Mi jár Matolcsy fejében?
2014. november 19. írta: fofilozofus

Mi jár Matolcsy fejében?

Tudom, hogy sokak -és főleg szakmabelieket kell itt érteni- szemében Matolcsy György az ördög maga, akinek mindenféle zavaros gondolatai vannak a gazdaságról. Hisz mindenki tudja, hogy szakmai konszenzus van a piac szabadságáról és egyéb kérdésekben. Le van írva, csak meg kell valósítani. Már az IMF is megmondta. És a Közgázon is tanítják.

Na, igen. Ezeknek az embereknek a szemében, akik a fenti nézeteket elhiszik (vagy ha nem is hiszik el, de hirdetik jó pénzért), ő tényleg az ördög. Csakhogy minden változik, nincs soha, semmiben konszenzus (legalábbis a bonyolult kérdésekben), és sok könyvtárat megtöltenek a közgazdasági gondolkodók művei. Már csak ezért is hülyeség az a felfogás, hogy minden egyszerű, csak végre kell hajtani. Ismerek ilyen embereket, akiknek mint a falat kenyér kell a vezérlő ideológia, mert gondolkodni lusták vagy nem is tudnak. Ők csak csatlakoznak egy irányzathoz és elmondják, hogy miért hülye az, aki nem követi. Csakhogy van itt egy bibi: a sok "okos" megmondóember, a gyakorlatban igencsak leszerepelt, ez a Gyuri gyerek meg felforgatta, ha a világot nem is, de az országot bizonyosan, és úgy tűnik, hogy sikeres. Hát igen, ez fáj nagyon egyeseknek.

(Már több bejegyzésben is leírtam, mert annyira tetszik a következő idézet a Katolikus Lexikonból:

"szolgalelkűség, szervilizmus: ... mely által az ember a nála hatalmasabbnak feltétlenül és meggondolás nélkül engedelmeskedik, akkor is, ha a parancsolt dolog önmagában rossz. A ~ rombolja az objektív erkölcsi rendet és az emberi kapcsolatokat, mert a felettessel szemben megalkuvóan hajlongóvá, a vele egyenrangúval vagy aláredeltjével szemben kegyetlenné teszi az embert.")

Mielőtt folytatom, egy történet. A kilencvenes évek végén, mikor még a hihetetlenül nagy tudós, Chikán Attila ült a miniszteri székben (aki fantasztikusan sokat tett miniszterként, össze sem tudom számolni .-) ) , egy közgázt frissen végzett barátom, mikor Matolcsyra terelődött a szó, hihetetlen magabiztossággal kifejtette, hogy "az egy hülye", csak jókat dumál, de mindenki megmondja az egyetemen, hogy totális katasztrófa lenne, ha ez az ember elkezdené megvalósítani az elveit, mert ugye mindenki tudja, hogy lehetetlen, hiszen megmondták a közgázon. Meg úgyse lehet semmit se csinálni mást, de ezt a szaktekintélyek is tudják. Stb.

Már akkor is féltek tőle. Tudták, hogy ha egyszer megmutatná, akkor kiderülne, hogy ők csak kis egyszerű utánzó majmok, szajkók, önálló gondolatok nélkül. És különben is nekik lett teremtve ez a biznisz, senki ne pofázzon bele.

Kapcsolódó poén: az Országházban felrótták neki, hogy unortodox gazdaságpolitikát követ, mert ez egyetlen tankönyvben sem szerepel. -Még - felelte ő.

 Nos, mi jár a fejében? Honnan ezek a gondolatok?

A válasz egyáltalán nem nehéz! A 2002-es bukott választás után ő maga írja le a Heti Válasz cikksorozatában. Minden héten egy-egy angol nyelvű könyv ismertetőjét adja, éveken keresztül. Ezek majdnem mind közgazdasági témájú, többjük már  majdnem filozófiai mű. Azt tudni kell, hogy az USA-ban számolatlanul költik a pénzt tudományos igényű közgazdasági kutatásokra, hiszen őket aztán igazán érdekli, hogy miből lesz a pénz? Ezek közül válogatott Matolcsy a cikksorozatában. Kérdezte is egy híresebb személy, hogy ez az ember elolvas hetente egy angol nyelvű könyvet? Szerintem ezeket régebben olvasta, és kiválogatta közülük az érdekesebbeket. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy - a cikkekből ez kitűnik - nagyrészt egyetért ezekkel a művekkel. Pontosabban valószínűleg csak azokat ismertette, amikkel legalább részben egyetértett.

Én elkezdtem ezeket elolvasni. Szerencsére egy helyen megtalálhatóak, itt:

http://valasz.hu/szerzo/ujsagiro/matolcsy-gyorgy-29

 Még nem értem a végére, de hamar kiderült, hogy nem össze-vissza kapkodva gyűjtögette az elveket, hanem évtizedek óta tudatosan gyűjtötte magába az információkat. Ha végigolvassuk, várhatóan sokkal közelebb kerülünk majd hozzá, jobban megérthetjük, mit miért tesz. Ahogy haladunk előre, egyre jobban kirajzolódik a mai gazdaságpolitika mögötti GONDOLAT. Nem kusza összevisszaság, ad hoc különadók, hanem egy egységes egész, sok okos ember véleményével alátámasztva.

Csak egy újabb példa: az egyik könyvben arról írnak a szerzők, hogy a vezetőknek nagyon kell koncentrálniuk a feladatukra, a sallangokra nem szabad időt fecsérelniük, viszont amit rájuk bíztak, azt nagyon kell érteniük, fejleszteniük. Mindennek alapja a jó időbeosztás. Nemrég történt, hogy az MNB-ben egy ismerősömnek kellett vele fontos szakmai ügyben beszélnie. Titkáron keresztül kapott 5 percet, többet nem. Mikor sor került a beszélgetésre, ez volt Matolcsy első kérdése: - Nem tudná inkább 2 percben elmondani? :-)))

Ez csak egy példa arra, hogy a könyvekből szerzett tudást a magáévá tette, komolyan gondolja őket.

De az Európai Unió hanyatlását sem saját maga találta ki, és a megoldási javaslatokat is széles szakmai közösség munkája támasztja alá.

Melléktanulság: sose higgyük el, hogy csak egy megoldás létezik.

Jó olvasást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr596916801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása