Az EU-támogatások megvonása
2018. május 02. írta: fofilozofus

Az EU-támogatások megvonása

Látom a szemeim előtt a sok okos, brüsszeli politikust, hogy törik az agyukat, hogy hogyan szívassák meg Orbánt. 

-A lóvé mindenkinek kell, vonjuk azt meg - mondja az egyik csillogó szemekkel.

-Ez az! - mondja a másik.

 

És megint előállnak egy fantasztikus megoldással. Persze ez is olyan színvonalú, mint az összes többi problémára (köztük a migrációra) adott válaszuk : egy kalap szart sem ér. Megmondom, miért.

De először is tisztázzuk, hogy miért ilyen hülyék ezek? Nagyon egyszerű a válasz: a politikusok is átlagemberből vannak, nem okosabbak vagy sokkal rosszabbak azoknál. Csak ők éppen erre a pályára sodródtak. Az országvezetés a feladatuk. Nehogy azt higgyük, hogy mondjuk egy belga multicégnél okosabb közép és felső vezetők ülnek. Pont ilyenek. Ott sem kell nagyon lerakni semmit az asztalra, a szekér szalad, a milliós fizetések (most forintban értve) már a legalacsonyabb szinteken is természetesek (mondjuk egy egyszerű banki tanácsadó esetében is). A gyarmati múlt, a felhalmozott vagyonok (közte a legfontosabb: a magas fokú gépesítés), a szovjet hadsereg jótékony gazdaságélénkítő hatásának hiánya ( :-) ) mind-mind ebbe az irányba hatnak. Egy olyan átlag-IQ-jú országban, mint Belgium vagy Magyarország, ez a jólét alapvetően teljesen természetes. (Hogy nálunk ez a szovjetek miatt nem valósult meg, most, ebben a bejegyzésben részletkérdés.) A lényeg, hogy egy ilyen, nyugalmas környezetben, ahol gazdaságilag nagyjából minden rendben van, az emberek megválasztják azokat, akiket a média ajánl (sugall, megenged stb.). Azt meg a felsőbb vezetők ajánlják stb. stb. Azaz a ranglétrán felfelé araszolás a lényeg, amihez egy tulajdonság kell alapvetően: a seggnyalás. Minden rendszer a kiválasztási eljárására optimalizál: ha a szarvasoknál az erősebb párosodik, akkor az erősebb párosodik, tök mindegy lesz a színe, az agancsa stb. Ha egy rendszerben a seggnyalás a lényeg, akkor a mások (főleg a feljebbvalók (aki lehet Soros is akár)) véleményét szolgaian figyelő emberek lesznek a hierarchia csúcsán. (Ezért rosszak a katonai vezetők politikai tisztségekben (pl. Horthy ) Tök mindegy az ész, a jó beszélőképesség meg a többi szarság: csak nyalni tudjon jól. Csak egy jó példát említenék a közelmúltból: Medgyessy. Na, ő aztán beszélni sem tudott, (egy igazi Károlyi Mihály volt), de megtették miniszterelnöknek.

OK, de akkor miért ilyen jó Orbán? Ez a válasz is nagyon egyszerű: nagy társadalmi változások, kataklizmák esetén egy teljesen új ember szokott jönni a semmiből. Neki általában nem kell nyalnia, inkább valamilyen más tulajdonságot kell felmutatnia: bátorság, kezdeményezőkészség, ravaszság stb. De semmiképpen sem kell nyalnia. Ha ilyen eset forog fent, márpedig a rendszerváltás ilyen volt, akkor van esélye másmilyen típusú embernek is első számú vezetővé válnia. Ugye itt is van egy 90%-os esély, hogy jó, jó, másmilyen típusú, de idióta, azaz ilyenkor sem biztosított a jó személy, de legalább másmilyen.(Lásd Lenin, Napóleon stb., azaz itt is többségben vannak a pszichopaták) És Viktorral belehúztunk a 10%-ba. Ezért néznek Brüsszelben, mint borjú az új kapura, mert nem nagyon láttak még ilyet. Ez nekik felfoghatatlan, hogy valaki csinál valamit, gondolatai vannak stb. Ez abszurdum.

 

Na, de akkor mi van a ez EU-s támogatásokkal?

A most lapátra tett Lázár mondta vagy négy éve, hogy nem vagyunk olyan gazdagok, hogy arra adjunk támogatást, amit a unió megenged. És itt van a kutya elásva. Mert  igaz, hogy rengeteg pénz érkezik onnan, de A NAGY RÉSZE FASSÁGRA MEGY. A városunkban is volt térkövezés, új körforgalom meg tájház, ami nagyon jó, de vígan eléldegélnénk nélkülük. Ráadásul ezeknek önrésze is van, jelentős. Persze ez 15% meg ilyen csekély szám szokott lenne, de persze a körforgalomnál a csapadékelvezetést már nem támogatja a pályázat, de anélkül természetesen nem lehet megépíteni. Tehát nyugodtan számolhatunk 40-50% önrésszel. És az már nagyon sok pénz, hogy csak ilyen baromságokra elköltsük. De a mohó politikusok persze mondják, hogy "ennyi pénzt nem hagyhatunk veszi", a többi párt előtt is nehéz megmagyarázni, azaz épül a sok hülyeség. Az előbbi példám inkább az előző ciklus pályázatához kapcsolódnak, amit még 2008 körül kértünk (mert sok mindent azért mi is kérhettünk, hogy mire menjen a támogatás) , és tudjuk, akkor kik voltak hatalmon. A sok hülye MSZP-s polgármester már látta, hogy ezt adja el a lakóknak mint teljesítmény. A jelenlegi ciklusban gazdaságfejlesztésre ment a pénzek 60%-a, de ennek a hatékonyságára is kíváncsi vagyok. Ugyanis nem hiszek a bürokraták által leosztott pénzekben. Ők ugyanis pont olyan módon jutnak el a hierarchia azon részébe, ahol vannak, mint a fentebb vázolt politikusok. Igazi merész dolgokat a vállalkozók mernek. A bürokraták csak olyanoknak adnak, akiknek nem kell az a pénz.

Van még egy nagy probléma az EU-s pályázatokkal (ez részben már az országos sajtóban is megjelent): mindenki ezzel foglalkozik. Ahelyett, hogy azt néznék, mik a kitörési pontjai a vállalkozásomnak, azt nézik, hogy mire lehet pénzt szerezni. A végeredménye az, hogy irdatlan erőforrások (pénz, de főleg figyelem) mennek el erre, miközben igazi vállalkozásépítést kellene csinálni.

Van még itt valami: a kapott pénzek hamar vissszacsorognak a mag-EU-országokba: tőlük vásárolunk minden fontos gépet. Ez igaz, azonban ha nem kapnánk támogatásokat, akkor is oda költenénk el a pénzünket, amit fejlesztésre költünk. Tehát ez nem igazán ellenérv a támogatások létéhez, de a pénzek kisírásához hatékony érvelés lehet.

 

Összefoglalva: a kormány vélhetően minden diplomáciai eszközét bedobja majd a következő EU-s ciklus pénzeinek megtartásához, mert mégiscsak mi költhetjük el. Jók a vasútépítések, az infrastruktúraépítések, de közel sem olyan fontosak, mint ott a hülyék gondolják. Ha nagy pezsgőzések közepette sikerülne elintézniük a csökkentést, akkor még pár év kell majd, hogy felfogják, hogy SEMMI sem történt. Akkor gondolkozhatnak a következő kolosszális ötletükön.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2513885916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2018.05.03. 11:17:58

"Van még itt valami: a kapott pénzek hamar vissszacsorognak a mag-EU-országokba: tőlük vásárolunk minden fontos gépet."
És még a 40-50% önrészhez is nyugati bankok adnak hitelt. Ki van ez találva.
süti beállítások módosítása