Mi emelte a fehér embert a többiek fölé?
2021. március 16. írta: fofilozofus

Mi emelte a fehér embert a többiek fölé?

Most egy csak félig komoly bejegyzés következik. :-)

 

Azt nem kell külön ecsetelnem, hogy a fehér ember az utolsó 400 évben technikai társadalmat hozott létre, és ez kiemelte jövedelemben a többi embercsoport fölé. Szerintem ezt vitatni nem lehet. Ha pl. megnézzük a japánokat, kínaiakat, akkor láthatjuk, hogy mikor ők is technikai alapú társadalmat hoztak létre (lásd Meidzsi-restauráció), akkor a nyugatiakat másolták (legalábbis kezdetben). Fontos, hogy csak kizárólag anyagi értelemben gondolom. Tehát nem biztos, hogy jó volt, nem biztos, hogy emberséges volt, nem biztos, hogy fenntartható volt, de az elvitathatatlan, hogy gazdaságilag sikeres volt.

És mint sokan mások, én is tűnődtem, hogy miért van ez? Mi az oka annak, hogy így történt?Valamilyen biológiai, természeti TÉNYNEK kell emögött állnia.

A kereszténység volt ez a tényező? Esetleg a búzaalapú társadalom? Az éghajlat? Vagy véletlen?

Sok tényezőt összevetettem, és arra jutottam, hogy a fehér embert az alkohol emelte ki a tudatlanság mocsarából. :-))))))))))

 

 

Ideáig szoktam az eszmefuttatásomat vezetni baráti körben. :-))))

 

Ha kicsit komolyabb akarok  lenni, akkor a meghökkentés után általában elismerem, hogy az alkoholfogyasztás csak véletlen összetevő vagy csak következmény. A legvalószínűbb az, hogy a nagy gazdasági kibocsátás amiatt következett be, mert rájöttek, hogy akkor leghatékonyabb a termelés, ha SZABADON hagyjuk az embereket vállalkozni és egyébként általában békén hagyjuk őket. Viszont akkor az alkoholfogyasztást is engedni kell. Tehát inkább következmény. A szabadság eszménye nekem inkább tűnik keresztény gyökerű eszmének: ha szabad akaratot kaptunk, akkor sok minden beleférhet. De az is lehet, hogy a már említett TÉL tette a fehér embert szorgalmassá, aki mindig keresi a könnyebb életet. És ezt csak alkohollal lehet elviselni. :-)

 

A lényeg, hogy baráti társaságban mindig adjuk elő ezt az elméletünket faarccal (ahogy én is), hogy megnézzük, hogy mit reagálnak rá. (Ha ez megvan, akkor túrázás közben menjetek a sor elejére, és az erdő közepén dobjatok el nagy ívben valami nagyon szintetikus szemetet látványosan. Az a baj, hogy senki sem értette a múltkor ezt az ugratást. :-) )

 

:-))))))))))))))))))))

 

Egészségünkre!

 

(Ezek után a Még egy kört mindenkinek c. viszonylag friss dán filmet ajánlom megnézésre, ahol kiderül, hogy az északi népek miként (nem) tudnak az alkohollal sikerrel megküzdeni velem ellentétben. :-) )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2816467130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.03.17. 07:35:46

Valójában szerintem több tényezõ összhatása. Az egyik bizony valóban a tél volt. Itt az élt túl, aki elõre gondolkodott. Aztán a búza is fontos tényezõ volt. Szintén segíthetett, hogy sok kis, egymással versenyzõ királyság volt a térségben, és nem egy végtelen hatalmú uralkodó. Aztán az is, hogy volt az egyház, ami egyrészt megrendelõje és finanszírozója volt hatalmas projektneknek, Pl. székesegyházak, illetve mûvészeknek, másrészt a magja a tudományos kutatásoknak, a tudomány egy része tõlük indult. Ráadásul azzal, hogy terjesztették a vallást, más területek meghódítását is forszírozták illetve ideologizálták. De még akár az is belejátszhatott, hogy az európai és a neandervölgyi ember keveredet, és lehet hogy ez a kombó esetleg elõnyösebb volt mint az eredeti verzió.

Ezek együtt lehettek a nyerõ kombó. Ezek külön-külön megvoltak máshol is, Pl. tél volt ázsiában is, de ott talán a társadalom felépítése korlátozta a technológiai fejlõdést.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.03.17. 11:45:45

Inkább csak kiegészítésképpen (nem pedig kötekedésként) két megjegyzés:

1. A Fehér ember kiemelkedése a nyugati értelmezés. Nyilván ebbe szocializálódtunk. Egyébként van olyan vélemény is, hogy a nyugat dicsősége csak kb 200 évig tartott (1800-tól) és ez egy különlegesség, de nem a norma.

2. Az alkohol szerepe/előnye, hogy a középkorú létet elérő vagy annál tovább is élő emberek (főként a férfiakra vonatkozik ez) többségükben antiszociálisak, elviselhetetlen vénemberek. Az alkohol segít abban, hogy ne otthon üljenek egyedül, mérgelődve a hülye blogbejegyzéseken és a kommenteken, hanem társaságban töltsék el az időt.

Egyébként néhány bejegyezéssel korábbi ígéret volt valami Attenborough-téma. Én azt továbbra is várom. Hogy megkritizálhassam. :)

midnight coder 2021.03.17. 14:57:04

@p.a: Azért az 1900-as években nem igazán volt kérdés, hogy milyen színû a fõnök. És az, hogy ez nem tartott tovább, ugyanúgy a fehér ember hülyesége, ahogy a mai nyugati civilizáció várható bukása is. De ez a felemelkedés azért egy jóval hosszabb folyamat volt, már jóval az 1800-as évek elõtt elkezdõdött. Igazából nagy technikai találmányok már a görögök idejében voltak, csak akkor ebbõl nem lett innováció, azaz a felfedezéseket nem tették át a gyakorlatba. Minek épített volna Héron gõzgépet a gömbjébõl, ha voltak rabszolgák is?

2. Az antiszociális ember gyakrabban hasznos tagja a társaságnak mint a szociális. Minél szociálisabb valaki, annál kevesebbet használ, mert annál inkább a szociális képességei érvényesülnek az elõrejutásnál. Lásd Hitler, aki finoman szólva nem volt egy nagy zseni, viszont kiválóan tudott kommunikálni. Ezzel szemben egy rakás kiváló mûvészt, tudóst aligha lehetett volna társasági embernek nevezni.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.03.17. 15:10:23

@midnight coder: "És az, hogy ez nem tartott tovább, ugyanúgy a fehér ember hülyesége"

És a fordulópont az I. világháború. Az volt a legnagyobb öntökönszúrás, utána jött a teljes szellemi megsemmisülés. A hülye angolok meg franciák meg még ünnepelték is, hogy nyertek. :-)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.03.17. 15:11:30

@p.a: "ígéret volt valami Attenborough-téma"

:-)) Hú, visszaüt a felelőtlen ígérgetés. Most egy másik van a csőben, de utána nem felejtem el. Ha mégis, szólj rám!

midnight coder 2021.03.17. 15:11:35

@Honóriusz: Kijött volna, csak lassabban. Egy rakás dolgot köszönhet a mai civilizáció a magyaroknak, lásd biztonságos gyufa, transzformátor, dinamó, szódavíz, stb de picit régebbre visszamenve a kocsi szó is a magyar kocs falu nevébõl jön, enélkül pedig coachok sem lennének, és ki tudja hova jutna így a világ. Sõt, a számítógépet feltaláló Neumann, vagy Teller Ede akinek a világ a hidrogénbombát köszönheti, szintén magyar származású zsidók voltak, akik azért nem a Tórából szedték össze az ehhez szükséges alapokat.

Ami az oroszokat illeti, hirtelen Pl. Mengyelejev bácsi ugrik be kémiából, aztán Alexandr Popov aki egyidõben fedezte fel a rádiót Marconival és Teslával, de biztos van még.

midnight coder 2021.03.17. 15:26:18

@Honóriusz: Azért, ha anno kimaradunk a szocializmusból akkor másképp nézne ki itt a világ. Voltak akkor már itt egész jó kis cégek, lásd Tungsram.

Manapság viszont már ez jóval nehezebb, mint 50-100 éve. Ma már a húzóágazathoz sok pénz, és okos menedzsment kell. Lásd Pl. Nokia, akik a finnek zászlóshajója voltak, aztán egy évtized alatt kerültek át a futottak még kategóriába.

Ubul80 2021.03.17. 15:40:52

A történelem során a "fehér ember" a kedvezőtlenebb északi területekre szorult vissza, valamiért nem tudta megtartani a kényelmes életre sokkal inkább alkalmasabb területeket, gyengébb volt. A zordabb körülmények közt több munkábal tudott megélni, szorgalmasabbá és kitartóbbá vált, ami hosszú távon nagyon kifizetődő. Másrészt a nyugati/északi emberben nagyon erős a nagyravágyás és a mások leigázása iránti vágy. Leigázni egymást vagy a föld bármely pontját. Ezt több kevesebb sikerrel meg is tette a technikai fölénye segítségével.

MEDVE1978 2021.03.17. 18:08:00

A hagyományos Samuel Huntingtoni (Civilizációk összecsapása) elmélet ugye azt mondja, hogy a fehér ember a sikerét egyértelműen a külső kényszerítő elemeknek köszönheti. Így a viszonylagos hidegnek, folyamatos konfliktusoknak erős ellenségekkel stb. Igazából a civilizációs mintákat érdemes összehasonlítani: ma Dél-Ázsia és Afrika kivételével mindenhol a fehér civilizációs minta van érvényben. Európa, Észak-Amerika és Ausztrália ugye teljesen egyértelmű, nyugati civilizációs minta. Oroszország (ugye viking ősök) és Dél-Amerika (keveredés feketékkel és indiánokkal, de zömében latin kultúra és nyelv) szintén a fehér civilizációk gyermekei. A dél-ázsiai kultúra tér el jelentősen, illetve a dél-és közép-afrikai kultúrák.
Huntington elmélete sok helyen vág és "éles", ilyen például a rákényszerültség. Közép-Afrikában mindig meleg van és egy kis lélekszámnál a törzs nagyon jól elélt több ezer évig. A szomszéd törzsnek is csak a fűszoknya, az íj és a támfa jutott fegyvernek, tehát nem nagyon volt fegyverkezési verseny. Nem véletlen, hogy a nagy Zulu birodalom legyőzéséhez elég volt egy-két gatling géppuska.

Amerika megint egy más történet, de maradjunk annyiban, hogy fényévekre voltak. Az inkák pontosan az előbbi szintig (íj, nyilak, lándzsa, támfa) jutottak. Egyszer láttam egy kiállítást a kőjaguár címmel, ami a Közép-Amerikai civilizációk fejlődéséről szólt. A vége pont az volt, hogy elkezdtek pénzt használni. A XV. században. Európában már ezt ie 6-700 körül használták.

Van egyébként és a középkorig folyamatosan volt is egy nagy versenytárs a civilizációs minták versenyében, Kína. Kína gyakorlatilag több mint 2000 éve birodalom és a XV. században a kínaiak tengeri expedíciókat szerveztek mindenfelé. Azonban ezt követően jobban bezárkóztak és nem nyitottak a világ felé mint Nyugat-Európa. Az ezt követő időszak igazából Európa felemelkedése és világuralma, a technikai robbanással egybekötve.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.03.17. 22:19:04

@MEDVE1978: Biztos ezt mondja, ő mondja, itt mondja? Én tavaly olvastam (újra) és erre egyáltalán nem emlékszem. Arra inkább, hogy szerinte Ukrajna ketté fog szakadni ès az iszlám világ lesz a Nyugat fő háborús ellenfele.

Billy Hill 2021.03.20. 17:30:56

@p.a: "az iszlám világ lesz a Nyugat fő háborús ellenfele" - ha sikerülne elengedni az olajat, akkor rögtön zárójelbe kerülne az egész régió... Akkor már csak a kínaiakat kell megállítani Afrikában...

Untermensch4 2021.07.16. 00:15:16

@MEDVE1978: Eurázsiában ugyanazon az éghajlati övön van egy kelet-nyugati közlekedési folyosó ami egészen nagy területen tudta pörgetni az interakciókat. Amerikában észak-déli irányban nincs ilyen nagy járkálási lehetőség, és nagytestű haszonállatok sem. Afrikában szintén kissé problémásabbak a földrajzi tényezők (az összes korábbi kis civilizáció gyakorlatilag természetes elszigeteltségben leledzett, a szahel-tájéki kereskedelmi útvonalak is eléggé szűkösek voltak, sivatag+teve kombóval). Ilyesféle elszigeteltség nem nagyon fokozza az innovációs hajlamot de erősen hajlamosít a körülményekhez optimalizált kultúra kialakítására (az inkák ismerték a kereket de nem használták mert igásállat nélkül, hegyvidéken a talicska nem olyan jó ötlet, ellenben málházós módszerrel is csináltak éhínség-csökkentő állami élelmiszer-tartalékolást).
süti beállítások módosítása