A minőségi SZDSZ :-)
2023. július 26. írta: fofilozofus

A minőségi SZDSZ :-)

 A minap egy kisvárosban a következő képet fotóztam:

 

 

Biztos sokaknak ismerős, de ha nem, akkor elmondom: ez az SZDSZ 1990-es matricája, amit a választásokra készítettek, és ezerszámra ragasztottunk a falakra, oszlopokra. (18 évesen az embert még könnyű átverni :-) ). Ember, 2023 van! :-)

Bár vélhetően ez nem 90 óta van ott, hanem valakinek maradt raktáron, és később ragaszthatta ki (bár nekem nemrég vakarták le a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazás matricáját a közeli villanyoszlopról, pedig elég jól tartotta magát. Igaz, az 14 évvel kevesebbet szenvedett.) , de azért jó minőségről tanúskodik. Gondolom 90-ben annyira nem volt Magyarországon ilyen matricagyártási kapacitás, hogy közvetlenül a CIA központjában gyártották le.

Sajnos a pártja már nem volt ennyire minőségi. :-)

 

Ha már itt tarunk, akkor egy rövid gondolat, hogy mi vezetett az SZDSZ bukásához: a kapzsiság.

Mindenki emlékszik (már aki élt akkor :-) ), hogy 1994-ben Magyar Bálint megígérte, hogy nem lépnek be egy MSZP vezette kormányba. De beléptek. Semmi politikai szükségszerűség nem volt mögötte, hiszen az MSZP-nek önmagában is megvolt a többsége. De ők egyszerűen nem bírtak várni. Onnantól mélyrepülés, és a 2010-es kizuhanás az Országgyűlésből következett. Ahogy egy ismerősöm fogalmazott: a politika hosszútávfutás. Azért a szaros 4 évért mindent elvesztettek. Hiába, nem bírtak a vérükkel. Ahogy Feró énekelte:

-Mindent akarok, de azt most rögtön, mindent akarok azonnal, mindent akarok, de azt most rögtön, hé, még ma!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5318179347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2024 2023.07.26. 15:00:39

Mi vezetett az SZDSZ bukásához?

A Budapest-centrikusság. A belpesti gőg. A vidék lesajnálása, lenézése. A hátországi szavazóbázis szűkössége / hiánya. A vidékkel való nemtörődés, a tudatos sorvasztás, lezüllesztés.

MEDVE1978 2023.07.29. 15:29:58

Itt az az igazi kérdés, hogy az SZDSZ mit képviselt 1994 előtt, amitől olyan nagy szavazótábora volt. És itt kulcsfontosságú az 1990 előtti időkhöz való viszony. Az SZDSZ volt nagyjából a MIÉP létrejöttéig a leginkább antikommunista erő, piacpárti, klaszikus liberális, ráadásul erős gyökerekkel az ellenzéki kerekasztalban. Ez nagyon sokaknak tetszett és ezért szavaztak rá. Az MDF úgy ment bele az 1990-es választásba, hogy ők a nyugodt erő, akik nem akarnak felfordulást látni, nem szorgalmaztak igazságtételt. Az 1991-es Kónya-Pethő vita és a Zétényi-Takács törvény volt az első erős töréspont, ahol ez "megfordult", mert az SZDSZ nem támogatta azt, hogy visszamenőlegesen eltöröljék a gyilkosság / hazaárulás elévülési idejét. Fun fact, hogy a FIDESZ se, az akkor még liberális Orbánnal. Technikailag ez azért volt így, mert jogilag ez nagyon ingatag lábakon állt, politikailag pedig azért, mert az SZDSZ és a FIDESZ sem felejtetett el, hogy itt 800.000 pártag volt és a társadalom nagy része együttműködött a rendszerrel. Annak a kimondása, hogy ők mind bűnösök voltak, politikai öngól lett volna. Különösen úgy, hogy 1994-ben a nosztalgiahullám az MSZP-t repítette a hatalomba óriási többséggel.
Visszatérve az SZDSZ-re, 1994-ig kitartott a lendülete, de azt követően, aki antikommunistasága miatt szerette, az kiszeretett belőle.

Érdekes gondolatkísérletként belemenni, hogy mi lett volna, ha az SZDSZ 1994-ben nem lép koalícióra az MSZP-vel. Innentől ez spekulatív. Az MSZP ugye kormányozni akart és egyedül megvolt hozzá a többsége. A piacpárti megközelítést és a nyugat irányába a legitimitást az MSZP-SZDSZ kormányba utóbbi hozta be. Ha tehát az SZDSZ nem csatlakozik és az antikommunista élt hangsúlyozza ki, az nagy valószínűséggel azt okozza, hogy megmarad 20%+ körüli szereplőnek, így viszont a FIDESZ nem tudott volna megerősödni. A FIDESZ sok szavazója ugyanis pont az antikommunista él miatt jött át az SZDSZ-től. Így a FIDESZ nem tudott volna jobbra váltani, hiszen akkor még ott állt a vidéken sokkal erősebb FKGP és MDF. Ez a scenario szinte biztosan Orbán generációs pártba való beragadását hozta volna magával és azt, hogy a FIDESZ nem képes kitörni a jobboldalra, ahogy az megtörtént. Kérdés az is, hogy a Bokros csomag és a konszolidáció jött volna. Az SZDSZ nélkül valószínűbb lett volna egy államcsőd, erősebb balkanizálódás, persze az így hipotetikusan tisztán MSZP-s kormány bukása is. Azonban kérdéses, hogy hogyan lett volna bárki kormányképes egy ilyen szitációban, hiszen az SZDSZ 1994-ben már nem volt jóban sem az MDF-el, sem az FKGP-vel.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.08.10. 19:54:05

@MEDVE1978: Ez elég jó elemzés, szerintem is így lett volna.
Egy apró megjegyzésem lenne: "Visszatérve az SZDSZ-re, 1994-ig kitartott a lendülete". Bár az igaz, hogy 94-ben még jelentős tényező volt az SZDSZ, az a vicces, hogy 1990 óta MINDEN választáson kevesebbet kaptak, mint az előzőn. :-))))))))))))))))))))))))))) Azért ez nem semmi teljesítmény. :-)
süti beállítások módosítása