Összeesküvéselmélet avagy titkosszolgálati játszmák
2023. január 16. írta: fofilozofus

Összeesküvéselmélet avagy titkosszolgálati játszmák

Elmesélek röviden öt megtörtént és meghökkentő titkosszolgálati akciót, és utána elmerengünk rajta, hogy vannak-e összeesküvések a világban. Némelyekről már régen olvastam, azokhoz nem tudok forrást tenni, de a lényeg maga a körmönfontság, hogy hogyan verik át a másikat.

 

Crypto AG

A nevezett svájci cég jó hírnek örvendett, és bombabiztos titkosítási algoritmusra épülő gépeket épített, amelyekkel a világ diplomáciai képviseletei kódolták a belső üzeneteiket. A kínaiak és a ruszkik nem, de a 3. világ, Dél-Amerika országai szinte kivétel nélkül ezt használták. Azt nem tudhatták sokan, hogy az amerikai hírszerzés a 70-es években fedőcégeken keresztül többségi tulajdonosi pozícióba került, és hogy hogy nem, olyan kódolást építettek be, amit ők el tudtak olvasni. :-)))) A sok afrikai diktátor küldözgette az üzeneteket a világban, hogy éppen milyen fekete üzelmeket folytatnak, az amcsik meg simán elolvasták. Persze hogy ne derüljön ki az igazság, a szabadság és demokrácia hazája :-) nem használta fel az információkat nyilvánosan. A legszebb a történetben, hogy egyszer csak nem tudták elolvasni az üzeneteket. Aztán kiderült, hogy egy svájci munkatárs rájött a kódolás gyenge oldalára, és megváltoztatta az algoritmust, hogy ne lehessen elolvasni. Nem is értette, hogy emiatt miért rúgták ki. :-) Két éve ismerték el nyilvánosan ezt a konspirációt. Külön szép a történetben, hogy ezzel a módszerrel nem csak ellenséges országokat, hanem főleg szövetségeset hallgattak le.

(bővebben itt)

 

Greenpeace-tüntetés a Pershing rakéták ellen

A hidegháború vége felé nagy feszültséget okozott, hogy az USA Pershing II rakétákat telepített a szovjetekhez közei területekre. Ekkor a Greenpeace tüntetést szervezett, mert ezzel veszélyeztették a közelben lakók életét, megnőtt a forgalom az utakon, blabla blaba, ahogy az szokás manapság is. (Nálunk többek között focipályát, buszjáratot akadályoztak meg a környezetvédők. Mindig van érv.) De az csak a rendszerváltás után derült ki, hogy a tüntetésre az utasítást a KGB adta ki Moszkvában. :-) Ennyit tudtak tenni az ügy ellen, hát megtették. Az ilyen akciókon egyébként több száz ember dolgozik hónapokig. Nem a James Bondból kell kiindulni, mikor kémesdire gondolunk, hanem ilyen és ehhez hasonló akciókra.

 

Pravda 1 példányban kinyomtatva

Még a spanyol polgárháború alatt "jött rá" Sztálin, hogy a Madridban dolgozó kiküldöttje ellenséges kém. Mondjuk ilyenekre könnyen rájön az ember, ha egyébként paranoiás pszichopata. De emberünk sem volt hülye, és gondolta, hogy inkább nem megy haza, mert sejtette, hogy mi vár rá. Ekkor kapott egy Pravdát, aminek a címlapján ő szerepelt, hogy megkapta a Lenin-rendet. Azt persze nem tudta, hogy ebből a lapból csak 1 példányt nyomtattak, az ő kedvéért. Hazatérve a szokásos módon tarkón lőtték.

Hitler rubeljei

Erre a történetre viszont emlékszem, hogy hol olvastam.

Hitler tett valamilyen szívességet az oroszoknak, akiktől cserébe rubel készpénzt kért. Később az összes német kémet ezzel látták el. Jó ötlet volt a ruszkiktól átadás előtt az összes készpénz sorszámát felírni. :-))) Mondjuk ennyit a német titkosszolgálatokról. 

(Eszembe jut a régi vicc az éber szovjetekről).

Rozsdamentes fémkapcsok

A szovjetek olyan igénytelenek voltak, hogy az útleveleikbe a kapcsokat nem rozsdamentes acélból gyártották, hanem egyszerűből, ami idővel természetesen elrozsdásodott. Csak a poén az a történetben, hogy ez nem bug, hanem feature volt. Utólag derült ki, hogy több száz amerikai kémet fogtak el, mivel az amerikaiak rozsdamentes kapcsokat használtak a hamisított útlevelekben, mivel nem tudták ezt a turpisságot. :-)

 

Jók ezek a sztorik, meglátjuk mögötte a hatalmak cinikusságát, de nem ezért blogolunk, hanem valamiféle tanulságokért. Én kettőt tudtam összeszedni:

1. Nem mindenkinek kell benne lennie

A greenpeace-es történetben szinte látom, hogy mi történt: az az egy-két szovjet ügynök a vezetőségben felvetette, hogy már olyan régen nem csináltunk semmit, mutassuk meg ezeknek az imperialistáknak, hogy a béke milyen fontos dolog! Mint ahogy a rendszerváltás körül is a beépített ügynökök feladata az volt hogy hangsúlyozzák, hogy nem szabad az indulatoknak helyt adni, nyugodt, felelős magatartást kell tanúsítani. :-) Aztán mindenki átvette tőlük a gondolatot. A lényeg, hogy NEM KELL MINDENKINEK BENNE LENNIE  az "összesküvésben", vagy mondjuk úgy inkább, hogy tervben. Elég pár ember. Ha most megnézzük pl. a nyugati bevándorlási hullámot, ott is mindenkinek azt mondják, amit hallani akar. Ha keresztény vagy: emberbaráti kötelesség. Ha nagytőkés vagy: lesz ócsó munkaerőd. Ha baloldali vezető vagy: lesz sok szavazód. De az igazat, hogy miért csinálják, csak kevesen tudják. És persze én nem vagyok köztük, szóval én sem tudom.

2. Légy résen

Olyan könnyű bedobni, hogy ó, ez csak egy sima összeesküvéselmélet. És onnantól ugye ez azt jelenti, hogy nem igaz. Emlékszem, hogy olvastam több helyen is, hogy titkosításra a (3DES) algoritmust kell használni, mert az gyorsabb, mint az RSA. Aztán olvastam, hogy azt gyanítják, hogy a 3DES-t az amerikaiak fel tudják törni. :-) Vajon csinálnának ilyet, hogy csak azért terjesztenék, hogy ez jó, hogy utána kihasználják? :-) :-) :-) 

A fenti példák megvilágítják, hogy gyanakvónak kell lenni. A ruszkik és kínaiak sosem használták az ismeretlen, nem százszázalékosan biztos Crypto AG-termékeket. És igazuk lett, pedig biztos sokan gúnyolódtak, hogy "hisz ez nemzetközi szabvány, ez nem lehet rossz, akkor már kiderült volna". Mindig józanul mérlegelni kell, hogy mit nyerhet az egyik fél, ha esetleg sikerül átvernie. Persze például a laposföld-elmélet híveit simán ki lehet röhögni, de mondjuk a CO2 és most már a nitrogén démonizálása konkrét gazdasági veszteségeket okoz a nyugatnak (nekünk is), és egyre nagyobb mértékben. A migráció hosszú távra, örökre fogja megváltoztatni az országainkat. Azért nem ártana elgondolkodni, hogy akkor ezek spontán dolgok-e? Miközben pedig tudjuk, hogy a nyugati média nagyjából egy erőközpontból kapja a híreket. Így pedig nem is kell hozzá olyan óriási erőfeszítés, hogy belenyúljanak az ismereteinkbe a világról. Miközben persze még mindig megy, hogy a pluralizmus milyen átkozottul jó dolog, közben azért a fontos dolgokat monopolizálják.

Szóval csak egy tanács adható: légy résen, ne vess el semmit azonnal, hogy ez összeesküvéselméet. Ilyet csak az ostobák tesznek. Mérlegelj aztán döntsd el, hogy széna vagy szalma.

 

(Ha tetszett, iratkozz fel!)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6618027204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kangörcsös TSZ elnök 2023.01.16. 12:27:57

A greenpeace ökoterroristáiról már sokszor felmerült, hogy orosz kottából játszanak.
Szvsz. nincsenek elköteleződve, bármely kotta megfelel, ha megfizetik... Zöld köntösbe bújva.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.02.16. 09:03:12

@tesz-vesz: Ezt még januárban írtam, de nem lepődnék meg, ha kiderülne 100 év múlva, hogy központilag szervezték.
süti beállítások módosítása