Irány a sípálya!
2020. február 13. írta: fofilozofus

Irány a sípálya!

Megpróbálom visszafogni magam, hogy nehogy megsértsek valakit e sport hódolói közül. Megígérem, hogy nem fogok durva és trágár szavakat használni, és csak finoman mondom:

 

a síelés egy kibaszott nagy baromság!

 

Megpróbálom röviden megindokolni, de mielőtt valaki savanyú a szőlőt kiáltana, el kell keserítenem: egész tűrhetően síelek sajnos.

Két irányból közelítem meg a dolgot: az egyik egy tényszerű dolog, a másik viszont inkább érzelmi, ezzel a felével nem kell mindenkinek egyetértenie.

Szóval a tény: a síelés mérhetetlen pénzpazarlás (MPP). 

Felsorolom a felszerelést: síléc, bakancs, síruha, bukósisak, síkesztyű, síszemüveg, síbot, aláöltöző, sísapka, sízokni. Sajnos ezek közül a legkisebb is kell, nem elhagyható. Ha pl. egy picit is esik a hó, esélytelen szemüveg nélkül síelni. Ezt szorozd be öttel, mondjuk háromgyerekes család esetén. És persze majdnem minden évben, mert a gyerekek kinövik ugye. A felnőtteknek 200 ezer per fő (hasra ütés), a gyerekeknek egy picivel olcsóbb, és ők örökölhetik egymástól, csak a legnagyobbnak kell évente venni egy új szettet. :-)) ja, vaxolás, élezés évente-pár évente használattól függően. Esetleg lehet bérelni, de akkor még plusz két kör előtte próbálni menni, utána meg visszavinni, és persze a bérlés elején is oda kell menni a kölcsönzőbe. És az sem ingyenes, mint a fogorvosi ellátás. (Sokan csodálkoznak, mert magán fogorvoshoz járnak, de nálunk ingyenes ez az ellátás.)

OK, van felszerelésünk. De ugye kellene hozzá sípálya is. Ugye tudjuk, hogy kies hazánkat megfosztották igazán magas hegyeitől, tehát irány külföld. És akkor itt jön, aminek kétszer is bedőltem olyan tíz évenként, hogy aszongya most már Szlovákiában is jó pályák vannak, nem olyan, mint a kommunizmusban. Lfszt, ha rövid akarok lenni. Nem, nem lehet összehasonlítani a tót pályákat az osztrákokkal. Ott egybefüggő sípályarendszerek vannak, amelyek több tíz kilométeres hálózatot alkotnak. (Persze ott is be van zárva egy csomó, de még a maradék így is egész jó.) Olaszország is király, pl. Val di Fiemmében már voltam, nagyon minőségi. De maradjuk a sógoroknál, mert máshol sem olcsóbb, csak távolabb van. Tehát szállás kell, enni kell. Igaz, hogy a szállások jók, de nem olcsók. (Még úgy sem, hogy sokukat magyarok üzemeltetik.) Ja, utazás a jó helyekre, Salzburg környékére olyan 550 km x 2  + magyar és osztrák matrica, ami olyan 45 ezer forint. Plusz a magyar biztosítók sikerrel marketingelik, hogy mindenképpen köss biztosítást az útra, ami még 15. Most sem értem, hogy ha az EU-ban az "indokolt" ellátást megállapodás alapján átterhelik a magyar társadalombiztosításra, akkor miért kell ez is, de persze én sem mertem enélkül kimenni. És akkor jön a hideg zuhany: a síbérlet (pl. Bad Hofgastein árai). 57 EUR egy felnőttnek egy napra. Az 20 rugó egy napra! Akkor egy családnak 80 rugó kb. gyerekkedvezményekkel együtt. De persze nagyvonalúak a németek, ha három napra megveszed, akkor kijössz 54,66 euróból naponta :-) (az ár ugyanott megtalálható).

Az öttagú családdal 4 nap kb. 600 ezerbe fájt két éve, persze a felszerelés költsége nélkül. Ja, és én főztem az apartmanban. 

Nem is jó kifejezés a mérhetetlen pénzpazarlás. Kb. a dzsentriregényekben olvashattunk hasonlóakról, vagy mikor Csekonics báró telekérte Párizsban a fürdőkádat francia pezsgővel, és behűttetett benne egy palack tokajit. :-) Vödörrel visszük szegény osztrákoknak a pénzünket. És hallom a munkahelyemen, hogy mennek csőstül a kollégák síelni.

Vannak olcsóbb módszerek is. Ilyenek pl. a baromi szuper iskolai sítáborok, ahol sokkal olcsóbban mehet el a kölyök, igaz, az nem családi esemény már. Vagy kompromisszumot kötünk a minőség tekintetében, és elég, hogy mondjam, Tesco gazdaságos pályára megyünk. Persze az sincs ingyen.

Szerintem nem vita tárgya, hogy a síelés irgalmatlan pénzköltés. A kérdés már csak az (és itt jön a szubjektív része), hogy 

megéri-e?

Az önáltatás egyik eleme, hogy a természetben vagy. Azon kívül, hogy az emberek nagy része a hüttében alkoholizál (ahol döbbenetes módon az idióta osztrákok csak pár hónapja tiltották be a dohányzást (!!!!), és vágni lehetett a füstöt), nagyobb a népsűrűség, mint a Váci utcában, és közben minőségi német/szlovák zenére lehet mozogni. Nem, nem a természetben vagy, hanem városi környezetben. 

De legalább sportolsz. Ez igaz, de ha este tök ingyen futsz a lakóhelyeden, vagy elmész hétvégente túrázni, az is sport. És abból egészségvédelmi szerepe úgyis csak a rendszeresnek van, tehát nem oszt, nem szoroz, ha egy évben elmész pár napot síelni. Önbecsapás

Viszont rengeteg ismerősöm kiváló térdszalagszakadásokkal, lábtörésekkel tér haza. Köztük évtizedekig (!!!) elhúzódó sérülésekkel. A legalattomosabb az, ha nem akadályoz a mindennapi életben, mert akkor nem műtteted meg, és szép lassan elkopik a porc a térdedben, az meg nem nő vissza magától.

Jön még az az érv, hogy ő ezt szereti, ezért megéri neki. Ez még igaz is lehet, de nem tudni, hogy mekkora faktor ebben a környezet nyomása, a konformizmus, hogy elmondhatod a kollégáknak, hogy te hol voltál, és mennyi a valós kedvelés.

Nekem személyesen hihetetlenül monoton, hogy majdnem ugyanazokon a pályákon naponta n-szer lecsúszok. Hű de jó a száguldás! Akkor vegyél motort vagy motorcsónakot, az száguldás. (Azt, hogy utálom a hideget már meg sem említem, az már tényleg csak személyes tényező.)

Nálam a mérleg nagyon negatív, a kevés jó dolog nem tudja ellensúlyozni a sok rosszat. Különösen két erkölcsi aggályom van még ezzel kapcsolatban. Az egyik az, hogy az ország nem olyan gazdag, ezért külföldön elkölteni ilyen mennyiségű pénzt zavar engem, nem vall patrióta gondolkodásra. A másikat mondhatnám a józanság hiányának is: miért nem olyat csinál az emberek többsége, ami a környezetében megtalálható? Ez a kivagyiság a természet megerőszakolása, a mindent uralni vágyás.Ha nincsenek hegyeink, akkor miért éppen azt szeretnénk csinálni, amihez az kell?? Azt szoktam mondani, hogy olyan ez, mintha az lenne a finn lakosság érzékelhető részének a heppje, hogy gyümölcspálinkát főz otthon. Oszt ha nincs gyümölcs, akkor Magyarországról importálnak. Ekkor megkérdezném tőlük: csókolom, miért nem füstölt halat tetszenek készíteni?

 

Arra biztatok mindenkit, hogy rázza le a rá kényszerített igát,  ne engedelmeskedjen a multicégek szirénhangjainak, azt csinálja, amit igazán a szíve mélyén szeret, és ne azt, mait mások kényszerítenek (persze finom eszközökkel) rá. És mindenkinek mondja el hogy ne menjen síelni. Szerencsére itthon már sikerült ezt megvalósítanom, mondjuk sok évbe telt.

Egy fájdalmas pontja van, hogy a barátokkal nem megyünk közösen főzni, beszélgetni, de szerencsére minden évben elmegyünk Magyarországon egy-egy helyre nyáron, anélkül, hogy az osztrákoknak "leadóznánk" az őket megillető részt.

 

Légy szabad, gondolkodj szabadon, ne fogadd el a rád kényszerített normákat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3815473484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungryhorse 2020.02.14. 11:47:13

Eddig olvastam:
".... + magyar és osztrák matrica, ami olyan 45 ezer forint.".

Aki a magyar éves matricáját csak a téli sítúrára venné meg, az valóban jobban teszi, ha otthon marad. Egész évben. Vagy vesz rövidebb időre szólót, olcsóbban.

De ha már skót vagy, legyél pontos!

Az éves magyar matrica 42980HUF.
www.autopalyamatrica.hu/?gclid=CjwKCAiAp5nyBRABEiwApTwjXmiMfqO2SKYoHnOaetfJxSYyuaczmPzPImNu1i1e9x1VNLtlQu1bfxoC-scQAvD_BwE

Az osztrák 10 napos pedig 3360.
www.autopalya.hu/articles/article/kulfoldi-matricak

Valóban egy trockíj vagyon.
Ja.
Nem.

Szóval nem 45000, hanem több.

Maradj otthon nyáron is, mert a horvát/szerb/makedón/görög autópálya, komp, még drágább!
Az üzemanyag sincs ingyen.

A poszt többi része persze totálisan hiteltelen és érdektelen ezek után.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.02.14. 17:40:23

@Hungryhorse:
Most már értem, hogy a PISA teszteken miért bukik el az ország:

" utazás a jó helyekre, Salzburg környékére olyan 550 km x 2 + magyar és osztrák matrica, ami olyan 45 ezer forint."

Utazás Salzburg környékére oda-vissza + a magyar és osztrák matrica ára.

Aszongya a Budapest-Salzburg a maps szerint 550 km, az oda-vissza 1100, ami 8 literes fogyasztással 1100/100*8= 88 liter benzin, ami 400 forintos körülbelüli benzinárral számolva 35 200 forint. A magyar 10 napos matrica 3500 körül van, az osztrák emlékeim szerint hasonló, mondjuk legyen összesen 7 ezer, akkor az 42 200, meg még ott is furikázol, azaz kb. kijön a 45 ezer. De ne olvass tovább semmiképp sem.

"A poszt többi része persze totálisan hiteltelen és érdektelen ezek után."

A hozzászólásod eddigi része persze totálisan hiteltelen és érdektelen ezek után.

Hungryhorse 2020.02.14. 17:58:59

@fofilozofus: másodikra se jön össze, de ha még tornázol rajta pár órát, akkor sikerülhet.
De mindez a lényegen nem változtat: a legolcsóbb, ha otthon maradsz és alszol egy hetet, vagy kettőt, mint a maci szokott.
Akkor kaja se kell, meg villany és víz se.

Szubrina 2020.02.14. 23:09:00

Nagyon tetszik a véleményed, de akkor mi a fszért mentél el idén is síelni?:DDDD

Nekem a legerősebb érv, az, h nem érzed igazságosnak, h többszázezret külföldön költs el, miközben olyan szegény az ország, amilyen, a sérülésekről nem is beszélve...

@Hungryhorse, nyilvánvaló, h nagyjábóli összegekről beszél a blog írója, amik jól mutatják, h nagyjából mekkora pénzkidobás a síelés. Az ilyen szőrszálhassogatóktól kiráz a hideg, amilyen te vagy.

Szubrina 2020.02.14. 23:16:15

Upsz, kevertem a szezont a faszommal, te nem voltál síelni az idén tudtommal, bocs.

Viszont valamikor biztos voltál, (többször is?) mert írtad, h közepesen jól síelsz.

enrikokaruszo 2020.02.15. 10:22:23

síelni nagyon jó
aki megteheti, tegye
a többiek csinálhatnak mást, vagy írjanak blogot

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.02.15. 13:32:56

@Hungryhorse: "másodikra se jön össze"

Ennyi érvet sikerült összegyűjtened arra a tényre, hogy beégtél, mert egy egyszerű mondatot nem tudtál értelmezni. Nyilván senki sem szereti, ha bírálják, de ha az alap nélküli, akkor dühítőbb. Mint egy makacs kisgyerek, olyan vagy: mikor beég, akkor dobbant egyet a lábával. Hülye vagy, nem, de nem, de te vagy az, stb. Na ilyet nem játszok.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.02.15. 13:36:40

@Szubrina: Igen, két éve voltam utoljára. Sajnos sokáig én is benne voltam ebben a játékban, mert a társadalom felőli nyomás nagyon erős. Annyit kierőszakoltam már régebben is, hogy min. egy évet ki kell hagyni, így kétévente mentünk, aztán már 3, és most már mindenkinek elment a kedve, annyit morgolódtam. :-)))

Tíz éve volt a legjobb szezon: a műtétem miatt nem síelhettem, levezettem odáig, és én főztem minden nap. :-)))))))

Hungryhorse 2020.02.15. 16:56:50

@fofilozofus: harmadjára se jön össze, de ha még tornázol rajta pár órát, akkor esetleg sikerülhet.
Sose add fel!

De mindez a lényegen nem változtat: a legolcsóbb, ha otthon maradsz és alszol egy hetet, vagy kettőt, mint a maci szokott.
Akkor kaja se kell, meg villany és víz se.
Ráadásul ki is pihenitek magatokat.
Ingyen.

Ubul80 2020.02.16. 17:30:46

Ha közelebb mész valami olcsóbb helyre, akkor megszívhatod ha nincsen hó. Kisgyerekekkel még hozzászámolhatod a síoktatás árát is. A felszereléssel járó külön macerát: vásárlás vagy bérlés, tetőbox, cuccolás...
Gondolom nem 3 gyerekesek adják a Salzburg környéki magyar síelők többségét. Aki 3 gyereket vállal, az ausztriai téli sportok létjogosultságát átgondolja. Ha nyugatabbra mész (Tirol), az a rész gazdag külföldiekkel, pl. oroszokkal van tele. Ez piszkosul jól jövedelmez az osztrákoknak. Bámulatra méltó az Alpokban lévő osztrák települések gazdagsága.
süti beállítások módosítása