1985. szept. 13: a Szovjetunió összedőlésének kezdete
2013. április 26. írta: fofilozofus

1985. szept. 13: a Szovjetunió összedőlésének kezdete

Sokszor és sokat gondolkozik az emberiség (és én is), hogy mi mozgatja a történelmet? Tanulmányaink során mindig a nagy csatákon volt a hangsúly meg a hősiességen stb. Na, ezek biztosan nem mozgatják, ugyanis ezek inkább következmények már, nem okok. De mik az okok? Szerintem általában mély gazdasági és demográfiai összefüggések. érdemes lenne megnézni pl. a Római Birodalom és a "barbárok" gazdasági és népesedési mutatóit - már ha lehetséges egyáltalán.

Azonban a Szovjetunió szétesésének okait sokkal könnyebben megérthetjük. Az alábbi linken http://marginalrevolution.com/marginalrevolution/2007/06/why_did_the_sov.html egy jó kis cikket olvashatunk, amely rávilágít erre. Nagyon köszönöm az általam nemrégen felfedezett http://gurulohordo.blog.hublognak a tippet, ajánlom őket. Megpróbálom magyarul összefoglalni a lényeget:

Ahmed Zaki Yamani sejk, szaúdi olajminiszter ezen a napon jelentette be, hogy befejezik az eddigi olajpolitikájukat, amely az olajárat védte. (Mindig utálom, ha a magyar helyesírással ellentétesen, szolga módon, ANGOLUL írják az újságok a neveket, azonban nem tudom, hogy az úriembernek hogyan kellene magyarul írni a nevét (Jamani?), de persze én nem vagyok nagy újság, írják ők le helyesen. ) Ennek a lényege az volt, hogy kitermeléskorlátozással az árakat mindig egy magasabb árszinten tartották. (Persze, mikor pár közel-keleti üzletember becsszóra megállapodik valamiről, rögtön sejthetjük, hogy nem tart sokáig. :-) A többi OPEC-ország titokban a magasabb áron persze szivárogtatta az olajat, ezt elégelték meg a szaúdiak. ) A következő hat hónapban kb. megnégyszereződött a szaúdi kitermelés és nagyjából ilyen mértékben esett az olaj ára is. Ennek következményeként a SZU évi 20 milliárd dollár árbevétel-kiesést volt kénytelen elszenvedni. (Ez eredeti cikkben $20 billion van. Itt rámutattam, hogy ez teljesen érthetetlen szám, ha nem tudjuk az író nemzetiségét http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2011/09/29/tizedesvesszo).

A lényeg, hogy valamit tenni kellett. A cikk szerint az alábbi három lehetőség közül választhatott a szovjet vezetés:

1. A szovjet blokk országaival szemben bevezeti a keményvalutás fizetési rendszert.

2. Lecsökkenti az élelmiszer-fejadagokat a II. Világháborús szintre ( ui. élelmiszert importált a pénzért cserébe. Édes Istenem! Ezek akarták a világot meghódítani, akik még a saját ellátásukat sem tudták biztosítani?)

3. Jelentősen csökkentik a katonai kiadásokat.

Mindegyik elég nagy nehézségekbe ütközött: az elsőt nem akarták, mert akkor tkp. lemondtak volna a birodalmi elképzeléseikről, a második érthető, a harmadikat pedig ellenezte a vezetésben résztvevő katonai lobbi. Akkor melyiket választották?  Azt tették, amit ilyenkor a világon minden politikus, minden vezető tett évezredek óta: SEMMIT. Ami a valóság nyelvére lefordítva = HITEL. Innen pedig már egyenes út vezet a felbomláshoz, bár a cikk még cizellálja, de a végeredményt tudjuk.

Ezért is meg kell becsülnünk azokat a politikusokat, akik TESZNEK valamit, nem csak sodortatni hagyják magukat. Tudjuk, hogy ez esetleg ideiglenes társadalmi  felzúdulással jár, de a másik lehetőség sokkal, de sokkal borzasztóbb.

És ha valaki aktuálpolitikai áthallást érez, akkor az nem véletlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr685238634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása