Magyar filmek, 2017, szomorú összefoglaló
2017. február 06. írta: fofilozofus

Magyar filmek, 2017, szomorú összefoglaló

Nemrég olvastam egy összefoglalót a 2017-ben megjelenő magyar filmekről:

http://www.origo.hu/filmklub/blog/osszeallitas/20170103-ezek-a-magyar-filmek-jonnek-2017-ben-budapest-noir-a-viszkis-kincsem-lajko-cigany-az-urben.html

 

Erről szeretnék egy kicsit írni.

Mielőtt nekikezdenénk, egy jó hasonlat: magyar film = magyar foci. Mármint színvonalban. Általánosan észrevettem, hogy ami a kommunizmusban "sikeres" volt, az mára szarrá vált. Valószínűleg azért, mert nem kellett teljesíteni.(Egy francia, magyarul valamit tudó ismerősöm elképedve jött ki a moziból Jancsó egyik okádéka közben: - Ez nem film. Tudjuk, ő BÁRMIRE megkapta a támogatást, mert neki járt, nem kellett semmilyen teljesítmény.

Itt egy csodás részlet, hogy hogyan kell lehűteni a sört:

https://www.youtube.com/watch?v=0YPs8sCfRog

A régi vicc:

Két részeg, orosz művész Párizsban hajnalban beszélget:

-Te, Aljosa, beleszarjak a zongorába?

-Á, hagyd, úgysem értenék!

)

Elég ha a focira, a filmre vagy a vendéglátás helyzetére gondolunk. (Zimmer Feri :-) ) Ezt egyébként egy kőszegi kiránduláson ötöltem ki. Kőszeget ugyanis békén hagyták (ismert okokból). Bezzeg Dunaújváros meg Kazincbarcika, amit szerettek!

Az általános bírálat után megpróbálom pontokba szedni a magyar filmgyártás bajait:

1. Nincs forgatókönyv

Ennek szabályai vannak. Van a bevezetés, tárgyalás, csúcspont, vége stb. Igen, ahogy a suliban tanultuk. Csak ezeknek ez a foglalkozásuk, de úgy látszik, nem nagyon értenek hozzá. Ha van is valami ötletecske, a végén nem lesz csattanó, teljesen értelmetlen, lezáratlan, elmaszatolt az egész.

2. Picsaszar színészek

A legnagyobb baj, hogy bár sok rossz színész van a filmekben, de aki jó, azon is látszódik, hogy inkább színházi színész. A filmekben rohadt nagy gáz, hogy úgy akar szerepelni, mint a színpadon, hogy hangosan ordibál meg artikulál, hogy az utolsó sorokban is jól lássák-hallják. A filmen természetesen (természetesebben) kell szerepelni, mert a néző egyből mesterkéltnek érzi a dolgot. A legmeglepőbb, hogy a magyar szinkronszínészek viszont kiválóak, nem akarják túljátszani a szerepeket. Szerintem ők megtanulták az amerikai filmekből valahogy ezt a természetességet. Isten bizony, kipróbálnám őket igazi szereplőként is.

3. És a legfőbb baj: nincs mondanivalójuk. Nem jut eszükbe semmi a világról vagy ha igen, akkor valami sematikus baromság. Vidéken mindenki svájci sapkában jár meg részeg, de persze bunkó, az biztos. Vagy üvegtigrises vonal: semmiről nem szól, laza poénok egyvelege. Az első ilyen még vicces volt, de egy idő után már valami értelmet is keresne az ember.

Ami viszont biztos, hogy még  így is sikerül néha egy-egy jó vagy viszonylag jó filmet elkészíteni. De ahhoz sok mindennek össze kell jönnie. Az is lehet, hogy én vagyok telhetetlen, hiszen mondjuk a zusában is készítenek napi 10 filmet, és jó ha évente egy jó van köztük.

 

 Akkor nézzük az idei termést, a cikk sorrendjében! (Hangsúlyozom, hogy csak a bemutatkozó filmanyagokra szorítkoztam, lehetnek tévedések, és egy-két film lehet, hogy teljesen más megnézve)

1. Az Állampolgár

 Ugye itt meg sem próbáltak igazi színészeket válogatni, legalábbis a főszereplő amatőr. A legnagyobb baj, hogy most, a migrációs válság közepén nagyon szájbarágós a téma: segíteni kell szegényeket. Biztos a 2004-es népszavazás után is ilyen filmekre adtak pénzt, ahol a külhoni magyarok sanyarú sorsát kell a vásznon néznünk. Maradjunk annyiban, hogy a politikai propaganda nem tesz jót egy filmek, azonban díjakat könnyen be lehet vele söpörni (ahogy azt az elején is láttuk felvillanni, valamilyen beválogatás logót).

Magyar emberek igényei: 0 - multikulti üzenet : 10.

 

2. Vakfolt

Hallgassuk csak, hogy a bevezető mondatban a "legfontosabb" szót hogyan ejti ki a "szemtelenül fiatal" alkotógárda egyik tagja. Középiskolai színészprodukciók színvonalát idézi. Innen kb. továbbnézni sem volt kedvem. A szolgalelkűség netovábbja, hogy ócska amerikai filmek lövöldözős jeleneteinek szolgai ismétlésével képzelik el az alkotás folyamatát. Milyen szellemi szinten állnak ezek a gyerekek? Mit láttak otthon, mit gondolnak a világról? Erre pénzt adni?

Picsaszar színészek 10: Nézők 0

 3. Mi ez a cirkusz?

Az első biztató film a sorban. A 3. pont, azaz a mondanivaló hajtja előre: meg akar mutatni egy olyan érdekes világot, amivel ritkán találkozik az átlagember. Ezért már megérte felvenni a kamerát. A dokumentumfilm-stílus előnyére válik, bizonyítja, hogy jó, ha a filmesek valami őszintét tesznek az asztalra, mint valami erőltetett, kitalált valamit. (Lásd előző film)

Reméljük, maga a film is jó lesz.

 4. Kojot

Egy ember földjét el akarja venni a hatalmaskodó polgármester. Karatemozdulatok, brutál verekedések, verések. A rendezővel olvasott interjúból kiderül, hogy hétvégi házat akart építeni, innen a motiváció. A "Döbrögi"-szellemet kívánta elénk tárni

Teljesen életidegen szituáció. Talán Mexikóban van ilyen, de nálunk ez nem jellemző. Van mondanivalója, csak az érezhetően kitalált. Elmereng egy problémán, ami nincs is. Nekem a nincs mondanivalóm kategóriába esik.

 

5. Testről és lélekről

Érzelmes művészfilmnek tűnik, de ennyiből nem tudom megítélni. Valószínűleg a jobb kategóriába esik, de a színészi alakítás itt is elég gyengének tűnik. Majd meglátjuk, lehet hogy megnézem.

 

6. Lengemesék

Amire nem vállalkozok, az a gyerekfilmek megítélése. Biztos jó, majd a gyerekek megmondják. Őszintén.

7. Kincsem

Rettenetesen nagy költségvetésű kardos-baszós (ahogy egy régi ismerősöm fogalmazott :-) ) kalandfilm. Rég volt ilyen, hadd menjen. Lehet, hogy siker lesz. Van benne Monarchia, szerelem, párbaj stb., szóval minden adott egy közkedvelt romantikus filmhez. Azért a színészek itt is zavaróak, olyan amatőr jellegű. De már unom mindenhol ezt szajkózni.

8. 1945

A rendező sikerrel ismerte fel a piaci rést, mely szerint hiányosan feldolgozott a magyar zsidóság sorsa a II. Világháborúban és utána, ezért egy ilyen témát választott egy újabb szemszögből. A kihámozható tartalma: a sok gonosz magyar a lopott vagyont rejtegeti, és erkölcsileg megsemmisülnek. Valószínűleg tódulni fognak a moziba az emberek.

 9. Brazilok

Nem sok derül ki az összefoglalóból (az ócska színészi teljesítmény azonban igen). Egyetlen pozitívuma, hogy nem negatív, hanem a vidám vonalat követi a falusi élettel kapcsolatban. Azonban hazug az alapállás, a cigányokkal vívott focicsata nem lenne ilyen vicces, szurkálás biztos lenne benne. Gondolom itt is megy majd az ideológia, a kisebbség (?) védelme.

Gyerekkoromban megvolt a Nagy Magyar Lexikon sorozat otthon. Ha kinyitottam mondjuk a kalapácsánál, akkor valami ilyen volt benne: fanyelű, fémfejű szerszám, amivel az elnyomott munkásság dolgozott. Ha kinyitottam a porszívónál, akkor meg:  gép, amellyel a port lehet felszívni a lakásból. Az elnyomott munkásosztálynak nem volt ilyenje, de a szocializmusban már van. Stb. Ilyen a mai világ is, egy szemernyit sem változott, csak a munkásosztály helyett más csoportokat találtak, akiket minden áron meg kell védeni (etnikai kisebbségek, buzik stb.)

Politikaipropaganda-gyanús. Biztosan nem nézem meg.

10. A tökéletes gyilkos

Sajnos erről nincs mozgókép, csak egy árva állókép, szóval fogalmam sincs, milyen lehet. Az azonban jó poén, hogy a cikk szerint: "azt viszont nem értjük, A tökéletes gyilkos-ban miért szinkronizáltatták le a teljes alakítását a nála 13 évvel idősebb Majsai-Nyilas Tündével" :-))))))))))))))))))))))))))

Ők is rájöttek talán, hogy a szinkonszínészeknek jobb a hangjuk, mint az igaziaknak. :-)

 11. Felesleges ember

Egy újabb migránssajnáltató propagandafilm a MI PÉNZÜNKBŐL.Árulkodó az alábbi információ:

Premierdátum: valószínűleg a cannes-i filmfesztivál

Igen, ezek a díjleső rendezők már csak ezekre készülnek. Könnyen meg tudják jósolni, hogy mi az, amivel Oscart vagy hasonló szemetet nyerhetnek. Koncsita Wurszt 2.

Javasolnék egy jobb címet: Felesleges film.

Köpni kell, pheöj.

12. Fagyott május

Először is eleve nem értem a horrorfilm koncepcióját. Mi az értelme egy filmnek, amin rettegek? Valami degenerált barom nevezi ezt szórakozásnak. Mondjuk sokat eladtak belőle, ez a nézőket is minősíti. De ha jobban olvasom, ez nem is horrorfilm, hanem kísérleti film vagy mi a fene. A "bátor formanyelvi kísérletezés" kitétel már nagyjából belövi, hogy gyakorlatilag semmiről sem szól. A rendkívül izgalmas előzetesből kiderül, hogy tényleg nem. Vazze, ez az előzetes, ami beharangozza a filmet! Mi lesz benne a filmben, ha ebben az van, hogy mozog a kamera a sötét erdőben?

Eszembe jut a híres Pronuma bolyok története c. film, aminek az elején kiáll valaki, elmondja, hogy kaptak 20 000 forintot a filmre (nem most volt), 2000-ből vettek rohadt sok filmet, a többit meg elitták. :-))))) Így legalább érthető volt, hogy miért mutat a kamera tíz percig egy legelő kecskét. :-)  (Pontosítok, nem a filmben mondja el, hanem még úgy, 25 éve, a moziban ott voltak az alkotók a bemutatón, ott mondták el).)

13. Hetedik alabárdos

Nem lehet megítélni, mert nincs még előzetes sem, de a színházi világról szól. Tehát magukról. Szerintük a magyar néző legjobb szórakozása az lehet, ha színészek önmagukról írt történeteit nézheti. Na mindegy, akár még jó is lehet.

14. Pappa pia

Egy zenés-táncos film Nagy Feróval (Ricse, ricse, Beatrice, hó rukk). A Made in Hungária és a Csinibaba után kijelenthetjük, hogy a magyar zenés filmek jók. Felszabadító lehet a rendezőknek, hogy mivel úgysincs semmilyen mondanivalójuk a világról, az ilyen filmekbe nem is kell. Talán ezért lehetnek jók. Eladják az ismert zenék őket. Jó, Rókatündér nem lesz belőle, de sokan fognak nevetni, szórakozni rajta. Ez is a pénzünkből van, de legalább nekünk készül.

 15. A Viszkis

Attila egy igazi székely: először cselekszik és utána gondolkodik. Ezért lehetett az, hogy értelmes ember, de mégis börtönbe kerül. Az ő történetében a legfőbb mondanivaló, hogy küzdött ő a világ ellen évekig a börtönben, még meg is szökött, de a végén megtört, és rájött, hogy Ő VOLT A HÜLYE. Ez egy buta bűnözővel sosem történik meg. Ezért érte VOLNA meg ezt a filmet megcsinálni. De sajnos egy régebbi interjúból tudom, hogy a film véget ér sokkal előbb (talán a szökésénél? Már nem emlékszem.) De az biztos, hogy eddig a jellemfejlődésig nem ér már el. Enélkül azonban csak egy szenzációhajhász, Attila megvilágosodását pont kihagyó "kalandfilm"

az egész. Betyárromantika. De majd biztos sokan megnézik.

16. Az Úr hangja

Már a beharangozóból is kiderül, hogy egy értelmetlen baromság lesz a film (az apa űrből jövő zörejeket tanulmányoz, brrrr). De. Ez az ember rendezte a Taxidermia című förtelmet. Ez egy elég jó ajánlólevél ahhoz, hogy soha többet semmilyen alkotását ne nézzük meg. Hála a jó Istennek, hogy -bár sokat siránkozott- a Toldi filmjére (amit nagyon drága alkotásnak haragozott be) nem kapott egy vasat sem.

 

 17. Genezis

"Mit jelent manapság a család?" Állítólag erről szól a film, többet nem nagyon tudunk meg róla. Ezt a témát lehet jól és rosszul is feldolgozni. Majd meglátjuk.

 

18. Tegnap

Ígéretes összefoglaló. Majd meglátjuk mi lesz belőle. Sajnos általában csak addig reménykedhetünk, amíg sejtelmes ködbe vész a megvalósítás. Minél közelebb kerülünk a konkrétumokhoz, általában egyre jobban ki szoktunk ábrándulni.

 19. Rossz árnyék

Megint egy nagy semmi derük ki az összefoglalóból.

20. Remélem legközelebb sikerül meghalnod

Az internetes zaklatásokkal foglalkozó film. Felütésnek egy jó kis nyelvtani hibával a címében. Aztán meg ez:

" A Vörösmarty Mihály Gimnázium dráma szakos diákjai, Vajda Kristóf és a színes hajú Herr Szilvia formálják meg a két főszereplőt."

Na, jó, ne fikázzuk előre, de azért nagy álmokat nem kergetnék vele kapcsolatban.

21. Lajkó - Cigány az űrben

Ígéretes film, megy nekünk ez a szocializmuson kínunkban nevetés. A Tanút idézi az összefoglaló, majd meglátjuk. Veszélyes a cigány téma. Ha nagyon emberijogi megmondós, hamis cigánysajnáltatós lesz, még tönkre is vághatja az egészet.

22. Festői korszakok

Dokumentumfilmet nagyon elrontani nem lehet, gondolom ez sem lesz rossz. Csak rohadtul nem érdekelnek a festők (kivéve A MESTER (CSKT), de róla is csak szar filmet láttam), úgyhogy részemről felejtős.

23. Északi fény

Jó, hogy a szovjetek általi erőszakolások egy kicsit a középpontba kerültek az Elhallgatott gyalázat megjelenése óta. Megmondom őszintén, még nem mertem megnézni, de letöltve várja az alkalmas pillanatot. Visszatérve: Mészáros Márta valószínűleg egy kicsit unalmas feldolgozást fog véghezvinni, de nagy csalódás nem lesz. Biztosan megnézem, kíváncsi vagyok, hogy a témáról milyen játékfilm készülhet. Csak azt a Töröcsik Marit miért kell annyira nyomatni, hányok tőle.

 24. Vándorszínészek

Megint magukról csináltak egy filmet. Erről mindig a középiskolai szalagavató műsorok jutnak eszembe, mikor arról szól ez előadás, hogy eljátsszák, hogy mit kéne kitalálni a műsorra. :-)) Égő, na. Ettől függetlenül megnézem majd, még érdekes is lehet.

 25. Budapest noir

Nagyon sokat reklámozott, kosztümös film, a ritkán megidézett 30-as évekből. Látványos lesz, drága lesz, hasonlóan a Kincsemhez. Várom már, de félek, hogy csalódás lesz.

Tanulság

Egy kisebb rész biztosan nézhetetlen fos lesz, egy része közönségfilm (ami vagy bejön, vagy nem), egy részét pedig ebből az összefoglalóból (főleg mozgóképes ízelítő nélkül)  nem tudjuk megítélni. Persze kiválót alkotni nem lehet receptszerűen: próbálkozni kell, és majd sikerül valamelyik. És még a pénz odaítélésekor sem tudják a szakemberek sem, hogy melyik lesz nagy érték. Ui. sok függ a megvalósítástól. Reménykedjünk, ebből a 25-ből lesz majd egy igazán jó, és akkor már örülhetünk.

Nem látom, hogy az új korszakban (Andy) sokat változott volna előnyére a helyzet. Az mindenképpen kivehető, hogy ezek a filmesek a társadalomtól teljesen elzárt világban élnek (mondjuk a Nagykörúton belül vagy Lipótvárosban). Ha társadalmi témákat feszegetnének, akkor is egy sematikus, konformista álláspontot képviselnek, ami semmiképpen sem sérti meg a liberális normákat. Számomra a legfájdalmasabb, és legfelháborítóbb, hogy lassan lejár a száz éves évforduló, és egy nyomorult filmet sem tudtak a témával foglalkozni (A szürke senkik jó, de mégiscsak TV-film, 65 percben). Pedig vagy ötöt biztosan össze lehetne hozni, Trianonról meg még ötöt. De a Nagykörúton belül úgy látszik, ez nem téma.

(Ismerősökkel megnéztük a Hosszú jegyesség c. filmet a háború kitörésének 100. évfordulóján. Százszor ismert lövészárokharc, de mégis tudtak új megközelítést kínálni, ajánlom).

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr10012175520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása