A kocka el van vetve
2015. október 26. írta: fofilozofus

A kocka el van vetve

Már régóta készültem írni az építészszakmáról. Most jó alkalom kínálkozik rá, hiszen olvashattuk, hogy a ligetben nem épül meg a fotó- és az építészeti múzeum. Igen, a két kocka.

Biztos mindenki ismeri a viccet, mikor két pszichológus kerékpározik és az egyik az árokba borul. Mire megkérdezi a másik:

-Segítsek, vagy inkább beszéljük meg?

Valami ilyen történik épületeink tervezése körül is. Lehetne szép, érdekes, meglepő stb. épületeket is tervezni, de helyette vesznek egy jó derékszögű vonalzót, rajzolnak egy-két kockát, majd írnak egy százoldalas fogalmazást arról, hogy miről is szól ez az épület. Ez igen hasonlatos középiskolai irodalomórán látott fogalmazásokhoz, persze nem azokhoz, amiket mi írtunk, hanem amit a profik készítettek.

Nézzük ezeket a csodákat:

 

Vagy vegyük ezt a csodát, ami a Nemzeti Színház lett volna, ha megépül:

Vagy tegyük ide a szlovák parlament épületét is, ha egy kis vidámságra vágyunk:

 

 

Csak ellenpontként:

Képtalálat a következőre: „kék templom”

A pozsonyi kék templom

 

vagy a kaposvári színház.

Szóval mindenki eldöntheti, hogy melyik építészeti alkotás milyen értéket képvisel szerinte. De az sem rossz módszer, ha mellékelik a fogalmazást , aztán mindenki elolvassa, megvilágosodik, aztán tetszik majd neki az a kocka.

Mondjuk ki nyugodtan a szót: kockaszar.

De menjünk tovább! A lényeg nem ez, hanem hogy az építészeti szakma egy óriási maffia. A buli már az egyetemeken kezdődik, ahol jól megdolgozzák a tanulók agyát, hogy tudják, hogy mit kell gondolni: beton, üveg, kocka, ez a lényeg. Ha nem tetszik, akkor a hiba benned van.

-Én ehhez nem vagyok ideológiailag elég képzett, Virág elvtárs! - hogy egy klasszikust idézzünk. Most mesélhetnék olyan dolgokat, amiket nem szeretnék nagy nyilvánosság előtt kiteregetni, mert a szereplők talán ráismernének, de a lényeg, hogy milyen gusztustalan módon fúrják ki egymást. (lásd: tervtanács) Főleg mostanság, mikor nagyon megcsappant a munkájuk, még jobban nyiszálják egymás torkát. De az igazi ellenség a makoveczisták! Ha egy ilyen kerül a hálójukba, azonnal összefognak és ráugranak. Mit is mondott Makovecz?

-Ja, Budapesten, én ott még semmit sem terveztem!

Szóval az egyetemekről már elbutított, a "korszerű" látásmódot elsajátító zombik jönnek ki. Mindenki tudja, hogy Amerikában hogyan vette át az egyetemeken a 68-as nemzedék szép lassan a gondolkodás irányítását, genderbaromság stb. Nálunk talán még nem minden az övék (bár a bölcsész tanári szakokról nemrégiben elég borzasztóakat hallottam, maoista, nőiegyenjogúsági stb. szarkavarók), de az építészetet már régen megfertőzték. Egy magas rangú vezető mesélte, hogy személyesen megígérte neki a beosztottja, hogy egy bizonyos építési ügyet továbbenged, de végül megakadályozta. (Bocs, ennél konkrétabb nem akarok lenni.) Ő nem értette, hogy miért, de utóbb kiderült, hogy az makoveczes volt, azért. A vallási harcban nincs könyörület. Emlékezzünk csak a nemzeti színház tervezőjére. Kizárták a kamarából (azaz nem tervezhetett semmit). Oka persze volt, mert izé, ja mert etikátlan, hogy verseny nélkül fogadta el a tervezést. Sajnos a bőrömön tapasztaltam az utóbbi években ezeket a harcokat, szomorú felismerésként ért, hiszen mint minden normális ember én is egy kicsit elfogult voltam velük szemben, valamilyen művészi (isteni?) fényt láttam bennük. Lehet, hogy ezért a cinikus hangnem.

De az építészek csoportján belül van egy még kártékonyabb és elvetemültebb kaszt: a műemlékvédelmisek. Sokan (nagyon sokan) azért utálják őket, mert nem engedik műemléki szempontok miatt, hogy a "tehetséges" vállalkozók szétforgácsoljanak épületeket, mert megéri. Nem, én nem ezért haragszom rájuk. Nézzünk csak az új Várkertbazárról egy képet:

 

Mi ez a gyönyör, ez a lukacsos, rozsdás szar itt vacak 20 milliárd forintért??? Megmondjam? Nem fogja elhinni senki. Magyarországon van egy műemlékvédelmi alapelv, hogy ÚJ ÉPÍTÉSŰ ÉPÍTMÉNY NEM NÉZHET KI ÚGY, MINTHA RÉGI LENNE!!!!!!!!!!!!!!! (mármint műemléki környezetben)

Mi van???????

Igen, nem vicc. Gyönyörű szép, régi környezetbe CSAK MODERN ótvar kockákat lehet betervezni, mert akkor a gyanútlan nézelődő AZT HINNÉ, hogy az régen épült, és az akooora, de akkora ... nagy bűn, hogy akkor inkább egy szép, modern kocka legyen inkább ott. Hiszen az csalás lenne. Az meg bűn. Figyeljük meg, ahogy egyre több pénze lesz az országnak a felújításokra, úgy egyre jobban a szemünkbe fog ötleni ez a kirívó nagy baromság. Állítólag az ötvenes években érlelték ki ezt a fantasztikus ötletet. Hát amekkora baromság, el is hiszem. A középkor összes válogatott kínzását kellene alkalmazni ezeken az agyatlan hülyéken, akik ezt ránk erőltetik. Ez olyan szintű gonoszság, hogy a szándékosságot sem lehetetlen feltételezni mögötte. Ez már hazaárulás. Gondoljuk el, hogy Drezda így nézett ki:

 

 És felújíthatták volna úgy is, mint Leninváros, de még a német kommunisták is okosabbak voltak ennél. Szóval szegény tervezők meg voltak lőve, erre kitalálták, hogy legyen vasból a lépcső, mert az modern, de meg fog rozsdásodni, legalább nem üt majd el annyira...

 

"Leninváros"

OK, lehordtam a sárga földig a tervezőket, a műemlékeseket, de kimaradt egy kategória: a politikusok.

 

Ugyanis a ligetes történetben mi történt? Nem tetszett a politikusoknak a sok kocka. Persze ezt szokásos módon nem vállalták fel, hisz a hírekben ezt külön kiemelik, de nem vagyunk hülyék: tudjuk, hogy nem tetszett Lázárnak meg Orbánnak és mit ad isten, véletlenül lemaradnak a tervekről ezek a szörnyek. Nahát. Igen. A politikusok döntenek nagyon sok mindenben, és nekik EL KELL MAJD SZÁMOLNIUK a néppel. A tervezőknek, a bürokratáknak, a közgazdászoknak stb. nem kell, de nekik igen. Ezért ők viszik be az ÉLETET a dolgokba. A többiek meg csak mossák kezeiket. Pontosabban nekik megadatott, hogy bevigyék. A többségük persze egyszerű átlagember, akik azt gondolják, amit megsúgnak nekik (lásd Merkel), de ez nem mindig van így. Szerencsére most nem volt így. Ők megálmodtak valami nagyszerűt, amit majd az utókor is számon fog tartani, az aljas középszer meg megpróbálja becsempészni a sehol meg nem méretett elveit az épületekbe. Most szerencsénk volt.

 

 

 

 

(Bocs, nem szoktam képeket illeszteni a szöveghez és most látom, hogy a blogmotor nem linkként illesztette be a képeket, úgyhogy elveszett, hogy honnan szereztem. Majd a következőkben figyelek erre is.)

 

Fr. 1.

Szokásos módon sírnak az építészek minden egyes okádék épület bontása után. Nézzük meg ezt:

https://index.hu/kultur/epiteszet/2020/04/30/orszagos_villamos_tehereloszto_bontas_epitomuveszek_varnegyed_modern/

A mindent meg lehet magyarázni és az ellenkezőjét is mondásomat alátámasztó mondat a cikkből:

" tipikusan az a modern épület, amit az építészek zseniális, ikonikus műalkotásnak tartanak, a laikusok pedig a történelmi környezetbe egyáltalán nem illő csúfságnak."

:-)))))))))))))))))))))

A kötelező vicc az ilyen gyöngyszemek után:

Két orosz alternatív művész beszélget hajnalban, berúgva Párizs egyik előkelő presszójában.
- Te, Igor, szerinted mi lenne, ha beleszarnék a zongorába?
- Á, hagyd, úgysem értenék...

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr768024210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.03.17. 15:18:05

Közben hallottam, hogy ennek az elvnek neve is van, valamilyen lisszaboni megállapodás vagy ilyesmi. Az aláíró országok vállalták, hogy műemléki környezetben nem építenek hozzá semmilyen új elemet, max. a régi pontos mását. Ezek szerint nem a magyar építészek a hülyék, hanem mindegyik. Bár állítólag a németek jogilag még nem, de de facto már kiléptek belőle. Ott már "hamisítanak".
süti beállítások módosítása