Az ominózus eper
2019. május 09. írta: fofilozofus

Az ominózus eper

Ma csak egy rövid gondolatmenet írnék pár szóról, amit majdnem mindenki rosszul használ.

Eper

Mindenki tudja, hogy mi az az eper, pedig valójában elég nagy a kavarodás a témában. Megpróbálom összeszedni az infókat.

Tehát: az eper hivatalosan fa. Amit az egyértelműség miatt sokszor eperfának is szoktak hívni. Ez itt:

(forrás: http://karkusfaiskola.hu)

A legjobb, hogy ezt a fát, ami egyébként régebben nagyon elterjedt volt, egy csomó helyen szedernek hívják. De az inkább a málnához hasonlít szerintem:

(forrás: hobbikert.hu)

 Jó, de akkor mi az, amit mi földiepernek nevezünk? Hát a szamóca! Ugyanis a hivatalos, szakmai neve a szamóca. Amit mi csak az erdőben termő eperre vagy mi a fenére alkalmazunk. :-) Érdekesség, hogy egyszer egy feliratos német filmben kérdezte a fiú a lányt, hogy kér-e epret? És akkor egy kicsit csodálkoztam, hogy mit, epret? Aztán rájöttem, hogy németül az Erdbeere kiejtése jó gyorsan hadarva kb. ebernek hallatszik. :-)  Vélhetően egyébként ez csak véletlen, mert nagyon régi magyar írásokban is megtalálható volt az eper szavunk. 

Feltehetőleg az magyarázza ezt a kavarodást, hogy idővel a fenti növények elvesztették jelentőségüket, a szamóca pedig előretört az élelmiszerek között. A véleményem az, hogy nyugodtan használjuk az eper kifejezést arra, amire eddig is, csak ismerjük a többi növényt is, hogy ha véletlenül valaki ezekre hivatkozik, tudjuk hogy miről van szó.

Ominózus

Az esetek nagy részében mindenki "az a bizonyos", "előbb említett" értelemben használja. Ha rákeresünk a neten, hamar kiderül, hogy szinte mindenki így használja. Megvallom, hogy én is így tettem sokáig, hiszen így hallottam mindig. Csak egy példa: "A ...-i gimnáziumban sportnapot tartottak ... Mindenki jól érezte magát.... Az ominózus napon ...". A szerző valami olyasfélét akar írni, hogy a fent említett napon. Na mármost, ha rákeresünk az idegen szavak szótárában, akkor láthatjuk, hogy a jelentése kifejezetten negatív: rossz emlékű, baljóslatú stb. Tehát ez egy nagyon félreértett idegen szó. Vannak olyan vélemények, hogy már ez is a nyelvünk részévé vált, használjuk akkor így. Szerintem ez egy félreértésből adódott súlyos hiba, az eperrel ellentétben itt nem vagyok annyira megengedő. Általában is jó lenne, ha nem használnánk idegen szavakat, de ha még nem is értjük őket, akkor meg tényleg kerüljük el őket!

 

P*csa 

Sajnálom , hogy ilyen trágár szóval is kell foglalkoznom, de annyira siralmas félreértés van az ügyben, hogy szóvá kell tennem. Egyik férfikollégám mesélte, hogy "Megmondta nekem, hogy p*csánrúg, ha nem lesz kész határidőre a feladat". Kérem szépen, a p*csa szó jelentése: női nemi szerv. A "segg" értelmezés viszonylag új, és vélhetően hasonlatos az ominózus torzulásához: félreértésből adódik. Javaslat: ne használjuk ilyen értelemben, és ne beszéljünk csúnyán! :-)

(Nem tudom, ehhez a magyarázathoz  tegyek-e be képet? :-))) )

 

Általában is van a nyelvészek között egy irányzat, ami minden esetben megengedi a bármilyen értelmezést. Erről is fogok egyszer írni, hogy ez a megengedő szemlélet miért nem jó szerintem. Mondjuk úgy, hogy liberális irányzat, és akkor mindjárt kontextusba is helyeztem a dolgot. :-)

 

Frissítés:

Tök

 

Ez kimaradt, úgyhogy utólag pótlom, mert ez is teljesen eltorzult az idők során. Tökön rúg, kivan a tököm, stb. Mindenki a férfi nemi szervre gondol, konkrétan a péniszre. Tudom, hogy a mai embereknek, legalábbis a fiataloknak már nagy kihívás egy házikerti növény megismerése, de tököt látott már sok ember. Hát nem péniszalakú, az biztos. Ugyanis a tök a herecsakó népies megnevezése. Ja, hogy így már mindjárt érthető? :-)

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

Végül hadd közöljem elérzékenyülve, hogy a legutóbbi két bejegyzésem felkerült az index címlapjára!!

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Már a pálinkás poszt is megdobta az olvasottságot 7-8 ezerrel. A villanyautós cikket péntek este tettem fel, és egy ideig nem volt időm megnézni. És akkor pár nap múlva látom: 44 ezer olvasás.

Most ilyen smiley nincs, amit ide tudnék rakni. Az ember pofázik 8 éve, aztán egy jól megválasztott cím és téma dob egy kicsit az olvasottságon. :-) Remélem, a kedves olvasók a régebbi agymenéseimet is elolvasgatták. (Sajnos ilyen jellegű statisztika nincs.) Köszönöm mindenkinek, főleg az index szerkesztőinek. (Politikai cikkekkel egyelőre nem fogok náluk próbálkozni, szerintem nem lenne akkora sikerem :- ))   )

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr314816826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.05.13. 07:46:12

"Feltehetőleg az magyarázza ezt a kavarodást, hogy idővel a fenti növények elvesztették jelentőségüket, a szamóca pedig előretört az élelmiszerek között. "

Annyira nem.. az eper bio-élelmiszer(szárítva) meg pálinka alapanyag, a szeder elvileg a legkönnyebben és a legnagyobb haszonnal termeszthető bogyósgyümölcs és feljövőben van a pálinka alapanyagok között (legalábbis az osztrákok viszik, amennyit találnak kistermelőknél, csakúgy, mint a málnát )
A klasszik szamóca (sárga-fehér-piros) meg különleges csemege, ritkább és drágább, mint a nagyüzemileg termelt "erdbeere".

Amúgy vicces, hogy a szeder(Rubus) és az eper (Morus) és a szamóca (Fragaria) valahol egy tőről, a rózsavirágúak rendjéből ágaznak el.Nem is annyira távoli a rokonság.
(Felénk, itt a (Győr) egy huszárvágással az eperfát szederfának nevezik..)

És akkor most megyek a ... dolgomra.
süti beállítások módosítása