Magyar Nemzeti Google-t!
2021. május 17. írta: fofilozofus

Magyar Nemzeti Google-t!

Tanulmányaimban találkoztam egy érdekes esettel. A nyolcvanas (hetvenes?) években volt egy amerikai repülőgéptársaság, ami egy forradalmi újítást hozott be: minden fontosabb repülőtéren (az USÁ-ban) telepítettek egy számítógépes terminált, amely tartalmazta az összes menetrendet. Az utazók ebben kereshettek kedvükre, majd emlékeim szerint meg is vásárolhatták a jegyeket. (Jó lenne a neten megtalálni a cég nevét, de a történet enélkül is érdekes.) Valamilyen rejtélyes oknál fogva a terminálokat üzemeltető repülőgéptársaság járatait a kereséskor előre sorolta a gép :-), és drasztikusan megnőttek a bevételei. A vége az lett, hogy bírósági procedúra alapján kötelezték a céget, hogy véletlenszerű sorrendben hozza fel a találatokat a keresőben. Ezek után megszüntették ezt a szolgáltatást (amivel egyúttal elismerték hogy csak a befolyásolás volt a céljuk.)

Vajon miért is jutott eszembe ez a kis történet? Nem nehéz kitalálni. Mostanában többször vásárlok különféle alkatrészeket, és beleütköztem gyakorlatilag a Googgle korlátaiba. Több idegesítő és elszomorító probléma is van vele, de most csak a legnagyobbal foglalkozzunk: gyakorlatilag csak azoknak a találatait hozza előre, akik fizetnek, mint a katonatiszt. Volt olyan eset, hogy tudtam, hogy vásároltam már annál a cégnél, még a helyszínt és a termékeket is megadtam viszonylag pontosan, és inkább megrohadt volna, akkor sem dobta fel az eredményt.  Aztán egy régi levélben megkerestem a címet, és így tudtam csak elérni őket. Virtuálisan cégeket tüntet el. És a mai világban, ami nincs "virtuálisan" az nincs a valóságban. Jó kis ellentmondás. :-)

Na mármost  ezzel nem az a legnagyobb baj, hogy én nem találok meg dolgokat, hanem az, hogy egyre jobban kezdenek a cégek rájönni, hogy a bevételük KIZÁRÓLAG attól függ, hogy mennyit költenek a Google-ra. Ott ugyanis lehet licitálni is, hogy mennyire kerüljön előre a termékük. Bár nem pont a keresővel van összefüggésben, de mutatja a net hatalmát, mikor egy barátom mesélte, hogy a Balatonnál elment egy halsütődébe, mert jókat olvasott róla, a nemtudommilyen értékelésnél nagy pontszámot kapott. És óriási sor állt ott. Következő alkalommal nem várta ki a sort, hanem elment egy mellette lévő sütőhöz, ahol nem volt senki. És milyen volt? Ugyanolyan. Sült hal, ennyi. Csak kisebb marketinggel.

És ez a probléma innentől nemzetgazdasági szintű. Eljön az idő, mikor majd mindenki bevétele ettől az egy "szent" társaságtól függ, ami szinte kötelező jelleggel beékelődik az eladó és a vásárló közé. Modern kori árumegállító jog. Vagy inkább fizetendő adó a császárnak.

Ha ez tartóssá válik, az nagy kockázatot hordoz, és nagy gazdasági veszteség is egyben. Mit lehet tenni ellene?

Tudom, hogy sokaknak ellenérzésük van a Nagy Központi Problémamegoldó Nemzeti Vállalat ellen (nekem is), de bizonyos kérdések csak állami szinten oldhatók meg. Jelenleg nem látom, hogy piaci alapon a Google-t ki lehetne szorítani ebből a pozícióból. A közgazdaságtan ismeri a természetes monopólium fogalmát. Ez azt jelenti, hogy a dologból természeténél fogva egy létezhet csak:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Term%C3%A9szetes_monop%C3%B3lium

 

Én ide sorolom az operációs rendszereket is, hiszen nem sok érték rejlik abban, hogy az egyikben piros ikonon kell kattintani, a másikon meg kékkel és máshol található a képernyőn. Ezért is ilyen sikeres pl. a Windows. Tudom, hogy vannak Linux-alapú rendszerek is, most ebbe ne menjünk bele.

(https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide

és szűrjünk a Desktop Operatin Systemsre, akkor 75% körüli értéket kapunk. Nyilván ha a telefonokat és a szervereket is beleszámítjuk, akkor kisebb számot kapunk, de azok nem a klasszikus területek).

A wiki szócikkben is látható, hogy az ilyen monopóliumokat általában törvényi beavatkozással, szabályozással kell korlátozni. Pl. megszabni, hogy mennyit kérhet a hirdetésért, milyen sorrendben dobja ki a találatokat stb. De ekkor is megy hozzájuk jelentős mennyiségű pénz, és ilyen kis ország sem biztos, hogy pattoghat ekkora cégek ellen (eleve felmerül a szuverenitás kérdése is (pl. Uber stb.), hogy egyáltalán ország vagyunk-e még, tudjuk-e a saját területünkön megszabni, hogy mi történjen itt????)

Én inkább egy másik utat járnék. Tényleg létre kéne hozni a nagy magyar Nemzeti Tartalomkereső Nonprofit Kft.-t. :-) A beindítás nehéz lenne, de pl. törvénnyel kéne kötelezni a cégeket, hogy adatot szolgáltassanak az adatbázishoz. Egy idő után azonban láthatnák a kereskedők is, hogy innen is kapnak megrendeléseket, és kitartó munkával el lehetne felejteni ezt a külföldi multit. Párhuzamosan lehetne a Google-t is korlátozni, és előírni, hogy mit hogyan csináljon magyar IP-című keresések esetén. Ráadásul nagyon jó lenne, ha földrajzi távolságra is lehetne keresni és fizikai üzletre is, mert nem mindenkinek felel meg a webshop. Az meg botrányos, hogy mostanában a keresések nagy részénél a magyar  nyelvű (magyarnak tűnő) találatok többsége külföldi webshop. Ez egy plusz pénzszivattyúzási irány.

Azonban az is lehet, hogy mégis piaci alapon fog megoldódni a helyzet. Az ingatlan.com és a hasznaltauto.hu a saját szakterületén piacvezető (majdnem monopólium) és nem a Google irányítja őket, és én is mostanában sokszor az árukeresőn és egyéb helyeken találom meg az árut, de azért speciális alkatrészeket ott jelenleg nem lehet megtalálni.

 

Mindenesetre tudom, hogy nehéz lenne megcsinálni (már látom a liberálisok gúnyolódásait egy-egy hibás keresés esetében), és még az is lehet, hogy rossz szolgáltatást nyújtana, és elhalna. De akkor is megérné megpróbálni egyszer, mert így egyre jobban kicsúszik az ország a lábunk alól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6816563280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.05.17. 11:24:50

Bármilyen keresõt is csinálsz, az akkor lesz használható, ha nem a userek által beküldött kulcsszavak alapján mûködik, hanem "elolvassa" a weblapot és eldönti, hogy mennyire releváns az adott szempontból illetve mennyire nem. Ettõl persze van robots.txt, de a keresõk már rég nem erre támaszkodnak elsõsorban. Ezek az algoritmusok bizonyos szabályokat követnek, Pl. a rámutató linkek száma, az adott oldal minõsége, a rámutató oldalak relevanciája, stb. Ezeket a szabályokat aztán ki is lehet használni errõl szól a keresõoptimalizáció, a SEO. Ha az adott cégnél nem értenek ehhez (és nem bíznak meg olyat aki igen), az megszívja.

És persze a fizetõs linkeket elõre hozza a gugli, de azokról lehet tudni hogy reklám.

Emmett Brown 2021.05.17. 13:47:17

Mi lenne a garancia arra, hogy a javaslatod működne fair módon, és nem mondjuk a neres cuccokat hozná előre?

midnight coder 2021.05.17. 16:46:00

Másrészt keresõt csinálni azért annyira nem egyszerû. Nem véletlenül szenved a bing is, pedig hát azért õk valamivel ügyesebbek mint az a kókler banda csinálná akire a NER végül is rábízná a dolgot. Még egy BKV online jegyrendszert sem sikerült normálisan megcsinálni, pedig azt azért elég sok helyen meglépték. Csak ott nem Ifj. Vér Istvánka csinálta meg a dolgot a dolog legvégén.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.05.17. 20:11:48

@Emmett Brown: Mondjuk törvény lenne rá, hogy mindig kötelező a területileg legközelebbit legelőre tenni.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.05.17. 20:13:33

@midnight coder: "Másrészt keresõt csinálni azért annyira nem egyszerû"

Nem is klasszikus keresőre gondoltam, hanem az ingatlan.com meg arukereso mintájára az üzletek által adott adatszolgáltatásból dolgozna. Mondjuk kötelező lenne adni, de egy idő után hamar rájönnének az üzletek, hogy ez alapján nagyon sok vevőjük lesz, onnantól pedig működhetne a dolog önkéntes módon is.

vucsidol 2021.05.17. 20:31:24

Nem lehet, hogy a keresési technikáddal is baj van? Én Erzsébeten lakok, ha például számtech boltot keresek, így egyszerűen, csak pesti oldalon lévő üzleteket mutat a térképen. Ha tovább szűkítem xx. kerületre, megjelennek az általam is ismert helyi boltok.
Aztán, hogy a keresett alkatrész van-e, az vagy kiderül a bolt honlapjáról(mert webáruház is egyben), vagy nem, de szerencsére a telefont is feltalálták már. Plusz ott vannak a könyvjelzők, ha tudod, hogy az adott oldal máskor is releváns lehet.

Lorrh 2021.05.18. 08:01:11

@fofilozofus: ugye tudod, hogy a kétharmad olyan törvényt fogad el ami neki anyagilag jó?
Egy olyan országban próbálsz fair versenyért kiáltani, amelyik százezerszeresen át van itatva a korrupcióval. Vicces-e vagy?
süti beállítások módosítása