Az ukrán helyzet
2022. március 02. írta: fofilozofus

Az ukrán helyzet

Bár nem szeretek aktuális dolgokról írni, mégis pár dolgot tisztázni kell a helyzet kapcsán. Akkor kezdjük is, témakörönként:

A média

Egy barátom szokta mondogatni, hogy mindenki tudja, milyen szar, ha pofont kapsz. De mikor megkapod, akkor tényleg szar. Ugye a lényege, hogy más tudni, mint a saját bőrödön megtapasztalni a valóságot. Tudtuk mi azt, hogy a média központ irányítású és valami magasságos helyről szabják meg, hogy mit lehet, de most tényleg megtapasztaltuk ezt. Az a szintű propaganda, ami itt folyik, elképesztő. Népmesei szintű baromságokkal etetnek minket, és a hülyébbek, főleg nyugaton, ahol a jólét miatt hülyébb a népesség, be is veszik. Tele a sajtó az ukrán propagandával: a Klicsko fivérek beálltak a seregbe, a hős ukrán pilóta (Kijev szelleme) egymaga 5 orosz gépet lőtt le (később persze kiderült, hogy kamu az egész), 80 ezren tértek haza Ukrajnába harcolni a hazáért, inkább kilyukasztják az oroszok a benzintankot, csak hogy ne kelljen harcolniuk. (Az oroszok mást csinálnak a tankokkal :-) ) Valahogy egyből eszembe jut, hogy Sztálinék, akik nagyon egyházellenesek voltak, Moszkva körülzárásakor terjesztettek egy hírt, hogy felvittek egy szent ikont egy repülőgépre a szovjetek, az körözött Moszkva felett, és a németek nem tudták lelőni, ezzel védte meg a légteret. :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Ez komoly, nem vicc, Kun Miklós mesélte. Na, ezt hívják propagandának.A legjobb, hogy bejelentették, kész tényként közölték tegnap, hogy a fehéroroszok is megtámadták Ukrajnát. Aztán ma már kuss van róla. Gondoltam, megnézem a másik oldalt is, így rákerestem a Russia Todayre. Le van tiltva Európából. Mert propagandaadó. :-)))) Ennyit a szabadságról: csak akkor lehet korlátozni, mikor akarjuk, egyébként máskor sosem. :-) A médiában viszont a legelkeserítőbb, hogy semmilyen valós információ ezen felül nem jelenik meg. Ahogy egy mondás tartja: sosem hazudnak annyit, mint házasság előtt, háború alatt és vadászat után. Nagyon szeretném tudni, hogy az oroszok hol állnak most. De semmilyen valós térkép nincs, csak elavult és természetesen megkérdőjelezhető térképek. Ezek alapján semmilyen következtetést levonni nem lehet.

 

Ki a felelős a háborúért?

Nyilvánvaló, a háborúért mindkét fél felelős, az USA és Oroszország is. De ez a mondat nem jelent semmit. Mert egy háborúban mindkét fél felelős: amelyik támad és amelyik meg akarja magát védeni. Ha nem védekezne, akkor nem lenne háború. Tehát már maga a kérdés is baromság. Akkor talán az a kérdés, hogy kinek van igaza? Hülyeség a kérdés megint, hiszen nincs olyan, hogy igazság. Kinek volt igaza 1848-ban? A magyaroknak? Hisz szabadságot akartunk. De az osztrákoknak is igazuk volt, mert a magyarok a hatályos törvényeket felrúgták. Ezt már többször leírtam talán, hogy nemzetek között nincs olyan, hogy igazság, pontosabban mindig minden nemzetnek igaza van. Igaza van az ukránoknak, hogy úgy szeretnének élni, ahogy: NATO-országként, az EU tagjaként. Igaza van az oroszoknak, mert fenyegeti őket az USA, körbevette őket, és Fehéroroszországban, Kazahsztánban is puccsot akartak végrehajtani, és szorul a nyakukon a hurok. Máltán felosztották Európát, Reagen meg Gorbacsov: Ukrajna pedig akkor maradt az orosz zónában. Később ezt a megállapodást felrúgták az amerikaiak, puccsal egy elég gusztustalan nacionalista, másrészről pedig amerikai ügynökökkel telezsúfolt vezetést neveztek ki. Szóval mindenkinek igaza van, tehát ez a kérdés is értelmetlen. De természetesen nekünk van igazunk egyedül, minket csak az érdekel, hogy a magyarok nyelvhasználati jogát erősen megnyirbálták.

 Az állás

Sok helyen olvastam, hogy egyértelműen kudarc az orosz támadás, mert alig van előrehaladás és az oroszok villámháborúként képzeték el ezt az egészet.

Na mármost. Mivel a médiából semmilyen megbízható információt nem kapunk, ezért SEMMILYEN következtetést nem vonhatunk le a mai napon. Azt értem, hogy sok olvasóban ez az érzés erősödött meg, de ez csak annyit jelent, hogy nagyon jól működik a nyugati propaganda. Mert ezt az érzést ők akarják kelteni. Ha sikerült, akkor jók ebben. Nem tudjuk, hogy milyen háborút terveztek az oroszok, hogyan állnak most. Ha az ember a náci sajtót olvasta, meglepődhetett azon, hogy meghalt a Führer, mert egészen addig a napig még ők álltak győzelemre... :-)

Szóval NEM TUDJUK, hogy mi az állás. Majd egy hónap múlva talán többet tudunk.

Miért támadhatnak az oroszok?

Szerintem mindenkinek beugrott a helyzet kapcsán '56. Persze nem pont ugyanaz az eset, mert akkor semmilyen fegyvert nem kaptunk nyugatról, meg nagyon ad-hoc volt a helyzet, de Amerika AKKOR IS MEGENGEDTE AZ OROSZOKNAK, HOGY TÁMADJANAK. Természetesen pofázás az volt, az Amerika Hangjában ment a könnyes kiállás a szent magyar forradalom mellett. De mikor az oroszok megtudakolták, hogy akkor ugye ti nem fogtok beavatkozni, akkor megkapták a jóváhagyást. Tehát a sok hülye, aki szerint Orbán okozta Ukrajna vesztét a NATO-csatlakozás megakadályozásával :-), csak ezt a tényt nem veszi figyelembe: azért támadhatnak, mert megkapták rá a felhatalmazást. Persze ez nem úgy ment, hogy kiadtak egy nyilatkozatot, hanem csak egyszerűen valahol, valahogy kiderült, hogy nem fognak fegyveresen beavatkozni. Ez pedig ezen a szinte a jóváhagyást jelenti.

 

Mi lesz a háború kimenetele?

Sok eshetőség van:

1. az oroszoknak nem sikerül katonailag elfoglalni Ukrajnát.

Ebben az esetben óriási zűrzavar lesz Oroszországban. Kicsit olyan, mint az I. vh. vége felé. Nagy arcvesztés Putyinnak, infláció, gazdasági összeomlás, az oligarchák ellene fordulnak, bármi megtörténhet. Az oroszok érdeke, hogy minél gyorsabban lemenjen ez az "ügy". Ha gyorsan nyernek, mire komolyan észbe kapnak az ellenfelek, már vége is lesz az egésznek.

2. elfoglalják az oroszok Ukrajnát, de ott egy tartós ellenséges kormányzásra kényszerülnek, terrortámadásokkal

Ez olyan afganisztáni forgatókönyv. Elhúzódó harcok, óriási katonai költségvetés évekig, ellenséges lakosság.

3. Elfoglalják az oroszok, baráti kormányzatot ültetnek oda, és Fehéroroszország 2. lesz a hely.

4. Elfoglalják az oroszok, az USA garantálja az ország semlegességét, de az EU-ba beléphet. Azaz Finnország II.

5. Az előző kettő pont, de nem elfoglalás által, hanem békekötéssel.

Bár a 3. pontot így nehezebb lenne megvalósítani. AZ biztos, hogy az amerikaiknak nem fáj, ha az ukránok szenvednek kicsit, tehát ők a békekötésben nem nagyon érdekeltek. De ha már nagyon szar a helyzet, akkor belemehetnek (nem az ukrán kormány dönt ezekben a kérdésekben szerintem). A baj az, hogy akkor lehet, hogy 20 év múlva megint vérszemet kapnak. Természetesen a Krím ezekben a pontokban nem szerepel kompromisszumként, azaz az 1-es pont kivételével, azt mindenképpen meg szeretnék kapni.

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de Putyin szerintem megelégedne a 4. pont békekötéses változatával is, és a legboldogabb a 3-assal lenne természetesen, ha lehet békekötéssel elérve. Ahogy telik az idő, az ukrán katonai ellenállástól függően meglátjuk, hogy mi lesz. Kérdés, hogy az ukránok teljesen átfordultak-e "lengyelekké", azaz zsigerből elutasítják az oroszokat, vagy egy kis propaganda hatására visszafordíthatók lesznek oroszbarátokká. A lengyelek ugye katolikusok, ott nem sikerült ez, de az ukránoknál lehet. Fene tudja, nem az én bajom, biztos vagyok benne, hogy Putyinnak vannak ezekre a felvetésekre válaszai, legfeljebb hibásak. :-)

 

A mi helyzetünk

És akkor jöjjön a végére a lényeg, hogy NEKÜNK mit hoz ez a háború?

Gondolom, nem lepődik meg senki, ha azt mondom, hogy semmi jót. Milyen kockázatok vannak:

1. az oroszok elfoglalják teljes Ukrajnát, és szomszédosak leszünk az orosz birodalommal.

Jaj, ne! Ez már önmagában is elég szarul hangzik.

2. Rohadt nagy menekültáradat, ami társadalmilag és gazdaságilag is megrendítik az országot.

Nem kell mondanom, hogy az idegeneknek nem sokan örülnek nagy tömegben, és biztos, hogy sok pénzünk rá fog menni. Vége a vírusnak, pont ez kellett, mint üveges tótnak a hanyatt esés.

3. A háborús helyzet közvetlenül befolyásolja a választások kimenetelét

Törékeny a mai helyzet, egy kis valami kell, és átbillen a moslék javára a mérleg. Az elég nagy baj lenne önmagában is, de ezek az amerikai cselédek simán odadobnák az országot az oroszok dühének. Lásd Szálasi. Márki-Zay nyilatkozatai is félelemkeltőek.

4. Az oroszok elleni óvatos fellépésünk miatt (pl. nem szállítunk fegyvereket) megtalálják az ukrajnai magyar kisebbséget az ukrán banderista nácik. Akkor ott tömeges gyilkosságok lesznek (lásd a kiváló lengyel filmet, a Volhínia címűt, amiben fejszével verik agyon az ukránok a lengyeleket, és több százezret űznek el otthonról. Sajnos nem csak propagandaalkotás, hanem tényleg így történt.). Nem kell, hogy igaz legyen az oroszkollaboráció, elég annyi, hogy valakinek ez érdeke legyen, és sokan elhiggyék. Ekkor a százezres számú magyar menekültet kéne elhelyezni, de őket már nem ideiglenesen, mint az ukrán menekülteket, hanem véglegesen. Már aki életben marad közülük. A legnagyobb hiba, amit nem fogunk elkövetni egyébként, a fegyveres beavatkozás Ukrajna területén emiatt.

5. Az oroszok nem állnak meg Ukrajna határainál, hanem tovább jönnek, és elfoglalják Magyarországot is.

Szinte 0 valószínűségű esemény. De ugye tudjuk a matematikából, hogy a 0 valószínűségű esemény is megtörténhet. Ezzel azért ne kalkuláljunk, a ruszkik a máltai egyezmény szellemében háborúznak szerintem.

6. Bevetnek a konfliktus során atomfegyvert.

Hasonló valószínűségű, mint az előző pont. A fenyegetés csak nyomásgyakorlás, senki sem gondolja komolyan.

7. Rendkívül lecsökken az ukrajnai magyar kisebbség létszáma

Ez nem tudom, hogy baj-e, mert szegények óriási nyomásban élnek, főleg itt most gazdaságira gondolok. De az biztos, hogy sokan, és főleg a fiatalok már nem fognak visszamenni.Ennek a valószínűsége óriási.

 

Megpróbáltam nagy nehezen pár jó kimeneteli lehetőséget is összeszedni:

1. Sok ukrán menekült itt ragad, és hosszú távon beilleszkedik a magyar társadalomba.

Ennek van esélye. Aki nem tud nyugatra menekülni, és talán vissza sem megy, az a nagy munkaerőínségben haszon az ország számára. Persze csak akkor, ha egyenletesen oszlanak el a magyarok között. Ha önmagukban teljes falvakban többséget fognak alkotni, az további konfliktusok magvát hinti szét. De ha Budapestre és más ipari városokba költöznek, ami valószínű, hasznosak lehetnek az ország számára. Európai emberek, viszonylag jó IQ-val és munkakultúrával (legalábbis az afrikai, közel-keleti menekültekhez képest). Ne feledjük, hogy Csehország népességgyarapodása sokban az ukránoknak köszönhető. (Persze ott sokkal közelebbi a nyelv is.) Most itt nem a magyarokról írtam, hanem a tényleg ukránokról.

2. Prosperáló, Finnország-típusúvá válik Ukrajna, jó szomszéd lesz, gazdagság, bőség.

Ez tényleg jó lenne, de jelenleg nehezen hihető forgatókönyv, de ennek azért nagyobb az esélye, mint az atomháborúnak. Lengyelország is óriásit fejlődött a rendszerváltás óta, miért ne történhetne ez meg Ukrajnával? Egyszer kell jó mederbe kerülni a dolgoknak, aztán sokáig ott maradnak.

3. Autonóm Kárpátalja

Elvileg ez is kijöhetne a dologból. Ha a ruszkik ezt a döntést fogják hozni, akkor lehet egy kvázi független "ország" is Kárpátalja. Ekkor sok ország fog versengeni az ottani hegemóniáért, így mi is. Ne feledjük, hogy jelenleg 150 ezer magyar él ott, és félmillió román meg még ki tudja milyen nemzetiségek. Szóval egyáltalán nem biztos, hogy ez annyira magyarországi érdekszféra lenne, de talán az ottani magyaroknak könnyebb lenne az élete, ha egyáltalán még maradna belőlük valaki. Lehetne jó sípályákat építeni a Kárpátokban legalább. :-)

 

Várjuk ki a végét, egy-két hónap múlva okosabbak leszünk!

 

 (Iratkozzatok fel a blogra, ha tetszett.)

 Frissítés 1:

 

Kifelejtettem, amit mindenképpen le akartam írni. Méghozzá ahhoz a ponthoz, ahol a "nem járunk jól" lehetőség szerepel.

8. Megtiltják Paks II-t.

Ez nukleáris dolog, ez valami csúnya, és eddig is szálka volt a szemükben. Nagy szívás lenne, de ez mindenképpen benne van a pakliban. Orbán mindig tudja, hogy meddig húzogathatja az oroszlán bajszát. De ha már nem lehet, akkor sajnos el kell dobnunk majd ezt a projektet. Ez abszolút valószínű sajnos.

9. Leállítják az orosz gázimportot.

Ez nekünk nagy érvágás lenne, de van az a szint, amit nem léphetünk át. Ennek azért kisebb a valószínűsége, mint Paksnak, viszont nagyobb szívás, mert a sokkal drágább gáz miatt minden termelés megdrágul. Meg persze a alakosság is többet fizet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6117769888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emmett Brown 2022.03.02. 12:19:35

Az bezzeg hibátlan lakossági tájékoztatás, hogy a támadás délutánján már kapom az emailt a KOrmányzati Tájékoztatási Központtól, hogy veszélyben a rezsicsöki, miközben a közismerten kiforgatott MZP nyilatkozat az esetleges szerepvállalásról (gyk: teljes NATO felhatalmazás esetén) is előkerül. A támadó ország neve meg nem jelenik meg.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.03.02. 12:30:18

@Emmett Brown: Sosem mondtam, hogy a kormányzati média objektív. Csak annyit állítok, hogy háború esetén óriási a propaganda. Ha nincs háború, akkor is egyébként. :-) Legfeljebb nem annyira.

Emmett Brown 2022.03.02. 12:38:17

@fofilozofus: igencsak bizarr, hogy az állításodat, hogy háború esetén óriási a propaganda, csak és kizárólag ukránpárti propagandával támasztod alá.

Most miért nem harcolunk Brüsszellel?

Billy Hill 2022.03.02. 14:10:21

@Emmett Brown: "Most miért nem harcolunk Brüsszellel?"

Mert OV tudja, mikor kell ugrálni, és mikor kell csendben maradni.

Lehet, hogy tudja MZP is, csak ő pont fordítva tudja...

Emmett Brown 2022.03.02. 14:22:04

@Billy Hill: tehát egy olyan harcot "nyert" Brüsszel ellen ami nekik nem is volt fontos igazából? Vagy rossz nyelvek szerint nem is "harcoltak"?

Billy Hill 2022.03.02. 14:46:24

@Emmett Brown: Múlt hétig valszeg fontos volt (nekik), de közben olyan változás állt be, hogy már más a fontos. Vagy még kellene tovább kekeckedni most?

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.03.02. 15:01:08

@Emmett Brown:
" csak és kizárólag ukránpárti propagandával támasztod alá. "

Ez nagyon egyszerű: csak ehhez jutok hozzá, az oroszhoz nem, hiszen letiltották.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.03.02. 15:02:29

@Emmett Brown: Milyen harcot nyert Viktor Brüsszel ellen? A marketingfaszságokat nem szoktam követni, de ha megírod, akkor megpróbálok rajta elmélázni, esetleg válaszolni a kérdésedre.

Emmett Brown 2022.03.02. 15:09:14

@fofilozofus: M1-et is?

Nyilván semmilyen harcot nem nyert meg, ez egy hazai parasztvakítás volt, amire nem kevés pénz lett kibaszva.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.03.02. 16:18:24

@Emmett Brown: Még mindig em tudom, hogy miről van szó. Talán a Brüsszel elleni harc. De azt ki mondta, hogy Orbán megnyerte, nem emlékszem. Egyébként meg persze, hogy parasztvakítás, ami az M1-en megy. Ha megnézed, bármelyik országban alapíthatsz pártot szabadon. Csak sajtót nem vehetsz hozzá. :-)))))))))
A demokrácia lényege, hogy elvileg az "emberek" irányítják a dolgokat, csak az embereket meg a sajtó. Ezért nem vehetsz sajtót szinte sheol sem. Ha egy párt megerősödne, aki nem tetszik az okosoknak, akkor ráuszítják a sajtót. Ezért nem nyerhet soha sem az AFD meg LePen.

És pont ezért hazudnak össze-vissza a sajtóban. Mindegyikben. Az M1-en meg a CNN-en is.

Itt csak egy dolog van, hogy te próbáld meg kiválasztani, hogy melyik oldal rosszabb neked KEVÉSBÉ.

midnight coder 2022.03.02. 18:49:17

Az mindesetre érdekes, hogy ukrán veszteségekrõl nem nagyon olvastam, csak egyéni veszteségekrõl, lásd Kígyó-sziget, Kiev szelleme, stb. És igen, nem nagyon van friss térkép hogy hol tartanak a frontvonalak. Azt szépen kiszámolták brit tudósok, hogy mennyibe fáj ez Putyinnak. De hogy az ukránoknak?

"Rohadt nagy menekültáradat, ami társadalmilag és gazdaságilag is megrendítik az országot."

Ez azért nem feltétlenül akkora gond. Egyrészt, mert ezek haza akarnak menni, vagy tovább nyugatra. Másrészt, kell a munkaerõ. És ezeknek nem lesz akkora gond a beilleszkedésével mint egy afrikai kecskepásztornak lenne.

