Gép
2011. szeptember 21. írta: fofilozofus

Gép

Előszó: az ember nem gép. Pedig sokan ezt szeretnék.

 

Ha valaki dolgozott modern nagyvállalatnál (de az élet egyéb területein is számtalan példát találni), akkor biztosan beleütközött szabványokba. Ezt így nem lehet, úgy nem megengedett, ellentmond a vállalat szabályozásának. Megpróbálják az életet merev korlátok közé terelni. Első látásra ez ezért van, hogy az emberek cserélhetőek legyenek. Ui. nagyon meg vannak ijedve attól, hogy egy EMBERtől függjenek. Ezért --totálisan tévesen-- úgy gondolják, hogy jól leszabályozzák a legapróbb részletekig az adott területet (pl. kinek hogyan lehet hitelt adni, milyen programozási eszközben pontosan hogyan kell a sorokat beírni, stb.), és akkor nem lesz gond. Ekkor fogtam gyanút, hogy mi a céljuk: az ember kiküszöbölése.

Mikor erre rájöttem és volt alkalmam sokáig az új felismerés fényében megfigyelni a helyzetet, egyre jobban kikristályosodott a kép: minden e felé halad. Pedig attól működik a vállalat, hogy EMBERek működtetik. Nagyszerű gondolkodó lények, akiket mindenki utál. Igen, az emberek azon dolgoznak, hogy kiküszöböljék magukat. Kérdés: kinek az érdeke ez, ki akarja eltüntetni a földről az embert? Egyszerű a válasz. Most itt fel kell vállalnom a szektás, vallási fanatikus bélyegét. Igen, ez a sátán. Sok ember most összerezzent, de hadd világítsam meg egy példával, hogy mi az hogy létezik. Létezik-e a gravitáció? Sokak szerint igen. És honnan tudjuk, hogy létezik? Felállítottunk (Newton) egy modellt és az esetek döntő többségében a valóság megfelel a modellnek. Nem állíthatjuk, hogy létezik gravitáció, csak észleljük a hatását. Felállítottunk egy modellt és az élet nem cáfolta meg. Ezek után kérdezem, hogy létezik-e a sátán? Nem vallási értelemben, hanem abban az értelemben, hogy úgy tűnik, van valami rossz, ami arra törekszik, hogy az emberek életét megkeserítse. Ha nem lenne, akkor sokkal kevesebb dolgot tudnék megmagyarázni a világról. Én úgy gondolom, hogy van valami erő, ami az embereket a rossz felé hajtja és ezt nevezhetjük omega eszenciális destrukciós turbulenciának, ha ez elég tudományos, de én maradok a hagyományos ördög, sátán fogalmaknál.

 És sokan a sátánnak dolgozunk, ha esetleg nem is tudunk róla. Ehhez is szeretnék egy példát mondani. Még a nyolcvanas években a Greenpeace tüntetéseket szervezett nyugat-németországi atomrakéta-bázisoknál (odaláncolás stb.) a békéért. A kommunisták bukása után a levéltárak kinyíltak és ekkor derült ki, hogy ezeket egytől-egyik Moszkvából szervezték. Persze a résztvevők nem tudták, hogy kinek a parancsára cselekednek, ők csak tették azt, amit a legjobbnak gondoltak. Még a szervezők sem tudták. Elég volt egy beépített ember, aki azt mondta (KGB-s indíttatásból), hogy ebből elég volt, ne engedjük, hogy atomháború törjön ki! Ez jól példázza, hogy nem kell tudnunk, hogy kinek dolgozunk, attól még szolgálhatjuk őt. Én csak a hatékonyság, ésszerűsítés, a logikus gondolkodás parancsait követem, mert azt tanultam az egyetemen egy tanártól, aki szintén hallotta valakitől, akinek a fejébe belekerült valahogy a gondolat. De annak ki sugallta?

Szóval ki akarja a sátán küszöbölni az embert. Mi volt ebben a programban az egyik legbiztatóbb, de teljes kudarccal végződő kísérlet? A mesterséges intelligencia (MI) kutatása. Mikor megsejtették, hogy a számítóGÉP gondolkodni is tud, sokak szeme fölcsillant: végre, a sok haszontalan embert kiiktathatjuk. Hihetetlen pénzeket költöttek a kutatásra. Olyan röhejes történeteket is hallottam filozófiaszakosoktól, hogy feltették a kérdést: ki szabad-e kapcsolni egy számítógépet, ami MI programot futtat? (padlón fetrengve röhögés a szakértők számára).

A mai gépek az élőlényekhez képest a következő három nagyon súlyos hátránnyal rendelkeznek:

-nagyon primitív gondolkodási képesség,

-ócska energetikai rendszer,

-hibajavítás szinte teljes hiánya.

Nézzük sorban! A mai gépek, ha nagyon megerőltetik magukat, akkor egy légy szellemi képességeit tudják produkálni, persze óriási méretben. Most nem nyitok erről vitát, utána lehet nézni a kételkedőknek.

A mai gépek akkumulátoros, belsőégésű motoros megoldásai halvány árnyékai az élőlények rendszereinek. Viccesen mindig azt szoktam mondani példaként: gondoljunk bele, hogy egy légy egy darab sz_rral elrepül egy napig. Próbáljál meg repülő szerkezetet építeni motorral stb. Nem fog sikerülni kicsiben.

A hibajavításról: ha elvágom a kezem, beforr, és ha már nagyon rossz minden alkatrészem, akkor közben felnőnek az utódaim...

Szerencsére a fentiek alapján látható, hogy soká van még a végső győzelem a gépek számára.

De azért a gépesítés jól halad. A leglátványosabb eredménye a törvénykezési rendszerünk átalakítása. Régen volt a bölcs kádi meg Mátyás király, aki átgondolta, hogy mi történt és az alapján meghozta az ítéletet. Most csak az előre lefektetett SZABÁLYok alapján lehet ítélkezni (lásd a régebbi Büntetés c. bejegyzést), szó szerint (GÉPiesen) értelmezve a törvényt. Ha valaki ettől eltérne, a rendszer haraggal sújtana le rá. Persze itt sem végleges a sátán diadala, mert a végén mégis kell egy EMBER, a bíró, aki eldönti a sok hülye szabályból, hogy akkor mi is az ítélet.

Sok vitában előjön a felszólítás, hogy akkor most ezt pontosan definiáljuk. Pl. mi az, hogy szándékos emberölés. És itt valamilyen pontos matematikai algoritmust várnak. Pedig a válasz egyszerű: kell egy jó szándékú EMBER és az majd eldönti. Ennyi.

Persze emögött az a tévképzet húzódik, hogy a világot le lehet írni szabályokkal. Hogy én most éppen ugyan nem tudom leírni, mert tökéletlen vagyok, de majd valaki okos ember le tudná. Én nem azt állítom, hogy én nem tudom leírni, hanem azt, hogy nem lehet.

 

Jó tanács:

Ne szégyelljük, hogy emberek vagyunk, higgyük el, hogy mi vagyunk az igazi érték, az eszme, a gondolat. Nincs még egy ilyen a Földön.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr693244539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása