Közvetlen polgármester- és elnökválasztás
2014. október 16. írta: fofilozofus

Közvetlen polgármester- és elnökválasztás

Minden önkoriválasztásnál előjön ez a téma, amiről már elméletileg is látható, hogy nem túl jó ötlet, de aztán elfelejti mindenki, marad minden a régiben. Még a nagy alkotmányos átalakítások is meghagyták. Tehát: jó-e a közvetlen polgármesterválasztás, tágabb értelemben jó-e az elnöki rendszer? (Itt a közvetlenül választott elnökökről lesz szó.)

Először is kezdjük azzal, hogy sokszor tűnődtem rajta, még a rendszerváltás környékén, mikor kezdtük itthon is tanulni a demokrácia szabályait, hogy elméletben hogyan tud működni az elnöki rendszer? Mi biztosítja, hogy a tőle függetlenül választott testülettel együtt tudjon működni? Mert testület kell mellé, mindenhol van ilyen, egy személyre nem lehet korlátlan hatalmat bízni. Szóval tűnődtem, hogy mi biztosítja a konzisztenciát, de nem sokra jutottam. Aztán kezdtem egy kicsit megismerni egy-két történetet, egy picikét az USA-beli dolgokról is hallottam, aztán rájöttem, mi biztosítja a konzisztenciát: semmi.

Nem véletlenül mondta Orbán Viktor az alaptörvény meghozatalakor, mikor kérdezték tőle, hogy nem merült-e fel az elnöki rendszer gondolata, hogy felmerült, de mi azt nem értjük. Szerintem ennél keményebben fogalmazott volna szívesebben, de ugye politikus vigyázzon a szájára.

Nálunk nincs általában elnöki rendszer, csak a polgármesterválasztás ilyen. Esztergom a fő példa, de nem tudjuk a sok kisebb helyet, és azt, hogy mi lesz ezután:

http://mandiner.hu/cikk/20141016_harmincnyolc_nagyobb_varosban_nincs_tobbsege_a_polgarmesternek

Arról ne is beszéljünk, hogy hogyan lett nálunk ez a rendszer! Mert 1990-ben, egyszer eddig, még a testület választotta a 10 000 főnél nagyobb településeken a polgármestert. De jött 1994, mikor a Horn-kormány -élve a 2/3-os többségével, amit egyébként annyira tudnak azon az oldalon támadni, mikor a jobboldalról van szó- a választás előtti hónapokban hirtelen betette ezt a törvénybe. Színtiszta politikai haszonszerzés miatt. Sejtem, mennyire gondolták át: mint amennyire a szocik szokták. Arra persze nem gondoltak (és az új rendszer kiagyalói sem 2010 után), hogy legalább az így létrejövő páros létszámú testületekbe tegyenek még egy embert. Így lehet, hogy számos helyen fele-fele a felállás. Hogy ne álljon fel annak, aki kitalálta :-))))) (Hű, ezért még kapok, hiszen ez színtiszta szexizmus, a nőket már meg sem akarom átkozni :-) )

Két nagy hibája van az elnöki rendszereknek: az egyik az eddig fejtegetett konzisztenciahiány, azonban a másik talán még nagyobb hiba.

A közvetlen elnökválasztás focis hasonlattal élve olyan, mint a kupaküzdelem, a közvetett pedig, mint a bajnokság. Mindenki tudja, hogy kupagyőztes lehet sokszor rossz csapat, elég ha a szerencse a fontos pillanatokban hozzápártol. Sok ilyen példa van, csak gondoljunk azokra, mikor másodosztályú csapat nyeri a kupát. A bajnokságot viszont folyamatos, koncentrált munkával lehet megnyerni. És ez egy nagyon nagy hátrány: bárki, jó marketinggel, és persze sok pénzzel a háta mögött, ami szerencsésebb esetben van neki és nem ideiglenesen kamatra biztosítja  a Bilderberg-csoport :-), csinál egy jó kampányt, a sok okos ember meg, mivel nem ismeri, azaz még nem tud a hibáiról, azt gondolja, hogy nincsenek is. Hogy mondta Churchill:

"A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval." :-)))))

(http://hu.wikiquote.org/wiki/Sir_Winston_Churchill)

Itt most nem akarok sok példát hozni, elég a nemrégen lezajlott szlovák elnökválasztásra gondolni, ahol Fico miniszterelnök, ráadásul viszonylag népszerű is, simán kikapott valaki ismeretlen milliomostól. Ez pedig nem tesz jót egy rendszer stabilitásának. Minden jöttment populista baromnak esélye van egy régóta a politikában tevékenykedő embert kiütni. Jaj,most fölszisszentek sokan. Pedig higgyük el, egy régi motoros sokkal jobban tudja, hogy mit lehet és mit nem, mint egy újdonsült valaki, akit ráadásul általában régóta kiérlelt csapat sem erősít. Az olyan, mint az elefánt a porcelánboltban. És akkor megint gondoljunk Esztergomra.

Persze a másik módon meg a képviselők foglya a polgi, nem tud karakán dolgokat megtenni, mindig egyensúlyoznia kell az érdekcsoportok között.

Maradjon a közvetlen választás, ha annyira szeretnék, bár én a közvetett mellett vagyok, de hogy országos szinten nem vezették be, nagyon, de nagyon hálásak lehetünk: bölcs döntés volt.

Mert hogy országos szinten mi lett volna egy mondjuk Fideszes parlament + Feri kombinációban, mindegyikünk el tudja képzelni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr406799275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása