Unortodox kamatemelés
2019. június 07. írta: fofilozofus

Unortodox kamatemelés

Az infláció 3,9%-on jár, kellett már csinálni valamit:

https://mandiner.hu/cikk/20190607_ksh_a_fogyasztoi_arak_nottek_tavalyhoz_kepest

 Nemrég voltam vasárnap az OBI-ban: nem tudtam leparkolni, annyian voltak. Az áruk szétdobálva, minden kifogyott. A vállalkozók nem akarnak gázszerelésre ajánlatot adni, annyi munkájuk van. Az első negyedéves GDP-növekedés 5,4% volt.

 

Na, ilyenkor kell hűteni a gazdaságot.

 

Mi az infláció? Mikor több pénz van a gazdaságban, mint amennyi árualap a másik oldalon (itt persze a szolgáltatás is áru.) Ennek az lesz a következménye, hogy mindenki felemeli az árakat addig, hogy a kettő oldal egyenlő legyen. Ez történik most. Szerencsére nem olyan ütemben, mint a kedves szocialista (+liberális) kormányok alatt, de vigyázni kell. A devizahitelezést is lesz*rták hosszú ideig, aztán már nem lehetett mit tenni. Ugyanis visszacsinálni is legalább ugyanannyi idő, ha nem több.

A megoldás, hogy a pénz mennyiségét csökkentjük a gazdaságban. (A másik, hogy növeljük az árumennyiséget, de ezt csináljuk már vagy 200-300 éve (GDP-növekedés), de ezt nem lehet évi pár százaléknál jobban felpörgetni.) Erre Leninnek biztosan lettek volna jó ötletei, de szerencsére csak másmilyen módszerekhez lehet mostanában folyamodni. A világban szajkózott nézet szerint ilyenkor kell KAMATOT EMELNI. Egyszer hallottam a jegybank egyik alelnökének az előadását (min. 10 éve), aki kifejtette, hogy ők semmit sem csinálnak, csak felemelik a jegybanki alapkamatot, ha nő az infláció. (Járai azt hiszem 12%-ra emelte hirtelen.) Tipikus ortodox közgazdász: kérem, nem kell itt gondolkodni, ki van ez találva, csak mechanikusan végre kell hajtani.

Igen, ki van találva, csak az a baj, hogy nagyon önzetlen, kedves üzletemberek találták ki a Wall streetről. Mert sokféleképpen ki lehet vonni a pénzt, de ez az a módja, amin ők jól tudnak keresni. A jegybanki alapkamat azt jelenti, hogy egy kereskedelmi bank beteszi a pénzét az MNB-be, és annyi kamatot kap rá. Elméletileg ilyenkor a kereskedelmi bankok betétesei pénzét nem kihitelezi a bank, mert az kockázattal jár, itt meg fixen megkapja a tuti kamatot, és akkor mindenki beteszi a pénzét betétekbe, és az kiszívja a gazdaságból (persze az emelés mértékével arányosan) a pénzt. Gondoljuk el, hogy ilyen esetben a külföldiek idehozzák a k. sok pénzüket, átváltják forintra, majd beteszik a bankba. Nyilván az egész világ pénzét egyedül mi fel tudjuk szívni. Hát nem. De jól lehet vele keresni, az biztos. Egy haverom mesélte, hogy a német kollégái anno magyar állampapírt vettek, mert rohadt jó volt a hozama. És ezt mi fizettük. Ez nagyon megtisztelő, de nem kérek belőle.

Csak, hogy érezzük, hogy mennyi lehetőség lenne, pár perc alatt kitaláltam pár módszert:

-befektetési adó: minden befektetés után adót kellene fizetni. Ennek a mértéke alapban 0 lenne, és ha nagyon elszáll az infláció, akkor a jegybank óvatosan emelné,

-extra SZJA kulcs, ami szintén 0 lenne, de a jegybank emelhetné (ezen mondjuk sokan kiakadnának)

-ugyanilyen elven működő ÁFA.

Minden módszernek vannak hátrányai, és előnyei, mindegyiket alaposan át kellene rágni, de ezek biztos nem tetszenének a külföldi "befektetőknek". (A szó meggyalázása, hogy a valódi befektetőktől eltérően a tőzsdei hiénákat, akik a pénzeket tilitolizzák másodpercenként, is így hívják. A BMW Debrecenben, az befektető, meg az Audi Győrben.)

És mit talált ki Matolcsy? (Ne legyen kétségünk, mindent ő talál ki, Varga csak egy jópofizó bürokrata.)

A Magyar Állampapír Pluszt.

Mindenki csodálkozik, hogy milyen magas a kamata, miért éri ez meg az államnak? Azért mert MINDENKI azt vesz. Tényleg mindenki, az első napokban rekordot döntött, ugyanis úgy vannak beállítva a szintek, hogy ne legyen nála jobb. Nulla kockázattal. Ez biztosan ki fogja szívni a pénz egy részét, bár egy kicsit költséges is.

DE A LÓVÉ NÁLUNK MARAD!

Ui. csak magyar magánszemély vehet ilyet. Nem ám a tőzsdézőknek meg a német kisnyugdíjasoknak fizetjük, hanem saját magunknak. (Persze ehhez a nemzetet egy egységnek kell tekinteni, és az nem mindenkinek megy.)

Akkor tisztázzuk, hogy mit jelent az unortodox gazdaságpolitika: gondolkodunk!

Az ortodox meg ennek az ellentéte: gondolkodni ugyan nem szoktunk, de a gazdi megsimizi a buksinkat, mert nagyon jól felmondjuk a leckét. Igaz, hogy ő keres vele rengeteget, de dob pár csontot meg moslékot. Olyan aranyos. Mi magunk úgysem mennénk semmire egyedül, kell a gazdi. A sok ismeretlen alak, akik floridai luxusyachtokon szippantják fel az izzadságos munkánkkal megkeresett kamatunkat.

Ne legyen kétségünk: ha ez a kormány megy, márpedig egyszer, 3 év, 10 év, harminc év után menni fog, akkor majd minden folytatódik a régiben.

 Frissítés:

Az egyik kommentelő hívta fel a figyelmemet (köszönöm), hogy régebben is volt prémium állampapír, ezért ez a plusz papír nem akkora újdonság. Elfelejtettem egy fontos tényezőt kiemelni, ezt pótolnám most.

Szóval az a helyzet, hogy az igazi, áttörő erejű újdonság nem csak a kamatok, hanem a VISSZAVÁLTHATÓSÁG. Felmérték a döntéshozók, hogy mi a fenéért tartja a magyar lakosság a pénzét irgalmatlan volumenben BANKSZÁMLÁN. És arra jutottak, hogy sok ember attól tart, hogy hirtelen kell majd neki a pénz, és akkor majd bukni fog, mert csak 5 év után lehet költségmentesen kivenni. És ez a nagy durranás, hogy ezt évente egyszer költségmentesen, különben pedig nagyon kis, és előre tudható mértékű bukással ki lehet venni.

(Az önkormányzatoknak is kihoztak ilyen papír nemrég, ott is a lényeg a visszaválthatóságon volt.)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr4714883162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ubul80 2019.06.07. 20:25:57

Ez nem új dolog, ha jól emlékszem 2015-ben indította Matolcsy a prémium magyar állampapír-t, kezdetben infláció + 3,5 %, de talán volt még 4% kamatprémium is. Már ezt is csak magánszemélyek vehették, ha jól emlékszem tavaly majdnem 6 percentet fizetett. Kellett pár év, míg a Kincstár népszerű lett. A marketingben nagyot léptek előre. Az állampapír plusszban a fix (kiszámítható) és emelkedő kamat az újdonság.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.06.08. 11:30:00

@Ubul80: Frissítettem a cikket, tényleg fontos infó maradt ki, köszönöm.

Ubul80 2019.06.08. 13:05:01

Az utobbi évek lakossági állampapír konstrukciói tényleg egyre jobbak. A cikk első részéhez hozzátenném a hitelezés / családtámogatási / adórendszer témát. A kormány százmilliárdokat pumpál a gazdaságba a családokon (csok, stb.) keresztül, részben támogatásként, részben hitelt. Csökkennek az adók, ez is pénzt hagy gazdaságban. A béremelésről nem is beszélve. Mindez az infláció irányába húz. A banki hitelezésnek szigorúbbak a feltételei, tehát itt próbálnak picit fékezni. Lehet ellensúlyozni ekkora inflációs nyomást csak az állampapírral? A magyar emberek nagy része a saját ingatlanhoz ragaszkodik, ami sok pénzt köt le hosszú időre (főleg a mostani bp-i lakásárakat nézve). Más: Egy dolog hogy mi jól járunk ezekkel a papírokkal, de az államnak érdeke lenne az alacsony hozam is. Ha intézményi befektetők hosszú távra mondjuk 3%-ért vesznek állampapírt, jobban megéri a lakosságnak 5-öt fizetni? Vagy a külföldieknek mondjuk 2%-ot? Mivel az államadósság csökken, arról nem beszélhetünk hogy az állam befekteti a pénzt, inkább lecseréli a régi hiteleket. Alternatíva lehetne befekteni a "felesleges" pénzt, akár külföldön.

Ubul80 2019.06.17. 17:42:06

Van még egy tévedés: külföldiek is vásárolhatnak.
"A MAGYAR ÁLLAMPAPÍR PLUSZ VÁSÁRLÓI
A Magyar Állampapír Pluszt belföldi és külföldi magánszemélyek (devizabelföldi és devizakülföldi természetes személyek) vásárolhatják meg."

www.allampapir.hu/allampapirok/MAPP

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2019.10.01. 14:54:50

Annyit tennék hozzá, hogy az inflációkövető papír meg fogja verni a plusszt, hiszen a infláció mindenképpen lesz.
süti beállítások módosítása