Mi a fene az az illetve?
2023. november 14. írta: fofilozofus

Mi a fene az az illetve?

Sokszor használják vagy és és értelemben. De egyiket sem jelenti. De akkor mit?

Nagy bűnt követett el nyelvtantanárom még harmadikos koromban, mikor mondta,, hogy az illetve nem vagyot jelent.

-- Hát akkor mit?

--Majd egyszer elmondom.

És sosem mondta el. :-( Szóval enélkül kellett élnem.

Mielőtt ráguglizunk, leírom az általam közben megismert jelentését. Ezután persze majd kiderül, hogy van még neki néhány, de most a szerintem legfontosabbat nézzük meg!

A példamondat: a boltban szoknyát és nadrágot árulnak, amelyeket a férfiak illetve a nők vásárolnak.

Jó, hülyeség, de legalább bemutatja az illetve szerkezetét: szoknya is van, nadrág is, és ezeket veszik meg a férfiak és a nők. De nem ám mindenki mindegyiket, hanem minden nem csak azt, ami őt "illeti". Azaz a férfiak a nadrágot, a nők pedig a szoknyát

Hát mit mondjak, elég fura nyelvtani szerkezet. Ez biztos valami latinon alapuló kacifánt lesz. Ha a latint nem is ismerem, az angollal még elboldogulok. Nézzük meg a varázslatos respectively szót!

https://www.springer.com/gp/authors-editors/authorandreviewertutorials/writinginenglish/use-of-respectively/10252704

Hoppá!

Mintha egy régi ismerőst látnánk! Annyi különbséggel, hogy itt KONKRÉTAN le van írva, hogy ABBAN A SORRENDBEN KELL ILLETNI, AHOGY SZEREPELNEK. Azaz a fenti mondatom nem lenne jó angolul, mert először írtam a szoknyát, utána a nadrágot viszont (persze szándékosan :-) ) előbb volt a férfi és csak utána a nő.

Azt nem találtam meg, hogy a magyarban is van-e ilyen sorrendiség vagy csak a logikai kapocs marad, de az angolban van. És persze fura az egész, hogy elmondják a teljes mondatot, aztán a végére odabiggyesztik vesszővel, hogy respecively.

 

 Akkor most guglizzunk rá, hogy mit is jelent valójában:

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/i-i-31843/illetve-31F5B/

 

Ha eltekintünk a régies változattól, akkor 4 használati módot ismerünk meg. A kettes volt az előbb ismertetett jelentés. Az egyes esetben "helyesebben", "pontosabban" jelentéssel bír.

Akkor nézzük meg a 3-s és a 4-es eseteket:

3. "amikor ugyanaz az (egy v. több) állítás külön-külön mindegyik lehetőségre vonatkozik"

4. "Pongyola használatban; vagy kötőszó helyett"

Ha jobban megvizsgáljuk a 3-as az "és" esete , a 4-es pedig a vagyé.

:-))))

Tehát nem mondtam igazat a második mondatomban: nemhogy egyiket sem jelenti, hanem mindegyiket: és, vagy, illetve, helyesebben stb. :-) 

Régebben a törvényeink tele voltak az illetve szóval. Nem véletlen, hogy van egy törekvés, hogy ezeket kiirtsák a törvénykönyvekből. Ügyes kis fejtörő ez, hogy van egy logikai kapcsolat, és az olvasónak, értelmezőnek kell kitalálnia, hogy ugyan mi lehet a logikai összefüggés. De ha ő pl. nem pont arra gondol, mint a törvényalkotó, akkor majd ő lesz a hibás. Vagy majd a bíró kitalálja, hogy a költő mit akart mondani. :-)

 

 

Röviden csak annyit, hogy ne használjuk komoly dolgokra ezt a szerkezetet, ha nem akarunk nagy kavarodást okozni a világban. De azért nem árt ismerni, hátha valaki elvetemült ezzel stresszel majd minket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr918258643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása