A nemzetiség a fontosabb vagy a vallás?
2019. szeptember 14. írta: fofilozofus

A nemzetiség a fontosabb vagy a vallás?

Általában nem tudom megválaszolni a kérdést, de egy meglepő, érdekes dologra bukkantam nemrég: a katolikusok könyörögnek a földesuruknak, hogy nehogy kitelepítse a falujukból a reformátusokat, mert akkor egyedül maradnak a tótokkal. 

"Jány (Jakab Ferdinánd) néhány év múlva más telepítési tervbe kezdett: A reformátusokat Bátáról ki akarta telepíteni, hogy abból magyar, német, tót katolikus falut csináljon. A bátai katolikus magyarok erre 1719 februárjában könyörgő levelet intéztek tiszttartójukhoz és földesurukhoz, Szalai Mihályhoz:

<<Az Ur Isten minden kivánsági szerint való jokal álgya megh Urasagodat. Mi Papista renden levő magyarok könyörgünk alazatosan Urasagodhoz, hogy amint az előt is kértük a kalvinista magyarok rezirül Uraságodat hogy a Mi Méltóságos Kegyelmes Urunkat informálja hogy papot tarthassanak, mivel jobban szaporodhatnak... hogy ha pedig megh nem engedtetik a pap tartas a kalvinista atyafiaknak a kalvinista Püspök mar többet sem deakot, sem mestert nem add, hogy ha pedig az így fogh lenny lelkitaníto nélkül semmi keppen megh nem maradhatnak, ha pedig Urasagod bölcz itileti szerint teczczenek, alább mennek a Szilvasok fele a kalvinista Atyafiak avagy a kertekben mi pedig papista renden levök a totokkal kalvinistak nélkül semmi keppen megh nem lakhatyuk Battat ...>>."

Andrásfalvy Bertalan: A Duna mente népének ártéri gazdálkodása, 127. o.

 

Annyi pontosítást tennék, hogy vélhetően a tótok azon a területen a horvátokat jelentette, és nem a szlovákságot. Mikor a TV-ben bemondják, hogy  katolikusok és a protestánsok összecsaptak Belfastban, akkor mi is tudjuk, hogy valójában az angolok balhéznak az írekkel. :-) Talán a nemzeti kötelék fontosabb a vallásinál, de biztos vn a történelemben számos ellenpélda.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr615092558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.09.14. 21:37:05

Hát ha transzcendens szemmel nézzük akkor a vallás a fontosabb, hiszen az biztosítja az örök életet. :-)

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.09.15. 12:04:34

Háááát a vallások többsége hülyeség, de az ellenvallásuk az ateizmus se smafu azért.

Ubul80 2019.09.16. 20:31:58

Mivel vallásos szemmel a földi élet csak egy kis része a létezésnek, vallásos ember számára nem kérdés hogy az istenhit fontosabb a nemzetiségnél. A vallás más kérdés. A katolikus és protestáns vallási szembeállításnak alig van ma már jelentősége, értékrend szempontjából talán több száz éve se volt annyira jelentős a különbség. Hasonló szerepet ma talán a politikai hovatartozás tölt be. Egy magyar konzervatív ember számára egy magát magyarnak valló balliberális, vagy mondjuk egy cseh konzervatív ember az, akivel inkább megtalálja a közös hangot?
süti beállítások módosítása