Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja
2020. október 27. írta: fofilozofus

Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja

Idéznék a Portfolióról:

"Az Eurostat frissített kimutatása alapján Magyarország visszaelőzte Szlovákiát a legismertebb fejlettségi mutató, az egy főre jutó (vásárlóerő-paritáson számolt) GDP alapján. "

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201026/lenduletet-vett-magyarorszag-a-regios-felzarkozasi-versenyben-454504

 

Orbán Viktor mondta még 2009 környékén: nem tudják annyira elrontani, hogy mi ne építsük fel újra. Igaz, hogy 14 év kellett hozzá. És ugye nem itt tartanánk, ha nem rontjuk el 2002-ben. De elrontottuk. És jön a 2. forduló: 2020. Eléggé hasonló lesz a politikai környezet, hiszen biztosan össze fognak fogni a normalitás ellen. Annyi jó van a dologban, hogy közben a Fidesz átírhatta a választási törvényt, és most az nem őket segíti aránytalanul, mint akkor. Majd meglátjuk.

De idézzünk még egy kicsit a cikkből, olyan jól esik:

"Mélyrepülése következtében már jócskán a görög gazdaság előtt járunk, illetve lépést tartunk a lengyelekkel, pedig sokáig úgy tűnt, hogy ők is elhúznak mellettünk. " Egyik kedves blogomon, a Bircahangon (https://bircahang.blog.hu/) olvastam egyszer, hogy mostanában már Bulgáriában is megjelentek a görög vendégmunkások! Ez régebben elképzelhetetlen lett volna. Változnak az idők. Lassan kiderül, hogy a térségünk mesterségesen volt a víz alá nyomva. És tudjuk is, hogy kik, mikor és hol kötöttek vásárt a fejünk felett a bőrünkre.

"Az igazán látványos eredmény Szlovákia visszaelőzése: az évtized közepéig úgy tűnt, erre sokáig nem lesz lehetőség, ám északi szomszédunk felzárkózása megtorpant "

Egy barátommal beszélgettem még 2010 környékén. Azt feszegettük, hogy mikor előzzük vissza Szlovákiát. Akkor azt mondtam, hogy normál körülmények között soha, mert hasonlóak nagyon a feltételeink. Egy esélyünk van csak: ha ők is "elkúrják". Erre viszont alapozhatunk: mindig mindenki nem lehet szerencsés, jó országvezetéssel. És náluk a teljesen listás választás elég jó visszatartó erő tud lenni. Ott ugyanis a kisebbeknek aránytalanul nagyobb az érdekérvényesítő képességük. Lásd SZDSZ. (Szóval, aki azzal jön, hogy az igazságosabb, mint a többségi elvű, az hülye.)

Célkeresztben: Portugália. Azért érezzük, hogy ezeknél az országoknál mi többre vagyunk hivatottak. Csak ugye mi kaptunk egy "kis" szovjet kezelést.

 

Ha már GDP-zünk, akkor még egy portfoliós cikk:

"Meglepő: lehet, hogy Magyarország gazdaságfejlődésének elmúlt 100 éve egy igazi sikertörténet"

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201020/meglepo-lehet-hogy-magyarorszag-gazdasagfejlodesenek-elmult-100-eve-egy-igazi-sikertortenet-453626

 

 Ez azért durva, mert az utolsó 100 évet vizsgálja, ami már elég hosszú időszak. Itt  is elég jók a következtetések:

"Az elemzésből az derül ki, hogy Magyarország gazdasági lemaradásának jelentős részét ledolgozta a fejlett nyugati világhoz képest, 2016-ban a vizsgált országok egy főre jutó nemzeti jövedelmének 60 százalékát állítottuk elő – 1920-ban még 32 százalékon álltunk."

"Nincs olyan ország a vizsgáltak között, amelyik 1920 óta százalékban növelni tudta volna gazdasági előnyét hazánkkal szemben"

"Csak két olyan ország van, akikhez képest nem sikerült legalább 10 százalékkal csökkentenünk a jövedelemkülönbség arányát (Ausztria, Finnország)."

"Akik megelőztek minket: Dél-Korea, Litvánia, Málta és Tajvan" (100 év alatt).

"Összesen 33 olyan ország van, amelyiknél ma már többet ér egy főre jutó nemzeti jövedelmünk, pedig gazdagabbak voltak nálunk."

"A fenti ábra azt mutatja, hogyan változott az országok egy főre jutó reáljövedelme a vizsgált országok átlagához képest. Hatalmasat lépett előre Ausztria és Finnország – és utánuk Magyarország a harmadik a listán. "

 

Olvassuk el a cikket, húzzuk ki magunkat, és gondoljunk a saját országunkra reálisabban ezek után. Mert a médiából áradó napi szintű öngyalázás alaposan megtépázza az önbecsülésünket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1516260360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lorrh 2020.10.27. 19:47:00

"mostanában már Bulgáriában is megjelentek a görög vendégmunkások! ... Lassan kiderül, hogy a térségünk mesterségesen volt a víz alá nyomva."

Helytelen következtetés. Erre ne építs doktori disszertációt.
A görögök a turizmus leállása miatt vannak taccson. Bulgáriába meg nem mentek se régen, se most tömegével gazdag turisták, tehát ők maradtak anyagilag ahol voltak, a görögök zuhantak le. Ebből nem következik hogy ez a térség felívelne abszolút értékben.
Persze ettől még lehet ez a térség a víz alá nyomva, csak a példád rossz erre.

A "médiából ömlő öngyalázás" megint egy hisztérikus-drámai túlzás, semmi köze a valósághoz. De ha buborékot akarsz építeni, akkor ez fontos építőköve.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.10.27. 21:05:28

@Lorrh:
"Lassan kiderül, hogy a térségünk mesterségesen volt a víz alá nyomva". Az, hogy mi mesterségesen voltunk lenyomva, már bebizonyítottam, itt:

megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2018/05/06/gazdasagilag_miert_fejlettebbek_a_nyugati_orszagok

A lassan kiderül arra vonatkozik, hogy talán sokak számára kiderül ebből. Erre nem építek doktorit, ez csak egy szemléletes példája.

A másik állításodhoz: sajnos hülye voltam, mert naponta olvasok ilyen öngyalázó szarokat, és NEM GYŰJTÖTTEM ŐKET EGYBE. Pedig egymás mellett ütősek lennének, és elég meggyőzőek, hogy itt szervezett, vagy ha nem az, de ipari méretű országgyalázás folyik. Önbizalomrombolás.

Ubul80 2020.10.28. 07:37:05

Az első világháborút követő új rend már ezt készítette elő. Feldarabolva és egymásnak ugrasztva sokkal nehezebb. (aztán szovjet megszállás). Folyamatos víz alá nyomás most (utóbbi talán 10 év?) mintha ezek az országok felismerték volna ezt, összefogás, önbizalom és európai szintű érdekérvényesítő képesség figyelhető meg. Önbizalomrombolás sajnos még mindig módszeres, ezek főleg a ballibsi oldalról érkeznek. Tehetségtelen balfaszok vagyunk és ez az ország a világ segge, ahonnan aki teheti menekül.

midnight coder 2020.10.28. 08:17:16

@Lorrh: Ez a turizmusból élünk dolog amúgy sem nagyon fenntartható hosszú távon, ergo az, hogy a görögöknek most nagyon fasza csak egy ideiglenes állapot (volt). Illetve, hát azért turizmussal együtt is rég bedőltek volna ha nem a német bankoknak tartoznak, és a bukásuk emiatt nem rántotta volna magával az egész eurozónát. Bármelyik másik ország hasonló helyzetben már rég becsődölt volna.

midnight coder 2020.10.28. 08:22:36

Amúgy az első cikkel az a fő baj, hogy a forrásánál megállt az idő 2018-ban.

Másrészt, a 2010-es dollár árfolyamon számolva már nem olyan szép a kép:
https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=country:HUN:SVK&ifdim=world&tstart=1004220000000&tend=1540677600000&hl=hu&dl=hu&ind=false

Billy Hill 2020.10.28. 11:58:49

@fofilozofus: Lásd "Szlovákia tele van autógyárakkal, hozzánk miért nem jönnek autógyárak?" (2010) vs. "A német ipar összeszerelőüzeme lettünk, a sok autógyár komoly kitettség." (2020)

Rodney_2 2020.11.09. 05:17:12

@fofilozofus: Ebben az egészben az a legszomorúbb, hogy 2003-2008 gyakorlatilag nem volt semmi felzárkózás, miközben a környező országok gazdasága száguldott. Hol lennénk most ha Gyurcsány nem kúrja el?? Egyszerű matematika, már a portugálokat is leelőztük volna.
Ezt minden létező fórumon el kell mondani, tekintettel arra hogy jelenleg az ellenzék vezére kemény munkával újra Gyurcsány lett. Az ország nem bír ki még egy elkúrást :(((

www.portfolio.hu/gazdasag/20201026/lenduletet-vett-magyarorszag-a-regios-felzarkozasi-versenyben-454504
süti beállítások módosítása