálták. Mikor az első Orbán-kormány bevezette az első komoly lakáshitelprogramot még olyan 2000 körül, konkrétan egyik banknál sem lehetett igényelni olyan hitelt. Elvileg igen, de nem adtak senkinek. Minek, mikor elég betenni magas kamatra a jegybankhoz, a parasztoknak meg adunk belőle fele-harmada kamatot,a többit meg elrakjuk. Emlékszem, a kormánynak meg kellett vennie egy kis bankot (FHB??? vagy valamilyen jelzáloggal foglalkozó bank volt), és konkrétan utasítania kellett mint tulajdonos őket, hogy akkor legyenek szívesek ezzel is foglalkozni. És akkor a behemót kreténeknek is leesett, hogy jé, esetleg lehetne még hitelezni is.

Aztán persze ezek a bankok ki is vonultak, mikor már nem lehetett ezen kaszálni. A feleségemet is a GYES alatt bocsátották el megszűnés miatt (persze korrekten elszámoltak vele).

Reméljük, nem marad meg sokáig a magas kamatkörnyezet, mert akkor még sokáig tömhetjük a pofájukba  ezeknek a roppant rugalmas és hasznos szervezeteknek a kaviáros-homáros-porschés élvhajhászásaikat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr918347305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2024 2024.03.07. 15:26:42

"Úgy néz ki, hogy azért ez gyorsan visszaesik, pár év múlva megint 3%-os szint körül lesz."

Már most 4% alatt van. Január: 3,8%. A februári e körül lehetett, még nem publikálták. Az elemzők kisebb emelkedést, majd újra csökkenést várnak, ők is és a kormány is a teljes évre 4-5 (4,5) %-os inflációt várnak. Ez az inflációs mérték ugyan még nem a végcél, de már kezelhető és nem okoz bajokat.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2024.03.08. 08:55:03

@2024: Ma kijött a februári is, még kisebb lett, 3,7. Örülünk.

Glokta 2024.03.09. 19:13:53

Érdekes módon a 19. században - amikor a jegybankok nem nyomtatták ezrével a pénzt - nem volt jelentős infláció.

Ubul80 2024.03.10. 21:56:02

A jelenleg vásárolható állampapírok legmagasabb hozama 8% körül van. Inflációkövető állampapírt is vehet a lakosság, de az első évre 7,9%-os fix kamat van, és majd csak ezt követően inláció +0,5%, majd +1%. igaz, a 7.9% is magas... A meglévő inflációkövető papírok jól kamatoznak, de a kamat nem tőkésedik, tehát 19% helyett 7.9%-ra tudod a pénzt befektetni. A Start számlára való befizetés volt a kincsesbánya, most 19,1%, jövőre 21%... Az ide való befizetést februártól lekorlátozták évi 1.2 millió forintra... Magyarul az jár nagyon jól, akinek már tavaly is bent volt a pénze. Megjegyzem ezek lakossági állampapírok, jóval kedvezőbbek mint az intézményi befektetők számára vásárolhatóak, de ezzel együtt helyes a megállapítás.
Vannak az inflációnak egy közvetett pozitív hatása: Jelenleg komoly béremeléssel tapasztalható itthon, ennek egyik kiváltó oka a magas infláció. A magyar gazdaság számos szektora hatékonysági problémákkal küzd. Bár tapasztalható javulás, jövedelmezőbb iparágak térnyerése, kutatás fejlesztés stb., de ez messze lassabb az ideálisnál. A magas infláció és az ehhez kapcsolódó béremelkedés segít a munkaerőt jövedelmezőbb szektorok felé terelni. A vállalkozásokat pedig nem ülhetnek a seggükön, nekik is meg kell találni a módját hogy nagyobb hozzáadott értéket teremtsenek. Az igaz hogy ez nem kényelmes és akik ezzel nem bírkóznak meg, rosszul járnak vagy elbuknak a versenyben.

Billy Hill 2024.03.18. 00:31:01

A legjobb az, hogy amikor a jegybank alapkamatot vág, ami jó a magyar vállalkozónak, a magyar átlagjóskának, akkor rögtön elszáll a forintárfolyam a pitsába. Így próbáljál játszani a százalékokkal...!

Billy Hill 2024.03.18. 00:39:24

(Pont a héten láttam McDonald's kuponokat a 90-es évekből, beszkennelve. Big Mac menü $2.99, az mostani árfolyamon 1.077 HUF lenne. Nem véletlenül van a blockbuster filmek bevételeinek összehasonlításánál is mindig ott a kifejezés, hogy "adjusted for inflation"...)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2024.03.18. 18:07:52

@Billy Hill: Hirtelen nem tudom, hogy akkor ez sok vagy kevés, nem mozgok otthonosan a McDonald's világában. De megnéztem, most 2500 Ft a menü. És ebből mi következik? Valami olyasmi, hogy jobban nőttek az árak, mint a dollárárfolyam, azaz erősödött a forint vagy legalábbis a vásárlóerőnk.

Billy Hill 2024.03.18. 20:33:48

@fofilozofus: Csak azt akartam kihozni belőle, hogy még a nagy Ámerikában is bőven van/volt infláció..
süti beállítások módosítása