"Leállítják az orosz gázimportot.
Ez nekünk nagy érvágás lenne, de van az a szint, amit nem léphetünk át."

Úgy néz ki, hogy de. És ez nem csak nekünk érvágás, de ha egy évnél tovább fennmarad, szerintem az EU-t is hazavágja.

kunzoo 2022.03.03. 06:33:40

@midnight coder:
Az ukránoknak nincs mit számolgatni ha az országuk léte a tét. Putyin ha elfoglalja, totális nyomor lesz.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.03.03. 09:16:00

@kunzoo: Szerintem ez nem így van. Putyin a békekötésnél 3 dolgot kért: ne legyen NATO Ukrajnában, a Krímet ismerjék el, és váltsák le a mostani vezetést. SZerintem simán megengedné, hogy független ország legyen. És a mostani helyzethez képest (már nem a háborúshoz, hanem az előtte lévő békeállapothoz képest) már nem lehet totális nyomor, mert most is az van. Ukrajna egy szar ország, milliók elvándoroltak, a GDP-je Lengyelország szintjén volt 90-ben, most meg meg már a lengyelek vagy 3-szor előrébb vannak. Szerintem ők is nyernének, ha ezt a vezetést elkergetnék. Csak kérdés, mitől jönne jobb?

kunzoo 2022.03.03. 12:04:51

@fofilozofus:
Azert a nagy semmiből európa egyik elsőszámú élelmiszerellátoja lett. Emiatt geoplitikai súlya is van Ukrajnának.

kunzoo 2022.03.03. 12:05:52

@fofilozofus:
Ráadasul pont ezért szerették volna a lengyel utat. Nem a beloruszt.

Lehetnék én is 2022.03.03. 12:57:38

@kunzoo: A függetlenséget nem akrta Putyin korlátozni. Csak nem akarta az ukrán nácikat NATO-egyenruhában látni amerikai rakéták mellett az orosz határnál. Több országnak is bejött már a függetlenség. Nem feltétlen szigetként, hanem hídként, de ahhoz ki kellen lépni az antiorosz űbernáci ukrán gondolatkörből. Az utóbbira tényleg nincs igény. Csak a nyugat ezt nem hangoztatja, amíg az ukránok farkával veri az orosz csalánt. (Pontosabban az USA a nyugatikkal vereti az ukránok farkát).
Van az a pusztulás-szint, aminél már tényleg ki lehetne dobni Zelenszkijt. Eddig sem érte meg a táncos komikus, ezután sem ő lesz a megváltó.

parttalan 2022.03.03. 14:18:12

"Tele a sajtó az ukrán propagandával..."

Ne menjünk messzire, az Index címlapján lévő cikkek 60-70%-a ukrán háborús propaganda. Nyilvánvaló, hogy a világ a megtámadott mellé áll, de a propagandát akkor sem kellene csont nélkül átvenni. Amit tehetünk, hogy magunkban szűrjük az információkat, és mivel fingunk sincs a valós helyzetről, a helyén kezeljük azokat. ,

Stratégiai okokból egyik háborús fél sem fog valós adatokat közölni, hiszen azt a másik felhasználhatná ellenük. Az oroszok nem hoznak nyilvánosságra csapatmozgásokat, hadállásokat, és katonai veszteségeiket sem teszik ki az ablakba, nehogy csökkenjen a katonáik elkötelezettsége. Az ukrán fél ugyanilyen okból nem hoz nyilvánosságra valós adatokat anyagi károkról, a civil áldozatok valós számáról és katonai veszteségeikről, illetve dezinformál. Értető okból tüzelni kell a hadseregüket és a lakosságot.

Amire hagyatkozhatunk, azok a műholdfelvételek. Meg amit az ukránok leadnak a NATO-nak, a brit hírszerzésnek és a Pentagonnak. Ezek alapján amiről a brit védelmi miniszter időnként tájékoztat, azt nagyjából elfogadhatjuk valóságként.

