Mi a helyzet Tapolca után?
2015. április 13. írta: fofilozofus

Mi a helyzet Tapolca után?

Az normális dolog, hogy minden párt megpróbálja a saját íze szerint értelmezni az eredményt. Ebben természetesen a Jobbik kiemelkedik, hisz 230 szavazattal nyertek, tehát jogosan vizionálják a 2018-as 2/3-os győzelmet... De még egyszer: teljesen racionális mindenkinek a viselkedése. Azonban óva intenék bárkit is, hogy ezekből messzemenő következtetéseket vonjon le!

Először is viszonylag alacsony részvétel mellett zajlottak ezek a választások, de a lényeg: a választás 3 év múlva lesz! A jó gazdasági helyzet megengedi azt a kormánynak, hogy RENGETEG pénzt elköltsön a döntő pillanatban, ami valószínűleg 2017 közepe lesz, azaz akkor kezdődik majd az igazi kampány. Képzeljük el, hogy mondjuk az SZJA-t 9%-ra csökkentik, a minimálbért 160 000 forintra emelik, és egyéb, igen látványos dolgokat is megtehetnek. Most el sem tudom képzelni, de biztos vannak még jó ötletek raktáron. A rezsicsökkentéses atombombáról sem tudtunk 2012-ben. A választók emlékezete meg olyan 3-6 hónap között van. Ráadásul nem az történt, hogy a Fidesz-szavazók átálltak másik párthoz, hanem egyszerűen otthon maradtak, tehát nem lesz akkora feladat a mozgósításuk. És persze még egy hatás: most kell kormányozni. Nagyon buta és hosszabb távon bukásra ítélt az a politikus, aki a választók (és esetleg az őket "képviselő" sajtó) pillanatnyi igényei szerint hajladozik. A kormányzáshoz elképzelések kellenek és azokat meg kell valósítani. Most a kivitelezésen a hangsúly, a kampány még ráér. Egyszóval a centrális erőteret összeroppanni látók egy kicsit a saját vágyaikat vetítik ki.

 

Azonban van két fontos tanulság:

1. A liberális sajtó elképesztő kormánytámadása tényleg amortizálta a Fideszt, de ebből a Jobbik nyert igazán. A mérsékeltebb liberálisok 18-ban majd választhatnak, hogy szavaznak egy mérsékelt, polgári Fideszre, akik a gazdaságot jól működtetik vagy az SS-t juttatják be inkább. Erre mondták a Tanúban, hogy " nem lennék a helyükben."  :-)))))) Lassan fog leesni nekik, de én ma is vigyorogtam ezen egy sort (nem mellesleg kicsit odadörgöltem az orruk alá, hiába, legszebb öröm a káröröm). Van még idő, megvilágosodhatnak, sőt még a kognitív disszonancia rezolúciót is van idejük alkalmazni addig, hogy aszongya mégiscsak a kisebb rosszat választom.

2. A választók sokkal jobban figyelnek a sajtóban tálalt virtuális valóságra, mint a saját tapasztalataikra, esetleg gondolataikra (na jó, itt egy kicsit naiv voltam :-) ) Habony Árpi szaros táskája ötször fontosabb, mint hogy az EU-ban nálunk a 2. legnagyobb a növekedés. Hiába, ilyen az élet. És itt a Fidesz hozza az évtizedes bénázását, már ami a sajtót illeti. Ugye van ez a Simicska-ügy. Addig OK volt, hogy felállt az összes főszerkesztő meg egy csomó munkatárs. Bevallom őszintén, arra számítottam, hogy másnap már az előre kitervelt sajtóorgánum székeiben landolnak. De nem. Itt lófa volt kitalálva, a nemzetes, HÍR TV-s munkatársak a mai napig létbizonytalanságban vannak. Persze hallom, hogy vannak kezdeményezések és lesz folytatás, de ez már ma is későn lenne. Elképesztő, na. 2002-ben is a sajtó miatt buktunk (az ország is). És akkor nem említem az orbitális, felfoghatatlan bénázást: a fiatalabb korosztály szinte kivétel nélkül az index-origo fospárosból értesül a világ híreiről. Ezek olyan szinten elfogultak, hogy nem is értem, hogy egy 2x 2/3-os párt ezt hogyan hagyhatja. Az origo ráadásul egy nagy multicégé, nem tudom, hogy hogy meri ezt megtenni. És e mellé a hegemónia mellé TELJESSÉGGEL hiányzik egy normális jobboldali internetes híroldal. Mondom normális. Az mno mikor még nem volt simicskás, már akkor is egy kalap szar volt. Ennél még a nagyságrendekkel kevesebből gazdálkodó Jobbiknak is jobb van. Szóval, ha ebben nem lesz változás, ne várjunk nagy csodákat.

