Business as usual
2019. október 14. írta: fofilozofus

Business as usual

Semmi különös nem történt tegnap - Helyhatósági választások 2019

Megvolt tegnap az önkormányzati választás. Nem szeretek aktuálpolitikáról írni, mert kell egy kis idő összegezni, meg inkább általános érvényű trendek érdekelnek, de az ellenzék magatartása egy kis elemzésre késztetett.

 

Itt írtam a centrális erőtérről. Ha valaki azt értően elolvasta, akkor kiderült számára, hogy mi történt tegnap, és mi a jövő. Nagyon velősen: a centrális erőtér attól működik, hogy a Fidesz relatív többségével szemben megosztott pártok indulnak a választásokon, így a centrum mindig fölényesen nyer. Emlékszünk még Viktor 2002-es szavaira: sokan vagyunk, de nem vagyunk elegen. Nagyjából ma is ez a helyzet, de sokat javult. Ha megnézzük a 2018-as OGY-i választások adatait (ezekről később még lesz szó), akkor láthatjuk, hogy a Fidesz kimagasló eredményt ért el, ami pontosan 49,27%. Azaz még mindig csak relatív többség. Persze mivel egyenlőtlenül oszlik meg az országban, ez rengeteg helyen abszolút többség, és sok helyen éppen csakhogy többség, és sok helyen meg kisebbség.

Azt nem tudom, hogy a Jobbik hogyan jött létre: személyesen Orbán hozta létre Simicska ötletére vagy véletlen volt, de támogatták valakik (oroszok, a Fidesz stb.). Lehet, hogy 50 év múlva kiderül majd, vagy már nem lesz érdekes, és soha. De a lényeg, hogy a 2010-2018-as időszakban ez a megosztottság tartotta fent a Fidesz elsöprő fölényét. Valakik, akiket megint nem tudok (és nem sokan tudják), hogy kik, megszüntették ezt a különállást részlegesen. Így visszajöttek a "boldog" 2000-es évek, mikor a nagyvárosok, és főleg Budapest baloldali-liberális fölényben voltak. Mármint vezetésileg. Mert lakosságban mindig is azok voltak, de a centrális erőtér miatt a vezetőség fideszes volt. Kegyelmi pillanat volt 8 évig. De ennek most vége. Szóval nincs itt látnivaló, business as usual.

Persze most majd áradozni fognak (már elkezdték), hogy trendforduló, meg megbukott a Fidesz stb. stb. Csak két mondat az index címlapjáról:

"Nem a Borkai-videó számított, hanem hogy az ellenzék dolgozni kezdett. A kínkeservesen összehozott ellenzéki összefogás megmutatta, mennyire ingatag Orbán centrális erőtere."

Sületlenségek. A lényeg az összefogásban rejlett, pont. És a nagy siker az, hogy nagyobb városok egy részét visszanyerték, ami régebben is az övék volt. De az országban tarolt a Fidesz, csak erről nem sokat beszélnek.

Persze mindenkit a jövő érdekel, hogy mi lesz majd 2022-ben. Két nagyon fontos dologról kell beszélnünk:

1. Mennyiben vihető át ez az összefogás az országgyűlési választásokra?

2. Meglesz-e a Fidesz abszolút többsége?

 

1. Mennyiben vihető át ez az összefogás az országgyűlési választásokra?

Nagyon jó kérdés. Az biztos, hogy a mostani siker után meg fogják próbálni. Nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő, de ha tippelni kéne, akkor azt mondanám, hogy nem. A centrális erőtérről írt cikkemben benne van a válasz, de megismételném, mert fontos: a választási rendszer úgy van megalkotva, hogy aki nem indul pártként, az nem kap a listájára szavazatot, azaz nem juthat be semmiképpen sem az országgyűlésbe, azaz megszűnik. Most könnyű volt együtt indulni, hisz a biztos bukást kerülték el az összefogással, nem volt veszíteni valójuk. Ha nem nyernek, akkor nem nyernek. De ott, ha nem nyernek, akkor nem lesz egyetlen egy képviselőjük sem, megszűnnek. Ráadásul politikai pártok programját vagy legalábbis értékrendjét kell egyeztetniük, itt meg helyi dolgokról volt szó, hogy milyen színű legyen a mászóka. Mondjuk növeljük-e meg a "gazdagok" SZJÁ-ját, és osszuk-e ki a szavazóinknak? Nem lesz egyszerű, és nem fog mindenhol tökéletesen sikerülni. Mondjuk ha a DK jelöltjére kell szavazni, akkor az azért nem annyira automatikus, főleg ha Feri vigyorgó feje kikandikál mögüle. Ne feledjük, hogy elmúlt az a választási rendszer, ahol leszavaztál a saját pártodra, majd a 2. fordulóban a Fidesz ellen automatikusan megvolt a törvény által biztosított összefogás.

2. Meglesz-e a Fidesz abszolút többsége?

Fentebb írtam már arról, hogy a Fidesznek csak relatív többsége van. De kérdés, hogy igaz-e ez még mindig? Ha kivesszük a kivételes, egyedi 2010-es választást a pakliból, akkor azt láthatjuk, hogy a jobboldalnak MINDIG 2,2 millió szavazója volt. Ha nyert, ha vesztett. Durva, de még 2014-ben is igaz volt, hiába a rezsicsökkentés stb. Egyszerűen családi adottság, hogy hová szavazol, nem változik időben csak nagyon lassan. Ígértem, hogy visszatérek majd a különleges 2018-as választásra. Ott ugyanis megtörtént a csoda: kétmillió-nyolcszázezer körüli szavazatot kapott a Fidesz! Óriási áttörés. Ha ez tartós marad, akkor elmondhatjuk, hogy az abszolút többség is megvan. És akkor összefogdosódhatnak a bal oldalon. És a CSOK és a többi intézkedés pedig még növelheti is úgy 3 millióig. Ha ez tényleg így marad, akkor kijelenthetjük:

a nyolc éves kegyelmi pillanatot a Fidesz nem elszórakozta, hanem komoly munkájával maga mellé állította a társadalom jelentős részét (kb. 10%-ot a résztvevők arányában.)

Összefoglalva úgy látom, hogy nem történt semmi nagy csoda, nincs veszélyben a Fidesz kormányzóképessége, és valószínű, hogy a jövőben is így lesz.

 

Bár nem szorosan tartozik a tárgyhoz, írnék pár szót a budapesti főpolgi-választás eredményéről. Előzetesen úgy gondoltam, hogy meglehet Tarlós győzelme (mivel a hivatalban lévő polgiknak van bizonyos előnye), azonban abban biztos voltam, hogy hosszú távon, azaz 2024-ben már biztosan elbukja a fővárost a Fidesz. Mindig itt nyert a baloldal, sokszor még országos eredményeket is megváltoztatva (pl. 2002), tehát hosszú távon nem lehet kegyelmi pillanat. Ez végül nem öt év múlva, hanem most következett be. És mi várható ezek után a kormány és a főváros együttműködésében? A Fidesz nem teheti meg, hogy "bosszút" alkalmaz, és jegeli a várost, hiszen a hátrány ellenére is százezres nagyságrendű szavazója van itt. (Már ha elfogadjuk, hogy ők gonoszok, és CSAKIS a szavazási logika érdekli őket. Mert ha nem, akkor ugye az ország javáért cselekednek, azaz nem büntetik külön Budapestet.)

Azonban 2002-ben láttuk, hogy vastagon megjelent a "kormány bünteti Budapestet, mert ők vidékiek, meg itt úgysem szavaz rájuk senki" vélemény. Úgyhogy arra számítok, hogy Karácsony Gergely ezt a vonalat fogja nyomni ezerrel: ha megcsinálja a kormány az 5-ös metrót, akkor majd a 20-as fog hiányozni, és folyton a "kormány bünteti a várost" szlogent fogja nyomni, ha kell, fejélesztések akadályozásával is. Szar következő 50 évük lesz a budapestieknek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3915221904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ubul80 2019.10.15. 21:10:29

Az ellenzék mostanra reagálta le a választási rendszer megváltoztatását. Nem csak az "összefogással", Bp-en számos esetben az öreg komcsik helyett új arcokat hoztak. Frissítettek, amivel főleg a fiatalokat érték el. A főpolgármesteri eredmény szoros volt, úgy látom a fiatalokat a 70 éves Tarlós nem tudta mobilizálni, a nice guy Karigeri viszont jó választásnak bizonyult. Mivel Feri valószínűleg 2022-re még nem issza el az agyát, ezért a Fidesznek lesz még esélye. A teljes pártszintű összefogást sem tartom kizártnak, a jobbik, mszp, lmp el fog tűnni, már csak az a kérdés hogy a momentum és a dk egyesül-e.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.10.16. 09:41:18

@Ubul80: Az adatok azt mutatják, hogy a Fidesz hozta a szokásos szavazóit, akik szoktak önkormányzati választásra járni (ami sokkal kevesebb, mint amit országgyűlési választáson szoktak kapni), az ellenzék meg jobban mozgósított. Ők el tudtak olyat is vinni, aki csak az országosra megy el.

Egy kicsit megismétlődött 2002: ott is jobban mozgósítottak, pedig egy kicsit kevesebben voltak. Már tudjuk, hogy akkor hogyan sikerült: minden házhoz becsöngettek előtte 1-2 hónappal, majd a szavazás napján is (bár az akkor még törvénytelen volt, de leszarták), és mindenkit elvittek. Most nekem Zuckerberg bácsi a tippem, szerintem valahogy a faszbukon szervezték meg valamilyen algoritmusokkal. De ezt nem tudjuk egyelőre.

A jó, hogy ezzel a trükkel is csak a nagyon beágyazódott (proli+libsi) helyeken tudtak már csak nyerni, 2002-ben meg mindenhol. Azért az jó hír, hogy ennyivel gyengébbek.

Ubul80 2019.10.16. 10:50:24

@fofilozofus: A számokon túl eltolódás figyelhető meg a fidesz szavazóbázisában, mégpedig a nyugdíjasok irányába...
Igen, jobban mozgósítottak. Karigerinél én 3 réteget látok: A fiatalok, több bpi pedagógus ismerősöm mondta, hogy értelmiségi fiatalok körében (20 éves kor körül) nem népszerű a fidesz, simán behúzzák karigerire vagy a momentumos idiótákra. Második a nők. A "jóvágású" karigeri szerény képességeivel és jellemtelen mivoltával is aratott a nők körében. Sokan megőrülnek érte. Harmadik, ha igaz ez a sztori a külföldiekről, akkor az megmagyarázná a közvéleménykutatók tévedését...
Az is tény hogy sok pénzt raktak a kampányba, nem csak az online felületeken, az utcákon is. Többszörösét mint a fidesz. Tarlós pedig már nem volt olyan energikus, lapos volt a fidesz bp-i kampánya.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.10.16. 16:21:57

@Ubul80: Egy barátom azt mondta, hogy nagyon hasonlított ez a mostani a 2002-es kampányhoz: Karigeri a csetlő-botló, "jóképű", ügyetlen figura. Pont mint Medgyessí. És akkor nem kell tőle félni. Ez volt az egyik fő tényező. Nálunk csak a gyűlöletkampány tudja mozgósítani a bizonytalanokat: menekültek jönnek stb. Ezt most kihagyta a Fidesz és meg is szívta.

Ubul80 2019.10.16. 19:23:28

@fofilozofus: A budai kerületekben pont a migránsozás ütött vissza. Értelmiségi nyavalygás, ő túl értelmes ahhoz hogy ennyit migránsozzanak neki. Mjad a 36%-os szja-val lehet őket riogatni, ha nagyon belelendülnek Feriék. Erre jó lesz a félkegyelmű Karácsony, nem folyton csak védekezésre kényszerül a fidesz, hanem látszani fog az ellenzéki csúcsjelölt alkalmatlansága.
süti beállítások módosítása