HaCS 2022.03.03. 15:33:16

@Lehetnék én is:

"A függetlenséget nem akrta Putyin korlátozni"

Mármint ezt hogy érted? Az ukránok fenn akarták/akarják tartani a jogot arra, hogy ők maguk határozhassák meg saját(!) országuk gazdasági, politikai, biztonsági irányvonalát elveit. Ezt jelenti a függetlenség, más szóval a szuverenitás.
Putyin ezügyben követel magának beleszólást egy másik(!) ország dolgaiba.

Nem is értem a felvetésed.

Lehetnék én is 2022.03.03. 16:14:53

@HaCS: Igazad van, elírtam. Semlegességet gondoltam

Lehetnék én is 2022.03.03. 16:17:53

@Lehetnék én is: Függetlennek most sem független (ld. USA politikai beavatkozása), meg demokratikusnak sem túl demokratikus. De a semlegesség jó irány lenne.
Az, hogy nem pont a legjobb a mostani vezetésnek - külső körülmény.

HaCS 2022.03.03. 16:38:06

@Lehetnék én is:

A semlegesség addig (lett volna) jó irány, míg egy szomszédos nagyhatalom szó nélkül el nem foglalta országuk területének egy részét. Krím félsziget ugye.
Nehogy meglepetés érjen, elárulom addig a pillanatig Ukrajna NATO tagsága nem is volt komolyan napirenden.

a nagy hohoohooo 2022.03.03. 19:33:07

@Lehetnék én is: Élvezem, hogy a 20-as IQ-d alatt szenvedsz..magad hazudsz ,uszítasz itt napszámba hehee...mint orbángazdád mindig másokat vádol azzal amit ő és fütyi bandája elkövet hehee..
Ezért teszem.
Amig gutaütést nem kapsz...
1-Számos példa bizonyítja, Oroszország aktív szerepet játszik abban, hogy a magyar kisebbség ellen hangolja az ukrán közvéleményt – például állítólagos magyar „szakértőkön” keresztül. A Political Capital elemzése.

24.hu/kulfold/2020/03/31/oroszok-ukranok-magyar-kisebbseg-karpatalja-putyin-propagandamedia-alszakertok-pc/?fbclid=IwAR0kMjqAWzXFpt9j9AzCFoh1gUaA_t-tSO9FBa8r6mXWd4Krb68S3SIZzwY

2-Oroszország sejlik fel a kárpátaljai magyarok elleni támadások mögött
index.hu/kulfold/2018/06/28/ukrajna_oroszorszag_karpatalja_magyarellenes_tamadasok/?fbclid=IwAR1gMhMXEl1QEdmsyoG7PT4uuoQbpone_ITisdARxl7KKZXQMpEFgNzT5kM&token=282b8ab38ed1f1b92bb8eb7d49e9a285

3-Miközben a magyar kormány hivatalosan az uniós közös álláspontot követve Ukrajna területi egységét támogatta, a fideszes médiagépezet jelentős része nyíltan Putyin pártján áll. Több orosz forrásból származó, Ukrajnát agresszorként bemutató álhírt terjesztenek, sőt, az az igény is felmerült, hogy Magyarország szálljon be Ukrajna felosztásába.
z állítólag közelgő ukrán offenzíva mellett

az orosz médiában előkerültek olyan állítások is, hogy Kelet-Ukrajnában népirtás zajlik az orosz ajkú lakosság ellen

– ugyanez a vád már korábban is elhangzott a szakadárok és a Kreml részéről, nemzetközi szervezetek (ENSZ, OSCE) jelentései azonban nem igazolták a népirtás-vádat.

atlatszo.hu/kozugy/2022/02/24/tisztelet-es-hala-putyinnak-nyilt-kreml-propaganda-fideszes-csatornakon/?fbclid=IwAR1gMhMXEl1QEdmsyoG7PT4uuoQbpone_ITisdARxl7KKZXQMpEFgNzT5kM

4-NATO
TÖRTÉNELEM
A Nyugat tényleg írásba adta, hogy a NATO nem terjeszkedik keleti irányba?
A Lakmusz.hu annak az orosz részről sokat emlegetett állításnak jár utána, miszerint a berlini fal leomlása után a Nyugat állítólag garantálta, hogy a NATO nem terjeszkedik az egykori Varsói Szerződés tagállamai felé.
Nem került írásba a NATO bővítésének tiltása a Lakmusz.hu szerint 1997-ben sem, a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok megerősítését célzó tárgyalásokon sem. Sőt a NATO-Oroszország Alapokmányban többek között arról írnak, hogy az egyes államok maguk választhatják meg, csatlakozni kívánnak-e valamelyik, biztonságukat garantáló szervezethez. Hasonló szabadságot ad az 1975-ös Helsinki Záróokmány vagy az EBESZ 1999-es Isztambuli Chartája is.

Vagyis míg a NATO-bővítés tiltásáról nincs fellelhető írásos dokumentum, arról több megegyezés is született, hogy az egyes országoknak joguk van eldönteni, melyik szervezethez akarnak csatlakozni – mutat rá a Lakmusz.hu cikke.

www.urbanlegends.hu/2022/03/nyugat-megigerte-nato-nem-terjeszkedik-kelet-fele-bizonyitek/

Ugye nem ismered-az általam nagyra becsült-Hofi Géza művész mondását a tájékozódási futásról?Van az vicc :egy újszülöttnek minden vicc új, mint szellemi pelenkásnak idézem:"előbb tájékozódni ,s aztán futni"Ha tájékozódtál volna és nem a csontig szopogatott Fide. fújná,elkerülhetetted volna,hogy hülyének nézesd önmagad,a többi FideSS,mélymagyar birkával együtt.

Ubul80 2022.03.03. 19:49:31

Hogy fognak alakulni 10-20 éven belül az európai erőviszonyok, és a világban milyen átalakulás lesz? Gondolok itt az USA, Kína, Oroszország és az EU szerepére. Milyen szerepet játszik ez a háború ebben a folyamatban?

Lehetnék én is 2022.03.03. 21:35:03

@a nagy hohoohooo: ugye, nem baj, hogy olyat tettem, amire te nem vagy képes. Azt mondtam valakinek, hogy tévedtem, igaza van.
Ugye, az sem baj, hogy van önálló gondolatom, nem olyan fejlett, mint amit neked evőkanállal lapátolnak az üres fejedbe, de legalább van?
1. Ugye, te sem gondolod azt, hogy a PC véleménye alapigazság, esetleg fakt.
2. Ugye te még életedben nem jártál Kárpát-alján?
3. Ugye, nem gondolod valósnak azt az állítást, hogy ez a mocskos nacionalista ukrán kormány, nem bántotta a magyar kisebbséget és ami politikailag nagyobb baj az orosz kisebbséget? Ha igen, gondold át.
4. Ugye nem azért bővítünk nem demokratikus, nem alkalmas, nem független, nem gondolkodó országgal NATOT, mert azt szeretné az USA, vagy mert PC? Lehet megnézzük a jelölt alkalmas, demokratikus, nincs benne háborúban, nem mocskos náci és nem hoz bajt a fejünkre?
Ismerem és becsülöm Hofit, de te ne hivatkozz rá, másik liga.

HaCS 2022.03.03. 22:31:02

@Lehetnék én is:

Még én is elismerem, hogy van igazság abban, amit mondasz.

A problémát én abban látom, hogy a Majdanon elzavart korrupt oroszbarát Janukovics, majd a leváltott korrupt ukrán szélsőséges Porosenko után, a jelenlegi államfő Zelenszkij (a Krím elcsatolásának körülményei között) a lehető legsemlegesebb, és messze a legvállalhatóbb ukrán elnök az utóbbi 20 évben.
Sajnos ő sem volt elég vállalható Putyin számára.

Éhes ló 2022.03.06. 10:02:26

Minszk I és II.
2014 - 2015

Basztak betartani a hoholok.
Nem maradt kövrtkezmények nélkül.
Ez van, ha valaki bedől az usa hábotúas uszításának.
süti beállítások módosítása