Azonban a választási eredményekre legnagyobb befolyással (lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem) egy konkrét esemény volt hatással: az RTL-re kivetett reklámadó. Szerintem nem tévedek nagyot, ha azt állítom, hogy ez a tényező volt messze a legnagyobb a 2 időközi buktában. Erre van egy jó mondásom:

-Remélem, Orbán tudja, hogy mit csinál, mert én nem.

Nem foghatom fel ésszel, hogy mi volt ennek az értelme. A bevétel természetesen nem lehetett, mert országosan jelentéktelen összegről van szó. Főleg, ha összevetjük azzal, hogy mekkora kárt tudnak/tudtak okozni. Remélem, hogy ki volt számolva és majd valahol bejön a számítás, bár nehéz elhinni. Most Vona mondhatja a magáét, és tetszeleghet a váltópárt szerepében, sőt el is hiheti, hogy a hihetetlen jó munkája okozta a sikerüket, de az igazság ennél sokkal lehangolóbb szokott lenni.

Török Gábor és társai idióta elemzései helyett javaslom, hogy mindenki gondolja át a száraz tényeket, legyen racionális és cinikus, akkor talán közelebb lesz a megoldáshoz. Remélem ebben a cinikus kiábrándításban egy kicsit tudtam segíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr907365874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buday András · http://polgarda.blog.hu 2015.04.14. 07:35:34

Végre egy értelmes írás, köszi.

==T== 2015.04.14. 08:33:59

SS mi? Anyád.

A Fidesz azért van szarban, mert túl sokat és túl pofátlanul loptak, és most lett tele a pohár.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2015.04.14. 19:43:06

@==T==: Azért ha valakinek az SS jelmondata van a karjára tetoválva, akkor azért nem túlzás azt állítani, hogy az SS került be az Országházba.

Ubul80 2015.04.27. 20:57:24

Ha a Lajossal való viszonyt 2014 előtt megbolygatta volna a fidesz, nem lett volna sima ügy a választás. Nem volt ideális a monopólium, de működött. Valamiért szakítani kellett, erre a választást követő év a legideálisabb. Ordító a fideszes média hiánya, sokba kerülhet ez még. Jók az esélyek, de nincs kikövezve a fidesz útja. 2014, Bp., főpolgármester választás: Bokros Lajos 36%, az emlékezetes balos cirkusz ellenére is! Mint láttuk, a balos szavazatok nem összeadhatók, földrajzilag és társadalmi osztályok tekintetetében és céljaikat illetően is megosztottak. "nem véletlen, hogy Vona Gábor vaskefével igyekszik ledörzsölni pártja tagjairól az SS-tetkót." mno idézet vége. Félő, hogy Lajos most a jobbikot fogja építeni. Egyszer el lehet sütni: Lelkes aktivisták a terepen, kettős kommunikáció a sajtóban: Kurucinfó az SS-eseknek, hírtv, mno az értelmesebbeknek. Háttérbe szoruló (ex)fideszesek felkarolása és sok pénz... Találgatás Orbán stratégiáját illetően: Ha jól számolom 6 választáson elsöprő, gyakorlatilag 2/3-os siker. Álomszerű szereplés. A fordulatszámot nem lehet folyamatosan a maximumon tartani. A sikerek után a csapat elbízakodott, meg kell éreznie a vereség lehetőségét. A siker kevés, arculatban is meg kell újulni. Optimális időzítés, ha először a 2017-es költségvetésben történik komoly osztogatás, '17-ben pörög fel a kampány.
süti beállítások módosítása